Autor Wątek: Crysis  (Przeczytany 29464 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Crysis
« Odpowiedź #135 dnia: Marca 28, 2011, 22:22:25 »
http://pclab.pl/art45336.html

Już dwójka wyszła. Ktoś ma, grał? Jak SP ? Trzyma klimat ?
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #136 dnia: Marca 29, 2011, 15:31:04 »
Grałem jakąś godzinkę. Bardzo ładna grafa, ciekawie zapowiadająca się historia i przede wszystkim (jak dla mnie) super optymalizacja.
To tak na szybko - dzisiaj pogram może dłużej.

« Odpowiedź #137 dnia: Marca 29, 2011, 19:59:03 »
Na chwilę obecną jestem po ok 10 - 12 godzinach gry w drugą część Crysisa. Muszę powiedzieć, że ogólnie to mnie rozczarowała.

Przynajmniej jak dla mnie to najbardziej irytująca rzecz to brak mapy (w pierwszej części była) oraz brak możliwości zapisania stanu gry w dowolnym wybranym momencie. W zamian za to dostajemy jedynie punkty kontrolne po przekroczeniu których następuje zapis postępu rozgrywki. Twórcy nie pomyśleli, że nasz bohater będzie chciał paść na ziemię, możemy tylko kucnąć. Również co się rzuca w oczy to liniowość rozgrywki, owszem w pierwszej części też była, jednak w pierwszej części twórcy zrobili to tak, że utworzony był pozór jej nieliniowości, zawsze mieliśmy pewien wybór jak daną sytuację rozwiązać.
Dodać należy, że sterujemy chyba osobą która nie potrafi mówić. W trakcie rozgrywki inne postacie zadają nam pytania, rozmawiają, a w odpowiedzi słychać jedynie ciszę. Trochę jest to dziwne, że w nowej produkcji główny bohater nie potrafi mówić.

Inna rzeczą, która mnie dziwi to fakt, że kilkunasto milionowe miasto jest totalnie wyludnione w 24 godziny. Obecni są jedynie przeciwnicy i sojusznicy. No czasami widać jakiś cywili, ale jest to jedynie garstka ludzi. Rozumiem jakby to był las równikowy, ale jest to duża metropolia.

Na temat samej grafiki. Fakt jest ładna, ale bez rewelacji. Dosłownie widać, że jest to gra robiona pod konsole. Osobiście dla mnie jest to krok w tył w porównaniu z pierwszą częścią gry. Pamiętam jak po odpaleniu pierwszej części na nie aż tak słabym sprzęcie w wysokich detalach mogłem grać ustawiając średnią rozdzielczość. Natomiast tutaj od razu ustawiłem wszystko w maksymalnej rozdzielczości i na najwyższych detalach. Wynik, cały czas mam po wyżej 45 fps. Albo jest to zasługa genialnej optymalizacji, albo uproszczeń. Moim osobistym zdaniem raczej uproszczeń, tam gdzie aż się prosi by element był wypukły to jest płaski po podejściu do niego. Ogólnie pierwsza część czasami zapierała dech grafiką, druga część... jest ładna i tyle.

Ciekawym pomysłem jest pokazanie procesu integracji kombinezonu z jego użytkownikiem oraz wstawki w rozgrywkę gdzie możemy tylko obserwować bieg wydarzeń, coś w stylu filmików.

Innym słowem, pograć można, ale raczej nie wrócę do niej ponownie. Może ktoś się nie zgodzi z tym co napisałem, ma do tego prawo, jednak osobiście mam takie odczucia.
Pozdrawiam.

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #138 dnia: Marca 30, 2011, 10:26:51 »
Dla mnie to konsolowa bieda, ze wszystkimi typowymi dla niej zagrywkami typu znikające ciała, 4 giwery do wyboru. Pograłem dosłownie 5 minut i do widzenia. Nuda Panie, kolejny nic nie wnoszący story-driven FPS.

« Odpowiedź #139 dnia: Marca 30, 2011, 12:34:31 »
Dokładnie, jednak trzeba powiedzieć, że zakończenie to zrobili efektowne ;) . Uwaga, bohater po raz pierwszy przemówił, o tak na do widzenia ;) .
Pozdrawiam.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #140 dnia: Marca 30, 2011, 12:39:58 »
Eee tam, jakby Gordon Freeman przemówił... albo John 117 pokazał twarz - to jest byłoby efektowne  :118:

Demu multi ściągnęło się na Steamie w nocy, zobaczymy co to jest i jak działa... Na TotalHalibut wyglądało ciekawie.

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #141 dnia: Marca 30, 2011, 14:54:19 »

Demu multi ściągnęło się na Steamie w nocy

U mnie demo nie działa (brak serwerów), z tego co czytałem po prostu je już wyłączyli ;/

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #142 dnia: Marca 30, 2011, 15:14:37 »
Tak? O właśnie parę dni temu chciałem ponownie zobaczyć i faktycznie zero serwerów. Teraz chociaż wiadomo czemu.
Z tego co widzę, niektórzy już kończą tytuł, czyli znów na parę godzin grania ?
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #143 dnia: Marca 30, 2011, 15:54:43 »
Demo nawet nie przyjmuje loginu wiec pewnie tak...

« Odpowiedź #144 dnia: Marca 30, 2011, 16:51:58 »
Jak dla mnie napewno żadna rewolucja a nawet ewolucja. Taka sobie dobrze zrobiona strzelanka z ładną grafiką i nic więcej. Ze swojej strony proponuje jeszcze omijać szerokim łukiem wersję spolonizowaną.

« Odpowiedź #145 dnia: Marca 30, 2011, 16:57:54 »
Z tego co widzę, niektórzy już kończą tytuł, czyli znów na parę godzin grania ?

Mi na spokojnie na średnim poziome trudności zajęło to ok 13 godzin. Ogólnie jakbym tylko biegał i strzelał na oślep w myśl zasady palec na spust i byle do przodu to może zakończyłbym rozgrywkę w 10 godzin.

Na PcLab napisali w artykule o HDR, osobiście nie zwróciłem na to uwagi. W pierwszej części rzucała się w oczy gra światła (np: słońce przebijające się przez korony drzew), tutaj z racji braku lasów aż tak tego nie widać. Czasami faktycznie ładnie jest rozegrana gra świateł, jednak nie jest to tak rzucające się w oczy jak w pierwszej części.

Nie wiem jak inni, ale zaobserwowałem irytujący błąd. Mianowicie chodzi o zbieranie energii znad ciał obcych. Czasami działało to dobrze, innym razem mimo zebrania energii z nad pokaźnej grupy martwych obcych nic się nie dodawało w menu "tuningu" skafandra. Cały czas licznik wskazywał 0, czasami trwało to jakiś czas, innym razem cały poziom. Szkoda bo opóźniało to odblokowywanie nowych ulepszeń w skafandrze.  Innym razem kończymy poziom z np.: 6000 punktami energii gdzie do odblokowania kolejnego ulepszenia potrzebne jest nam jakieś 500 punktów, myśli się, że zabiję jeszcze 2 obcych i będę mógł sobie odblokować kolejny element. Po rozpoczęciu kolejnego poziomu licznik wskazuje wesołe 0, trzeba zbierać od nowa. Trochę to denerwujące.

Inną irytującą sprawą jest wymienianie broni. Mianowicie, kiedy ma się tylko jeden karabin maszynowy to nie można wziąć drugiego gdyż możemy tylko go podmienić z obecnie posiadanym. Jedynie było to możliwe jak znaleźliśmy gdzieś pistolet i dopiero go wymieniliśmy na karabin maszynowy tak, że postać miała dwa. Trochę denerwujące jak widziało się snajperkę z tłumikiem, a miało się zwykły karabinek. Takie połączenie jest wystarczające na większość przeciwników. Wystarczy tłumik, trochę pobiegać i wszystkich ściągniemy nim się zorientują gdzie jesteśmy.
Pozdrawiam.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #146 dnia: Marca 30, 2011, 17:14:28 »
Dziobas, gdzie Ty byłeś przez ostatnią dekadę ?  :020:

Od czasu wyjścia HALO nieliczne gry pozwalają na zabieranie kontenera broni i amunicji do niej (Half-Life 2).
Co do gry, wygląda na tyle interesująco, że chyba zakupię, a pieniędzy na FPSy wydawać nie lubię ;)

http://www.youtube.com/watch?v=RzLaQKs0Cqk

« Odpowiedź #147 dnia: Marca 30, 2011, 19:33:12 »
To, że nie możemy zabrać całej zbrojowni ze sobą to mi się podoba, jest to logiczne. Chodzi mi o to, że gdy posiadamy tylko jeden karabin nie możemy podnieść innego z ziemi, zwyczajnie tylko podmienia się z obecnie używanym. Natomiast jak mamy karabin i pistolet, to spokojnie możemy podnieść karabin leżący na ziemi wymieniając go na pistolet.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #148 dnia: Marca 30, 2011, 21:58:49 »
Z tego co widziałem można mieć ze sobą 2 rodzaje pukawek, jak w większości nowych FPSów. Obojęnie czy to snajperka czy karabin czy pistolet.

A tu śmieszny teścik jak się czuje komandos z Dooma ;-):
http://roosterteeth.com/archive/?id=1835&v=more

« Odpowiedź #149 dnia: Marca 31, 2011, 00:03:51 »
Fajny filmik :) lol :D
Zagadka się rozwiązała gdzie ci wszyscy komandosi chowali zabawki :D lol :D .
Pozdrawiam.