Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX  (Przeczytany 294082 razy)

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX
« Odpowiedź #960 dnia: Maja 13, 2014, 17:44:45 »
Siatka meshu nie wpływa na ilość fps, a za to na doczytywanie się terenu (czym słabszy sprzęt tym dłużej się doczytują szczegóły siatki terenu i mamy efekt takiego wyskakiwania nagle ukształtowania terenu), a co do czasu - hmm 5h to dziwnie. Sam mam FS Global 2010 oraz te Ultimate i jakoś 30 min wszystko się wgrywa, a Amerykę dogrywałem w ten weekend więc świeże dane. Może napęd jakoś wolno Ci przesyła dane albo to może i kwestia sprzętu ale to i tak coś bardzo długo.

To co mnie ew. wkurza przy dobrych mesh'ach, to, to, że czasem lotniska są pod albo nad siatką i fatalnie to wygląda. Ma to miejsce zwłaszcza, gdy płyta lotniska zaczyna się na innej wysokości n.p.m niż jej koniec (a FS nie obsługuje z automatu pasów pod kątem). Owszem do FS Global 2010 mamy to narzędzie AFX Demo, ale jakoś opcja wokół lotniska (flatter polys) u mnie działa i tworzą się okopy niczym z IWŚ.

Przykład takiego pasa (KNKX) : /, gdzie udało się obniżyć sam pas, ale wokół niego dalej jest nie ta wysokość :

webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #961 dnia: Maja 13, 2014, 21:20:15 »
Narzędzie AFX, które znajduje się na 6 dysku w pudełku, które otrzymałem ma funkcję wyboru lotniska i jego poprawki, faktycznie, jest tam mnóstwo lotnisk, które po wybraniu można poprawić, jeszcze nie musiałem z tego korzystać, bo narazie mając ten mesh zrobiłem swoją ulubioną trasę widokową ż Modlina do Bydgoszczy i powrot, przeraziłem się trochę tym, co zobaczyłem na powyższym screanie, ciekawe gdzie trafię na takie okopy,
Teraz jestem w pracy ale jutro wczytam San Diego i zobaczę jak to u mnie wygląda.

Co do czasu instalowania się FS Global, to mnie zaniepokoiliście, nie wiem czemu tak długo u mnie to trwało, podczas instalacji zauważyłem, że czasami ta sama linijka tekstu jakby zatrzymywała się i nawet myślałem, że instalacja się zatrzymała, trwało to czasem kilka minut (normalnie widać jak wczytują się kolejne elementy, wczytują się co sekundę-dwie inne ,,numerki'', a wielokrotnie to wczytywanie jakby sie zatrzymywało), może to był powód, nie wiem.
Zrobiłem kilka kółek nad Warszawą z FS Global, obydwoma FTXami i scenerią DD Warsaw City, klatki mam zablokowane na 20 i nie było żadnych spadków fps, może dlatego, że 20 to w sumie niewiele.

« Odpowiedź #962 dnia: Maja 14, 2014, 04:32:55 »
Pablito mesh na wydajnosc nie wplywa.Takie lotniska jak Yoyo pokazal zdazaja sie i nic na to nie poradzisz.Posiadam wieksza czesc europy dla FSX tzn lotniska i latam jak chcem i takie bugi sie nie zdazaja na duzych lotniskach.Widzialem kilka na malych ale to mnie nie kluje w oczy bo na nie przewaznie nie latam.
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

« Odpowiedź #963 dnia: Maja 15, 2014, 17:53:23 »
Witajcie, dziś spotkała mnie niespodzianka - zaglądam na konto, a tam oprócz pensji przelew z Urzędu Skarbowego - zwrot podatku  :056:  Tak więc zgodnie z założeniem przyszedł czas na zakup programu pogodowego, mój wybór padł na któryś z dwóch produktów:
HIFI TECH - ACTIVE SKY NEXT
lub
FS GLOBAL REAL WEATHER

O ASN zostało już sporo tu wcześniej napisane, jednakże czy ktoś z Was posiada FS GLOBAL REAL WEATHER? Cena obydwu identyczna w Simmarkecie 44 euro, jutro któryś zakupię, bardziej skłaniam się ku drugiej opcji, bo jest od Pilots, a z Pilots mam już FS Global Ultimate, jednakże czy ma to jakieś znaczenie... nie wiem.

Co byście polecili, ASN, GRW, czy obojętnie?

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #964 dnia: Maja 15, 2014, 18:27:04 »
W pracy nie widziałem tego FS Global Real Weather, ale powiem tak HiFi zajmuje się silnikami pogodowymi od 10-12 lat.. PILOT'S za to od roku dwóch. To po pierwsze. Po drugie mam ASN i generuje pogodę bardzo ładnie. Zrobiłem upgrade z Active Sky 2012 i jak dla mnie różnice są bardzo widoczne i na lepsze.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #965 dnia: Maja 15, 2014, 18:48:29 »
Warto zaznaczyć, że ASN to sam program pogodowy bez dodatkowych tekstur. Ja mam tak samo jak YoYo, zrobiłem upgrade z AS2012 z którego mam tekstury.

« Odpowiedź #966 dnia: Maja 15, 2014, 19:38:21 »
Dziękuję Wam za podpowiedzi, wezmę ASN w takim razie, większość osób go ma, w razie wątpliwości w ustawieniach łatwiej mi będzie znaleźć coś na ten temat.

A tak w ogóle zakupiłem poprawkę Scenery Fixer Steve'a i jestem niesamowicie zadowolony, bo moje czarne kwadrato-artefakty zniknęły i dodatkowo na samolocie zaczęły się świecić światła, czego wcześniej nie było...  Tak to teraz wygląda, warto te 90 zł wyłożyć na tę poprawkę

Klik

Klatki zblokowane na 20 fps

Klik

Klateczki spadły do 15...

Klik

a tu dopiero zauważyłem, że Most Poniatowskiego nie łączy się z Al. Jerozolimskimi, kiepsko to wygląda.

« Odpowiedź #967 dnia: Maja 15, 2014, 20:15:54 »
Warto zaznaczyć, że ASN to sam program pogodowy bez dodatkowych tekstur. [...]
Tak, wiem, wiem, co do tekstur, to zastanawiałem się nad REX4. Potrzebuję jednak głównie silnika pogodowego, nie odczuwam narazie potrzeby kupna tych tekstur, pewnie do czasu...

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #968 dnia: Maja 15, 2014, 22:42:45 »
Tekstury w stylu REX czy AS2012 sporo dodają, raczej traktuj to jako dodatek "must to have" by cieszyć się X'em jeszcze bardziej :).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #969 dnia: Maja 16, 2014, 00:37:52 »
No tak.., czytam i czytam o tych teksturach i silnikach pogodowych i sam już nie wiem...
Może najlepiej kupić AS2012 i mieć dwa w jednym? No ale Active Sky Next jest droższy od AS2012, a jest jedynie silnikiem pogodowym, bez tekstur, więc musi być na prawdę dobry.
I czy te tekstury nie będą się gryzły z FTX Global? Chyba nie, bo to tekstury nieba, wody i chmur jeśli dobrze rozumiem, a FTX ich nie posiada (chociaż woda mi się znacznie poprawiła jednak po instalacji FTX Global lub to złudzenie).
Ech, chyba trzeba iść spać, jutro muszę się na coś zdecydować  :angel:

« Odpowiedź #970 dnia: Maja 16, 2014, 06:44:20 »
Kupuj ASN nie AS2012.ASN a potem REX.Nic sie nie bedzie gryzlo.
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

« Odpowiedź #971 dnia: Maja 16, 2014, 18:28:01 »
..................

O jeju jeju... a skąd to taka ładna Warszawka? :)
ASUS  STRIX  GL503VD-FY260T

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #972 dnia: Maja 16, 2014, 20:11:28 »
Kupuj ASN nie AS2012.ASN a potem REX.Nic sie nie bedzie gryzlo.

Ew. AS2012 (do tekstur) +upgrade ASN (do pogody) - może to wyjść taniej niż pełny ASN i REX osobno. We wtorki są promo -10% w PCAviator.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #973 dnia: Maja 16, 2014, 20:27:56 »
W takim razie i ja mam pytanie. Czy REX 4 zastąpi też tekstury pasów, dróg kołowania w demonstracyjnych wersjach Drzewiecki Design? Niedawno REX4 był w promocji i wraz z silnikiem pogodowym kosztował ok. 80 złotych. Żałuję, że wówczas nie kupiłem. :( Przyznam się szczerze, że przestraszyłem się, że mój komputer nie wytrzyma.
AS2012 kosztuje teraz 30 Euro + 23 Euro upgrade'u do ASN. Rex to 35 Dolarów + 50 Dolarów ASN. Chyba wychodzi taniej wersja z upgrade'm, więc Yoyo dobrze wykombinował. :) Ja bym poczekał na jakąś promocję, bo cena zwala z nóg. 

« Odpowiedź #974 dnia: Maja 16, 2014, 20:31:40 »
Biorąc pod uwagę ceny z simmarket, to taniej Cię wyjdzie zestaw produktów z Hi-Fi:

ASN(44.02€) + Rex 4 Texture HD(30.23€) = 74.25€

AS2012(35.69€) + ASN Upgrade(27.36€) = 65.05€