I`ve one question regarding new Polish book about the Mig-23MF. This book mentions that in mid 70ies Polish AF rejected offers to deliver the Mig-23MS even if Soviets already had the Mig-23M. I was surprised to hear for the first time that Soviets offered MS to Warsaw pact members at all...any comments 
Szczerze mówiąc po raz pierwszy słyszę o tym że prowadzono rozmowy na temat zakupu wersji MS (ale może jestem niedoinformowany?), wydawało mi się że od początku szło o wersję MiG-23MF.
Rozwijając temat tego zakupu generalnie było tak że wówczas w połowie lat 70tych oferowano nam według mojej wiedzy myśliwce MiG-23MF oraz MiG-21bis. Fakt jest taki że planowano zakup MiG-23 dla aż trzech pułków myśliwskich: 28., 9. oraz 34. PLM w ramach wzmocnienia ochrony powietrznej nad morzem Bałtyckim, związanym z częstą na przełomie lat 70/80 penetracją powietrzną i lotami zwiadowczymi samolotów państw zachodnich. Łatwo więc policzyć że spodziewano się zakupu, kto wie, pewnie ponad 100 myśliwców tego typu. Niestety piętrzące się trudności ekonomiczne i położenie geopolityczne naszego kraju w tamtym okresie spowodowały, że stać nas było na zakup maszyn na potrzeby jedynie jednego pułku i tą drogą zakupione w latach 1978-1981 aż 36 x MiG-23MF oraz 6 szparek MiG-23UB trafiły na wyposażenie 28. PLM w Słupsku. Niestety jednocześnie skończyło się na odbiorze jedynie wersji MF, choć z tego co wiem były wstępne plany pozyskania nowocześniejszych wersji tj. ML a kto wie, może nawet i MLA. Jako rozwiązanie zastępcze na wyposażenie pozostałych jednostek tj. 9. oraz 34. PLM zamówiono tańsze w zakupie MiGi-21bis czyli tzw. Zemsty Breżniewa (co zabawniejsze odebrane bisy początkowo miały trafić do... Syrii). Moim zdaniem MiG-23MF znacznie przewyższał pod względem własności taktyczno-pilotażowych samoloty myśliwskie MiG-21 z wersją MiG-21bis włącznie. No ale cóż, niestety takie to były czasy.
Inna sprawa że mimo trudności aż tak źle na tym nie wyszliśmy - MiGi-23MF/UB z 28. PLM w Słupsku weszły wraz z dwoma innymi pułkami (m.in. 4. PLM w Goleniowie z MiGami-21PFM/MF o ile się orientuję) w skład 2 Korpusu OPK. 2 KOPK. To był zresztą typowy wariant radzieckiej dywizji LM typu frontowego - pułk na MiG-23 i dwa pułki na MiG-21 więc funkcjonował według typowego wzoru radzieckiej dywizji lotnictwa przełomu lat 70-80-tych. Pułk MiG-23MF + 2 pułki MiG-21MF stanowiło w tych czasach całkiem niezłą siłę bojową którą ewentualny przeciwnik musiał brać pod uwagę. Podobny schemat organizacyjny miała na przykład radziecka dywizja z Kluczewa: 1 pułk MiG-23M + 2 pułki MiG-21SM/SMT i był to całkiem rozumny wariant - MiGi-23 do walk na średnich odległościach, i ew. bliskich walk manewrowych zaś MiGi-21 tylko do bliskich pojedynków manewrowych.