Autor Wątek: MiG-23 Pytania, zdjęcia, ciekawostki  (Przeczytany 171973 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: MiG-23 Pytania, zdjęcia, ciekawostki
« Odpowiedź #90 dnia: Sierpnia 27, 2009, 07:53:04 »
Czesio daj namiary na bibliotekę będziemy monitować. Jestem dobry w pisaniu różnych pisemek, które w swej formie grożą, grzmią lub udają "strasznie ważnego" obywatela. W końcu d-ca JW tez powinien dostawać listy a i MON kilka przyjmie.
W reportażu trzeba oddać nie tylko to, co widzisz, ale także to, co widzi ktoś inny. (..) Tego kogoś trzeba znaleźć i odpytać. Odwrotnie niż w działaniu korporacyjnym: w każdej firmie jest przynajmniej jeden człowiek, który wie, o co chodzi. Tego człowieka trzeba zidentyfikować i natychmiast wyp.....yć.       Krzysztof Mroziewicz

Czesio

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: Sierpnia 27, 2009, 09:44:31 »
Napisz do ministra (do JW nie ma sensu) w sprawie procedur wycofywania wydawnictw wojskowych z bibliotek. Trzeba by się podeprzeć wsparciem jakiejś instytucji np. muzeum wojskowym, bo inaczej oleją. Spodziewam się, że mogą odpowiedzieć iż wydawnictwa są archiwizowane w Centralnej Bibliotece Wojskowej, ale kiedyś przeglądałem tamtejsze katalogi i prawie nic ciekawego nie mają. Coś ma się dziać w bibliotece WSOSP.

Szafir-23 (izd. 323).

Do Jankowego rysunku czterowiązkowego układu odbiorczego R-27 - PARGS 9B-1101К.

Czesio

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: Sierpnia 27, 2009, 19:35:12 »
Nie odebrane przez Egipt MiGi-23MS przejęły WWS. Jedna sztuka znalazła się na terenie MAI.

Czyżby to samolot z przemalowanym numerem z filmu prezentowanego na Discovery?

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: Sierpnia 27, 2009, 23:52:29 »
Co do zdjęcia Szafira to moim skromnym zdaniem chyba jest ono źle podpisane. Nie jest to Szafir-23DIII czy Szafir-23E (Izd. 323E) a najprawdopodobniej jakieś dalekie rozwinięcie w rodzaju Szafir-23MLx[coś tam]. Zwróćcie uwagę na umiejscowienie elementu promieniującego - według rysunków Czesia w Izd. 323 jest on umiejscowiony dokładnie pośrodku głównego reflektora, tutaj zaś jest przesunięty ku górze. Generalnie jest to cecha charakterystyczna późniejszych stacji dwydziestychtrzecich, być może na zdjęciu jest to już Szafir-23MLA (z MiGa-23P/MLA/MLD), bo jeszcze w radiolokatorach zwykłych MiGów-23ML stosowano podobne rozwiązanie jak w stacji z MFa. Podobną konstrukcję miał nawiasem mówiąc również N-019 Rubin.

Generalnie więc jest to jak najbardziej RLS dwudziestego-trzeciego, ale coś bardziej zaawansowanego niż Izd. 323 ;)

« Odpowiedź #94 dnia: Sierpnia 28, 2009, 11:49:33 »
Czesio daj namiary na bibliotekę będziemy monitować. Jestem dobry w pisaniu różnych pisemek, które w swej formie grożą, grzmią lub udają "strasznie ważnego" obywatela. W końcu d-ca JW tez powinien dostawać listy a i MON kilka przyjmie.

Proponuję udac się do biblioteki poważnej wyższej uczelni technicznej, podać o którą pozycję chodzi i wskazać im adres biblioteki w której jest dana ksiażka i złożyć zamówienie w trybie "wypożyczanie między biblioteczne". (powiedziec że to jest bardzo potrzebne do pracy inżynierskiej, badań naukowych). Jest ustawowy obowiązek udostępnienia i odnotowania że egzemplarz był potrzebny, można sobie z tego zrobić ksero. Im wiecej jest odnotowanych takich wypożyczeń wówczas takie ksiażki nie idą na makulaturę. Jest to bezpłatne a im wiącej mają takich wypożyczeń tym bardziej wpisują do statystyk. Jakby zrobic ruch w tym przedmiocie to biorąc pod uwagę bardzo małą ilość wypożyczeń miedzybibliotecznych w ogole, tego typu literatura zostanie sklasyfikowana w statystykach jako bardzo istotna :020: a kobiety będą sie cieszyć :118: że ich praca jest potrzebna. 
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 28, 2009, 11:55:57 wysłana przez Frey »

« Odpowiedź #95 dnia: Września 06, 2009, 19:52:40 »
Oglądając filmiki na Youtube o MiG-23 zauważyłem w jednym z nich ciekawą rzecz:

jak widać technik ma jakieś ciekawe ustrojstwo pewnie do kontroli przedstartowej. Czy ktoś wie coś na ten temat? co to jest, gdzie to się podłącza? czy na naszych 23 też to było w użyciu?.

Odp: MiG-23ms
« Odpowiedź #96 dnia: Września 07, 2009, 12:35:58 »
W ramach wolnego czasu zbadałem sprawę MiGa-23MS nieco dokładniej. Poniżej zaprezentowanych jest kilka fotografii kokpitu MiGa-23S (Izdielnyj 23-11), innymi słowy starożytnej, pierwszej w miarę dopracowanej wersji produkcyjnej samolotu MiG-23. Ponieważ zaś MiG-23MS jest w istocie hybrydą samolotów MiG-23M (kadłub) oraz MiG-23S (kompleks bojowy), zatem moim zdaniem możemy śmiało poczynić założenie, iż kokpit MiGa-23MS nie powinien się zbytnio różnić od MiGa-23S, jeśli mówimy o kompleksie bojowym (z kolei mechanika i inne elementy z pewnością będą bądź co bądź charakterystyczne dla MiGa-23M/MF i z tym się musimy liczyć).

Witam . To już wiekowy post ale pragne nieco uzupełnić dane które publikuje kolega Jonn Cool
MiG 23 S Flogger-A  to pierwsza seryjna wersja tej maszyny powstało 60-70 szt. tej maszyny. silnikR-27F2-300 
MiG 23 SM Flogger-A to modyfikacja "S" , która ma zmienione skrzydła i dwa dodatkowe punkty podwieszeń pod skrzydłami dostosowanie do używania nowych KPR, Inny silnik R-29-300.
MiG 23 M Flogger-B to protoplasta rodziny MF. Zupełnie nowe skrzydło z uskokiem, Zupełnie nowy silnik
MiG 23 MS to kadłub M-a i system uzbrojenia z "S" (czyli MIG 21)

MIG 23 SM a MIG 23 MS to dwie różne maszyny ale zamiana ich to często spotykany błąd.
Na pierwszy rzut oka widać różnicę między tymi wersja po:
- długiej dyszy silnika wystającej z kadłuba (S) (MS ma jak MF)
- kształcie osłony radaru S ma stozek MS ma eliptyczną jak MF tylko krótszą)
- Kształcie skrzydła S ma bez uskoku  a nowsze wersje uskok mają
Jest jeszcze sporo różnic ale te widać najbardziej

« Ostatnia zmiana: Września 07, 2009, 14:00:43 wysłana przez John Cool »
Pozdrawiam
Yabe

"Jestem major Bień i mam stopień majora..."

Czesio

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: Września 07, 2009, 20:12:32 »
MiG-23SM to ciekawostka. Nigdy nie słyszałem o takiej maszynie. Według dostępnej mi literatury silnik R-29-300 był zabudowany tylko na jednym egzemplarzu MiG-23S następnie na seryjnych MiG-23UB. Natomiast samolot o zbliżonym płatowcu do MiG-23M, ze skrzydłami o zwiększonej cięciwie lecz jeszcze bez klap przednich, silnikiem R-27F2M-300 i stacją Szafir-23L (a więc dielektryczny stożek musiał być już ostrołukowy jak w M), termonamiernikiem TP-23 to MiG-23 tak zwanego wzoru 1971. Z resztą jeśli z tego SM wystawała długa dysza to była to cecha charakterystyczna dla samolotów z silnikami R-27F2M-300.
A tutaj też mam bardzo tajemniczą wersję samolotu z tej rodziny  :003: :

A teraz poważnie, może któryś z fanów tej maszyny posiada porządne zdjęcia MiG-23 bez literki (wz. 1971), tak aby było widać wszystkie szczegóły.

« Odpowiedź #98 dnia: Września 07, 2009, 21:41:11 »
Witam !

W moim przekonaniu teoria o istnieniu wariantu o nazwie SM jest nieporozumieniem. Występuje ona co prawda w licznych publikacjach autorów zachodnich, ale musimy pamiętać że opisują oni np. MiG-23ML jako wariant zubożony w stosunku do MF, a ten ostatni jest przedstawiany na zdjęciach w postaci własnie ML. Świadczy to dobitnie o wiarygodności podawanych informacji.

Co do zdjęcia mam takie na którym przynajmniej widać pierwotną wersję belki APU ale czy to jest wczesny M czy wz.71?.

Moim zdaniem zdjęcie przedstawiające wz.71 jest w książce Butowskiego "Lotnictwo Wojskowe Rosji" w I tomie w dziale dotyczącym MiG-23. Jest ono podpisane jako samolot badawczy do badania sterowaniem opływu. Widać wyrażnie, że samolot ma tył kadłuba taki jak w M jednak przód jest podobny do S z tą różnicą że osłona radaru jest ostrołukowa. Jednak nie jest ona jak w M tylko tak jak w trzecim prototypie. Wloty powietrza też są takie jak w S. Niestety nie mam skanu moze ktoś pomoże.

« Odpowiedź #99 dnia: Września 07, 2009, 22:18:06 »
Proszę bardzo - wybaczcie tylko za jakość, skaner jest nie pierwszej młodości, ale sam oryginał zdjęcia na stronie też nie najlepszy.
A fighter pilot is noted for intelligence, independence, integrity, courage, and patriotism. "Fighter Pilot" is a state of mind, not a job title. Therefore, not all people who fly fighters are fighter pilots, nor do all fighter pilots fly fighters, some of them drive trucks.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: Września 07, 2009, 22:26:14 »
Zdobyłem jeszcze takie zdjęcie MiGa-23 wz. 71:

Wypadałoby faktycznie uporządkować nieco burdel w rodzinie pierwszych dwudziestychtrzecich:

MiG-23 wz. 71 to Produkt 23-11/2.
MiG-23S to Produkt 21-11S.
MiG-23M to Produkt 23-11M oraz Produkt 23-11M2.
MiG-23MS to natomiast Produkt 23-13.

Co do Twojego zdjęcia Czesio to maszyna, sądząc po osłonie dielektrycznej, jest chyba bliższa MiG-23M Produkt 23-11M.

A ja durny myślałem że to pomiędzy MiG-23P/ML/MLA/MLD się ciężko połapać :)

« Odpowiedź #101 dnia: Września 07, 2009, 22:44:57 »
O te fotki mi właśnie chodziło.Dzięki.

Jak zauważycie samolot jest bardzo podobny konstrukcyjnie do tego UB którego fotki zamieściłem kilka postów wcześniej. Obydwa są hybrydą tylnej części kadłuba jak w M i przodu z wczesnych wersji. Bojowy musiał też mieć termonamiernik o czym świadczą osłony komory przedniego podwozia z chakterystycznymi opływami od TP. Reflektory do lądowania/kołowania tuż przed komorą przedniego podwozia jak w S a nie na spodniej części wlotów powietrza jak w póżniejszych wariantach. To właśnie przeniesienie tych reflektorów spowodowało zmianę obrysu wlotów powietrza w widoku z boku co niektórzy autorzy poczytują jako ich powiększenie. Osłona radiolokatora wyrażnie taka jaka jest znana z trzeciego prototypu który stoi w Monino.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: Września 07, 2009, 23:15:05 »
A tutaj też mam bardzo tajemniczą wersję samolotu z tej rodziny  :003:

Ten to z kolei ciekawostka... taki jakby szkolno-bojowy dwumiejscowy MiG-27M. Istna mieszanka!  :001:

Czesio

• Gość
« Odpowiedź #103 dnia: Września 08, 2009, 18:56:29 »
Samolot przedstawiony na zdjęciu jako latające laboratorium do badania opływu był zapewne oznaczony izd. 23-11/ileś tam. Trudno go nazwać MiG-23 wz.1971 skoro nie widać nawet jakiego typu ma skrzydła (z klapami czy bez). W poważnej monografii w Awiacija i Wriemja nr 2/2000 jest nawet podpisane latające laboratorium na bazie MiG-23M, chociaż widać np. reflektory na kadłubie. Raczej jest to egzemplarz nie pasujący do żadnej wersji seryjnej. Poniżej zdjęcie chyba autentycznego (jak twierdzi autor ww. monografii) MiG-23 wz.71 z 186 IAP ze Starokonstantinowa.

Skłaniam się do poglądu, że najłatwiej rozpoznać te samoloty po starym typie belki APU-23. Być może na skrzydłach istniał już podział technologiczny poszycia pod przyszłe klapy i dopatrywanie się ich na zdjęciach może nie mieć sensu.
Jeszcze powrócę do sprawy oznaczeń MiG-23UB/UM. Są informacje o istnieniu takiej wersji, nawet pisze się, że wyprodukowano ich około 250 szt. Faktycznie są odpowiednikiem MiG-23ML, ale nie należy się spodziewać, jak twierdzą słabe monografie, że mają ich cechy zewnętrzne. W MiG-23UB w toku produkcji wprowadzono zmiany w układzie sterowania na wzór wersji ML i zmieniono ich oznaczenie. Prawdopodobnie rozróżnienie ich po wyglądzie jest niemożliwe.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: Września 08, 2009, 19:04:53 »
Ja teraz nie jestem pewien czy w ogóle istnieje wersja MiG-23UM. Wydaje mi się że istniały po prostu dwie wersje MiGa-23UB: Produkt 23-51 oraz Produkt 23-51-2U. Można jeszcze ewentualnie przyjąć że ta druga mogła być oznaczana jako MiG-23UM.

Również jestem zdania iż wykluczone jest by jakakolwiek szparka miała cechy zewnętrzne MiGa-23ML... no chyba że ktoś dysponuje zdjęciem MiGa-23UB na przykład z "ściętym"/skróconym na modłę MLa statecznikiem pionowym.