Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX  (Przeczytany 293923 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX
« Odpowiedź #1020 dnia: Stycznia 14, 2017, 21:15:57 »
Ok tak ustawiłem jak pokazane na tym forum i dalej to samo, pytanie w którym miejscu powinny być umieszczone te pliki https://zapodaj.net/592efa4869c91.jpg.html ma to znaczenie? I i rozumiem że wszystkie ew. dodatki typu lotniska np. Aerosoftu czy DD powinny być na samej górze od priority 1 i dalej w dół?

Zdania piszemy z dużej litery.

To co pokazałeś to LC, nie ma to wpływu na położenie lotniska. Tak, dodatkowe lotniska muszą być powyżej.

Dalej to samo, tu fotka z LFPG (defaultowe) https://zapodaj.net/6bf2ac6789e72.jpg.html

Coś wg. źle poinstalowałeś w takim razie. U mnie wygląda to tak z tymi samymi dodatkami:

webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #1021 dnia: Stycznia 14, 2017, 21:27:24 »
To już nie wiem co jest grane :( na nowo instalować wszystko masakra. Zastanawiam się jednak coraz bardziej czy nie przesiąść się na P3D mój komp chyba da radę? Jakby co mesh już mam i LC :) do tego tylko jakieś fajne płatne lotniska i było by git np. na początek coś od DD lub Aerosoftu.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #1022 dnia: Stycznia 14, 2017, 22:33:44 »
Posprawdzaj katalogi raz jeszcze. Te Local Meshe masz na górze?
Jak działa w P3D to i FSX, nie ma tutaj żadnej różnicy pod tym względem.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #1023 dnia: Stycznia 14, 2017, 22:54:22 »
Mesh mam w tym miejscu co pisali na forum do któego dałeś link czyli tak http://forum.aerosoft.com/index.php?/topic/69369-a-question-regarding-fs-global-ultimate-installation/ dokładnie w tym miejscu, pozostałe rzeczy z tego FTX mam tak https://zapodaj.net/592efa4869c91.jpg.html

« Odpowiedź #1024 dnia: Stycznia 15, 2017, 20:11:29 »
Rush problem masz z elewacja lotniska i tyle. Uzywam tych samych dodatkow zarowno FS Global Ultimate jak i FTX. Sprawdzilem u siebie i mam dokladnie taki obrazek jak YOYO ci pokazal.
Znajdz u siebie folder pilots software (to jest folder AFM dla FS Global-moze glowny katalog FSX, zalezy gdzie instalowalem FS Global) i zobacz czy nie ma tam jakiesgos pliku z lotniskiem LFPG (DX_LFPG).
Jak nie ma to dobrze.

2.W FTX Vector Configurator w sekcji Airport Elevation nie powinienes miec LFPG w sekcji AEC IS DISABLED FOR.

Jak 2 powyzsze warunki spelnione to powinno smigac.
Jesli nie smiga to znaczy ze masz gdzies albo jakis dodatek albo kiedys instalowales jakis mesh do i cos zostalo.
Sprawdz folder (FSX FOLDER--->Scenery--->World--->Scenery) i zobacz czy nie ma tam jakiegos pliku z nazwa LFPG.

BTW:U mnie w FS GLOBAL mam Local Mesh nad EU AFR itp.
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

« Odpowiedź #1025 dnia: Stycznia 16, 2017, 10:08:15 »
Wcześniej w FSX używałem darmowego FreeMeshX oraz kilku rzeczy od ORBX i było wszytko ok, jakiś czas temu postanowiłem zmienić darmowy mesh i zakupić FTX Ultimate Europe&Africa i też było ok po podmiance ale przyszedł czas na wymianę karty graficznej i niestety zaczęły się problemy tzn. trochę mi się poprzestawiał FSX (nie zrobiłem kopii pliku fsx.cfg przed zamontowaniem nowej grafy) wymieniłem kartę, zainstalowałem najnowsze stery i tyle, uruchamiam FSX i widzę że takie dziwne rzeczy są z niektórymi lotniskami, ale to nie wszystko, zaczęło mi przycinać FSX-a wcześniej było wszystko ok, stosowałem się do tego co napisał YoYo ale nie pomogło. Stwierdziłem że zrobię jeszcze raz na nowo instalkę FSX-a i wszystkich dodatków ale wtedy zacząłem się poważnie zastanawiać czy to nie dobry moment na przesiadkę na P3D tym bardziej że płatne dodatki które mam mogę wykorzystać w P3D także stratny bym nie był (FS Global Ultimate Europe&Africa, FTX Global Base Pack, FTX Global Vector, FTX OpenLC Europe, FTX Tress HD, REX4 Texture Direct, FSRealWX Lite plus parę płatnych lotnisk). Także odpuszczam na dobre FSX-a i przesiadam się na P3D przynajmniej moją nowa karta będzie wykorzystana, trzeba iść do przodu ponad 2 lata z FSX wystarczą. Dzięki wielkie za pomoc mimo wszystko, może się przyda w obcowaniu z Prepar3D.

PS Rozumiem że wersja Academic License $59.95 to ta którą muszę zakupić?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #1026 dnia: Stycznia 16, 2017, 10:32:02 »
Tak, Academic jest najlepszą wersją.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #1027 dnia: Stycznia 16, 2017, 16:08:17 »
przesiadam się na P3D przynajmniej moją nowa karta będzie wykorzystana
Cudów się nie spodziewaj jeśli chodzi o fpsy.

« Odpowiedź #1028 dnia: Stycznia 16, 2017, 16:20:54 »
Cudów sięr nie spodziewaj jeśli chodzi o fpsy.
Nie spodziewam się cudów, tak się złożyło i tyle, a na P3D prędzej czy później i tak bym się przesiadł, wymiana karty tylko to przyspieszyła.

Offline rafgath

• *
  • Lok'tar Ogar
POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX
« Odpowiedź #1029 dnia: Stycznia 16, 2017, 19:51:00 »
Zeby sie nie okazalo ze za 2 albo 3 miechy wyjdzie v4 a ty wlasnie zakupiles v3. Z drugiej strony v3 wyszla we wrzesniu wiec jesli maja zamiar wydac tak samo to jeszcze troche czasu jest.

Sent from my iPhone using Tapatalk
System: Intel Core I-7 7700K CPU @ 4.8GHz, Corsair H100i v2, EVGA Z270 FTW-K, Kingston HyperX Fury Black 16GB PC 21300, EVGA GeForce GTX 1080 FTW GAMING ACX 3.0 , Windows 10 64 bit

Prepar 3D v4 / X-Plane 11

« Odpowiedź #1030 dnia: Stycznia 16, 2017, 19:58:19 »
Tak tylko uprzedzam bo swego czasu, przed wydaniem wersji 2.0, Lockheed zachwalał jak to P3D potrafi wykorzystać kartę graficzną lepiej niż FSX. W praktyce różnica w fpsach jest marginalna.
Wersje 1.0, 2.0 i 3.0 były wydawane w odstępach dwuletnich, tak więc jeszcze poczekamy na 4.0.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #1031 dnia: Stycznia 16, 2017, 20:43:51 »
Tak tylko uprzedzam bo swego czasu, przed wydaniem wersji 2.0, Lockheed zachwalał jak to P3D potrafi wykorzystać kartę graficzną lepiej niż FSX. W praktyce różnica w fpsach jest marginalna.
Wersje 1.0, 2.0 i 3.0 były wydawane w odstępach dwuletnich, tak więc jeszcze poczekamy na 4.0.

Jest roznica i to spora od wersji P3D.3.4 vs FSX. Mowa o stabilnosci klatek, ponadto te same scenerie, a P3D o wiele lepiej sobie radzi. Brak tez stuttera.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #1032 dnia: Stycznia 16, 2017, 21:08:24 »
Potwierdzam, P3D to zupełnie inne zwierze. Od zawsze latałem na zablokowanych klatkach, z użyciem tweaków i innych dobrodziejstw jak DX10 Scenery Fixer (płatny). W P3D okazało się, że stutter jest minimalny (naprawdę ledwie zauważalny) przy odblokowanych klatkach. Dodatkowo zero tweaków i te 35-60kl/s mam przy każdej pogodzie w D-8 Q400 na lotniskach Drzewieckiego.
i5 6600K @ 4.4GHz, AsRock Z170 Gaming K4, CM Fortis 3, 2x8GB DDR 4 Corsair Vengeance LPX 3200MHz, Gainward Phoenix 1080 GS 8GB, XFX TS Core 550W, Crucial BX200 SSD 240GB, Crucial MX300 SSD 275GB, Seagate Barracuda 1TB, Win 10 x64 Pro

« Odpowiedź #1033 dnia: Stycznia 29, 2017, 20:53:28 »
Mógłby mi ktoś pomóc z tymi ustawieniami ? Trochę wolno doładowują mi się tekstury i wdali widać je trochę rozmyte.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #1034 dnia: Stycznia 29, 2017, 21:48:11 »
Tych tweaków jest całe mnóstwo i  w temacie "FSX kontra PC, testy" http://il2forum.pl/index.php/topic,9766.0.html jest wiele pomysłów poruszane. Na Twoim sprzęcie musi śmigać aż miło.
Możesz skorzystać z tego poradnika https://kostasfsworld.wordpress.com/fsx-software-and-hardware-guide/ ale ogólnie czym mniej tym lepiej. Ja stosuję dosłownie kilka podstawowych (w P3D).
W przypadku serii FSX czy P3D nieodzownym tematem jest instalacja symulatora na dysku/ach SSD. To rozwiązuje naprawdę wiele problemów z długością wczytywania się symulatora i tekstur.
To nie jest też tak niestety, że jest jakiś Święty Gral. Ten sim niestety wymaga tego, że więcej się w nim siedzi poza niż w samym symulatorze (grzebiąc coś tam itp.). Dlatego ja raz na jakiś czas muszę od niego odetchnąć :D. Musisz zaznajomić się z wszystkimi tweakami i protestować po prostu, bo na każdym kompie jest nieco inaczej, wierz mi. Z ważniejszych dla X'a polecam Buferpools, TimeFiber oraz Affinitymask. To podstawa dla X. Co do ostrości, akurat X sobie lepiej z tym radzi niż P3D. Tu za wiele jednak nie zdziałasz. Możesz podnieść ręcznie Radius terrain LOD, do 6000, ale to nie wpływa na tekstury akurat, a ukształtowanie. Na tekstury nieznacznie. Jak latasz na eksternalu trzeba korzystać z większego zooma, wtedy nie będzie to razić. Z kabiny jest ok.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 30, 2017, 08:25:10 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl