A poważnie, to czy nie powinniśmy używać kryptonimów zaczerpniętych z alfabetu lotniczego? Mam na myśli to:
Powiem tak - w "realu" (mam na myśli nasze SP) jako kryptonimów używa się zarówno słów zaczerpniętych z "alfabetu lotniczego", jak i spoza niego. Spotykałem się z kodami w stylu "Lima" czy "Oskar", ale też np "Pegaz". W zasadzie nie ma znaczenia jakie to będzie słowo grunt, że jest wyraźne i "jednoznacznie" brzmiące w eterze.
Skoro jak widzę nie ma zgody (a może raczej chęci) na wypracowanie jednolitego sytemu dla wszystkich to po stronie RED na razie ustalam taki system:
Słowo oznaczające eskadrę + kolejny numer pary. Dodatkowa cyfra oznacza samolot w parze (wspominałem już o różnicy pomiędzy LoTATC, a realnym systemem dowodzenia) czyli będzie to wyglądało tak np.:
Oznaczenie eskadry -
Lima, pierwsza para to
Lima1, a samoloty to
Lima1-1 i
Lima1-2.
Aktualnie ustalamy z Mavem kilka kwestii tak aby w e wtorek zacząć już naszą kampanię "na poważnie". Dzisiaj jeszcze potrenujemy na mapie zrobionej przez Maverickdana i Edelmana, a do wtorku stworzymy już ten właściwy teatr działań.
Na razie kilka wstępnych ustaleń:
1. Eskadry będą liczyły po 12 samolotów z tego maksymalnie 8 operacyjnych i 4 rezerwowe.
- samolot utracony jest stratą bezpowrotną eskadry.
- w przypadku dużych strat będzie przewidziane uzupełnione, ale to wyjdzie "w praniu".
- zostaną przydzielone (na razie kombinujemy wstępnie) i podane ilości eskadr i typu maszyn w eskadrach.
2. Pododdział EWR składa się z 2 stacji (2 komplety sprzętu) i ilość stacji jest ograniczona.
- stacje można przemieszczać
- wszystkie stacje muszą być ustawione na mapie, ale cześć można sobie maskować jako statyczne.
3. Ilości systemów OPL zostanie narzucona z góry i podobnie jak z EWR część może być maskowana jako statyczna.
- w czasie "P" wszystkie są statyczne lub może ich na razie nie być wcale (są zmagazynowane).
- zniszczone OPL są tracone bezpowrotnie - chyba, że którymś etapie ustalimy uzupełnienia
4. Podobnie z AWACS - każda strona będzie miała ich ograniczoną liczbę, przy założeniu, że Rosja ma mniej (a więcej stacji naziemnych), a USA ma w zasadzie same AWACS (brak stacji EWR). Natomiast Uraina ma tylko EWR, A Gruzja tylko radary systemów OPL.
To tak tytułem wstępu...
Myślę, że gdy kampania ruszy utworzymy nowy temat gdzie będą informacje o ilościach sprzętu, stratach itp. Wieczorem zajmę się ustawianiem głównych baz Rosji (lotniska, EWR itd). od 20 posiedzę trochę na LoTATC i potrenujemy jakieś działania.