Autor Wątek: MiG-23 Pytania, zdjęcia, ciekawostki  (Przeczytany 171794 razy)

W reportażu trzeba oddać nie tylko to, co widzisz, ale także to, co widzi ktoś inny. (..) Tego kogoś trzeba znaleźć i odpytać. Odwrotnie niż w działaniu korporacyjnym: w każdej firmie jest przynajmniej jeden człowiek, który wie, o co chodzi. Tego człowieka trzeba zidentyfikować i natychmiast wyp.....yć.       Krzysztof Mroziewicz

John Cool

• Gość
Odp: MiG-23 Pytania, zdjęcia, ciekawostki
« Odpowiedź #226 dnia: Lipca 20, 2010, 15:11:23 »
No tak, zapomniałem że jeszcze wcześniej wybieraliśmy pomiędzy MiG-23BN oraz Su-20, ostatecznie decydując się na myśliwsko-bombowe Suchoje  :001:

Tak jak wspominałem wcześniej mówiło się na początku lat 80tych o większych ilościach maszyn MiG-23 w dawnym WOPK i w grę wchodziły samoloty ML a kto wie, może również i późniejsze wersje - niestety zrezygnowano z zakupów (pisałem o tym wyżej).

W latach 90tych był podobno taki okres i to już blisko niesławnego końca eksploatacji naszych samolotów MiG-23MF że rozprowadzana była informacja ze jakoby nasze MiGi-23MF polecą na Ukrainę na remont. Zamiast nich miały przylecieć od nich już inne maszyny, po remoncie i modernizacji (czyżby MiG-23MLD?) których Ukraińcy mieli całkiem sporo, część wycofanych z linii i ze znacznym zapasem resursu, część po remoncie wręcz nie użytkowana (WWS nie zdążyło ich odebrać), ale Bóg wie czy ma to cokolwiek wspólnego z faktami czy była to jedynie plotka.

Inną wersją tej opowieści były rzekome rozmowy nt. wymiany na Ukrainie części naszych ołówków (MiGów-21MF/bis) na kilkanaście dodatkowych maszyn MiG-23MLD. Ukraińskie zakłady remontowe ponoć miały zapotrzebowanie na nieco płatowców MiG-21MF dla przekazania do bliżej nieokreślonego kraju z Afryki który poszukiwał zapasu części zamiennych (czyt. płatowce do kanibalizacji) oraz ew. sobie uzupełnić straty po jakiejś lokalnej wojence, natomiast jednocześnie mieli mieć sporo zbędnych i całkiem sprawnych 23cich"na zbyciu". Na ile to prawda to też nie wiadomo i pewnie to też jakaś opowiastka.

Inna sprawa że sami nie wyszlibyśmy chyba tak źle na tym - z kilkunastoma dodatkowymi MLD (oprócz dotychczas posiadanych MFów) można było myśleć o przezbrojeniu jeszcze jednego PLM i może 23cie polatałyby dłużej na naszym niebie. Aczkolwiek wymagałoby to jeszcze kilku dodatkowych maszyn wersji UB, bo na posiadanych wówczas w eksploatacji jedynie 6 maszyn UB byłoby ciężko z przeszkoleniem i przesiadką pilotów na ten typ.

Offline CRC

• *
« Odpowiedź #227 dnia: Lipca 20, 2010, 18:55:43 »
O Mig-23 nie słyszałem nic. :001: Za to jak wiecie ,nie odebraliśmy Mig-29 wersji 9-13.
Jeszcze wiekszą legendą jest zas propozycja składana rzadowi polskiemu o pozostawieniu w ramach rozliczeń za stacjonowanie wojsk PGWAR w Polsce samolotów Su-27 i parti Mig-29. :banan

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #228 dnia: Lipca 24, 2010, 00:06:45 »
Mała ciekawostka - przechwytujące MiG-23P Izd. 23-16 z 415 IAP z Moskiewskiego Okręgu Wojskowego.

« Odpowiedź #229 dnia: Lipca 26, 2010, 17:45:18 »
Zacne te Twoje zdjęcia Janku!

A tu moje takie tam:

« Odpowiedź #230 dnia: Sierpnia 02, 2010, 14:11:46 »
MiG-i-23M z 841 PLMB, lotnisko Merija, połowa lat 80-tych. Soldat na zdjęciach to Aleksandr Leonow jeden z pilotów pułku.

Czesio

• Gość
« Odpowiedź #231 dnia: Sierpnia 03, 2010, 22:09:33 »
Ciekawostki wyłowione w sieci - parę wykresów mniej więcej obrazujących możliwości MiGa-23M/MLD względem swoich adwersarzy. Interesujące jest porównanie danych z różnych źródeł  :020:
Dopuszczalne rubieże odpalenia rakiet R-23R, AIM-7B oraz AIM-7F

Dopuszczalne rubieże odpalenia R-24R, R-23R oraz AIM-7E-2 i AIM-7F do celów niemanewrujących

Możliwości przestrzenne stacji radiolokacyjnych Szafir-23D-III, AN/APQ-120, Cyrano IV

Zasięg wykrycia celu o SPO 3m2 stacji c.rlok. MiG-23MLD, Kfir C2, F-4E, F-15A i F-16A

Offline CRC

• *
« Odpowiedź #232 dnia: Sierpnia 04, 2010, 18:21:32 »
Czesiu, toć to artykuł z Krylia Rodiny nr 5/98. Pletka dla Fantomow. ,,Biczyk na Phantomy,, :001:

Czesio

• Gość
« Odpowiedź #233 dnia: Sierpnia 04, 2010, 19:27:17 »
Tak, ale tylko dwa wykresy są stamtąd :001:

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #234 dnia: Września 05, 2010, 14:04:39 »
Jeszcze jeden MiG-23M z bazy lotniczej Merija z charakterystycznym rekinem na stateczniku:

« Odpowiedź #235 dnia: Września 05, 2010, 15:37:20 »
Moim zdaniem jest to orka  :004:

Offline uziel101

• 16th VTFS
  • *
  • samoloty, czołgi, pociągi
« Odpowiedź #236 dnia: Września 07, 2010, 00:32:36 »

Osobiście mi się również wydaje niemożliwością żeby nie było dostępnej większej ilości zdjęć pomnika ex-radzieckiego MiGa-23M w Słupsku, niestety jednak dotychczasowe moje poszukiwania nie dały żadnych większych rezultatów. Niestety nie ma mnie też tam na miejscu żeby zrobić takowe przy najbliższej okazji  :008:

Być może jednak się znajdzie w swoim czasie ktoś ze Słupska kto byłby w stanie zrobić lub jest w posiadaniu takich zdjęć.

Podejmuję się tego zadania  :003: ale kilka dni to potrwa. Wyjeżdżam jutro do Szczecina, do pracy więc w Redzikowie będę w ten weekend, najdalej za dwa tygodnie. Pstryknę trochę fotek i wystawię na serwer. W swoim archiwum znalazłem takie zdjęcia, nie wiem czy już wrzucałem na forum. Jeśli tak to do wykasowania.

http://img163.imageshack.us/gal.php?g=01955.jpg

pozdrawiam

That's Vietnam music... can't we get our own music?

« Odpowiedź #237 dnia: Września 07, 2010, 08:33:02 »
Podejmuję się tego zadania  :003: ale kilka dni to potrwa.
Powodzenia, acz może być mała trudność. Pomnik stoi nadal na terenie wojska (widać go z bramy) i miły pan odesłał mnie niedawno z bramy :) . Nie miałem czasu z nim długo dyskutować więc odpuściłem. Jak się Tobie nie uda spróbuje za jakiś czas ponownie
W reportażu trzeba oddać nie tylko to, co widzisz, ale także to, co widzi ktoś inny. (..) Tego kogoś trzeba znaleźć i odpytać. Odwrotnie niż w działaniu korporacyjnym: w każdej firmie jest przynajmniej jeden człowiek, który wie, o co chodzi. Tego człowieka trzeba zidentyfikować i natychmiast wyp.....yć.       Krzysztof Mroziewicz

303_Hornet141

• Gość
« Odpowiedź #238 dnia: Września 07, 2010, 20:24:09 »
Jak się Wam nie uda to postaram się będąc w domu to załatwić :)

« Odpowiedź #239 dnia: Października 09, 2010, 17:54:13 »
Znalazłem informację z której wynika, że pewien zacny człowiek zaopiekował się częścią samolotów z dawnego oddziału MAI w Dolgoje-Ledowo, o których zresztą pisaliśmy w tym wątku. Na początek na własny koszt zdemontował MiG-23M 01 ( ten z zębem jak w MLD ) przewiózł go i ustawił jako pomnik na prywatnym terenie. Zdjęcia po wykonaniu prac:

Co prawda da się zauważyć, że od strony estetycznej temu pomnikowi wiele brakuje niemniej jednak lepsze to niż wysypisko złomu. Pan ów nie wyklucza, że zaopiekuje sie pozostałymi samolotami. I dobrze bo przecież stoją tam jedyne pozostałe w jednym kawałku MiG-21MT.

Przy okazji kolorowe he,he zdjęcie pierwszego floggerowego prototypu:

Za kabiną coś co zauważyłem pierwszy raz w 23-cich, wygląda jak awaryjna turbina powietrzna.

Oraz jedno z najfantastyczniejszych zdjęć Gryfa jakie do tej pory znalazłem: