Autor Wątek: eCockpit F-16  (Przeczytany 158123 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: eCockpit F-16
« Odpowiedź #315 dnia: Lipca 04, 2009, 10:35:48 »
Zrobiłem skrót dla FalconaAF tak aby można go było otworzyć w trybie pracy okienkowej.Po próbie otwarcia w tym trybie otrzymuję komunikat o zmianie kolorów.Gdy zmienię z 32 na 16 to mogę otworzyć tryb okienkowy,ale jakość jest do niczego.
Możliwe,że jest jeszcze inny sposób otwarcia gry w trybie okienkowym?

« Odpowiedź #316 dnia: Lipca 04, 2009, 11:13:39 »
Znalazłem rozwiązanie problemu tutaj:
http://www.viperpits.org/smf/index.php?topic=4467.0
On ATI cards it's the antialiasing setting that causes the flashing.
Using the ATI system tray tools that install with the latest ATI Catalyst drivers, choose any value other than "Application controlled" for your anti-aliasing setting.
Szukaj a znajdziesz,ta zasada się sprawdza.Dzięki Damos za inspirację.Ładny stabilny obraz w 2D.

« Odpowiedź #317 dnia: Lipca 05, 2009, 14:18:13 »
Powinienem jeszcze zrobić testy MFD z OF.MFD Exrtractor może pracować z AF tylko w opcji 2D,dlatego jest sens jego aplikacji tylko w OF dla opcji 3D.W opcji 2D kopiuje obraz z głównego ekranu na inne monitory.
Monitory LCD można kupić na aukcji lub pod tym linkiem (są bardzo drogie)
http://www.avionicslcd.com/8_8.4_inch_LCD_SVGA/8_8.4_inch_SVGA_LCD_panel.htm
Obliczyłem koszty rozbudowy mojego kokpitu biorąc pod uwagę ceny LCD z linku avionicslcd.
1.Wersja minimalna opcja1 CP z HSI na 10.4''
2.Wersja minimalna opcja2 CP z HSI na 10.4'' plus RWR na 5'' plus 1 karta graficzna
3.Wersja średnia CP na 10.4'' plus RWR na 5'' plus HSI na 5'' plus   2  karty graficzne
4.Wersja pełna   CP na 10.4'' plus RWR na 5'' plus HSI na 5'' plus  LRMFD na 8.4''  3  karty graficzne
5.Wersja pełna z HUD .......4 karty graficzne.
10.4'' 589$
8.4''  398$
5''     338$
3.5''  279$
1 karta graficzna np.HD 3650 230PLN
Wersja 1   589$
Wersja 2   927$ + 230PLN
Wersja 3   1206$ +460PLN
Wersja 4   2002$ +690PLN
Wersja 5   .......   +920PLN
Zakładając,że zakupię LCD na aukcji to i tak wychodzi dosyć drogo.W sensie technicznym rozbudowa jest możliwa i problemy są już rozpoznane oprócz wyświetlania PFL.
Myślę,że rozpocznę od zakupu LCD 10.4'' pod CP z wykorzystaniem FalconGauges.
« Ostatnia zmiana: Lipca 05, 2009, 14:24:38 wysłana przez vito_zm »

« Odpowiedź #318 dnia: Lipca 12, 2009, 17:40:03 »
Postanowiłem zrobić modyfikację swojego kokpitu.Pierwszym krokiem do tego celu było zrobienie z tektury 2.5 mm modelu CP (widać na zdjęciu).Chcę wykonać pozostałe panele w ten sam sposób.Jest to związane z małą powierzchnią do zagospodarowania 100cm na 130cm.Na zdjęciu widać monitor CRT na "biurku".Ten monitor muszę zastąpić LCD,aby zyskać na powierzchni.W miejscu gdzie jest "biurko"z monitorem będzie nowy kokpit. Jak widać na zdjęciu elektronika zajmuje dużo miejsca.Będę musiał to jakoś pochować.Dojdzie jeszcze parę kart.Muszę także zmieścić siedzenie.
Mam nadzieję,że przy pomocy EGHI uda mi się zrealizować swój pomysł.Jak będzie wyglądała modernizacja w szczegółach jeszcze nie wiem,ponieważ będzie to proces dynamiczny i będzie zależał od wielu czynników takich jak monitory LCD,wielkość paneli itp. Będę informował na bieżąco o postępie prac.

« Odpowiedź #319 dnia: Września 11, 2009, 18:27:15 »
Witam,
zgodnie z założonym harmonogramem zakupiłem LCD 10.4'' w Chinach
http://www.chinavasion.com/product_info.php/pName/104-inch-touchscreen-lcd-with-vga/
Kosztował około 200$ (razem z przesyłką) i jest tańszy o około 400zł od takiego samego zakupionego w Poznaniu.Nie ma problemu z uruchomieniem chociaż na początku myślałem,że jest uszkodzony ponieważ po paru sekundach wyłączało się zasilanie.Zapytałem sprzedawcę czy jest to normalne i otrzymałem odpowiedź,żeby wysłać LCD do serwisu.Sprawa okazała się trywialna,wyłącza się automatycznie zasilanie jeśli nie ma połączonego PC lub TV z LCD.Dobrze,że nie wysłałem monitora do Chin.
Kupiłem także w Chinach monitor 3.5''.
http://cgi.ebay.com/3-5inch-TFT-LCD-640x480-PVI-PD035VX2-Package-offer_W0QQitemZ300304828302QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item45eb90078e&_trksid=p3911.c0.m14
Z tym mam niestety problemy.Problem polega na tym,że PC widzi VGA,ale nie ma obrazu jest tylko niebieskie tło z napisem AV.Robiłem także próby z wejściem AV z 2 PC z kamerą video oraz magnetowidem.Tylko w przypadku kamery pojawił się obraz,ale zrywała synchronizacja.Zmiana PAL na NTSC nic nie dała.Menu działało,ale nawigacja była ograniczona do wyboru lewo,prawo nie działała góra dół.Sprzedawca dawał różne rady,ale to nic nie zmieniło.Ponieważ ekran jest o.k to zamówiłem płytę sterownika.Mam nadzieję,że na za parę dni ją otrzymam.
Co do innych spraw to kupiłem w OC podstawową kartę USB expansion.Tutaj także były pewne problemy,ale zostały rozwiązane.Opiszę to w kolejnym post.
Kupilem także kolejną kartę graficzną HD 3450 za 127zł i ją uruchomiłem.Chciałbym w tym miejscu podziękować KosiMazaki za konsultacje.
Co do wymiarów LCD oraz kolumny CP to prawdopodobnie będę musiał powiększyć trochę kolumnę,ale o tym napiszę gdy będę miał uruchomiony LCD 3.5''
pozdrawiam,vito_zm

« Odpowiedź #320 dnia: Września 12, 2009, 11:20:03 »
Witam,
na zdjęciu widać LCD 3.5'',na którym jest obraz bez synchronizacji.Sygnał jest na wejściu AV.VGA nie działa brak obrazu.
Na kolejnym zdjęciu jest 10.4'' LCD.Jak widać to LCD jest O.K.

Na razie umieściłem jedną z płytek z tyłu LCD.Jest to konieczne ze względu na wtyki VGA oraz zasilania.Teraz muszę rozwiązać problem umieszczenia tego w kolumnie CP.Czekam na zamówiony sterownik do LCD 3.5''.Gdy go otrzymam i będzie działał prawidłowo to pomyślę co dalej.

« Odpowiedź #321 dnia: Września 21, 2009, 17:03:15 »
Witam,
rozpocząłem montaż kolumny CP z mdf 6mm.Na zdjęciu widać model z kartonu 3mm oraz część CP z mdf.Kolumna CP jest dodatkowo wzmocniona listwami z drewna (1cm x 1cm przekrój).CP jest zrealizowana wg.projektu EGHI wersja I.Zmieniłem trochę wymiary ze względu na wielkość mojego LCD 10.4''.

« Odpowiedź #322 dnia: Września 22, 2009, 16:52:19 »
Witam,
otrzymałem dzisiaj zamówioną w Chinach płytę kontrolera dla LCD 3.5''.Próbowałem ją uruchomić,ale nie działa.Ekran jest ciemny.
Wniosek jest następujący.Kupując coś w Chinach trzeba się liczyć z ryzykiem.W moim przypadku straciłem 195$.Koszty przesyłki są dosyć duże terminy realizacji odległe.W związku z czym reklamacja traci sens.Piszę o tym dlatego,aby przestrzec potencjalnych nabywców.
Co do realizacji CP to mam do wyboru,albo szukać nowego LCD 3.5'' w Europie,albo zmodyfikować CP dając HSI na LCD 10.4''.

« Odpowiedź #323 dnia: Września 29, 2009, 07:04:26 »
Witam,
mały postęp w pracach nad CP.Zaprojektowałem ramkę w której jest osadzony LCD 10.4'' co widać na zdjęciach.Ramka ma umieszczone ograniczniki (drewniane listwy) umieszczone w różnych odległościach od ekranu.Wynika to z konstrukcji LCD.Pozostała elektronika LCD 10.4'' będzie umieszczona na ścianie bocznej CP.

Ponieważ nie mam LCD 3.5'' to nie mogę projektować panelu dla HSI.

« Odpowiedź #324 dnia: Września 29, 2009, 15:23:03 »
Kawał dobrej roboty.
 Vito, pokaż jak to świeci!!! :001:

« Odpowiedź #325 dnia: Października 05, 2009, 11:01:30 »
Witam,
postęp prac umiarkowany,czekam na LCD 3.5''.
EGHI tworzy stronę poświęconą budowie kokpitów dla F16.
http://www.f16pit.dbv.pl/news.php
Zaproponował mi udział w prezentacji mojego projektu na swojej stronie.Postanowiłem przedstawić na jego stronie projekt mojego kokpitu.Będę kontynuował w tym wątku informacje o postępie prac jednocześnie będę uzupełniał na bieżąco stronę EGHI.
Powstanie tej strony ma sens ponieważ informacje będą bardziej szczegółowe oraz ukierunkowane na budowę kokpitu dla F16.
Założyłem także wątek na viperpits Vito's Viper Semi Pit (grudzień 2008)
http://www.viperpits.org/smf/index.php?topic=4399.0
W tym wątku będę prezentował tylko gotowe uruchomione panele.Założyłem wątek na tym forum raczej z przyczyn ambicjonalnych (brakowało polskiego akcentu)
pozdrawiam vito_zm

« Odpowiedź #326 dnia: Października 14, 2009, 07:50:39 »
Witam ponownie.Nie mogę kontynuować prac przy projekcie mojego kokpitu,ponieważ czekam na  LCD 3.5".Postanowiłem trochę czasu poświęcić stronie EGHI http://www.f16pit.dbv.pl/news.php
Na wspomnianej stronie staram się opisać oraz przedstawić na zdjęciach to co już zrobiłem.Jest to także opisane na naszym forum w różnych miejscach i wątkach.Nowością jest to,że rozpocząłem opis elektroniki oraz oprogramowania,które stosuję w moim kokpicie.Może to być interesujące dla osób,które budują lub mają zamiar budować panele dla symulatorów.Będę w najbliższym czasie uzupełniał te opisy.Pierwszy jest już w dziale elektronika na wspomnianej stronie.Proszę o opinie oraz uwagi.Jeśli jest coś niezrozumiałe to mogę uzupełnić opis
pozdrawiam
vito_zm

« Odpowiedź #327 dnia: Października 16, 2009, 06:47:37 »
Witam,
mam prośbę związaną z udostępnieniem na forum schematów ideowych.Posiadam program MAX+plusII do projektowania układów scalonych firmy ALTERA.Program ten posiada bogatą bibliotekę i możliwości definiowania swoich projektów.W module Graphic Edytor File mogę tworzyć schematy ideowe w formacie GDF.
Pytanie jest następujące.Jak taki schemat przedstawić na forum lub stronie internetowej?

« Odpowiedź #328 dnia: Listopada 05, 2009, 16:59:31 »
Mały postęp w realizacji projektu CP.Konsola została pomalowana.Umieściłem elektronikę LCD 10.4'' w środku co widać na zdjęciu.LCD już działa.Obecnie jestem na etapie projektowania szablonów pod przyrządy.Czekam cały czas na LCD 3.5''.Gdy otrzymam ten LCD będę mógł zakończyć panel HSI.Więcej informacji na stronie EGHI.

« Odpowiedź #329 dnia: Listopada 29, 2009, 11:52:55 »
W końcu dostałem LCD 4.8'' zamiast LCD 3.5'' i ten działa,ale w formacie 16:9.W związku z czym musiałem zrezygnować z programu FalconGauges,gdzie nie można korygować proporcji obrazu.Ponieważ pojawił się program konkurencyjny MFD,gdzie są także wskaźniki Falcona z możliwością korekcji obrazu.Mam już prawie gotowy CP,pozostał do zrobienia szablon pod HSI.Dokupiłem dodatkową kartę graficzną HD 4350 pod MFD.Schemat blokowy mojej konfiguracji jest przedstawiony na rysunku 1.

Rozpocząłem testy aplikacji co widać na zdjęciach.Są uruchomione wskaźniki na CP,HSI,RWR oraz LRMFD.
W związku z MFD musiałem przejść na OF i zrezygnować z AF.Teraz chcę przeprowadzać różne testy związane z konfiguracją OF oraz moim hardware związanym z kokpitem.Może się okazać,że spadek fps jest tak duży,że trzeba zastosować drugi pc.Mam nadzieję,że koledzy mający OF pomogą mi w konfiguracji OF oraz testach wydolności systemu.Będę o to pytał w wątku związanym z OF.Szczegółowe informacje w miarę postępów będę zamieszczał na stronie EGHI http://www.f16pit.dbv.pl/news.php

Na koniec chciałbym podziękować kolegom EGHI oraz KosiMazaki za pomoc w moich problemach.