Autor Wątek: FSX kontra komputer: testy, testy.  (Przeczytany 64593 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: FSX kontra komputer: testy, testy.
« Odpowiedź #90 dnia: Stycznia 26, 2012, 09:32:48 »
Korzystałem z innego, którego nie trzeba uruchamiać osobną aplikacją
To by było to, jakiego ?
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline castor

• *
  • Lonewolf
« Odpowiedź #91 dnia: Stycznia 26, 2012, 10:43:35 »

I zarazem mam pytanie .Czy w kartach ATI też można takie bajerki sobie poustawiać(chodzi głównie o wygładzanie itp/.

i5 12600K
27LG GL850-B
RTX 4080 Phantom GS
VR HP Reverb G2
TH Warthog
Lecimy z konkretami – rzekł dowódca skrzydła, patrząc na Mavericki

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #92 dnia: Stycznia 26, 2012, 11:10:55 »
To by było to, jakiego ?

Teraz nie pamiętam, sprawdzę w domu (jak nie zapomnę :) )
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #93 dnia: Stycznia 26, 2012, 18:05:14 »
I zarazem mam pytanie .Czy w kartach ATI też można takie bajerki sobie poustawiać(chodzi głównie o wygładzanie itp/.
Jasne, przecież profil może być na każdą grę, ale faktycznie, ograniczenia na fpsy to nie kojarzę w CCC. Fajna opcja.

Tu link do programu some1: http://forum.avsim.net/topic/322993-alternative-external-fps-limiter

http://dxtory.com/v2-download-en.html tu ew. inny zewnętrzu program.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 24, 2012, 11:25:08 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #94 dnia: Maja 16, 2012, 11:26:38 »
Ostatnio ustawiłem wszystko według tych porad:

http://forum.avsim.net/topic/370594-read-before-posting-software-hardware-guide-for-fsx/

I jestem na prawdę zadowolony z rezultatu - nie szybkości działania, ale jakości obrazu :D

Tylko od dłuższego czasu mam problem z oznaczeniami pasów startowych:

http://dl.dropbox.com/u/41767723/CENZORED.jpg

Jeszcze przed wprowadzeniem poprawek graficznych, ale widać co się dzieje z pasem startowym, nie jest to wina ani Shade, ani Enbseries, ani REX 2.0  :008:

Ps. ocenzurowany został balon pogodowy, nic ciekawego.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #95 dnia: Listopada 07, 2013, 22:10:04 »
Wygląda na to, że wreszcie "prawie" pojawił się proc, dzięki któremu FSX śmiga jak należy. W X'a latam od samej premiery. Sim wiadomo, mimo wielu plusów dość himeryczny i już na nim przeszedłem kilka wymian sprzętów. Ostatnio jednak po 3 latach użytkowania i7 930 przesiadłem się na i7 4770K, zresztą pod mocnymi sugestiami Nick'a N, który stworzył Biblie ustawień dla FSX i właśnie ten proc postawił na 1-ym miejscu dla FS'a, a facet się zna. Minął już tydzień odkąd złożyłem grata więc już trochę rożnych testów itp. przeszedłem i potwierdzam. Wraz oczywiście z tym: http://il2forum.pl/index.php/topic,15866.0.html powiem, że nie zdawałem sobie sprawy z faktu, że FS może działać tak płynnie. Stutter znikł, płynność jest jak w dawnym iłku na ustawieniach typu medium-high/very dense i z wygładzaniem 4x/16x i supersamplingiem (!!!). Klatki nawet na sceneriach FTX 29-30 (nie ma czegoś takiego jak skoki pod 30tke) / blokada na 30. Dla przykłady podam Dino F-35, który poprzednio u mnie działał dość ociężale - obecnie FTX plus Dino z tymi ciężkimi MFCD i supersamplingiem - stałe 30. To samo glass cocpitowy SR22 Cirrus itp. Karta graficzna też pewnie pomaga, ale obecnie po zmianie, nie czekam już na żadnego tam P3D 2.0. Wczoraj był zresztą u mnie znajomy i też ciężko mu było uwierzyć, że FS może tak działać. Oczywiście OOM'y się zdarzyły już, na to widać nie ma rady ;>, ale jakby ktoś wymieniał sprzęt to śmiało mogę polecić wspomniany proc, jak na pierwszy tydzień testów w FS'ie sprawdził się wyśmienicie.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #96 dnia: Listopada 07, 2013, 22:38:41 »
Z OOM też się da walczyć.
Może ten poradnik się na coś przyda: https://www.dropbox.com/s/98inpmfy6ken8vl/optymalizacja%20fsx%20v3.1.rar

PS i5 4670K też powinien dawać rady.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #97 dnia: Listopada 07, 2013, 23:22:00 »
Ciekawe, nie znałem tego w takiej wersji hehe. Niezła paczka. Thx.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #98 dnia: Listopada 08, 2013, 05:28:50 »
A ja powiem tak.Po dlugich walkach z brakiem full screena,problemem z zainstalowaniem acceleration fsx wkoncu smiga i to na laptopie.
FSX+ACC+FTX Global Demo+REX OVERD ESS PLUS.
30fps ustawienia bardzo wysokie scenerii antyaliasing i dotego jeszcze pilatus pc21 albo M2M F15 Au.Smiga az milo.Fajnie popatrzec na lens flare itp,zageszczone budownictwo miast itp.
Config:i7 4700MQ +throtleestop    dysk SSD  i 740m GTX.
Tak mozna latac.
Gdyby to byl desktop i mozliwosc podkrecania....ahh ;)
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #99 dnia: Listopada 08, 2013, 07:41:57 »
Podejrzewam, że ta płynność to nie zasługa tego konkretnego proca tylko po prostu procki z rodzinki SB/IB/Haswell mają już tyle mocy, że nie zatykają się FSXem... przynajmniej na razie. Zresztą Rzemyk słusznie to zauważył.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #100 dnia: Listopada 08, 2013, 09:34:50 »
Ciekawe jest to, że  polecany jest procesor z HT pomimo tego, że jest sporo wypowiedzi, że FSX za nim nie przepada. A po jego wyłączeniu, działa lepiej, szybciej.
Może to wina braku lub niewłaściwego wypisu AffinityMask. Tylko przy przerzuceniu zadań na fizyczne rdzenie z i7 robi się i5, tak jak przy wyłączeniu HT.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #101 dnia: Grudnia 17, 2013, 17:05:02 »
Witajcie jestem nowy na forum, również jak wy interesują mnie symulatory, jeśli jest tu ktoś z war thunder to witam ;D Ale do rzeczy, przestraszyły mnie wasze opinie na temat optymalizacji FSX że potrzeba niewiadomo jakiego komputera, tymczasem mam 50 fps na naprawdę przeciętnym kompie, 2.9ghz d CPU intela, karta graf nvidia gt220 gigabyte overclock, 4gb ramu ddr2... I to tyle, 50 fps, oczywiście bez fajerwerków chyba że temat tyczy ustawień ultra. Obecnie mam większość opcji na medium i jakość samolotu na ultra. Także nie ma tak źle pozdrawiam :)

« Odpowiedź #102 dnia: Grudnia 17, 2013, 18:21:32 »
Widać,że latasz jeszcze na defaultowych sceneriach i maszynach...Jak np. zapodasz coś od PDMG i konkretną scenerię to twój komp tylko stęknie ;) Poczytaj trochę jeszcze i potestuj i sam zobaczysz co się stanie... :evil:

« Odpowiedź #103 dnia: Grudnia 17, 2013, 18:23:56 »
Na sceneriach tak, ale samoloty nie są już default-owe i chodzi w miare płynnie, w mieście już tak słodko nie ma 20fps przy dobrym ustawieniu, ale nie ma źle.

Swoją drogą te mody graficzne są w jakimś stopniu zoptymalizowane? Czy jeszcze bardziej zwiększą wymagania nie piszę o jakimś ultra hd bo wtedy wiadomo..

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #104 dnia: Grudnia 17, 2013, 18:56:18 »
ENB trochę klatek może zabrać, tak samo Sweet FX, ale jeden lub drugi to rzecz obligatoryjna dla FS'a. Osobiście bardziej polecam Sweet FX. Jest temat w tym dziale.

www.yoyosims.pl