Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX  (Przeczytany 294063 razy)

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX
« Odpowiedź #915 dnia: Kwietnia 18, 2014, 13:40:21 »
REX4 to same textury, zastępujące standardowe z FSX. REX 3 zawiera textury i silnik pogodowy, z tego co słyszałem i czytałem to kiepski. Obsługa REX’a jest prosta, klikasz i wybierasz jak mają wyglądać chmury, pas startowy, woda itd. Program działała bez problemu w Windows 7/8. Active Sky Next to sam silnik pogodowy (nie ma textur, korzysta z aktualnie zainstalowanych w FSX), obsługa też prosta.  Na stronie producenta jest 7 dniowa, w pełni  funkcjonalna, wersja demo. Odpowiadając na Twoej pytanie, silnik pogodowy po nawiązaniu połączenia z symulatorem zastąpi to co wygenerował FSX. Ja mam ustwioną pogodę bez chmur  - po co mają z dysku zaczytywać się textury, które nie będą wykorzystane? Czy REX4 opłaca się kupić? Jeżeli masz miesiąc żyć o chlebie i wodzie, to trudne pytanie. Może tak, „latam” na FSX już parę, a może i więcej ;)  lat, REX i Active Sky kupiłem niedawno i to jeszcze bez promocji :(  Na pierwszym miejscu stawiałem na realizm samolotu, którym lecę, jego model lotu, funkcje kokpitu itp.  Mniejsze znaczeni miało to co widzę na niebie za oknem, a i tak miałem z tego tytułu niemałą przyjemność.   Jedynie dla lotów VOR miałem ORBX. Zakończę filozoficzną nutką: FSX ma dwie duże wady: „kradnie” dużo kasy i czasu.

« Odpowiedź #916 dnia: Kwietnia 18, 2014, 14:19:12 »
Dziękuję Wam za odpowiedzi, całkowicie rozjaśniliście sytuację, może przyda się to jeszcze komuś, choć nie wiem, czy ktoś jeszcze może być tak zacofany w kwestii dodatków jak ja.
Z tym chlebem i wodą, to pisałem żartobliwie, choć fakt, fsx pożera mnóstwo czasu i pieniędzy, jeśli chcemy mieć dobry efekt. Mnie Fsx nęcił od kilku lat ale bałem się w to wchodzić, bawiłem się w różne symulatory, pociągu, w ETSa, a gdzieś tam czułem, że fsx mnie nie ominie, więc to niejako konieczność... Długo nie miałem komputera, który udźwignąłby fsx-a w sensownej jakości, dopiero teraz mogłem sobie na to pozwolić.
W linku podanym przez Shaitana REX E.Plus jest w cenie 31 $, czyli +- 100 zł, natomiast w simmarkecie ten sam REX jest za 41 Euro, czyli 150 zl, o połowę drożej... podejrzane to jest.
Co do REXa czytałem nawet w tym temacie na poprzednich stronach, że działa na tej zasadzie, iż pogoda aktualizuje się co pewną odległość (60 mil chyba), a nie czasowo, to jest niejako problem, bo mnie np. głównie interesują loty vfr, ,,nisko i blisko", aktualnie nie wypuszczam się poza scenerię Drzewieckiego Warsaw City 2013, tu ćwiczę skrzętnie omijając CTR Okęcia swoją Cessną.
Póki co więc zastanowię się jeszcze nad tym silnikiem pogodowym, jeszcze raz dziękuję, że chciało Wam się odpowiadać na moje pytania.

Offline rafgath

• *
  • Lok'tar Ogar
« Odpowiedź #917 dnia: Kwietnia 18, 2014, 14:57:05 »
Pablito - ja osobiscie odradzalbym Ci silnik pogodowy REX-a nie wiem jaki masz sprzet ale ten silnik jest chyba najgorzej zoptymalizowany ze wszystkich jakie testowalem. Osobiscie b. lubie AS Next ale on rowiez daje troche po klatkach szczegolnie przy duzym zachmurzeniu. Z mojej strony proponuje zainteresowac sie Opus-em.
http://www.opussoftware.co.uk/opusfsi.htm
Nie dosc ze b. fajnie generuje pogode to jeszcze symuluje sily jakie dzialaja na samolot (czyli wszystkiego rodzaju wstrzasy I podmuchy). Moze nie jest to az tak dobre jak w Ezdok Camera ale wyglada to calkiem fajnie. Ponizej masz linka do filmiku ktory to pokazuje.
https://www.youtube.com/watch?v=l9JMfy9mNfY
Co do REX4 Direct - to jak napisali koledzy jest to tylko zestaw textur (w moim mniemaniu b.dobry) ale mysle ze jest to ostatnia rzecz jakiej potrzebujesz.
Zapomnialem dodac ze Opus-a kupujesz na stronie Flight1 (o ile dobrze pamietam) wiec mozesz go zwrocic do 30 dni jak Ci sie nie spodoba (no I dziala pod P3D v.2).
System: Intel Core I-7 7700K CPU @ 4.8GHz, Corsair H100i v2, EVGA Z270 FTW-K, Kingston HyperX Fury Black 16GB PC 21300, EVGA GeForce GTX 1080 FTW GAMING ACX 3.0 , Windows 10 64 bit

Prepar 3D v4 / X-Plane 11

« Odpowiedź #918 dnia: Kwietnia 18, 2014, 15:30:01 »
U mnie wyglada to tak.Rexa mam dla textur a silnik pogodowy acrive sky next.Na fspilotsshop lub pcaviator jest jakis upust na rex-a.
Na stronie activesky jest trial wiec mozesz pobrac i przetestowac ten silnik pogodowy.
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #919 dnia: Kwietnia 18, 2014, 17:31:31 »
Mam AS2012 i tydzień temu dokupiłem ASN (jako upgrade), różnica jest dość spora i śmiało mogę powiedzieć, że ASN generuje dużo lepsze wrażenia u mnie z danych pogodowych niż AS2012.

Obecnie zatem dodam tak:

AS2012 - dla tekstur pogodowych itp.
ASN - na codzień do generowania pogody.

Ps. jako że parę dni pisałem tutaj maila do kolegi z forum to go tu przytoczę. Może się przydać dla nowych osób szukających lepszych wrażeń wizualnych w FSX:

1/ Tekstury gleby - mega ważny dodatek : FTX Global, niestety nieco kosztuje ale pokrywa od razu cały świat. Świetny dodatek. Masz też demo tego na ich stronie w postaci Litwy (LC po zakupie) oraz duże demo Islandii, możesz zacząć od tego.

https://www.fullterrain.com/product_ftxglobal.html

2/ Tekstury nieba, pasów, chmur itp. Ja mam Active Sky 2012 i te ich tekstury mi bardzo pasują, ale dobry jest też REX. Są tam sety zestawów tekstur ale można sobie tez wszystko pokonfigurować wedle życzenia.

http://www.hifitechinc.com/  lub http://www.realenvironmentxtreme.com/

3/ Mesh, czyli siatka ternu - bardzo dokładna (ew. są dodatki jeszcze dokładniejsze ale na malym obszarze), pokrywa caly świat - FS Global 2010

http://www.fsglobal2010.com/fsglobal2010/indexA.htm

4/ Zarys koryt rzek, linii energetycznych, zbiorników wodnych, linii brzegowej itp. Też nie tani ale też pokrywa cały Świat - FTX Vector. Był mały fake na początku jak wydali ale już teraz jest w miarę ok + kolejne patche w drodze.

https://www.fullterrain.com/product_ftxgvector.html

5/ Landclassy, czyli zarysy na glebie co gdzie powinno byc (gdzie las, a gdzie wiocha czy miasto). Ogólnie polecam Scenery Tech.

http://www.scenerytech.com/#featuring

6/ program pogodowy ściągający bardzo dokładne info o pogodzie, korzystam z Active Sky Next, ale Active Sky 2012 też ma to wbudowane, z tym ze jest on z poprzedniej generacji dodatków od HiFi Simulations.

http://www.hifitechinc.com/
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #920 dnia: Kwietnia 18, 2014, 18:56:38 »
Odnośnie pkt-u 5. przytoczonego e-maila: Landclassy - czy FTX OpenLC, który niebawem wyjdzie, nie będzie tego zawieral ? W simMarkecie Scenery Tech w przeliczeniu kosztuje 55 zl (Europa), więc nie jest to duży wydatek w porównaniu ze wszystkimi trzema FTXami - czy żaden z nich trzech nie zawiera Landclass? OpenLC będzie odwzorowywał różnorodność rodzaju terenu (w częściach, nie cały Świat od razu), czy to nie Landclass?

ps. rafgath - dziękuję za podrzucenie pomysłu, przetestuję Opus, to faktycznie wygląda ciekawie.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #921 dnia: Kwietnia 18, 2014, 19:27:26 »
Tak, ale na dziś nie ma jeszcze tego od FTX'a. Oczywiście, można poczekać na ten ichniejszy jak ktoś chce, jak nie, to te od Scenery Tech to dobry wybór.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #922 dnia: Kwietnia 20, 2014, 13:04:51 »
Czy posiadając FTX GLOBAL i FTX VECTOR potrzeba jeszcze VFR Poland 3D Landmarks?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #923 dnia: Kwietnia 20, 2014, 13:38:44 »
Czy posiadając FTX GLOBAL i FTX VECTOR potrzeba jeszcze VFR Poland 3D Landmarks?

Nie, to zupełnie inna bryka :). Ten dodatek dodaje Ci obiekty 3D VFR na terenie PL, a, żaden z tych od FTX ich nie posiada. Instaluj śmiało.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #924 dnia: Kwietnia 21, 2014, 11:33:39 »
Dziękuję, tak mi się też wydawało ale zmyliło mnie to, co gdzieś przeczytałem, że mając mesh plus wszystkie ftx-y będzie już wszystko, co potrzeba do lotów vfr, jak widać nie wszystko.

Intryguje mnie nadal kwestia posiadania FSUIPIC, co chwilę natykam się na zdania typu ,,jest niezbędne'', ,,to podstawa'', ,,bez tego ani rusz'', ciągle ten FSUIPIC się przewija, a mnie martwi to, że nie odczuwam potrzeby posiadania go, bo wszystkie niezbędne mi funkcje przypisały się niejako automatycznie do wolantu podczas instalowania go, w zasadzie nic nie musiałem robić, sterowniki też same się pobrały podczas podłączenia wolantu do usb, a potem dopiero przeczytałem, że przed podłączeniem należy zainstalować sterowniki z płyty... (?)
Może kwestia jest w tym, że póki co (i jeszcze długo, długo) latam offline, a w zasadzie uczę się latać dopiero (aktualnie męczę kręgi nadlotniskowe nad Babicami), więc funkcje FSUIPIC nie są mi potrzebne lub po prostu nie wiem o czymś ważnym i żyję w niewiedzy...?  :o

« Odpowiedź #925 dnia: Kwietnia 21, 2014, 11:46:17 »
Niektóre dodatki wymagają FSUIPC. Sam FSUIPC, w ograniczonej funkcjonalności, jest darmowy. Dopiero dokupienie klucza zwiększa jego możliwości, a możliwości są spore.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #926 dnia: Kwietnia 24, 2014, 21:52:04 »
Cześć Wam ponownie. Ten czas bardzo powoli leci, dostawa w Pilots.pl dopiero po długim majowym weekendzie, więc FS Global Ultimate Europa/Afryka przy dobrych wiatrach będę miał dopiero za dwa tygodnie. I tu pojawia mi się pytanie - czy lepiej poczekać na ten mesh i dopiero po jego instalacji dokładać FTX Vector i scenerie, czy mogę to zrobić teraz, a potem, gdy mesh przyjdzie zainstalować go i sprowadzić w dół w bibliotece scenerii?

Czy dla jakości działania fsx-a może mieć negatywne znaczenie to, że mesh będzie zainstalowany po instalacji FTX Global (już go mam) i FTX Vector oraz sceneriach Drzewieckiego? Pytanie wzięło się stąd, że wiem, iż mesh to podstawa, fundament gry, teraz mam wyposażenie wnętrza, a fundamentu nie, więc boję się, że instalacja meshu po tych wszystkich dodatkach może coś pomieszać, czy się mylę?

« Odpowiedź #927 dnia: Kwietnia 24, 2014, 22:33:44 »
Mozesz zainstalowac FTX.Nic sie nie stanie.
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

« Odpowiedź #928 dnia: Kwietnia 26, 2014, 12:28:03 »
Cześć,

Czy istnieje może jakiś dodatek, który w FSX obrazuje ciało pilota (ręce na wolancie + nogi)
oraz w samolotach z załogą wieloosobową, drugiego pilota?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #929 dnia: Kwietnia 26, 2014, 13:55:49 »
Tak sa takie, np. A-10A od Iris, niektore starsze smiglowce od Nemeth, ale raczej na super jakosc sie nie nastawiaj.

www.yoyosims.pl