Autor Wątek: MiG-23 Pytania, zdjęcia, ciekawostki  (Przeczytany 172015 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: MiG-23 Pytania, zdjęcia, ciekawostki
« Odpowiedź #135 dnia: Września 25, 2009, 19:55:31 »
Taka ciekawostka - Czy widzieliście "23-cie" koło piramidy? Zwłaszcza, że pochodzą z Redzikowa, a piramida w Polsce...
http://piramidacheopsa.com/galeria/galeria.php?id=3

Ciekawostka niezła, ale co to za piramida? Stachurskiego? :D

W reportażu trzeba oddać nie tylko to, co widzisz, ale także to, co widzi ktoś inny. (..) Tego kogoś trzeba znaleźć i odpytać. Odwrotnie niż w działaniu korporacyjnym: w każdej firmie jest przynajmniej jeden człowiek, który wie, o co chodzi. Tego człowieka trzeba zidentyfikować i natychmiast wyp.....yć.       Krzysztof Mroziewicz

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Ostatnia zmiana: Września 27, 2009, 23:27:39 wysłana przez JacD »
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

Czesio

• Gość
« Odpowiedź #138 dnia: Września 28, 2009, 22:51:16 »
MiG-23S na terenie ChAI. To kolejna fota do naszej kolekcji eSów - miodzio  :001:

« Odpowiedź #139 dnia: Października 06, 2009, 00:05:58 »
Wiedziałem, ze lotnisko w Doldoye-Ledovo kryje jeszcze jakieś tajemnice. Szukając zdjęć 29 921 znalazłem coś takiego:

Wcześniej pokazywany MLD z innej strony.

Niby zwykły ML, a jednak spójrzcie na dolną część wlotu powietrza widać wyrażnie jakąś osłonę dielektryczną.

A to największy smaczek. M a la MLD.

Opinie, pomysły, komentarze jak najbardziej wskazane.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #140 dnia: Października 06, 2009, 01:07:43 »
MiG-23M "01" miał numer seryjny 06596 i z tego co wiem był platformą testową dla niektórych rozwiązań MLD... stąd być może jego dziwaczny wygląd.

MiG-23MLD "261" o numerze seryjnym 17307 to również jeden z prototypów badawczych.

Te dziwne anteny mogą pochodzić od wbudowanej aparatury zakłóceń elektronicznych. W każdym razie, moim zdaniem jest wykluczone aby były to anteny SPO. Warto zwrócić uwagę że są też w innych miejscach, jak wskazują inne foty tego egzemplarza:

Co interesujące, podobno MiG-23MLD "37" (n/s 10645) przechowywany w Chodynce podobno też je ma. Dodatkowe anteny podobnie jak w "261" odnajdujemy też w innych miejscach:

Nie są też stosowane na samolotach seryjnych MiG-23ML/P/MLA/MLD... przynajmniej ja nie widziałem.

Znalazłem jeszcze inną fotę tego MiGa-23ML "20":

« Odpowiedź #141 dnia: Października 07, 2009, 20:18:36 »
Znalazłem więcej fotek 23 z Dolgoye-Ledovo, ha,ha,ha:

Zbliżenie na zęba  :002:

Fotki kabiny pilota. Swoją drogą są to pierwsze zdjęcia kabiny M jakie udało mi się znależć.
Wbrew wielu rewelacjom nie widać dodatkowych zakresów pracy radaru w stosunku do eksportowych MF, no chyba że ten egzemplarz nie jest reprezentatywny.

Zdjęcie ML z boku z lepszym widokiem na tą tajemniczą antenę.

I bonus, siłowniki zmiany geometri skrzydeł.

« Odpowiedź #142 dnia: Października 27, 2009, 02:02:50 »
Nieco egzotyczne dla nas zdjęcie (z racji kraju użytkownika).

Kokpit Miga-23MF FAR (Kuba)

i Mig-23 ML tego samego użytkownika

Muzeum w Hawanie bodajże
Pozdrawiam
Yabe

"Jestem major Bień i mam stopień majora..."

« Odpowiedź #143 dnia: Listopada 02, 2009, 20:18:13 »
Polscy technicy odpalający ex-bułgarskiego UB w USA:
http://www.youtube.com/watch?v=qZQy3D0JRio

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #144 dnia: Listopada 02, 2009, 22:41:49 »
Hehe, doliczając do tego maszyny ex-czeskie, ex-enerdowskie szpary oraz MiG-23MF/ML, wcześniej dostawy ex-egipskich samolotów MiG-23MS itp. to chyba Amerykanie mogliby sobie sformować z 23cich które do nich trafiły cały pułk  :001: :002:

« Odpowiedź #145 dnia: Listopada 05, 2009, 21:58:51 »
Polscy technicy odpalający ex-bułgarskiego UB w USA:
Uruchomić nasi potrafili, ale kto nim kołował ?
http://www.youtube.com/watch?v=uEkpZzNZFCM&feature=player_embedded
W reportażu trzeba oddać nie tylko to, co widzisz, ale także to, co widzi ktoś inny. (..) Tego kogoś trzeba znaleźć i odpytać. Odwrotnie niż w działaniu korporacyjnym: w każdej firmie jest przynajmniej jeden człowiek, który wie, o co chodzi. Tego człowieka trzeba zidentyfikować i natychmiast wyp.....yć.       Krzysztof Mroziewicz

« Odpowiedź #146 dnia: Listopada 05, 2009, 23:53:03 »
Faktycznie na miejscu właściciela dostałbym zawału. Biorąc pod uwagę "grację" z jaką to kołowanie wykonano nasi jako winowajcy odpadają  :002:.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #147 dnia: Listopada 10, 2009, 23:39:47 »
Jeszcze jedna fota jednego z prototypów MiG-23S z czterema belkami pod rakiety K-23 - podskrzydłowymi APU-23 oraz podkadłubowymi AKU-23F.

adam_b

• Gość
« Odpowiedź #148 dnia: Listopada 19, 2009, 20:56:23 »
Jako że forum z założenia jest o symulatorach to dołożę swoje 3 grosze, poniżej zdjecia z  KTS 6 symulatora MiG-a 23:

Następne zdjęcie:

[gmod]Dwie sprawy techniczne: 1. zdjęcia staramy się umieszczać na zewnętrznych serwerach hostingowych aby nie obciążać serwera forum oraz 2. przez 15 minut od wysłania postu możesz go jeszcze edytować jakbyś chciał coś dopisać. John Cool.[/gmod]
« Ostatnia zmiana: Listopada 19, 2009, 21:13:31 wysłana przez John Cool »

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #149 dnia: Listopada 19, 2009, 21:14:53 »
Świetne zdjęcia, chętnie sam bym usiadł jakbym miał możliwość, ale chyba już na to za późno... chyba że po likwidacji 28.plm ten symulator ciągle gdzieś jest używany?