No wiesz, Vista jest bardziej zasobożerna. Sam fakt, że musi mieć min. 15GB na gołą instalkę, 1,1GB dla siebie na czysto (gdzie mój XP rozjechany i zapchany potrzebuje góra 0,8GB) do tego jakiś w miarę solidny proc. Wszystko po to aby powyświetlać kilka okienek. Do tego trochę aplikacji w tle i 2GB pękną. A teraz jak ED dowali sporo obiektów w misjach może być krucho. Nie mam pojęcia co ED sobie wymyśliło. To tylko takie moje przemyślenia. Jak się ma powyżej 4GB to pewnie różnicy nei robi.
Mazak ja tam się na komputerach zbytnio nie znam (prosty użytkownik tych "puszek" jestem), ale coś mi się zdaje, że ta cała "zasobożerność" Visty w niczym nie przeszkadza. A jak się mylę to chętnie wysłuchał znających się na rzeczy.
Vista64 jest raczej instalowana przez użytkowników na komputerach współczesnych, a nie takich sprzed paru lat. Co w tej chwili znaczy te 15 GB instalki? Jakie są w komputerach dwuletnich i nowszych dyski twarde? Minimum 300GB, a zwykle 500 i więcej.
Podobnie z RAM do współczesnych komputerów stosuje się 4-8 GB czyli przy Viście64 biorącej dla siebie 1,2GB pozostaje 2,8 - 6,8GB. Komputery z XP mają zwykle 2GB (czasem, chyba rzadko 3GB) i biorąc pod uwagę, że sam XP bierze 0,5GB zostaje 1,5 (ewentualnie 2,5GB przy 3GB).
@Razor
Jest jeszcze Xp x64. Vista x86 SP1 też widzi 4GB ale ich nie zaadresuje (max 4096MB czyli 2^32 bita).
No oczywiście, że są - ale tak statystycznie to jak mówimy XP to rozumiemy, że chodzi o "normalnego XP-eka", a jak mówimy o Viście to w domyśle rozumiemy Vista64 - bo tak jest pewnie u większości użytkowników. Strzelam, ale chyba ilość użytkowników XP64 i Visty32 nie jest wielka.
Może po prostu Wags nie jest technicznym więc coś pokręcił a Vista w Rosji jest naprawdę mało popularna to i nawet o tym co napisałem nie bardzo wiedzą. Proponuję poczekać i mniej się przejmować 
Narazie wypada uzbroić się w cierpliwość i nie biadolić.
Oczywiście, że nie ma co "biadolić" - ktoś coś tam "chlapnął", pewnie sam nie znając szczegółów i nie ma sensu się podniecać, choć wydawanie nowego programu na stary OS (czyli lepiej przystosowanego do starego systemu) mnie po prostu rozbawiła.