Jak na
darmowy samolot to dla mnie rewelacja; chociaż dużego doświadczenia w oblatywaniu nie mam zwłaszcza płatnych, to coś tam widziałem. Nord 3202 samolot sportowo akrobacyjny, z drugiej połowy XX wieku. Dostępny na Avsim.

Naprawdę bardzo dobrze wykonany model zewnętrzny, co widać na załączonym obrazku - widoczne szczegóły takie jak wlew paliwa, konstrukcja ogona, skrzydeł, załamania, dobrze wykonane okrągłe

koła, śmigło i inne szczegóły. Dwie wersje: solo i z trenerem w kilku malowaniach. W środku fotoreal, nie za dużej rozdzielczości, ale szczegółowy i bardzo klikalny. Kanty ramy kabiny aż tak bardzo nie rażą, za to przy otwartej pilot podnosi się do góry co polepsza widoczność przy lądowaniu czy starcie (widoczna animacja także z zewnątrz). Zmienia się natężenie dźwięku.
Kilka dobrych widoków, jeden to szeroki plan z pierwszej osoby, dobry do akrobacji.
Samolot przy przeciągnięciach drży (tzn kamera) i powietrze wydaje okropny dźwięk, dzięki czemu fajnie uczymy się pokory dla drążka. Apropos dźwięków są na moje ucho bardzo realistyczne.
Przy zbyt szybkim podejściu można "złamać" podwozie i wylądować na brzuchu niszcząc przy okazji śmigło. Podobnie można złamać jedną goleń przez co samolot skręca na pasie w jedną ze stron. Wspomniane złamanie polega wizualnie na zagłębieniu samolotu w ziemię, ale to szczegół.
Oby więcej takich free!

(powyżej sceneria już nie darmowa, ale względnie tania, tylko mała).