Autor Wątek: Latanie "As real" - ostateczna mobilizacja.  (Przeczytany 105245 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sanCH0

• *
  • DCS:BS, LO:FC2
Odp: Latanie "As real" - ostateczna mobilizacja.
« Odpowiedź #720 dnia: Sierpnia 29, 2008, 14:24:19 »
Przydaje się bardziej niż mapa  :118:
Polish Virtual Air Force - LO:FC 1st FIS Sanch0

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #721 dnia: Sierpnia 29, 2008, 15:02:00 »
Wiesz LMP wszyscy Fisie w kabinach mają również "banie" Żeby weselej się latało, i wzrok ostrzejszy... :118:
11:05 PM

« Odpowiedź #722 dnia: Września 01, 2008, 20:14:19 »
Misja sprawdzająca nawigacje, którą oblatamy czym prędzej:
,Czas misji i warunki pgodowe ustalimy do wyboru, jako że w nocy widoczność jest gorsza niż we mgle misja nocna toczy się o zachodzie słońca. Możemy lecieć we mgle do 1000 m widoczności i wysokości 140 m tak aby szczyty trzech wierzyczek radiowych były widoczne czyli cel do osiągnięcia w pierwszej kolejności. Oczywiście możemy polecieć normalną banalnie prostą misje podczas dnia, bez udziwnień. Każdy będzie startował ze swojego lotniska, lecz bedzie leciał do tego samego celu. Nasze wieżyczki znajdują się w obszarze F9 . Misja ze względu na niewielką ilość lotnisk o tej samej odległości do celu przewiduje starty Samolotów Su-25T i A-10 na lotniskach(z tego samego powodu najlepiej jakby nas się zebrało 6 osób):
Su-25T 1 - Dzankoy
Su-25T 2 - Oktabrskoye
Su-25T 3 - Simferpol
A-10 1 - Krasnogvardeyskoye
A-10 2 - Gvardeyskoye
A-10 3 - Kirovskoye
Pozostali mają do dyspozycji 6 sztuk Su-25T i 6 sztuk A-10 startujących z Saki.
Kto doleci do trójkąta z wieżyczek robi mu screena i podąża do lotniska docelowego jakim jest Oktabrskoye lub zapasowego jeśli potrzebuje z jakiś bardzo dziwnych poewodów. Lotniskiem zapasowym jest Krasnogvardeyskoye.
Nasze wieżyczki które nie świecą w nocy !!!:

Powodzenia
Lotnik, skrzydlaty władca świata bez granic, ze śmierci drwi, w twarz się życiu głośno śmieje

« Odpowiedź #723 dnia: Września 02, 2008, 00:26:28 »
jako że nie wszyscy sa w tajemniczeni i nie każdy wie jak poradzić sobie w powyższej misji sprawdzającej nawigacje postanowiłem zamieścić tutaj to co Fisie znają już czyli jak szybko i sprawni poradzić sobie z ubogą nawigacją w lockOnie. Należy ściągnąć mapę http://lockonfiles.com/modules.php?name=Downloads&d_op=viewdownloaddetails&cid=117&lid=288&ttitle=Full_size_map_of_Crimea#dldetails .

jako że sympatyzujemy się nie tylko we wschodnich ani nie tylko w zachodnich maszynach dodaję tablice zamaiany jednostek, szybko krótko bez obliczeń możecie spojrzeć i już wiecie ile trzeba lecieć  :banan .

150 KTS ~ 280 km/h
200 KTS = 370 km/h
300 KTS = 555 km/h
350 KTS ~ 650 km/h
400 KTS = 740 km/h
450 KTS ~ 830 km/h
500 KTS = 925 km/h
550 KTS ~ 1020 km/h
600 KTs = 1111 km/h
700 KTS ~ 1300 km/h

FL   Metry
400   12200
350   10700
300    9100
250    7600
200    6100
150    4600
100    3000
050    1500
030    1000
001   @!#$%^& niżej niż wąż sra

A teraz przejdę do nawigacji:
1.Potrzeba przezroczystego ~pleksopodobnego/platikowego~ materiału w miarę sztywnego bądź elstycznego, pisak do płyt (tutaj dodam że im cieńszy tym lepszy)cyrkiel ołówek, gumka (do śierania ) oraz coś co w miare równo tnie wcześniej wymieniony materiał. (boję się pytań gdzie kupić takie przezroczyste i sztywne cudo itp. tak więc dodam że użyłem części ze starego przezroczystego opakowania po 20 sztukach flamastrów za dajmy na to 15 zł w byle biurowym)
2. Wycinamy (tylko w miarę równo ) kółeczko o średnicy większej niż 10 cm ponieważ 4,9 = na naszej mapie 100 km tak więc dobrze jest dać koło 14 żeby zmieścić radiale. Nie mówię też że nie można zrobić kółka o max. zasięgu 200 km czy więcej ale to już wasza decyzja. I tu przydaje się kątomierz 360* a nie 180*. cóż można i tak i tak, tylko żę z 360* idzie szybciej i dokładniejJeśli chodzi o ilość radiali i np. o odstępy to grubsze lepiej widoczne zrobiłem co 30* a lekko zaznaczyłem co 10* jako że większej dokładności w loczku nie potrzeba, tym bardziej że cały czas się przemieszczemy i żadko kiedy leci się tym samym kursem przez więcej niż pare minut (chyba że lecimy bandą na AWASa ). Ja tutaj tylko sugeruje co ile trzeba zaznaczać te radiale, lecz oczywiście zrobićie dla swoich potrzeb, tak jak chcecie. Cóż jeszcze, musimy wiedzieć jakie są odległości... Cyrklem mierzymy odległość 100 km na legendzie mapy albo 4,9 mm i zaznaczamy na naszym przyrządzie, to samo z 50 nm zaznaczamy tę odległość tak samo, żeby sie nie myliły proponuje przerywaną linią różnymi kolorami jak na obrazkach poniżej:

I to by było na tyle, zdjęcia troche nie wyraźne ale mam nadzieje że czytelne xD

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #724 dnia: Września 02, 2008, 00:41:21 »
Na przeliczanie prędkość Toyo podawał sprytniejszy pomysł czyli wysokość x2-10% A na wysokośc to wszystko x3 i jeszcze x100. Wychodzi w przybliżeniu to samo bez rycia na pamięć.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #725 dnia: Września 02, 2008, 07:34:08 »
My to mamy na kartkach lub tych mapach tak jak ja, podczas niektórych sytuacji w powietrzu dostaje się potężnej dawki adrenaliny  :530:  (lkażdy to na pewno doświadczył jak pikawa szaleje) a mi nie chce się liczyć takich rzeczy akurat w tym momencie tym bardziej że szansa pomyłki rośnie...  :121:
Lotnik, skrzydlaty władca świata bez granic, ze śmierci drwi, w twarz się życiu głośno śmieje

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #726 dnia: Września 02, 2008, 07:59:59 »
Mazak mógłbym prosić o przybliżenie tej metody, lub ew. linka do postu Toyo, bo nie bardzo mogę znaleźć (zresztą szukanie czegoś w postach Toyo me tę szczególną cechę że czytamy wszystko po kolei i po godzinie stwierdzamy że dowiedzieliśmy się sporo ciekawych rzeczy tylko nie tego czego akurat szukaliśmy ;-).

||**Boberros**||

• Gość
« Odpowiedź #727 dnia: Września 02, 2008, 10:01:42 »
Przyznam, że metoda Toyo jest fajna.

« Odpowiedź #728 dnia: Września 02, 2008, 10:10:51 »
http://rapidshare.com/files/141861380/nav.exe.html
Mały programik pozwalający odczytać odległość i kurs, może się dziś przydać.
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

Offline sanCH0

• *
  • DCS:BS, LO:FC2
« Odpowiedź #729 dnia: Września 02, 2008, 18:27:50 »
Dla przypomnienia aby wszyscy chętni wiedzieli loty dzisiaj o 21:00 a TeamSpeak czynny od 20:30 u vowthyna. Przygotować mapy i niezbędne przyrządy  :004:
Polish Virtual Air Force - LO:FC 1st FIS Sanch0

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #730 dnia: Września 02, 2008, 20:10:06 »
To może i ja coś dorzucę, choć z racji mizernego talentu nie będzie to nic spektakularnego ;-), ale może komuś się przyda bo nie każdy zapewne ma to w głowie. Banalna tabelka z zestawieniem przeciwległych radiali, do szybkiej orientacji bez przeliczania.

http://rapidshare.com/files/142109321/radiale.odt

||**Boberros**||

• Gość
« Odpowiedź #731 dnia: Września 02, 2008, 21:52:09 »
Tego szukałem dzięki ;]

Q-bak

• Gość
« Odpowiedź #732 dnia: Września 02, 2008, 22:12:46 »
Wow. Gra nabiera nowego znaczenia, nawet dla takiego laika jak ja, gdy mozna podczas lotu sie do kogos odezwac :) Ide ryc awionike Su-25T i czekam na nastepne takie akcje :) Jedna z atrakcji bylo unikniecie jednego AIM-9 wyslanego przez Speca, za co mu dziekuje - piekne uczucie  :021:

Zamieszczam tez foto antenek - jak ja znalazlem to kazdy sobie poradzi.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #733 dnia: Września 02, 2008, 22:41:47 »
Melduję wykonanie zadania, aczkolwiek sfrustrowałem się trochę zanim cholerstwo znalazłem.

...i z tej frustracji zaliczyłem buraki za pasem przy lądowaniu:

Jest tutaj jakiś cwaniak? (Podejście Mav'a nad głową Speca).

A w ogóle to powitać nowego pilota w naszym gronie. Miejmy nadzieję że zostanie na dłużej.

« Odpowiedź #734 dnia: Września 02, 2008, 22:45:50 »
Jedna z atrakcji bylo unikniecie jednego AIM-9 wyslanego przez Speca, za co mu dziekuje - piekne uczucie  :021:

Hmm, na Su25T nie zabiera się Aim-9 :D
Ps. poczekaj na prawdziwą misję to zobaczysz co to latanie online :)
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec