Autor Wątek: FSX kontra komputer: testy, testy.  (Przeczytany 64664 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: FSX kontra komputer: testy, testy.
« Odpowiedź #105 dnia: Grudnia 18, 2013, 11:07:18 »
Dobrym programem (pomagającym) jest XTREME FSX PC2 obecnie 20% w dół.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 18, 2013, 12:40:12 wysłana przez KosiMazaki »
Lukas

Offline rafgath

• *
  • Lok'tar Ogar
« Odpowiedź #106 dnia: Stycznia 04, 2014, 18:05:11 »
Ja ze swojej strony polecam DX10 Scenery Fixer ktory wczoraj zakupilem na FlightStore. Cena jest dosc duza (okolo 25 jurkow) ale musze przyznac ze programik spelnil pokladane w nim nadzieje. Nie dosc ze nie ktore rzeczy wygladaja teraz nieco ladniej to jeszcze na moim komputerze odnotowalem znaczny przyplyw plynnosci np Majestic Dash8 + FTXGlobal + FTXVector + EPKK Drzewiecki + Sky Next wyciagal pod DX9 40 klatek to pod DX10 skoczylo az do 60, czyli roznica jest spora ale na roznych modelach przyplyw wydajnosci jest rozny przy czym jak na razie zawsze na plus (duzy plus od 10-30). Programik rowiez wlacza antialiasing pod DX10 oraz umozliwia plynne przelaczanie sie pomiedzy DX9 I DX10 bez uruchamiania FSX-a, inne opcje mozna sobie poogladac na screenach na FlighStore. Jedno nalezy miec jednak na uwadze ze nie ma zadnej gwarancji ze na innych specyfikacjach komputera (szczegolnie tych slabszych) wzrost wydajnosci rowniez bedzie taki duzy.

Pozdrawiam
System: Intel Core I-7 7700K CPU @ 4.8GHz, Corsair H100i v2, EVGA Z270 FTW-K, Kingston HyperX Fury Black 16GB PC 21300, EVGA GeForce GTX 1080 FTW GAMING ACX 3.0 , Windows 10 64 bit

Prepar 3D v4 / X-Plane 11

« Odpowiedź #107 dnia: Stycznia 05, 2014, 15:43:17 »
Witam

Wiem ze tego typu informacji jest dużo ale już zglupialem. Zrobilem już chyba wszystko co moglem.

Mój sprzet

i5-4670k
gtx 660
8gb ddr3

Wszystkie ustawienia sa na max. Rex skonfigurowany według porad.

Lotnisko Chicago Ohare - już w samym samolocie mam tylko 25 fps, podczas wznoszenia jest naet gorzej  ( od 15-23) ale co dziwne nawet nad chmurami nie mam poprawy. to screeny gdzie się tnie

http://imgur.com/a/XuHe9

A tu dla przykładu lotnisko tez USA Athens McMinn, gdzie tez jest masa szczogolow jest nawet 60 fps - nic się ni tnie.
Oto screeny.
http://imgur.com/a/5nMDs

Czy mogę prosić o sugestie co tu zrobić ? Czy mój sprzet jest za slaby do uciagniecia ORBX i REX ? WYdaje mi się ze nie, ale chce się w końcu cieszyc lataniem a nie ciagle ustawiac cos :)
Z góry pszepraszam za brak polskich liter.

« Odpowiedź #108 dnia: Stycznia 05, 2014, 15:54:14 »
Jest odpowiedni wątek, po co zakładasz nowy?
Poza tym dalej nie wiadomo nic o FSie...
http://il2forum.pl/index.php/topic,9766.0.html
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline rafgath

• *
  • Lok'tar Ogar
« Odpowiedź #109 dnia: Lipca 04, 2014, 14:06:10 »
FSPS wydal wlasnie FSX FIBER ACCELERATOR kolejny program ktory probuje przechylic szale na strone uzytkownika w nierownej walce z FSX-em. Program ktory dynamicznie zmienia ustawienia FSX bez ingerencji w FSX.cfg i podobno robi to skutecznie (proponuje poczytac forum na AVSIM). Program tani nie jest ale mozna skorzystac z dema ktore po zacieklym boju na Avsim udalo sie wydluzyc z 5x5 minut do 5x60 wiec kazdy moze osobiscie sprawdzic jak to dziala u niego. Ja zamierzam to przetestowac w weekend.

Wrzuciłem ten temat do Komputerów:testy, bardziej tu pasuje pod temat wydajnościowy...
« Ostatnia zmiana: Lipca 05, 2014, 08:24:19 wysłana przez YoYo »
System: Intel Core I-7 7700K CPU @ 4.8GHz, Corsair H100i v2, EVGA Z270 FTW-K, Kingston HyperX Fury Black 16GB PC 21300, EVGA GeForce GTX 1080 FTW GAMING ACX 3.0 , Windows 10 64 bit

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #110 dnia: Lipca 04, 2014, 17:26:55 »
Ok, podziel się opiniami już po testach. Jeszcze tego nie instalowałem, parcia nie mam bo raczej nie narzekam na działanie FSX, a na ew OOMy i zwiechy jak się wyłazi, ale zawsze to jakiś kolejny mod na plus.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline rafgath

• *
  • Lok'tar Ogar
« Odpowiedź #111 dnia: Lipca 05, 2014, 03:13:45 »
No dobra program przetestowany I zakupiony. Mi specjalnie FPS-ow nie dodal ale zwiekszyl plynnosc FSX nad takimi lotniskami jak np. Dublin od aerosoftu niesamowicie. Musze przyznac ze ze wszytskich tweakow do FSX ten naprawde zrobil na mnie wrazenie. Zeby LM cos takiego wprowadzil do P3D

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #112 dnia: Lipca 05, 2014, 07:54:35 »
No dobra program przetestowany I zakupiony. Mi specjalnie FPS-ow nie dodal ale zwiekszyl plynnosc FSX nad takimi lotniskami jak np. Dublin od aerosoftu niesamowicie. Musze przyznac ze ze wszytskich tweakow do FSX ten naprawde zrobil na mnie wrazenie. Zeby LM cos takiego wprowadzil do P3D

Kolejny do uruchamiania, czy ma jakąś opcję parowania z fsx.exe? Ja i tak chyba "odpalam" z 7 ikonek przed fs'em. No zerknę jak jest demko, podobno wyszła jego nowa wersja i wydłużyli coś czas.

Tutaj więcej info: http://forum.simflight.com/topic/77231-fsx-fiber-accelerator-out-now/ ,
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=p6QjTpxe_0E .

Na tym video widzę, że gościu ustawia minimalną wartość klatek ;). Z tym, że sam nie wiem, zauważ, że w FSX zmieniły się wtedy klatki na unlimited - zawsze tak jest, że idzie za tym wzrost klatek w FSX. Poza tym jak wtedy z zewnętrznym limiterem na blokadę maksymalnej ilości klatek? Działa z tym programem? Ja mam w FSX klatki Unlimited, a na zewnętrznym mam 30. Ten program sam zmienia na Unlimited i ogranicza fps'y. Więc jakby rola taka sama - zawsze za tym pójdzie wzrost fps.

www.yoyosims.pl

Offline rafgath

• *
  • Lok'tar Ogar
« Odpowiedź #113 dnia: Lipca 05, 2014, 11:34:35 »
Uruchamiasz fsx wybierasz samolot I lotnisko dajesz fly i kiedy zaladuje ci sie simulator uruchamiasz Fiber-a. Zreszta polecam przeczytanie pliku txt zanim zaczniesz sie tym bawic bo ja niestety tego nie zrobilem i zmarnowalem dwa uruchomienia w wersji demo (masz ich piec po 60 min). W samym Fiberze nic nie ustawiam zostawaim defaultowe 25 i wreszcie moge latac PMDG B777 z kazdego lotniska majac przy tym niesamowita plynnosc FSX-a. Naprawde program wart swoich pieniedzy ale zeby przekonac sie o jego sile nalezy w celach testowych wybrac sobie najgorzy z mozliwych wariantow, w moim przypadku to jest np Aerosoft Dublin i PMDG777 i wtedy dopiero przekonac sie o jego sile. Na Avsim tez ludzie na poczatku byli b. sceptyczni.
ps. Przez ten programik cala noc zarwalem he he

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #114 dnia: Lipca 11, 2014, 21:57:50 »
A jak masz z tymi klatkami? No dobra dziś zainstalowałem FIBERa, robię jak w TXT, dałem 50klatek w FS, w Fiber ograniczyłem do 35 i czasem klatki są oznaczone już w FS jako Locked 50, a czasem Unlimited (zmienia się samo). Tak ma być?

www.yoyosims.pl

Offline rafgath

• *
  • Lok'tar Ogar
« Odpowiedź #115 dnia: Lipca 11, 2014, 22:10:25 »
Ja w Fiber zostawilem 25 tak jak jest defaultowo i FSX dziala b. plynnie. Ale tak jak napisalem powyzej zeby sie przekonac jak program dziala wybierz taki scenariusz przy ktorym komp Ci nie wyrabial. Szczerze powiedziawszy nie wyobrazam sobie juz latania bez tego programiku. Jedyny bol to ze trzeba go uruchamiac jak juz wgra ci sie lot.

« Odpowiedź #116 dnia: Lipca 11, 2014, 22:58:29 »
A jak ten program poprawia płynność względem Nvidia Inspector? Ktoś ma Geforce i próbował? Jestem ciekaw czy jest sens inwestowania w niego skoro tym drugim poprawiłem sobie płynność i to znacznie.

« Odpowiedź #117 dnia: Lipca 11, 2014, 23:01:32 »
To dwa różne programy pod względem działania. NI wpływa na kartę, na limit FPS, Anizo, AA, itd. "Fiber" - dynamicznie - zmienia ustawienia FSX, aby uzyskać odpowiedni framerate.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #118 dnia: Lipca 12, 2014, 14:40:56 »
Tu jest duży temat o FIBER na Avsimie : http://forum.avsim.net/topic/445641-fsx-fiber-accelerator/ .

Ciężko mi finalnie powiedzieć, czy go chcę i czy coś daje by wysupłać tę niemałą kwotę. Czy to efekt placebo, czy faktycznie jakoś to działa. Na 5 odpaleń, miałem przy okazji 1 zwiechę, a za drugim razem musiałem już lecieć. Więc zostały 3 x ileś tam minut, z czego jeden lot 60 min. Wydaje mi się, że ogólnie w płynności coś tam dawał, ale też odbywa się to kosztem jakości obrazu. Ewidentnie widać, że program buduje dynamicznie ustawienia, bo np. podczas lotu zaczęły dopiero wyostrzać się tekstury, znacznie później niż to mam przy stałym cfg. Podobnie z meshem. Zresztą na tym forum avsim ludzie nawet piszą, że pojawiły się im słynne na ziemi blurries textures. U mnie nie było z tym tragedii, sam mam ustawiony w FSX Fibera na 0,15 i jest dla mnie okej, ale tutaj chyba czasem program zrobi zjazd do 0,01 by coś tam uzyskać więcej, czego właśnie objawem może być późniejsze dobudowywanie się terenu. Chciałbym go dłużej potestować, bo nie mam właśnie opinii, potrzebowałbym jeszcze z 5 lotów by tak naprawdę stwierdzić, czy warto czy nie, a tu więcej już nie da rady....

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #119 dnia: Lipca 16, 2014, 20:20:39 »
Wyszedł: FSX Fiber Accelerator update 1.2 - http://forum.simflight.com/topic/77231-fsx-fiber-accelerator-out-now/#entry469945 .

Jest też nowa wersja z Demo. Będzie działać jak od nowa 5x60min.

www.yoyosims.pl