Autor Wątek: Zapis monitorowania pracy komputera.  (Przeczytany 867 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zapis monitorowania pracy komputera.
« dnia: Listopada 12, 2007, 17:49:39 »
Witam.
Mam potrzebę aby jakimś programem monitorować pracę komputera. Po skończonej pracy chciałbym odczytać np. ile ramu i w jakim momencie było używane, jakie było użycie procesora, temperatury itp.
Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Pozdrawiam.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Zapis monitorowania pracy komputera.
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 13, 2007, 08:40:00 »
np. SiS Sandra
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 13, 2007, 11:49:37 »
Możesz pobawić się statystykami MNG, wiem że kiedyś Qtik postawił coś takiego i sobie na wykresach sprawdzał temperatury. Speedfan czy coś generowało logi i przepychał je na serwer. Co do reszty to nie wiem, bo sam się nie interesowałem się tematem.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 13, 2007, 13:00:00 »
Może po prostu Dzienniki liczników wykorzystać ? Narzędzie dostępne z systemami Win2000/2k3/XP (pewnie w Viście też jest ;))

« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 13, 2007, 14:19:03 »
... chciałbym odczytać np. ile ramu i w jakim momencie było używane, jakie było użycie procesora, temperatury itp...
... robiłem coś podobnego specjalizowanymi programami MS, bazującymi na licznikach. Włączyłem kiedyś  zapis wszystkich możliwych parametrów (z "ruchem" na serwerze plików włącznie) do plików tekstowych i zapchałem sobie dysk logami w 20 minut.
Osobnym problemem było "zwolnienie pracy" procesora i "zajętość" sieci, w przypadku "eksportowania logów" w czasie rzeczywistym.
Do odczytów bieżących ze stacji roboczych i odczytywania wartości z ostatnich 30 sekund, bez zapisu do plików polecam Norton System Doctor z pakietu Norton System Works w dowolnej wersji.
Do analizy pracy serwerów służą płatne aplikacje firm trzecich. Chyba, że lubi się pisać NLM'y (Novell Loadable Module) samodzielnie.
Leszek