Cześć Wam

Po blisko miesiącu dotarł do mnie długo oczekiwany mesh FS Global Ultimate Europa/Afryka (właśnie się instaluje, jeszcze ze 2 h). Pozwolę sobie zadać Wam krótkie, proste pytanie, mianowicie chodzi mi o ustawienie suwaka rozdzielczości meshu (trzeci od dołu w ustawieniach scenerii) - czy mając teraz ten mesh, powinienem ustawić go na 5 m, bo mesh FS Global jest o szczegółowości 5 m, czy mogę np. na 38m lub 76m? Do tej pory nie mając żadnego meshu ustawiałem różnie ten pasek, nawet od 1 m (na max.) ale przeczytałem, że to może zarżnąć procesor, więc opuściłem na 76 m i generalnie pasowało mi to ustawienie. Teraz jednak pojawia się pytanie, czy mając mesh o rozdzielczości 5 m, przy ustawieniu na 76 m ten mesh będzie niejako się ,,marnował"?
Studiuję temat optymalizacji na aztec, to chyba kultowy temat tam i jest takie zdanie: ,,Mając mesh 76-metrowy ustawienie na 38 nic nie da, jednak przy 38-metrowym meshu ustawienia na 76 spowoduje obniżenie rozdzielczości siatki i zwiększenie wydajności." Rozumiem to w ten sposób, że mając 5 m mesh, przy ustawieniu na 76 m procesor nie będzie się męczył, jednakże w takim razie czy nie będzie to swoiste ,,marnowanie" potencjału FS Global Ultimate?
ps.(Seagate Barracuda 500 GB 7200.12, Karta RadeonHD 6870) boję żeby za bardzo nie wymęczyć komputera, chcę żeby podziałał jeszcze trochę, mam go wyłącznie do FS-a (choć nie był robiony pod fs, gdybym wtedy wiedział, to zainwestował bym w lepsze komponenty), do pozostałych rzeczy mam drugi komputer.