No tak, zapomniałem że jeszcze wcześniej wybieraliśmy pomiędzy MiG-23BN oraz Su-20, ostatecznie decydując się na myśliwsko-bombowe Suchoje

Tak jak wspominałem wcześniej mówiło się na początku lat 80tych o większych ilościach maszyn MiG-23 w dawnym WOPK i w grę wchodziły samoloty ML a kto wie, może również i późniejsze wersje - niestety zrezygnowano z zakupów (pisałem o tym wyżej).
W latach 90tych był podobno taki okres i to już blisko niesławnego końca eksploatacji naszych samolotów MiG-23MF że rozprowadzana była informacja ze jakoby nasze MiGi-23MF polecą na Ukrainę na remont. Zamiast nich miały przylecieć od nich już inne maszyny, po remoncie i modernizacji (czyżby MiG-23MLD?) których Ukraińcy mieli całkiem sporo, część wycofanych z linii i ze znacznym zapasem resursu, część po remoncie wręcz nie użytkowana (WWS nie zdążyło ich odebrać), ale Bóg wie czy ma to cokolwiek wspólnego z faktami czy była to jedynie plotka.
Inną wersją tej opowieści były rzekome rozmowy nt. wymiany na Ukrainie części naszych ołówków (MiGów-21MF/bis) na kilkanaście dodatkowych maszyn MiG-23MLD. Ukraińskie zakłady remontowe ponoć miały zapotrzebowanie na nieco płatowców MiG-21MF dla przekazania do bliżej nieokreślonego kraju z Afryki który poszukiwał zapasu części zamiennych (czyt. płatowce do kanibalizacji) oraz ew. sobie uzupełnić straty po jakiejś lokalnej wojence, natomiast jednocześnie mieli mieć sporo zbędnych i całkiem sprawnych 23cich"na zbyciu". Na ile to prawda to też nie wiadomo i pewnie to też jakaś opowiastka.
Inna sprawa że sami nie wyszlibyśmy chyba tak źle na tym - z kilkunastoma dodatkowymi MLD (oprócz dotychczas posiadanych MFów) można było myśleć o przezbrojeniu jeszcze jednego PLM i może 23cie polatałyby dłużej na naszym niebie. Aczkolwiek wymagałoby to jeszcze kilku dodatkowych maszyn wersji UB, bo na posiadanych wówczas w eksploatacji jedynie 6 maszyn UB byłoby ciężko z przeszkoleniem i przesiadką pilotów na ten typ.