Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX  (Przeczytany 293979 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX
« Odpowiedź #990 dnia: Marca 02, 2015, 08:38:05 »
Panowie, jak sobie radzicie z obsługą awioniki w śmigłowcach podczas lotu?
Wytrymować choć na chwilę się tego nie da, a jak puszczę wajchę żeby ustawiać nawigację, czy zmienić przełącznik to maszyna zaraz zaczyna się wznosić lub opadać.
Próbowałem używać "helitrim 2" ale bez większych sukcesów.
Jak wy sobie z tym radzicie?
Na forum jest nie mało waszych fotek ze śmiglakami, więc temat chyba jest do opanowania?
Latam na uh-60 od Cera Sim i dopóki skupiam się na lataniu to jest w miarę O.K. (chociaż do DCS nie ma co porównywać), schody zaczynają się jak chcę ponawigować, poprzełączać chociażby oświetlenie.

Offline rafgath

• *
  • Lok'tar Ogar
« Odpowiedź #991 dnia: Marca 28, 2015, 12:25:31 »
Wie ktos moze jak defaultowe ATC wylicza TOD w FSX ?
System: Intel Core I-7 7700K CPU @ 4.8GHz, Corsair H100i v2, EVGA Z270 FTW-K, Kingston HyperX Fury Black 16GB PC 21300, EVGA GeForce GTX 1080 FTW GAMING ACX 3.0 , Windows 10 64 bit

Prepar 3D v4 / X-Plane 11

« Odpowiedź #992 dnia: Września 21, 2015, 15:55:30 »
Hej,

Mam problem. Skrzaczyło mi się coś w ustawieniach przycisków. Jak wciskam button 1 na joyu, czyli "fire" to oprócz hamulców otwierają mi się żaluzje silnika- cowl flaps. W ustawieniach mam w żaluzjach inne klawisze przypisane. O co może chodzić?

Problem pojawia się co jakiś czas. Podejrzewam coś z aktualizowaniem Accusim update, bo to ostatnie instalowanko jakie zrobiłem. Tylko np. inne samoloty też potem głupieją (np. CH Fw 190). Any ideas?

« Odpowiedź #993 dnia: Lutego 13, 2016, 16:53:42 »
Witam.
Nie widzę powodu by zakładać nowy wątek więc tu.
Jakie narzędzia potrzeba żeby móc  pomajstrować przy sceneriach.
http://www.simhangar.com/forum/index.php Tutaj jest jakiś śmieciowy blog  który nie mam pojęcia komu i do czego  potrzebny.
Tutaj http://forum.pl-vacc.org/search.php?sid=ebfdcaedb9524b3302be1ba0542186d9 wywala że takiej strony niema
Jakieś pomysły cokolwiek ???

ASUS  STRIX  GL503VD-FY260T

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #994 dnia: Lutego 13, 2016, 18:20:54 »
http://www.simhangar.com/forum/index.php Tutaj jest jakiś śmieciowy blog  który nie mam pojęcia komu i do czego  potrzebny.

Blog Michała, który ma obecnie dużo innych ciekawych zajęć. Śmieciem bym tego jednak nie nazywał.

http://www.fsdeveloper.com/wiki/index.php?title=Main_Page
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #995 dnia: Lutego 16, 2016, 10:28:50 »
Blog Michała, który ma obecnie dużo innych ciekawych zajęć. Śmieciem bym tego jednak nie nazywał.

http://www.fsdeveloper.com/wiki/index.php?title=Main_Page

A niby czym nazwać 4~5 obrazków na krzyż, odnośnik to Tweeta i Linkeda  i tyle...ach no i  śp. projekt Orlika.
Na sam blog trafiłem  przekopując tutejsze  tematy o tworzeniu scenerii tam komuś podawaliście ten adres i cóż tam nic niema.
Tak wiem zaraz będzie że jestem troll. :) Tam po prostu nic  absolutnie nic niema .
Ale tak poza tematem dziękuję za fsdeva.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #996 dnia: Lutego 16, 2016, 11:18:10 »
Kiedyś pod tym adresem było forum poświęcone tworzeniu dodatków do FS'a, ale te kilka osób które się na nim udzielało i tak ma ze sobą kontakt, więc forum okazało się nie potrzebne. Domena należy do Michała, więc zrobił w tym miejscu swoją stronę z portfolio.

Owszem, jesteś troll.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Rozdzielczość ekranu
« Odpowiedź #997 dnia: Lipca 15, 2016, 22:29:13 »
Nurtuje mnie następująca kwestia.

Gdy odpalimy fsx'a na komputerze z monitorem o rozdzielczości większej niż 1920x1080 (3840x2160 lub 3440x1440) i w opcjach graficznych ustawimy rozdzielczość ekranu na 1920x1080. Nastepnie, gdy wyjdziemy z trybu fullscreen i rozciągniemy okno fsx'a do krawędzi monitora, tak że cały pulpit będzie zakryty, to z jaką rozdzielczością wówczas będzie wyświetlany obraz w simie?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #998 dnia: Lipca 16, 2016, 07:19:28 »
Będzie 1920x1080 nawet jak rozciągniesz.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #999 dnia: Lipca 20, 2016, 14:26:46 »
Szybkie pytanie.

W Plikach CFG FSX-a i P3D mamy taki wpis.

[CameraDefinition.001]
Title="Right Seat"
Guid={8ff6c134-098d-409f-baec-caba3f683f98}
Origin=Virtual Cockpit
SnapPbhAdjust=Swivel
SnapPbhReturn=FALSE
PanPbhAdjust=Swivel
PanPbhReturn=FALSE
Track=None
ShowAxis=FALSE
AllowZoom=FALSE
InitialZoom=1.0
ShowWeather=Yes
InitialXyz=1.05, 0.0, 0.0
InitialPbh=0.0, 0.0, 0.0
XyzAdjust=TRUE
Category=Virtual Cockpit
MomentumEffect=FALSE
ClipMode=Minimum

No wiadomo to dotyczy  poszczególnych widoków. Mniejsza też z czego to wziąłem.
Która z tych funkcji opisuje z jaką szybkością obracamy  kamerą w wybranym widoczku? Zakładam że  jest ona tutaj gdzieś...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #1000 dnia: Lipca 20, 2016, 20:27:04 »
Prędkości chyba nie ustawisz, możesz ją albo zablokować albo odblokować, no chyba, że jest wpis o którym nie wiem. Ogólnie to parametryzujesz tylko pozycję umiejscowienia kamery, a nie prędkości obrotu (przynajmniej tego nie znam).
To co podałeś to też kamery dodatkowe w VC lub na zewnątrz. Tutaj kiedyś rozwijałem ten wątek z widokami, przejrzyj ostatnie linki: http://il2forum.pl/index.php/topic,11285.msg191854.html#msg191854 .

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #1001 dnia: Lipca 21, 2016, 09:44:52 »
Może tak będzie prościej.
Otóż znalazłem bardzo ładnego IL-76 tyle tylko że  jest on pod FS9 i do tego nie posiada  VC. No i żeby dało się jakoś prowadzić lądowania  i starty  wrzuciłem jedną kamerę bezpośrednio nad strop kokpitu( robi za  punkt odniesienia ). Dodałem HUD * i oczywiście wszystkie niezbędne panele do wywołania kombinacją „shift+ coś tam” I nawet da się tym latać i nawet nawigować tyle na ile pozwalają przyrządy  pożyczone z standardowej Cessny  i 737 oraz vasFMC**.  Jedynie co to w tej namiastce kokpitu brakuje mi rozsądnego i w miarę szybkiego obracania kamerą. Wiem jest  space+LPM ale to się nie sprawdza  przy  części manewrów . Więc  szukam po prostu funkcji  która przyśpieszy kamerę z widoczku który sobie dodałem.

*z HUD-u jestem szczególnie dumny bo mi nie znika po przełączaniu między  widokami. Genialna sprawa choćby w samolotach od Dino Cattaneo, czy w ogóle wszędzie tam gdzie  korzystam z  lotnictwa pokładowego. W śmigłowcach  też się świetnie sprawdza.
**na Vatsim nawet się nie poznali że to  składak  no ale to żabojadyi oni  ostatni   dużo kredy w walce z terrorem zużywają to może dlatego.

Offline rafgath

• *
  • Lok'tar Ogar
« Odpowiedź #1002 dnia: Lipca 21, 2016, 10:44:11 »
Moze ten link Ci pomoze, sa tam wytlumaczone wszystkie parametry

http://www.fstipsandaddons.com/tutorials/understanding-fsx-cameras.html

Sent from my iPhone using Tapatalk
System: Intel Core I-7 7700K CPU @ 4.8GHz, Corsair H100i v2, EVGA Z270 FTW-K, Kingston HyperX Fury Black 16GB PC 21300, EVGA GeForce GTX 1080 FTW GAMING ACX 3.0 , Windows 10 64 bit

Prepar 3D v4 / X-Plane 11

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #1003 dnia: Lipca 21, 2016, 11:23:51 »
Z tego linku co podałeś to może być to:

XyzRate   Default: 0.25   The desired speed of the camera in meters per second. The direction of movement is determined by the camera control keys that are pressed.

xyzAccellerator
Time   Default: 5.0   The time in seconds it will take for the camera to reach the speed set by xyzRate. A value of 0 will disable acceleration. Note that xyzAdjust must be set to True for this feature to be enabled.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #1004 dnia: Lipca 21, 2016, 20:08:00 »
na Vatsim nawet się nie poznali że to składak
Bo na VS jest nieważne czy się leci takim czy innym składakiem, nikt na to nie zwraca uwagi.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11