Nie, Jarol, Lock mi się nie wiesza. Co do resetowania trymerów (nie trymów) to sprawa jest prosta. Ropuch nie posiada klawisza resetującego ich pozycję, ale można to obejść, używam do tego jak już wspomniałem trybu autopilota "Attitude Hold" (alt+1). Jest to, jak nazwa wskazuje, tryb utrzymujący kąt natarcia i pochylenia samolotu.
Najpierw ważna uwaga - wszystkie tryby autopilota cechuje szczególna właściwość, otóż, jeśli przy włączonym autopilocie usiłujemy sami sterować drążkiem, autopilot będzie się starał korygować nasze wychylenia sterów, jeśli wyłączymy nieuważnie autopilota podczas, gdy drążek będzie wychylony, to zostaną zapisane takie położenia trymerów, które będą miały to wychylenie skorygować. Efekt będzie taki, że po powrocie do neutrum samolot zacznie wariować (tym bardziej, im większe było wychylenie drążka), bo trymery będą odchylone od pozycji neutralnej. Zatem pierwsza żelazna zasada lotu Su25T - autopilota wyłączamy ZAWSZE tylko wtedy, gdy drążek znajduje się w neutralnej pozycji.
Wróćmy teraz do resetowania trymerów, czyli ustawienia ich w pozycji zupełnie neutralnej. Wystarczy w tym celu wykonać prostą procedurę. Zakładam, że na początku trymery mają jakieś odchylenie od neutrum, w wyniku czego nos samolotu opada, lub unosi się w neutralnym położeniu drążka.
1 - Korygujemy pochylenie drążkiem zmuszając samolot do przyjęcia zerowego kąta natarcia, i zerowego pochylenia w osi wzdłużnej, wystarczy że osiągniemy taką pozycję na ułamki sekund.
2 - Kiedy pod wpływem naszego ruchu drążkiem samolot jest bliski pozycji neutralnej włączamy autopilota w trybie Attitude Hold (alt+1)
3 - Puszczamy drążek swobodnie.
4 - Wyłączamy autopilota (alt+9), w wyniku czego zostaje zapisane neutralne (lub bliskie neutralnemu) położenie trymerów.
Można do tego celu używać również trybu "Emergency leveling" (alt+3), przy czym nie zawsze potrafi on wyprowadzić samolot z trudnego położenia, więc ja wolę polegać w tej kwestii na manualnym sterowaniu.
Opanowanie tej procedury to duży krok w kierunku zmuszenia Ropucha, do latania tam, gdzie chcecie wy, a nie on

@Mazak - nie wiem jakie sytuacje masz na myśli, w których nie można korzystać z autopilota.