Ponieważ Tomu wykonuje aktualnie panel ICP to warto może przy okazji zwrócić uwagę na pewne problemy związane z projektowaniem paneli a konkretnie podświetlanie klawiszy oraz napisów na panelach. Problem oświetlenia napisów na panelach a raczej podświetlania całych paneli jest rozwiązany, ale jest bardzo drogi. Próbowałem to zrobić tanim sposobem, ale efekt jest mizerny, dlatego w przyszłości przy modernizacji kokpitu będę musiał do tego wrócić. Obecnie korzystam z zew. oświetlenia przy nocnych lotach. Oświetlenie jest potrzebne ponieważ nie wiadomo, który przełącznik lub przycisk należy użyć. Piszę o tym dlatego, że trudno rozprowadzić równomiernie oświetlenie na caly panel tak aby podświetlić napisy na panelu oraz na klawiszach, mam na myśli ICP. Jako przykład złego rozwiązania przedstawiam swoje rozwiązanie na załączonych zdjęciach. Jedno z zdjęć jest zrobione lampą błyskową po to aby uwypuklić problem.

Uploaded with
ImageShack.us
Uploaded with
ImageShack.us Następny problem to podświetlanie klawiszy. Mamy tutaj dwa przypadki. Pierwszy to podświetlanie stałe tak jak w ICP oraz sygnałem "alarmowym". Z punktu widzenia realizacji zapalenia LED (technologia wykonania) problem jest wspólny dla obu przypadków. Moje rozwiązanie dla Master Caution oraz TWP jest przedstawione na str.14 #209, str.15 #211 oraz # 224. W moich rozwiązaniach umieściłem LED na przyciskach z długimi zakończeniami. Wracając do ICP to takie rozwiązanie jest bardzo trudne w realizacji, ale daje dobry efekt. Rozwiązanie drugie tzn. umieszczenie LED w klawiszu jest możliwe, ale także klopotliwe ze względu na konieczność rozłączania klawisza od przycisków (sposób współpracy klawisz przycisk był opisany przez Tomu). Pozostaje trzecia możliwość tzn. umieszczenie LED na pcb, ale to jak wspomniałem wcześniej trzeba zrobić tak aby nie było widać na płycie czołowej "okręgów". Piszę o tym dlatego, że Tomu projektuje swój ICP i jest okazja zrobienia ulepszonej wersji tego panelu. Z tego co widzę to jest szansa zrobienia oryginalnej wersji ICP.
Jest jeszcze jedno rozwiązanie podświetlania klawiszy stosowane w niekórych klawiaturach do PC np. Logitech G15, G11. Nie analizowałem tej metody ale przypuszczam, że jest to rozwiązane na płycie pcb. Można także szukać alternatywnych rozwiązań na Google.