Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX  (Przeczytany 294395 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline some1

• Global Moderator
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX
« Odpowiedź #840 dnia: Marca 04, 2012, 16:38:29 »
Może masz włączony bloom? Ewentualnie Radeony się gryzą.

Tutaj jest mój konfig do latania ciężkim żelastwem. Sprzęt podobny (z wyjątkiem 1x GTX570), dodatków w pytę i nie ma problemów z wydajnością. FPS ograniczony w sterownikach karty do 40.
http://dl.dropbox.com/u/25623949/fsx.CFG

Latając Piperem bez problemu mogę sobie podbić autogen na maxa wszędzie z wyjątkiem dużych miast w FTX.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #841 dnia: Marca 04, 2012, 17:00:56 »
Tak na marginesie, dlaczego na sceneriach FTX nigdy nie dziala defaultowy ATC?
Zawsze mnie to zastanawialo ale balem sie zapytac ;) .
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #842 dnia: Marca 04, 2012, 18:39:47 »
*Litością napawają mnie ludzie dorabiający FSX-owi mit symulatora nie mówiąc już o prawie-pilotach z Vatsimu. Nie ważne co zrobią to będzie tylko i wyłącznie gra

Flight Symulator bez wątpienia jest programem odwzorowującym w oparciu o określony model matematyczny zachowania aerodyn z nieruchomym płatem nośnym (odwzorowanie zachowań śmigłowców jest wykonywane w oparciu o ten sam model, tylko  z pewnymi modyfikacjami). Na rozważania semantyczne i techniczne czym różni się symulator od gry szkoda mi czasu.

Jednak jeśli uważasz, że symulator ma w pełni odwzorowywać rzeczywistość lub pewien jej wycinek to się mylisz. Każda symulacja i każdy symulator zakłada ograniczenia realizmu stosownie do zadań stawianych przed takim symulatorem. Profesjonalne symulatory lotu nie służą do testowania właściwości aerodynamicznych i lotnych danego modelu samolotu, bo to jest przedmiotem długotrwałych symulacji numerycznych, tylko do trenowania procedur, weryfikowania poprawności ich wykonywania oraz ćwiczenia sytuacji awaryjnych zgodnie z wcześniej opracowanym modelem przebiegu takiego zdarzenia (przez operatora systemu).

Nikt nie oczekuje od symulatora lotów w pełni realistycznego odwzorowania fizyki lotu, bo to nie jest jeszcze możliwe. Skala komplikacji modelowania matematycznego zjawisk fizycznych występujących w trakcie lotu, w tym pełne matematyczne zamodelowanie powstawania siły nośnej, jest trudna nawet w kontekście opisu matematyczno-fizycznego, nie mówiąc już o wykonywaniu takich obliczeń w czasie rzeczywistym na potrzeby symulatora lotu.

Z tej też przyczyny symulatory lotu bazują na uproszczonych modelach matematycznych. Nawet symulatory FFS class D, pracują w oparciu o niepełny model obliczeniowy, a względnie realistyczne zachowanie symulowanej aerodyny wynika z obcięcia parametrycznego celem dopasowania symulowanych zachowań do oczekiwanych charakterystyk zachowań znanych ze świata realnego. Tak naprawdę to jest krok wstecz w stosunku do realizmu - model nie zachowuje się w pełni realistycznie, tylko tak jak go opisano. Po wyłączeniu ograniczenia charakterystyki nawet w takim symulatorze będzie możliwe wykonanie beczki czy pętli na 747.

Polecam lekturę na temat metod obliczeniowych w aeronautyce np. Flight Dynamics by Robert F. Stengel. W przypadku braku czasu, pewnym, wycinkowym przybliżeniem problemu będzie zapoznanie się z zasadą Kutty-Żukowskiego i modelem  powstawania siły nośnej dla płata o skończonym wydłużeniu.

FSX, w zależności od oczekiwanego poziomu realizmu, może być uważany za symulator lotu, symulator pokładowych systemów avioniki dla danego modelu samolotu (np. Boeing 737NG i jego wirtualny odpowiednik PMDG 737NGX), jak i też symulator wykonywania lotów w przestrzeni kontrolowanej (patrz Vatsim).

Jeśli uważasz, że latanie na Vatsim to gra, to proponuję niech Kolega się w tę grę sprawdzi, a dopiero potem wypowiada. Oczywiście mówię o lataniu w zgodzie z obowiązującymi na Vatsim zasadami.

« Odpowiedź #843 dnia: Marca 04, 2012, 19:46:25 »
Nietzscheański Nadczłowiek

Sprawdziłem FSX w lokalizacjach które podałeś  na

:2x6770, 8GB DDRII,C2Quad średnio  w Londynie 25 FPS w okolicach Wrocławia 30+ FPS

:1x4850, 2GB DDRII, C2Duo  średnio , Londyn  15~20, Wrocław25+ FPS

W obu przypadkach był FSX+ACC+REX2.0+Xclass Cloud9 Europe+HDR+ENB+Shade ( plus kilka wtyczek powstałych na  jego modyfikacjach), nie powiem, śmigało świetnie. Sprawdziłem nawet takie chrupacze  jak, NY , SFO i Tokio,  średnio miałem około 20 klateczek.
Poza tym, wyłączone mam na stałe „bloom” i „lens flare”. Zaś wszystkie suwaczki mam na 90% w prawo.
To co piszesz, że ci chrupie nawet nad taką pustynią jak Wrocław,  to nic tylko skutek chyba tego co masz w tle uruchomionego . 
Ewentualnie załóż sobie profil do pracy i do gier osobne i jazda.

« Odpowiedź #844 dnia: Marca 04, 2012, 21:50:32 »
Mój sprzęt to i7 2600K@4.4GHz, 8 GB Ramu, 2x6850 CF i..... mam jakieś 8-10 klatek nad Londynem. Wrocław (Strachowice) też nie wygląda znacznie lepiej, bo potrafi przyciąć do kilu, kilkunastu klatek/sek. Latam sobie Piperem.

Biorąc pod uwagę, że ja mam i5 2500@3.4GHz, 8GB ram, GTS450 i mam nad Londynem 36 FPS (ograniczone wew. limiterem),  to Ty masz, albo ewidentnie źle skonfigurowanego FSXa, albo nie zauważyłeś, że w tle renderujesz efekty specjalne do 4. części Matrixa.

Te 36FPS mam przy Level of detail radius ustawionym znacznie powyżej Large (w fsx.cfg LOD_RADIUS=8.000000 a nie 4.500000, jak dla Large).
Scenery complexity: Very Dense, Autogen density: Very Dense. Fair weather i tekstury z REXa. Win7/64 HP.

Jeśli jesteś zainteresowany mogę podać Ci resztę ustawień (z programu, z pliku fsx.cfg oraz z ustawień na poziomie sterownika karty graficznej).

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #845 dnia: Marca 04, 2012, 22:22:05 »
FS to nieprzewidywalne zwierzę, ale niestety drogi Qrdlu, trzeba poświęcić kupę czasu na testy, ponieważ na każdym sprzęcie może inaczej lecieć i wybrać sobie ew. konfig, który daje największą płynność. Proca masz OK, a to tutaj jak w DCS, temat number one. Co jednak ważne - FSX może, działa i będzie działał płynnie, kwestia ew. poustawiania sobie tak grata by śmigał (niestety, jeśli brak na to czasu - proponuję Flight, śmiga, aż miło na high + zero zabawy w cfg.).

Ja od wielu lat bawiłem się w różne tweeki, aż jakoś tak z 1,5 roku temu wywaliłem wszystko w cholerę i z miejsca miałem +20 klatek więcej (więc można i tak, czasem tweeki mogą się gryźć). Od tej poru lecę na gołym cfg a jedynie z włączona synchronizacją pionową oraz obrazem 16:9 i koniec tweeków + do tego zewnętrzny limiter FPS (50). Klatki rzadko kiedy spadają mi poniżej 35, a standardowo FS ma w okolicach tych 50 nawet na wielosystemowej maszynie. Nie ma co się zniechęcać, ale potrzeba na to czasu. FS to nie typ gry "install, forget & play". Polecam też posiadanie FSX na dysku SSD, duże ew. addony foto-scenerie na HDD, ale cały FTX na SSD też.

www.yoyosims.pl

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #846 dnia: Marca 04, 2012, 22:51:26 »
Trochę pokombinowałem, okukałem config some1, pobawiłem się suwaczkami, wywaliłem te rumienie i takie tam i.... jest zadowalająco nad dużymi miastami. Testowałem darmowym czeskim ołówkiem Paryż, Londyn to ~35-40 (wew. limit na 40). W sumie przy napędzonym ołówku, to Europa jest półwyspem wystającym z Azji :-).
Jeszcze raz dzięki za porady i podtrzymanie na duchu, szkoda tylko, że FSX z pudełka to taka straszna kupa. Muszę jeszcze doinwestować w UTX Euro, bo mocno psuje mi wrażenie bardzo niedokładne położenie dróg i ogólny brak charakterystycznych zbiorników wodnych.

Tako rzecze,
Zaratustra

ps. VFR Polska, strona leży już przynajmniej dwa dni, czy po prostu zdechła, czy mi się trafiła "przerwa techniczna"?

« Odpowiedź #847 dnia: Marca 04, 2012, 23:20:50 »
ps. VFR Polska, strona leży już przynajmniej dwa dni, czy po prostu zdechła, czy mi się trafiła "przerwa techniczna"?
Jako to leży? Właśnie się zalogowałem :-)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #848 dnia: Marca 05, 2012, 07:54:41 »
A i jeszcze jedno, możesz też skorzystać z FTX Day / Night. Program wyłącza światła w dzień, które i tak świecą w miastach, przez to obciąża tak mocno FSa jak latasz nad kupą z domków. Jak latasz wschód, zachód, noc klikasz FTX Night. Plus naście klatek w dzień: http://fullterrain.com/ (gdzieś na forum i chyba ostatni ORBX Libraries).

Wywal wreszcie od siebie z Ulubionych te Hamstersdoublesex.com, bo chyba ładuje Ci się z automatu na każdy adres to zadziała!

www.yoyosims.pl

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #849 dnia: Marca 27, 2012, 14:02:25 »
Działa Wam NAV/ILS w dafaultowej Cessnie 172 z Garminem 1000? Na HSI wyświetla mi "GPS  / APR", a nie widzę sposobu zmiany na NAV. Gdzieś czytałem że to bug i brakuje przełącznika?

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #850 dnia: Maja 30, 2012, 20:23:19 »
Kupiłem cd-key do FSX Gold. Zadziała on na każdej kopii gry, tzn. mogę ściągnąć ją z dowolnego źródła/pożyczyć płytę od kolegi?
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #851 dnia: Maja 30, 2012, 20:31:00 »
Z tego co wiem nie ma "oficjalnej" instalki dostępnej online, przynajmniej nigdy nie słyszałem. Także musiałbyś pewnie pożyczyć płytę.

Poza tym, czy tylko mi się wydaje, że klucze do FSXa to mogą być klucze z edycji pudełkowych kupowanych np. w Rosji czy innym kraju gdzie gry są tańsze?

« Odpowiedź #852 dnia: Maja 30, 2012, 20:31:20 »
Powinno działać, chyba że kod jest trefny.

« Odpowiedź #853 dnia: Maja 30, 2012, 20:35:53 »
Z tego co wiem nie ma "oficjalnej" instalki dostępnej online, przynajmniej nigdy nie słyszałem.
Taka wersja istnieje, dostępna jest tu: http://marketplace.xbox.com/en-US/Product/Flight-Simulator-X/66acd000-77fe-1000-9115-d8044d530935
Natomiast temat kupowania samych kluczy do FSX niedawno poruszono na forum Vatsim: http://forum.pl-vacc.org/viewtopic.php?f=9&t=33054

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #854 dnia: Maja 30, 2012, 20:39:32 »
Taka wersja istnieje, dostępna jest tu: http://marketplace.xbox.com/en-US/Product/Flight-Simulator-X/66acd000-77fe-1000-9115-d8044d530935
Natomiast temat kupowania samych kluczy do FSX niedawno poruszono na forum Vatsim: http://forum.pl-vacc.org/viewtopic.php?f=9&t=33054

O, nawet nie wiedziałem. Ale tak czy inaczej kupowanie klucza tylko po to, żeby potem znów kupić oryginał mija się z celem.

Nie mam konta na pl-vacc i nie mogę przejrzeć tematu, mógłbyś streścić wnioski?