Autor Wątek: FSX kontra komputer: testy, testy.  (Przeczytany 64600 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: FSX kontra komputer: testy, testy.
« Odpowiedź #120 dnia: Sierpnia 15, 2014, 16:56:43 »
Ciężko mi finalnie powiedzieć, czy go chcę i czy coś daje by wysupłać tę niemałą kwotę. Czy to efekt placebo, czy faktycznie jakoś to działa.
Wczoraj sprawdziłem demo 1.2 i program działa jak najbardziej. Wsiadłem do P47 od A2A i wio nad Londyn (FTX England). Niestety Fiber musiał często schodzić z ustawieniami tak nisko, że teren za oknem wyglądał tragicznie. Poza tym dziwnie dobiera sobie obiekty do wyłączenia. Wyłączał na przykład drogi, ale zostawiał ruch samochodów. Pomysł fajny, ale musi autor jeszcze popracować.

Offline rafgath

• *
  • Lok'tar Ogar
« Odpowiedź #121 dnia: Sierpnia 15, 2014, 17:57:27 »
Z tego wynika ze duzo zalezy od komputera na jakim dziala. U mnie ten program spisuje sie rewelacyjnie, wszystko jest super plynne i to nawet jesli latam B777 nad gesto zaludnionym terenem, textury sa ostre jak brzytwa, nie zauwazylem rowniez  zadnych brakujaych obiektow za oknem. Wreszcie zniknal calkowicie blur i jakiekolwiek zacinki, generalnie to jest moje male must have. Dodam jeszce ze uzywam DX10 i mam 2 osobne ustawienia w FSX w zaleznosci czym latam. Moze jak mi dzieciaki pozwola to w weekend nagram jakis krotki filmik i wrzuce na YT.
System: Intel Core I-7 7700K CPU @ 4.8GHz, Corsair H100i v2, EVGA Z270 FTW-K, Kingston HyperX Fury Black 16GB PC 21300, EVGA GeForce GTX 1080 FTW GAMING ACX 3.0 , Windows 10 64 bit

Prepar 3D v4 / X-Plane 11

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #122 dnia: Listopada 30, 2014, 17:55:28 »
Ciekawy tweak pod X'a ale może i nie tylko.

Istnieje cos takiego jak "zaparkowany procesor", który jest oszczędzany.

Można go pobudzić czymś takim: http://ultimatecomputers.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=3644  0cc5b647-c1df-4637-891a-dec35c318583 .

U mnie kod występował 2 razy. Było wpisane 64 -> zmieniłem w rejestrze na 0. Tak by nic nie wyłączał.

Ponoć redukuje/zmniejsza Stutter. Tu przykład z BF4: http://www.gry-online.pl/S043.asp?ID=13084330 .

Oto przykład u mnie, że faktycznie są proc. wstrzymane:

Z minusów, możliwa większa temp. procesora, możliwy trochę większy pobór energii.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 31, 2014, 15:56:23 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline rafgath

• *
  • Lok'tar Ogar
« Odpowiedź #123 dnia: Grudnia 01, 2014, 21:08:15 »
YoYo - zapomniales dodac ze to tylko dla posiadaczy Win 7 w Win8 funkcja ta jest wylaczona.
System: Intel Core I-7 7700K CPU @ 4.8GHz, Corsair H100i v2, EVGA Z270 FTW-K, Kingston HyperX Fury Black 16GB PC 21300, EVGA GeForce GTX 1080 FTW GAMING ACX 3.0 , Windows 10 64 bit

« Odpowiedź #124 dnia: Grudnia 15, 2014, 16:33:34 »
YoYo, masz u mnie duże piwo. W końcu pozbyłem się czkawki FSXa, podziałało też w takich grach jak Arma3 i DayZ Standalone.
Kręciłem procesor jak głupi i cały czas miałem dziwne przycinki, teraz na standardowym taktowaniu jest bajecznie płynnie...
i5 6600K @ 4.4GHz, AsRock Z170 Gaming K4, CM Fortis 3, 2x8GB DDR 4 Corsair Vengeance LPX 3200MHz, Gainward Phoenix 1080 GS 8GB, XFX TS Core 550W, Crucial BX200 SSD 240GB, Crucial MX300 SSD 275GB, Seagate Barracuda 1TB, Win 10 x64 Pro

« Odpowiedź #125 dnia: Lutego 25, 2015, 03:55:12 »
No niestety nie wiem co u mnie sie dzieje ale w FSX latac juz nie moge dla zabawy.Nie mam jak obyc lotu np.EPKK do EKCN (lub jakiekolwiek inne lotniska) bo wyskakuje blad VAS.Wczesniej sie tak nie dzialo i nie wiem czym to jest spowodowane.Moge sobie latac swobodnie ale o dluzszuch lotach musze zapomniec.Na P3D sie nie przesiadam bo czekam na 64bit a i na wiecej kompatybilnych addonow.
Dziwi mnie fakt ze zmniejszenie wartosci Lod Radius nic nie daje.Ustawienie texutr na male tez nic.Wylacznie AA FSXAA itp tez nic.Nie wiem juz gdzie szukac przyczyny.
A tak przy okazji to uprzedzam z gory.
Nie kupujcie EKCN od FlyTampa ani The Saloniki od AS bo odrazu ma sie VAS zeby nie wiem co robic.Obydwa dodatki do FSX nie wiem jak do P3D. :(
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #126 dnia: Lutego 25, 2015, 08:02:25 »
Powyłączaj scenerie nad którymi aktualnie nie latasz, one zjadają pamięć nawet jeśli są na drugim końcu globu (zwłaszcza foto). Podobno FSX-SE lepiej zarządza pamięcią, ale nie sprawdzałem.
Jeśli zmieniłeś monitor na taki o większej rozdzielczości to też może być przyczyną.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #127 dnia: Lutego 25, 2015, 10:16:12 »
Jeśli masz FTX Vector - to warto wyłączyć 3 i 2 go planowe drogi oraz linie energetyczne.

www.yoyosims.pl

Offline rafgath

• *
  • Lok'tar Ogar
« Odpowiedź #128 dnia: Lutego 25, 2015, 13:12:35 »
mirage9 - masz system 32 czy 64 bitowy I ile masz ramu ? Troche to dziwne ja mam zainstalowane dosc sporo lotnisk razem z dodatkami typu Vector, Global, OpenLC czy FS Global 2010 i latajac takimi samolotami jak PMDG B777 czy airbusem od Aerosoftu a nawet DC-9 od Coolsky nigdy nie mialem problemu z brakiem pamieci. Tak w FSX-SE nie musisz dodawac zadnych wpisow do fsx.cfg.

« Odpowiedź #129 dnia: Lutego 26, 2015, 06:39:44 »
Some1 wylaczylem wszystkie scenerie zostwilem tylko EKCH i znow to samo.OOM.Foto scenerii nie uzywam wogole.FSX SE narazie nie kupuje.Monitora nie zmienialem.
YoYo wylaczenie tego nic nie dalo.To samo co wyzej.
Rafgath system 6bit.FSX i scenerie na osobnych dyskach SSD w Radi0.
Konfig kompa:4770k oc 4.5ghz  16gb DDR3 2133MHZ  gtx 770 dyski SSD monitor 24 cale win7 ultimate 64bit.
Przeczytalem w necie juz wszystkie watku o VAS dla FSX o VAS na AS Thessaloniki i Copenhaga i zawsze temat konczy sie tym ze zostaje zamkniety.Nie znaleziono rozwiazania.
Rafgath tez dzielnie moj komp radzil sobie z setka dodatkow wlaczona i lotami PMDG itp.Niestety ale od pewnego czasu cos sie dzieje ze OOM wyskakuje kiedy chce.
Pozostaje mi testowanie.Powylaczam EKCH i Saloniki i polatam zobacze czy to ma jakis wplyw ogolnie.
Czy moge prosic was o wstawie fotki z default EKCH i Thessaloniki Greece -moze byc z FTX Global,LC,Vector itp.
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

« Odpowiedź #130 dnia: Lutego 26, 2015, 08:58:55 »
mirage9.
Z tego co piszesz wynika taki sam obraz jak u mnie. Wtedy pomogło  permamentne permanentne  wyrzucenie wszystkiego co z X-em  związane. Godzinna zabawa z wrzuceniem  obrazu systemu po zainstalowaniu wszystkiego co niezbędne ale przed założeniem FSX-a. Do tego do samego FSX+ACC  wrzuciłem tylko  niezbędne dodatki REX, scenerie od drzewa i DAF-a oraz  rotacja maszyn. Tylko Afcad-y lotnisk niezbędnych do latania po Vacie czy Ivao ( żeby tylko pasy drogi kołowania i stojanki się zgadzały wraz ze wszystkimi pierdołami  należącymi do pomocy nawigacyjnych wokół lotnisk. Jak ręką odjął wszystkie babole zniknęły.

Zauwazyłem też że bardzo czesto  pliki gaugesów potrafią  ładnie ze soba kolidować np. Darmowy MiG-21(Jurcagi) z Betą F-4 (Milviz).

1. Zdań nie powinno się rozpoczynać od "i".
2. Znaki interpunkcyjne - http://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/miejsce-przecinka;12375.html.
3. Nazwy własne zaczynamy wielką literą, podobnie jak zdania i kończymy kropką.
3. Piszemy z PL znakami lub bez, nigdy nie mieszając.
4. Niepotrzebne spacje.
5. Wszystkie błędy do wyłapania przez sprawdzanie pisowni w przeglądarce.
6. Pisanie postów to nie zawody na czas, przed wysyłką wystarczy przeczytać na spokojnie.

Mazak.

« Ostatnia zmiana: Lutego 26, 2015, 09:45:40 wysłana przez KosiMazaki »
ASUS  STRIX  GL503VD-FY260T

Offline rafgath

• *
  • Lok'tar Ogar
« Odpowiedź #131 dnia: Lutego 26, 2015, 12:03:37 »
mirage9 - moze w tle dziala jakis program ktory zzera ci czesc pamieci. Raczej trudno bedzie Ci pomoc, moze sprobuj najpierw zainstalowac jakis program ktory monitoruje zarzadzanie pamiecia ( http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb896653.aspx ). Mozesz tez sporo poczytac o VAS management na stronie PMDG. Wrzucilem Ci linka ponizej.

http://support.precisionmanuals.com/kb/a108/vas-management-stopping-out-of-memory-oom-errors.aspx

Offline rafgath

• *
  • Lok'tar Ogar
« Odpowiedź #132 dnia: Lipca 28, 2015, 11:51:02 »
Jesli chcecie podniesc ogolna wdajnosc w grach (szczegolnie we FSX) polecam PrimoCache v2.0 z linka ponizej. Naprawde na niektorych specyfikacjach moze zdzialac cuda no I mozecie go spokojnie przetestowac przez 60 dni za darmo.

http://www.romexsoftware.com/en-us/index.html

« Odpowiedź #133 dnia: Lipca 29, 2015, 13:31:10 »
Czy po aktualizacji Windowsa z 7 do 10 wszystko będzie działało? A może nawet lepiej? ;)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #134 dnia: Lipca 29, 2015, 15:15:24 »
Czy po aktualizacji Windowsa z 7 do 10 wszystko będzie działało? A może nawet lepiej? ;)

Nie polecam, ludzie latający w FSX na 10 psioczą, że nie wiem. Kolejna kwestia, że wiele addonów nie działa poprawnie na 10-tce i zaczyna się wtedy niezła grzebanina.

www.yoyosims.pl