Mam dość duży problem z dx i vistą.
Gdy tylko zaznaczę w fsx opcję dx10 na włączoną tracę wygładzanie najlepiej to widać na oknie wyboru samolotu gdzie skrzydła samolotu robią się postrzępione.Widać na fotce poniżej też problem niewczytanej tekstury samolotu, padło gdzieś stwierdzenie że to samolot od fs9 z czym się nie zgodzę bo właśnie jest to wersja pod fsx a tak sie dziwnie wyświetla mam taki sam problem z DO-27.

W locie z włączoną opcja dx10 i bloom bardzo nienaturalnie wygląda bloom jakby był powielony x2 czyli bardzo jasno świeci wygląda to podobnie jak na fotce Empecka (brak anizo i za bardzo rozświetlone poszycie) Gdy wyłączę DX10 blom wraca do normalności i wygląda lepiej i anizo powraca. Pomyślałem że poprzez zmiany sterów grafy popieprzyło się coś z dx10. Różnica u mnie między włączonym dx10 a wyłączonym w bloomie jest tylko taka że świeci za mocno. Podejrzewam że u mnie czy jest włączony dx10 czy nie to i tak działa dx10 bo wszystko inne wygląda tak samo jak pod dx10 mimo że jest wyłączony. Rozświetlenia mogą u mnie pochodzić od wgranych świateł XENON 3.Szukam już dłuższy czas rozwiązania tego problemu..... ale bez rezultatów. Nie wiem jakiego programu użyć do odinstalowywania sterów nvidi pod vistą64 takiego jak Driver Cleaner, niestety nie ma wersji pod viste 64. Myślę że nie pozostaje mi nic innego jak sformatować dyks z vistą i posadzić na nowo viste i fsx, ale pobawię się jeszcze trochę bo to byłby najłatwiejszy sposób na rozwiązanie problemu a takie rozwiązania najmniej mnie cieszą.
Dla chętnych do zmierzenia się z problemem podaję szczegóły:
Płyta ASUS P5E
Procek Intel C2D E6750
Grafa ASUS GF 8800 GT
Ram 2x 2GB 800Mhz cl4
Dysk seagate 320 10mb cache (podzielony na 2 partycje na D-XP D-Vista64
Instalacje :
Vista64 potem dograny sp1 (nieoficjalny) potem odinstalowany
FSX dograny sp1 potem sp2 następnie odinstalowany sp2 i wgrany acceleration
Stery grafy najpierw 169.02 potem 169.25 i powrót do 169.02
gdzieś po tych zmianach mi sie pochrzaniło najszybciej na sp2-acceleration.