Autor Wątek: FSX SP-2 właśnie wyszedł!  (Przeczytany 8435 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: FSX SP-2 właśnie wyszedł!
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 15, 2007, 16:42:59 »
Zgoda Razor, ale wolałbym aby o tych "niedogodnościach" powiadamiał Microsoft (czego teraz nie robi, a nawet udaje że ich nie ma) a nie developer. Wydając jakiś samolot i mówiąc: "...Aha, no i  kupi se pan leszcze Accela to wszystko będzie grało, że hej" weźmie negatywne emocje z całej sprawy na siebie. Nieźle to sobie, koleżanki i koledzy z MS, wykombinowali.

pozdrawiam
ROB

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 15, 2007, 16:54:46 »
@ROB

A MS robił kiedyś inaczej? nie, oni zawsze działali w ten sposób. Kup Viste, bedziesz chciał mieć areo glass zapakuj GF8800, 4GB ramu i Quada :D.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 15, 2007, 16:56:00 »
Zgoda Razor, ale wolałbym aby o tych "niedogodnościach" powiadamiał Microsoft (czego teraz nie robi, a nawet udaje że ich nie ma) a nie developer.

Nie bardzo rozumiem o czym nie informuje Microsoft, w opisie SP2 pisze przecież wyraźnie:

"Flight Simulator X Service Pack 2 addresses these post-release customer concerns (see the Readme file for details):

- Multiplayer compatibility with Flight Simulator X: Acceleration   
- DirectX 10 preview

IMPORTANT: If you have already installed Flight Simulator X: Acceleration expansion pack, do not install Service Pack 2.
IMPORTANT: You must install Service Pack 1 before installing Service Pack 2.

Notes:
-Service Pack 2 does not include the code updates required to use the new Flight Simulator X: Acceleration aircraft. You must purchase and install Flight Simulator X: Acceleration to use those aircraft.
- After you have installed Service Pack 2, you will be able to play multiplayer games only with users who have installed either Service Pack 2 or Flight SimulatorX: Acceleration."

Wg mnie informacja jest pełna:

- Service Pack 2 daje możliwość gry sieciowej z graczami z Acc
- dodaje obsługę DX10
- wyraźnie napisano, że nie ma zaktualizowanego kodu potrzebnego do obsługi samolotów z Acc

Gdzie tu miejsce na "negatywne emocje"? Producent dodatku musi się zdecydować czy dodatek będzie kompatybilny z FSX Acc czy FSX SP2 i tyle. Gdzie tu problem?

Czy przypadkiem nie zachodzi tutaj powoli zjawisko, że Microsoft jest zły bo tak i już  :004:

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 15, 2007, 17:18:36 »
Trzebaby sprawdzić. Może się okazać, że na przykład śmigłowce wcale nie będą działać. W Acc dodali support do kilku silników w śmigłowcach, czego wcześniej nie było.

Jak to nie? Przecież Ch-53 od Nemeth Design ma 3 silniki, które działają zupełnie normalnie (każdy oddzielnie). W tej kwestii nie widzę różnic między nim, a Merlinem z ACC.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 15, 2007, 17:28:04 »
Jak to nie? Przecież Ch-53 od Nemeth Design ma 3 silniki, które działają zupełnie normalnie (każdy oddzielnie). W tej kwestii nie widzę różnic między nim, a Merlinem z ACC.

On jest tak przygotowany, by wyglądało jakby miał trzy silniki. Podobnie na przykład Me 323 Gigant od Lionhearta, czy B-36 od Alphasim - FS wspiera max 4 silniki, w tych samolotach jest ich 'niby' więcej. Takie sztuczki :)

« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 15, 2007, 17:35:01 »
@Razor
Tak, tam jest to bezosobowo napisane ale śledzę odpowiedzi Phila Taylora na te pytania od jakiegoś miesiąca i ten "twarzą w twarz" nie chce już tego powtórzyć, tak jak i kilka innych rzeczy, które developer musi za niego gadać swoim klientom.

pozdrawiam
ROB

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 15, 2007, 17:41:21 »
On jest tak przygotowany, by wyglądało jakby miał trzy silniki. Podobnie na przykład Me 323 Gigant od Lionhearta, czy B-36 od Alphasim - FS wspiera max 4 silniki, w tych samolotach jest ich 'niby' więcej. Takie sztuczki :)

Przez sztuczki rozumiałbym np. silniki działające parami albo coś w ten deseń. W Stallionie każdy uruchamia się oddzielnie, każdy ma osobną instalację paliwową a po wyłączeniu jednego, lub dwóch spada odpowiednio moc. Czym więc różni się w tej kwestii od Merlina?

« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 15, 2007, 17:44:20 »
Dodam jeszcze, że to co tam pisze wyjaśnia tyle, że po przeczytaniu i tak padnie pytnie, "no dobra, ale czemu nie działa u mnie katapulta?" I ktoś musi odpowiedzieć "kup se accela, to zadziała"

pozdrawiam
ROB

empeck

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 15, 2007, 17:58:21 »
Przez sztuczki rozumiałbym np. silniki działające parami albo coś w ten deseń. W Stallionie każdy uruchamia się oddzielnie, każdy ma osobną instalację paliwową a po wyłączeniu jednego, lub dwóch spada odpowiednio moc. Czym więc różni się w tej kwestii od Merlina?

Tym, że w maszynach Nemeth masz jeden symulowany silnik, któy udaje trzy, a w Merlinie każdy silnik jest symulowany oddzielnie.

Jeśli któryś developer wypuści śmigłowiec z kilkoma silnikami bazującymi na SDK z Acceleration, może się okazać, że w 'normalnym' FSX SP2 bez Acc ten śmigłowiec nie zadziała.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 15, 2007, 18:06:28 wysłana przez empeck »

« Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 15, 2007, 19:37:37 »
Tak, tam jest to bezosobowo napisane ale śledzę odpowiedzi Phila Taylora na te pytania od jakiegoś miesiąca i ten "twarzą w twarz" nie chce już tego powtórzyć, tak jak i kilka innych rzeczy, które developer musi za niego gadać swoim klientom.

Dodam jeszcze, że to co tam pisze wyjaśnia tyle, że po przeczytaniu i tak padnie pytnie, "no dobra, ale czemu nie działa u mnie katapulta?" I ktoś musi odpowiedzieć "kup se accela, to zadziała"

No cóż, muszę się nie zgodzić bo to w końcu ja jestem tym "typowym klientem" ("Twoim" też  :001:) dla którego jest to wszystko przeznaczone i nawet nie wiem kto to jest ten cały Phil Taylor (domyślam się, że to ktoś z MS), średnio władam językami obcymi, nie śledzę jakiś stron producentów gier czy twórców dodatków, nie czytam jakiś wywiadów itp. Wiedzę na temat takich kwestii czerpię właśnie z takich krótkich informacji jak przytoczony tutaj "bezosobowy" tekst dotyczący SP2.

A pytania "dlaczego nie działa u mnie katapulta" będą padały niezależnie od tego jak obszernie problem zostanie opisany i to zarówno w sieci jak i w instrukcjach (papierowych i elektronicznych). Zobacz ile pojawia się tutaj pytań dotyczących różnych symulatorów, których rozwiązaniem jest sięgnięcie do instrukcji gry czy użycie "googli".

A propos: czyżbyś miał pomysł na latanie z "trochę" starszych lotniskowców.  :004: Jako potencjalny klient - popieram  :001:

Jeśli któryś developer wypuści śmigłowiec z kilkoma silnikami bazującymi na SDK z Acceleration, może się okazać, że w 'normalnym' FSX SP2 bez Acc ten śmigłowiec nie zadziała.

No i co w tym dziwnego? Jeżeli wyjdzie dodatek wielosilnikowego śmigłowca (z "prawdziwą" obsługą tych silników) to posiadać on będzie odpowiednią informację. W tym przypadku powiedzmy "wymaga FSX wraz z dodatkiem Acceleration" lub "wymaga FSX SP2". Zresztą w tym konkretnym przypadku (śmigłowca) zapewne twórcy i producenci dodatków będą wypuszczać dwie wersje (różnice będą chyba tylko w plikach konfiguracyjnych).

Nie widzę nic dziwnego czy niepokojącego w tym, że jeden płatny dodatek do gry będzie wymagał innego płatnego dodatku (czyli Acceleration). W końcu to rynek rozstrzygnie jakie będą proporcje tych dodatków (to będzie zależało od kwestii popularności Acc), zresztą w większości przypadków i tak nie będzie problemu bo Acceleration "zamieszał" w kwestii lotnictwa pokładowego, niektórych śmigłowców i samolotów wyścigowych - reszta (czyli pewnie 90%) maszyn pozostała bez zmian.

lukaszszpak

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 19, 2007, 19:29:19 »
Witam

Ściągnąłem sobie Service Pack 2 Pl no i chciałem zainstalować a tu napis:

"Produkt Microsoft Flight Simulator X Service pack 2 wymaga wersji polskiej programu Flight Simulator X."

-żeby było widać dokładnie napis trzeba kliknąc na obrazek 1 albo 2 razy

A potem:
"Działane instalatora programu Microsoft Flight Simulator X Service Pack 2 zostało zakończone przed ukończeniem instalacji. System nie został zmodyfikowany. Aby zainstalować ten program później, uruchom instalatora ponownie."

Wyjaśniam że posiadam:
- org. grę FSX wersja Deluxe pl- czyli polska wersja językowa ( napisy)

Więc o co chodzi ? pomocy

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 19, 2007, 20:38:29 »
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

lukaszszpak

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 19, 2007, 21:02:30 »
Czyli mam otworzyć tą aplikacją sp2 , no tak ale nie widzi go gdy otwieram  :/

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 19, 2007, 21:07:26 »
Nie, masz zrobić dokładnie to o co prosi Cię ten program gdy go uruchomisz - wskazać plik fsx.exe tam gdzie zainstalowałeś FSX. Po tej operacji informacja w rejestrze gdzie znajduje się FSX powinna zostać uzupełniona i będziesz mógł poprawnie zainstalować SP2.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Marca 01, 2008, 23:26:12 »
Nie, masz zrobić dokładnie to o co prosi Cię ten program gdy go uruchomisz - wskazać plik fsx.exe tam gdzie zainstalowałeś FSX. Po tej operacji informacja w rejestrze gdzie znajduje się FSX powinna zostać uzupełniona i będziesz mógł poprawnie zainstalować SP2.

Dziś - z powodu przeciągającej gorączki - odpalił mi się plik z polskim sp2 i oczywiście na dziń dybry, że "nie ta wersja bla bla bla". Przeszukałem net i trafiłem do nas na Forum  :karpik. Zastosowałem radę some1 i poszłoooo!

pozdrawiam,
qrdl