Autor Wątek: eCockpit F-16  (Przeczytany 151818 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: eCockpit F-16
« Odpowiedź #285 dnia: Kwietnia 04, 2009, 13:02:25 »
Witam,
zrobiłem sterowanie do panelu CMDS,Landing Gear oraz paru innych rzeczy.Jest też wyjście na DB9.Sygnały z tej łączówki będą sterowały panel pomocniczy.Panel pomocniczy jest bardzo przydatny,są tam funkcje wymagające naciśnięcia paru klawiszy jednocześnie np.zmiana koloru HUD itp.Sterowanie jest zrealizowane za pomocą MJoya,który był dotychczas wykorzystywany w panelu pomocniczym.Dorobiłem tylko płytę matkę z wyprowadzeniami do paneli.

« Odpowiedź #286 dnia: Kwietnia 23, 2009, 17:51:33 »
Witam,
przedstawiam na zdjęciach kolejny element panelu landing gear tzn.alt-gear handle.Miałem trochę problemów z wykonaniem tego elementu,ale w końcu je pokonałem.Oprócz głównego przycisku alt landing gear jest też przycisk reset alt gear (biały).Jeszcze muszę wykonać mały panel threat warning aux i lewa strona będzie gotowa.

mickey81

• Gość
« Odpowiedź #287 dnia: Maja 12, 2009, 00:04:35 »
Śledzę wątek z wypiekami na twarzy, bo sam sobie nieśmiało klecę własne latadło.
Jeśli Koledzy są zainteresowani rysunkami paneli, mam rozrysowany cały kokpit F-16.
Mogę udostępnić rysunki CAD jak i Corel Draw. Jestem w posiadaniu również właściwych czcionek do opisów tychże paneli.
Dla przykładu załączam Misc Armament Panel.
Pozdrawiam zapaleńców :)
mickey81

« Odpowiedź #288 dnia: Maja 12, 2009, 07:17:08 »
Witam w klubie.Cieszę się,że powiększa się grono entuzjastów budowniczych kokpitów.Kończę lewą stronę kokpitu F16 (ściśle Landing Gear oraz CMDS) i niedługo  zademonstruję panele na forum.

mickey81

• Gość
« Odpowiedź #289 dnia: Maja 12, 2009, 20:10:57 »
Ja się biorę za kolejną wersję. Śledzę poczynania kolegi vito_zm i jestem pełen podziwu.
Moja pierwsza skorupa zbudowana była z płyt osb, boczne konsolety i centralna tablica ze sklejki. Centralnie wstawiony 15' monitor LCD dołączony do laptopa jako drugi i saitekowski x52. Potem było bebeszenie klawiatur i joysticków (czyli to, co u wszystkich), aż odkryłem wątek o mjoyu, który niezwłocznie zbudowałem. Powymieniałem panele na wykonane z pleksi. Wtedy zacząłem rozważać możliwość ich podświetlenia. Robiłem takie 'kanapki', czyli cienka pleksi bezbarwna (jak na antyramy), wydrukowany panel na laserowej drukarce, na papierze o wysokiej gramaturze i druga  płytka pleksi. Całość przykręcona czterema śrubkami M3 po rogach do konsolet. Wyglądało niegłupio, można było podświetlić. Jednak między wierzchnią warstwę pleksi a drukowany papier łatwo dostawał się pył i kurz. Na czarnym tle wyglądał bardzo kiepsko. Dlatego teraz kombinuję inaczej. Otóż wykreślony panel w corelu daję do obróbki laserowej w firmie poligraficznej. Za  nieduże pieniądze mam ładnie wycięty panel z wygrawerowanymi napisami. Następnie maluję płytkę od spodniej strony czarną matową farbą w sprayu. Po wyschnięciu wypełniam rowki z grawerunkiem białą farbą modelarską używając małego pędzelka. Czekam aż trochę przeschnie i usuwam nadmiar delikatnie 'szlifując' kawałkiem papierowego ręcznika. Wygląda dość ładnie i co ważne, jest cienki - 3mm.
Zanim wpadłem na mjoya, zastanawiałem się jak zrealizować przełącznik w kokpicie, bo przecież FS odbiera chwilowe naciśnięcia klawiszy. Zbudowałem prosty generator na kostce 555, który po podaniu zasilania (poprzez przełącznik np. świateł) sterował kluczem tranzystorowym przez zadany czas. Niestety koszt budowy kokpitu opartego na takim rozwiązaniu byłby zbyt duży. Natomiast taki generator wprost świetnie nadaje się do symulacji wypuszczania i wciąganie podwozia. Zastosowałem uszkodzony joystick od przemysłowej wiertnicy, posiadający dwa wyłączniki krańcowe i pozycję neutralną (tak jak zwykłe łączniki dźwigienkowe). I teraz mój generatorek steruje za pomocą dwóch przekaźników trzema dwukolorowymi diodami LED i pushbuttonem mjoya. W momencie, gdy popchniemy dźwignię go góry (wciągamy podwozie) na ok 5 sekund zapalają się czerwone diody, symulując wciąganie podwozia. Przy ustawieniu dźwigni w pozycję do dołu, zapalają się czerwone diody (podwozie w ruchu), a po 5 sek zielone. Wygląda to nieźle, ale oczywiście się nie sprawdzi w sytuacji awaryjnej, np gdy nie wysunie się jedna goleń podwozia w simie, w kokpicie pięknie świecą trzy zielone :P
Jakby ktoś chciał służę schematem, ale po tym co uskutecznia vito_zm kto by chciał go oglądać :)
Pozdrawiam
mickey81

« Odpowiedź #290 dnia: Maja 12, 2009, 22:04:41 »
Możesz zdradzić do jakiego symulatora zrobiłeś panele.Jeśli do FS do do jakiego samolotu.

mickey81

• Gość
« Odpowiedź #291 dnia: Maja 12, 2009, 22:45:46 »
Jasne, czy dużym zaskoczeniem będzie jeśli powiem, że do F-16  :021: :)
Pozdrawiam
mickey81

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #292 dnia: Maja 13, 2009, 00:11:46 »
Dlatego teraz kombinuję inaczej. Otóż wykreślony panel w corelu daję do obróbki laserowej w firmie poligraficznej. Za  nieduże pieniądze mam ładnie wycięty panel z wygrawerowanymi napisami. Następnie maluję płytkę od spodniej strony czarną matową farbą w sprayu. Po wyschnięciu wypełniam rowki z grawerunkiem białą farbą modelarską używając małego pędzelka. Czekam aż trochę przeschnie i usuwam nadmiar delikatnie 'szlifując' kawałkiem papierowego ręcznika. Wygląda dość ładnie i co ważne, jest cienki - 3mm.

Strasznie dużo kombinowania. Ja się przymierzam do swojego kokpitu i wykonałem pierwszy próbny panel - na razie badam temat. Mogę powiedzieć że wierzchnia warstwa to plexy opal 3 mm z czarną folią. Na dzień dzisiejszy nic więcej nie będę zdradzał. Bardzo dobrze się to podświetla.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #293 dnia: Maja 13, 2009, 07:09:47 »
zastanawiałem się jak zrealizować przełącznik w kokpicie, bo przecież FS odbiera chwilowe naciśnięcia klawiszy
Zapytałem o FS w związku z powyższym zdaniem.Jeśli realizujesz F16 to mam konkretne pytanie:
jakie panele oraz jak to sterujesz?
Flanker moje gratulacje.

mickey81

• Gość
« Odpowiedź #294 dnia: Maja 13, 2009, 07:44:42 »
 vito_zm
Na razie prymitywnie; komunikacja panel -> PC z wykorzystaniem mjoya. Planuję na razie wyciągnąć jakieś dane na LCD przy użyciu FSLCD. Ponieważ jednak zainteresowałeś mnie tematem OpenCockpits, sądzę, że finalnie oprę symulator na tym rozwiązaniu.
Flanker
Jeśli możesz, powiedz, czy naklejałeś folię po wycięciu panela czy najpierw oklejałeś, a potem i 'grawerka' w folii? Panel piękny
Pozdrawiam
mickey81

mickey81

• Gość
« Odpowiedź #295 dnia: Maja 13, 2009, 08:11:13 »
Nie mogę już edytować posta, więc niestety jeden pod drugim. Założyłem wątek dla pitbuilderów http://www.il2forum.pl/index.php?topic=11756.0 Proponuję, żeby nie robić bałaganu, sprawy natury 'konstrukcyjnej' opisywać tam, a w bieżącym wątku zamieszczać finalne efekty swojej pracy.
Pozdrawiam
mickey81

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #296 dnia: Maja 13, 2009, 11:45:41 »
Mickey81, plexy jest oklejana folią przed poddaniem jej jakiejkolwiek obróbce.

« Odpowiedź #297 dnia: Maja 13, 2009, 13:11:08 »
Mickey81 jeśli jesteś na etapie MJoya to przejrzyj ten wątek.Ja także rozpocząłem zabawę z kokpitem od tego sterownika.
http://www.il2forum.pl/index.php?topic=8494.msg126201#msg126201
Są tam opisane moje pierwsze panele.

mickey81

• Gość
« Odpowiedź #298 dnia: Maja 13, 2009, 13:37:03 »
Mickey81 jeśli jesteś na etapie MJoya to przejrzyj ten wątek.Ja także rozpocząłem zabawę z kokpitem od tego sterownika.
http://www.il2forum.pl/index.php?topic=8494.msg126201#msg126201
Są tam opisane moje pierwsze panele.
Znam wątek dość dobrze. Mjoya uruchomiłem już dawno i to na szczęście bez większych problemów :)
Także teraz w zasadzie czeka mnie część mechaniczna, chcę, żeby wszystko estetycznie wyglądało, no i w perspektywie czasu będę chciał upchnąć coś z OpenCockpit.
Dlatego na razie śledzę uważnie Twoje poczynania :) W przypadku mjoya Twoje wnioski z eksperymentów okazały się bardzo pomocne. Zmontowałem i uruchomiłem wszystko w zasadzie bez ani jednego pytania na forum :)
Pozdrawiam
mickey81

« Odpowiedź #299 dnia: Maja 14, 2009, 12:23:09 »
Kolejny etap zakończony.
Lewa strona kokpitu.

Widok od strony montażu.

Widok całości.

Sterowanie przedstawionych na zdjęciach paneli jest oparte na MJoyu.Dodatkowo steruje poprzez DB9 panel pomocniczy (bardzo przydatny) oraz pedały.
Wyświetlacze oraz LED są sterowane z sterowników OC.
Miałem najwięcej problemów jak zwykle z budową detali takich jak np.dźwignia chowania podwozia.Jest też moje oryginalne rozwiązanie wyświetlania pozycji speed brake,ale o tym pisałem szczegółowo w poprzednich post.