Autor Wątek: Mocna gitara + wyraźna rytmiczna perkusja  (Przeczytany 139518 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Mocna gitara + wyraźna rytmiczna perkusja
« Odpowiedź #315 dnia: Września 05, 2008, 23:58:00 »
Dla mnie taką sraczką jest to co własnie Ty lansujesz. Tak samo jak nie zamierzam Ci udowadniać wyższości tego czy owego gatunku nad innym. Mi to rybka, podobnie zresztą jak twoje ligowe rozterki. Dla mnie 1942 jest bardziej kultowe niż to co serwuje obecnie Sturmowik i tak samo traktuję smęcenie tego co tak faworyzujesz. Co nei zmienia faktu, że przy jednym i drugim się potrafiłem bawić. Ale to twoja sprawa. Ja zwyczajnie nie muszę dorabiać sobie reszty tej całej ideologii żeby posłuchać muzyki.

A czemu nie zagrali niczego z tej płyty to już nie moja sprawa. Nie interesuje mnie czemu. Wybierac mają w czym więc grali to co uznali za słuszne. Poza tym nigdy tez nie wychwalałem, że jest to płyta genialna.

Ps. Ja znam trochę inne powiedzenie: Nie wywołuj bana z lasu  :021: (i żeby nie było  chodziło mi tutaj o tego słynnego aktora Bana Afflecka...on jest suuuuuuper :D)
« Ostatnia zmiana: Września 06, 2008, 00:10:15 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
« Odpowiedź #316 dnia: Września 06, 2008, 16:05:23 »
Dla mnie taką sraczką jest to co własnie Ty lansujesz. Tak samo jak nie zamierzam
Ci udowadniać wyższości tego czy owego gatunku nad innym. Mi to rybka, podobnie
zresztą jak twoje ligowe rozterki.

No i spokoko. Ja rozterek Mazaku nie mam tylko, że w moich dosyć szerokich
muzycznie obeznanych i metalowo ukierunkowanych od wielu już lat kręgach najtłisz, to synonim 16 letniego upadłego anioła :D Na tej samej zasadzie jednak nie byłbym w stanie uznać
geniuszu kompozytorskiego i walorów estetyczno-muzycznych Tokyo Hotel choć tak łądnie melodyjnie chłopaki napinają i to po Niemiecku! :D

Dla mnie 1942 jest bardziej kultowe niż to co serwuje obecnie Sturmowik i tak samo
traktuję smęcenie tego co tak faworyzujesz.

Tam faworyzuje, ale o tym później. Próbuję jedynie wznosić się ponad ten
 zajadły subiektywizm i nic nie przekona mnie, że białe jest białe, a
czarne jest czarne taa.. no wiadomoka o co chodzi .

Ps. Ja znam trochę inne powiedzenie: Nie wywołuj bana z lasu

Oj .. Zardzewieliście Mazaken okrajając tą groźbę z sugestii o wyraźnie
rozbudowanych walorach wychowawcho-oświatowych :D Żartowałem! ;)

Co nei zmienia faktu, że przy jednym i drugim się potrafiłem bawić. Ale to twoja
sprawa. Ja zwyczajnie nie muszę dorabiać sobie reszty tej całej ideologii żeby
posłuchać muzyki.

Luzior. Zastanawiające "potrafiłem" ? nvm No w zasadzie ja również żadnej ideologi nie
dorabiam gdyż, jako człowiek, który o muzyce pewne pojęcie posiada jestem w stanie
stwierdzić poprzez parę receptorów słuchowych kto w jakiś sposób sobie radzi z
problematyką Harmonii funkcyjnej i to mnie głównie interesuje, a nie że ktoś potrafi
popierdzieć riffa na gitarze i poczaskać galupujące rytmy na bembenku.

A czemu nie zagrali niczego z tej płyty to już nie moja sprawa. Nie interesuje mnie czemu. Wybierac mają w czym więc grali to co uznali za słuszne.

Więc odpowiem Ci w ramach bonusowejciekawostki dlaczego tak jest. Ano dlatego, że na koncert Metki przychodzą ludzie, którzy nie chcą tych numerów, chcieli te, które dostali, bo słyszeli je w radio w tv czy w ogóle kiedyś je słyszeli. Zespół grający pod publikę w zasadzie już może się pakować i zbierać manaty z pola określanego mianem "sztuka muzyczna" i przejść na pole radosnego chałturnictwa okołokiełbasianego. Takich zespołów ja osobiście nie szanuję. Trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść niepokonanym :D

Ok. Dopowiem to co w tekście nadmieniłem. Mazaken - ja nie funkcjonuję w tym
temacie na zasadzie nastolatka, który pragnie przekonać wszystkich, jaki Linkin PArk
jest cool, bo mi się podoba zresztą, to nie ja wyciągam tą dziwną zajawkę "A Twój Tool, to też jest fee" :D Mowa o kapeli, której w TV i radiu  raczej nie uświadczysz.

Opowiem wam więc teraz moją historie :D Był rok 2001 gdy usłyszałem zespół Tool w radiowej 3 w jakimś niszowym programiku nocnym, jakie to wtedy się pojawiały. Jakiś facio coś tam opowiadał. Muzyką metalową jaram się tak mniej więcej od 12 roku życia i spodobał mi jeden numer konkretnie brzmienie gitary, który zapuścił ten koleś, a był to kawałek Parabola, tak bardzo, że nagrałem go sobie na kasetkę i wałkowałem niemiłosiernie. Ta nazwa Tool gdzieś tam się przewijała mi, ale nie miałem jeszcze wtedy internetu , a próżno szukać tego zespołu w mass mediach, więc załatwiłem sobie świerzą wtedy płytkę Lateralus i wałkowałem ją w wojsku przed snem, bo była cisza i spokój - oj był odloty :D. Przez jakieś następne 2 lata pomimo tego, że miałem poprzednie wydawnictwa słuchałem wyłącznie Lateralusa, tylko on mi podchodził (to specyficzna płyta zespołu) i uważałem dokładnie, jak Mazak, że to jakieś mało wyraźne jest, że to jakieś bezpłciowe te brzmienia bez jaj, że to byłą dopiero wprawka przed genialnym Lateralusem aż do dnia jednego gdy zapuściłem sobie w nocy z nudów na słuchawach płytkę Undertow i właśnie tej jednej nocy przesłuchując w całości mimowolnie kawałek po kawałku zrozumiałem, że ta płyta z roku 93 (podkreślam z roku 93) zmiata z powierzchni ziemi, olśnienie takie, dojrzałem :D I tak wygląda sytuacja z muzyką tego zespołu i nie tylko ja tak miałem. Najpierw łapiesz się za jakiś jeden, jakikolwiek pojedynczy numer, jarasz się tylko nim, potem szukasz na płycie co Ci się spodoba by po czasie stwierdzić, że jesteś uzależniony od czegoś absolutnie niezwykłego, potem zaczynasz przygodę z A Perfect Circle itd. No, to tyle, jak komuś się chciało czytać.

Kapela nie nagrała jeszcze słabej płyty zachowując jednocześnie nieustający wyraźny progress w obrębie jednego tylko gatunku, jednak jej ostatnie dzieło pomimo tego, że uznawane za ważniejszą płytę 2006 i  sukcesu komercyjnego (sprzedaż w milionach kopi bez promocji, bez klipu promującego wydawnictwo, bez nalepek rozdawanych na bazarach) nie przeskoczyło zdecydowanie wysoko zawieszonej poprzeczki przez Lateralusa. To jest zdecydowanie trudna muzyka bez tzw. kitu, ale oddaje tyle samo ile jej się poświęciło aby ją "skumać" Jak się komuś kiedyś znudzi folwarczno-przaśne patataj IM, to może spróbować na poważnie sobie posłuchać narzędzia. Nu.
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #317 dnia: Września 06, 2008, 18:48:43 »
Chyba w dalszym ciągu nie jestem w stanie powstrzymać języka na wodzy, jak widzę tego typu teksty pomimo, że czasami wydaje mi się że w zasadzie mnie to nie obchodzi i nie ma na mnie wpływu. Alive, z całym szacunkiem, ale przyprawiasz tak, że żal czytać. Wiesz jaka jest wspólna cecha absolutnie wszystkich osób, które w życiu spotkałem, a którym się w dalszym ciągu wydaje, że istnieje ten fantastyczny bajkowy twór, który mają zwyczaj nazywać obiektywizmem? Otóż zadziwiające, ale każda z tych osób bez jednego wyjątku uważała, że jej osoba jest wyróżniona pod względem dostępu do owego tworu i w jakiś nadprzyrodzony zapewne sposób posiada wgląd w jego straszne rozstrzygnięcia. Pozujesz w tej dyskusji na osobę, która "zna się na rzeczy" i "zęby na muzyce zjadła", a ja Ci mówię, że same porównania, których dokonujesz stawiają Cię na równi z owym zbuntowanym nastolatkiem, przed którego wizerunkiem tak się bronisz. Mówisz, że słuchasz muzyki od 12 roku życia, ja zupełnie przypadkiem miałem szczęście słuchać jej zanim zacząłem mówić (przypadkiem, bo po prostu posiadam dwóch sporo starszych od siebie braci, którzy również przypadkiem słuchali takiej, a nie innej muzyki). Czy to cokolwiek zmienia? Może czyni mnie ekspertem w tej dziedzinie? Próby stworzenia "obiektywnego" rankingu zespołów muzycznych wyglądają równie profesjonalnie, jak pierwsza lepsza lista przebojów z cyklu Bravo Hits.
Tool uważam za jedno ze swoich prywatnych (podkreślam to słowo) objawień w muzyce, ponieważ treści jakie udało mi się odkryć w ich muzyce bardzo mocno korespondują z moim doświadczeniem życiowym, to jest po prostu coś, co z całą pewnością mogę zaliczyć do miana "mojej" muzyki w najbardziej subiektywnym i osobistym znaczeniu tych słów. Co nie zmienia faktu, że miewałem krótsze, lub dłuższe romanse z wyśmiewanymi przez Ciebie Nightwishem, Iron Maiden, Metallicą, Therionem i pewnie z połową setki innych, które Twoim zdaniem nie powinny znajdować się w ogóle na scenie. Zaryzykuje stwierdzenie, że gdyby nie te pojedyncze kroki na drodze rozwoju wrażliwości muzycznej, to dzisiaj być może i Tool'a nie byłbym w stanie słuchać. Dla mnie to pewien kanon, i chociaż dzisiaj na wspomnienie emocji, jakie budziły te zespoły śmieję się w duchu, to wiem, że każdy ma swoje miejsce w budowie takiego podejścia do odbioru muzyki, jakie mam dzisiaj.
Podkreślasz uporczywie "alternatywność" i "elytarność" tej muzy, a zachowujesz się jak nastolatek, który chciałby zakazać noszenia koszulek z napisem Iron Maiden, a zezwolić jedynie na te z popiersiem Maynarda. Zaiste, taki sposób argumentacji budzi szacunek dla Twojej znajomości muzyki i jej OBIEKTYWNYCH kryteriów w podobnym stopniu, jak argumenty pacjenta, który niedawno wjechał na forum z siejącym grozę komunikatem, że "on moderuje fora". Masz zamiar przedstawić Mazakowi dowód logiczny na obiektywną wyższość Tool'a nad innymi kapelami? Bo jeśli nie, to przyznam, że Twoje intencje pozostają dla mnie głęboką tajemnicą. Sens tego wątku widzę w zaprezentowaniu innym twórców, których uważamy za wyjątkowych i być może przekazaniu w ten sposób części wrażliwości muzycznej, którą każdy z nas posiada rozwiniętą w innym kierunku. Twoje działania na tym polu postrzegam podobnie, jak osobnika, który wchodzi na forum Battlefielda i jedzie po ludziach, że grają w gówno, bo Falcon jest obiektywnie lepszy.

Na koniec dla załagodzenia dyskusji (żeby było jasne Alive, nie miałem zamiaru Cię urazić. Wybrałem taki a nie inny ton postu, bo zauważyłem że chyba taki najlepiej do Ciebie trafia, jak było za ostro to sorry) coś dla osób, które lubią długie podróże w odludne rejony ludzkiej percepcji, być może przyprawione odpowiednio do smaku ;-) jedna z moich wielkich, nadal trwających fascynacji. Dead Can Dance:

http://pl.youtube.com/watch?v=F5hyJYVzkhM
http://pl.youtube.com/watch?v=K-JOQohTj2Y

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #318 dnia: Września 06, 2008, 20:07:51 »
KOCHAM TOOL !!!!! :P

A tak na poważnie

No i spoko . Ja rozterek Mazaku nie mam tylko, że w moich dosyć szerokich
muzycznie obeznanych i metalowo ukierunkowanych od wielu już lat kręgach najtłisz, to synonim 16 letniego upadłego anioła :D Na tej samej zasadzie "

Strasznie skromny jesteś ...
A moim zdaniem z tego co piszesz to o metalu masz małe pojęcie przeważnie każdy link który zamieszczasz to tool i w dodatku wychwalasz go jak by to było nie wiem co .

A wież mi że są lepsze kapele które zżerają tego toola na śniadanie no ale ty jesteś tak szeroko obeznany (jak piszesz) a raczej ograniczony muzycznie że to strata czasu ci to klarować ...

Nie mam nic osobiście do toola ale na litość boską nie podniecaj się tak !

Ok. wracam do tematu nie wiem czy dawałem ?
Trauma kapela którą bardzo lubię i szanuje za pracę którą przez te wszystkie lata Mister włożył w muzykę by miało to ręce i nogi i nie było tandetnym nuu metalowym graniem !

Ten klip naprawdę polecam
http://pl.youtube.com/watch?v=uYcTd6nha3s&feature=related
http://pl.youtube.com/watch?v=x7knRJ_tUps&feature=related

No i coś z klasyki

Coroner – Voyage to eternity
http://pl.youtube.com/watch?v=5zFoFM1FJMw

Torture – “Terror Kingdom “
http://pl.youtube.com/watch?v=yzP-VlTs_Uc

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #319 dnia: Września 06, 2008, 21:07:05 »
A u mnie na tapecie od paru dni w kółko ostatni Moonspell. I coraz bardziej mi się podoba.

Klasycznie:
http://www.youtube.com/watch?v=XGwWH7eqpwA

W duecie z Anneke (The Gathering):
http://www.youtube.com/watch?v=egK4GnkruYA

Baardzo gotycko (ale nie mogę znaleźć nagrania w lepszej jakości):
http://www.youtube.com/watch?v=qX3CWUrWVjU&watch_response
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
« Odpowiedź #320 dnia: Września 06, 2008, 23:24:21 »
Alive młody wiekiem, stary doświadczeniem na wstępie wyklaruję, w swoim poście nie ma politycznej poprawności i ma on na celu obrażenie.
Piszesz tak o swoich 12 latach, tylko że wtedy to ja już zaleczyłem swoją wątrobę po którejś tam DRRRRAMIE, koncercie w Domu Kolejarza w Tczewie lub innej super imprezie. Takich ja ty to poznałem na pęczki, kiedy to nagle zrobiła się moda na metalowe koszulki i pseudoramoeski ze skaji. Twoje zacietrzewienie na temat muzyki polega na powtarzaniu sloganów przeczytanych w tych nowych gazetkach dla chłopców z bogatych domów. Co do gustów zaś proszę zacznij słuchać britney spears bo przynosisz ujmę swoim podejściem do muzyczki na której się wychowałem.
Odniosę się teraz do bliskiego przyjaciela Mazaczka, którego obraziłeś. A skoro obraziłeś mojego przyjaciela, to ja łaskawie poproszę
Zamknij się.

« Odpowiedź #321 dnia: Września 06, 2008, 23:33:22 »
PANOWIE PAX MIEDZY CHRZEŚCIJANY  :021:
A ja wole APC od Toola  :004:
Gorąco tu było, to może coś lżejszego http://pl.youtube.com/watch?v=UEmx9kyahxU&feature=related Incubus. Alive juz pisał, ze gość na wokalu strasznie miauczy ale mi numerek się podoba  :003:
I jeszcze takie coś http://www.myspace.com/divisionbyzeropl coś z naszego podwórka, co panowie sadzą o tej kapeli?

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #323 dnia: Września 07, 2008, 00:17:53 »
Stare granie stara grupa, ale ja ich lubię. A jak ktoś nie lubi, to słuchać nie musi, jego sprawa (to tak a'propos ostatniej dyskusji)
http://pl.youtube.com/watch?v=t1KN2nc6Rw8
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #324 dnia: Września 07, 2008, 00:34:45 »
I jeszcze takie coś http://www.myspace.com/divisionbyzeropl coś z naszego podwórka, co panowie sadzą o tej kapeli?

Wypas!

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #325 dnia: Września 07, 2008, 07:52:31 »
Stare granie stara grupa, ale ja ich lubię. A jak ktoś nie lubi, to słuchać nie musi, jego sprawa (to tak a'propos ostatniej dyskusji)
http://pl.youtube.com/watch?v=t1KN2nc6Rw8

Byłem na tym koncercie jak dobrze widzę to jest koncer który był w Gminie Lyski w Rybniku czyli " Magia Rocka " . Armi nie oglądałem tylko słuchałem bo w tym czasie chlapałem browary w ogródkach ustawionych niedaleko więc mogę się mylić ale raczej na bank to jest z Magi rocka:P

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
« Odpowiedź #326 dnia: Września 07, 2008, 15:48:43 »
Twoje zacietrzewienie na temat muzyki polega na powtarzaniu sloganów przeczytanych w tych nowych gazetkach dla chłopców z bogatych domów.

:D  :karpik Tak ojcze, daliście mi klapsa jednak ni chwili nie zbłądziłem i zawsze wyrażałem, to co na własnej myśli popartej sowitym osłuchaniem posiadałem. Kasetkę IM właśnie  wtedy sobie wiedziony fascynacją mrocznym gnilcem Eddim na okładkach zalegających na straganie będąc gołowąsem zakupiłem i była, to dobra decyzja, bo już dzisiaj więcej tego czynić nie muszę :D
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles

« Odpowiedź #327 dnia: Września 07, 2008, 16:38:16 »
Chrześcijany powiadacie?  :021: To proszę: grać za bardzo jeszcze nie umieli, a jednak stali się legendą :002: :

http://pl.youtube.com/watch?v=vh9vlDPywpA&feature=related

Fenomenalny był Jerzy Kryszak na szóstce...  :020:
Dziecku w kolebce kto łeb urwał chytrze...

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #328 dnia: Września 11, 2008, 00:07:13 »
No więc tak... ja poproszę coś podobnego do Fields Of The Nephilim. Chciałbym podkreślić iż musi to mieć wyraźną melodię. Co proponujecie?

Cytat: Mazak
http://pl.youtube.com/watch?v=DD_LKR8Lb-g&feature=related
Osobiście wolę tę wersję: http://pl.youtube.com/watch?v=DD_LKR8Lb-g&feature=related
« Ostatnia zmiana: Września 11, 2008, 00:12:38 wysłana przez Sherman »
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #329 dnia: Września 11, 2008, 08:35:36 »
Alive.
Nie czytałem tego wątku przez dłuższy okres min z Twojego powodu.
Praktycznie kazda Twoja wypowiedz dotyczy Toola, 2L czy jak to chcesz nazwać ...
Było raz i wystarczy moim zdaniem.
To, ze chcesz promować, lansować czy też cokolwiek innego robić z tym zespołem to juz Twoja sprawa. Każdy w tym temacie stara sie zaprezentować ciekawe wg niego zespoły i nurty muzyczne. Tytuł wątku jest być może mylący, ale temat nalezy do jednych z najbardziej popularnych na forum. Świadczy to min o tym, że ludzie lubią tutaj zaglądać i dowiedzieć sie czasami o róznych ciekawostkach. Jak dotąd udawało nam się unikać dyskusji i polemik związanych z wyższością Swiąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą - czyli mówiąc prostym językiem - nie ocenialismy dokonań róznych muzyków w porównaniu do innych.
Kazdy ma swoje zdanie i odbieranie muzyki jest subiektywne - nie wszyscy muszą słuchać tego samego. Muzyka poszczególnych zespołów broni sie sama. Miałem nadzieję , że to rozumiesz. Niestety, myliłem sie - a Twoja wypowiedz na temat co niektótych zespołów świadczy tylko i wyłącznie o jednym - zupełnym braku poszanowania dokonań innych ludzi.

Trochę dat.
Tool powstał w 1990 roku.Pierwszy album wydał w 1992 (Opiate) Do roku 2006 wydaje 6 (słownie : sześć) albumów studyjnych.
Iron Maiden powstał w 1975 roku. Pierwszy album wydał w 1980 (Iron Maiden) - do roku 2006 wydaje 14 (słownie : czternaście) albumów studyjnych.
Teraz moje podsumowanie.
Uważasz Iron maiden za zwykłych rzemieslników a chłopców od narzędzi za artystów w swoim fachu ?
To Twoja opinia - i Twoje prawo do takiej oceny.
Ze swojej strony powiem jedno - kiedy Ironi zaczynali grać swoje  - to co grali było rewolucją. To że chłopaki potrafią robić to samo dalej z podobną werwą przez ostatnie 30 (słownie : trzydzieści) lat to już jest coś. Zobaczymy gdzie będą narzedzia za lat 15-ście. I czy wogóle ktoś będzie pamietał o takim zespole.

I tak już od siebie prywatanie dodam - Twoje opinie były, są i bedą opiniami subiektywnym. Tak jak kazda opinia wyrażona w tym temacie przez jakiekolwiek usera tego forum. Ale nie próbuj obrażać ludzi na podstawie tego czego słuchają. Bo inni mogą obrazić Ciebie ...
Mógłbym napisać swoją historię. Podejrzewam taką samą jak kazdy, kto wypowiedział sie w tym temacie.
A to wieku lat ...naście  (lub w roku .......)  *(do wyboru) usłyszałem utwór ........ kapeli .......... Potem drugi raz. Wałkowałem ten utwór do bólu. A potem postanowiłem kupić płyte ............. zespołu ............ i poznać co dalej i ... odkryłem przestreń i dzwięki o których nie wiedziałem i nie słyszałem nigdy wczesniej. Słuchałem płyty ..............zespołu ................. na okrągło.
I zakochałem się w tej muzyce. Nie ma nic piekniejszego niż to głos wokalisty .............. i gitara ............. kapeli .............. na płycie ...............
W miejsce kropek możesz wstawić co chcesz. Tool, Metalicę, Budkę Suflera, Napalm Death, Wham ....

Alive - nie jesteś wyjątkiem.
Jesteś zwykła regułą. Bo to co opisałeś przechodziliśmy wszyscy.
Z tym, że wiekszość ma to już za sobą i potrafi do tego wszystkiego co Ciebie jeszcze rajcuje podejść ze zdrowym rozsądkiem, zrozumieniem jak  i przymrużeniem oka.
Nie przejmuj się, to minie.
Potem będzie już ok.

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "