Autor Wątek: eCockpit F-16  (Przeczytany 151365 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: eCockpit F-16
« Odpowiedź #660 dnia: Maja 30, 2012, 19:39:44 »
Facet zrobił ADI dla Falcona. Jest na video #2. Sterowanie przez kartę z OC.
Fajne, ale to raczej do Cessny nie F16. Niech pokaże jak robi beczkę, servo nie nadaje się do sterowania  ADI w fighterze :).

@Yano
Kiedyś w OF musiałem kombinować w LodEdior, w BMS opcja jest gotowa. Dla stabilnego obrazu wciskasz klawisz 5 lub 1 ( nie pamiętam). Tak ma zrobione The_Nephilim z forum BMS: http://www.benchmarksims.org/forum/showthread.php?6518-Post-your-set-up&p=80294#post80294
Jeśli do tego chcesz używać TIR, pobierze profil RedDoga. Wciskają klawisz 9 będzie kokpit 3D (bez kokpitu). http://www.candyparty.com/ST/Download/Checklists/BMS/Document/F4_BMS4_RD.zip

« Odpowiedź #661 dnia: Maja 30, 2012, 21:08:37 »
Ideałem byłoby zrobienie wyświetlania "panoramicznego". Po co komu wtedy TIR?
Tylko jak się to policzy... . Pięć rzutników powinno dać spokojnie 300 stopni, dodatkowo jeszcze ze trzy, cztery  sztuki i mamy obsłużoną górę. Doliczmy w opcji minimum dwa obrazy z MFD a w opcji maksimum jeszcze jeden aby wyświetlić przyrządy na centralnej konsoli i okazuje się że potrzeba 10 - 11 monitororzutników.
Da się to w ogóle jakoś zrobić? Moja wiedza jest w tym zakresie ograniczona, ale coś mi chodzi po zakamarkach pamięci że obsłużyć można max 6 monitorów na PC.
Tak czy siak, najpierw własny dom i pomieszczenie w piwnicy tak z 10x10 m i z 5m wysokości. Potem rozpocznę dłubanie. Oby tylko się nie okazało że wtedy symulatory F35 będą "stare ale jare".
I'm a colt in your stable     I'm what Cain was to Abel     mister catch me if you can

« Odpowiedź #662 dnia: Maja 31, 2012, 06:15:45 »
6 monitorów wystarczy do realizacji kokpitu. Można to sterować z jednego pc, tak jest u mnie. Z braku miejsca mam monitor główny CRT. Na monitorze głównym może być tylko obraz tak jak napisał EGHI. Niektórzy na viperpits mają rzutniki do 3 sztuk maxymalnie zamiast monitora głównego.
Jeśli masz zamiar w przyszłości zbudować cały kokpit lub tylko jego część to jest teraz okazja przyłączyć się do grupy mającej zamiar budowania ICP. Wszyscy od tego rozpoczynali. Mając ICP oraz MFD można już usprawnić zabawę w symulatorze.

« Odpowiedź #663 dnia: Maja 31, 2012, 10:16:47 »
Ramp start wymusił na mnie zrobienie pewnych modów w kokpicie. Jest to związane z ograniczaniem stosowania myszy. W ramp start trzeba włączyć (armed) tzw. Ejection Control Safety Levers. Zrobiłem prosty włącznik on/off (żółty kolor), który nie wygląda jak oryginał, ale spełnia swoje zadanie.

Uploaded with ImageShack.us

« Odpowiedź #664 dnia: Maja 31, 2012, 13:59:34 »
Sprawdziłem dzisiaj technologię wykonania dżwigni do przełącznika 4 kierunkowego DCS. W moim starym ICP zrobiłem tę dźwignię z końcówki pisaka, jest na drugim zdjęciu. Końcówka jest z prawej strony wew. pisaka.

Z tego typu pisaka zrobiłem dwie formy do odlewu z żywicy. Widać to na wspomnianym zdjęciu.

Nie mam jeszcze 4 kierunkowego przełącznika, ale do testów wziąłem o podobnych wymiarach przycisk. Ten oryginalny ma końcówkę o boku 3.8 mm i wysokości około 4 mm SKQUAAA010. SKQUCAA010 ma bok 3.2 mm i wysokość 4.2 mm.
Jak widać na zdjęciu nie ma problemu z osadzeniem końcówki przełącznika w ramieniu dźwigni. Można to później połączyć np. wspomnianą żywicą.

« Odpowiedź #665 dnia: Maja 31, 2012, 16:21:25 »
Panowie podziwiam waszą pracę i po prostu :karpik. Ostatnio przy plewieniu :118: tak się zastanawiałem, czy cockpit dwu osobowy jest do wykonania w Falconie BMS? Kompletnie nie znam Falcona, ale tak się zastanawiam, czy mając odpowiednie środki, miejsce można stworzyć taki "wynalazek". A może są jakieś ograniczenia: programowe, niektórych rzeczy nie dało by się zdublować itp.
Jesteście expertami, więc z pewnością znacie odpowiedz. A może widzieliście gdzieś w necie tak wykonany projekt?
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

« Odpowiedź #666 dnia: Czerwca 01, 2012, 09:02:38 »
Tofik, dwuster musiał by mieć równoległe sterowanie, które jak sądzę nie jest wspierane - mogę się mylić.

Teraz trochę złych wiadomości i trochę dobrych:
Nadal nie dostałem żywicy - Diabli mnie wezmą po prostu koszmar.

Moja CNC czeka na prowadnice liniowe - poza tym mechanika stołu jest już praktycznie gotowa, gotowy jest sterownik trzech osi i zasilacz.

Moja osobista małżonka zatwierdziła w budżecie zakup drukarki 3D w przyszłym tygodniu, co oznacza że można będzie zrobić każdy detal z tworzywa sztucznego. Moja Pani wspiera moje różne projekty ten również ( ona wykopała w RFN mojego Cougara )

« Odpowiedź #667 dnia: Czerwca 01, 2012, 10:14:08 »
Moja osobista małżonka zatwierdziła w budżecie zakup drukarki 3D w przyszłym tygodniu, co oznacza że można będzie zrobić każdy detal z tworzywa sztucznego. Moja Pani wspiera moje różne projekty
:564: :579:  Przekaż swojej Pani wyrazy najwyższego szacunku i uwielbienia :) Moja nie wykazuje takiej dawki empatii :)
Apropos - jaką drukarkę 3D planujesz kupić?

« Odpowiedź #668 dnia: Czerwca 01, 2012, 12:56:54 »
Dzięki przekaże,

Jakiegoś REPRAP'a ale, którego to jeszcze się decyduje.

Offline mj

• *
« Odpowiedź #669 dnia: Czerwca 03, 2012, 12:46:08 »
Też będę chętny na ICP. Powiedzcie tylko, jak rozwiązać podświetlanie napisów na płycie czołowej. Folia raczej się nie sprawdza (widoczne "duchy"), myślałem o laminacie grawerskim. Może istnieje jakaś technologia precyzyjnego malowania? Wycięcie panelu z pleksi to najmniejszy problem.

« Odpowiedź #670 dnia: Czerwca 03, 2012, 13:36:39 »
Myślę, że największe doświadczenie ma EGHI. Tutaj jest jego rozwiązanie.
http://www.f16pit.dbv.pl/photogallery.php?album_id=42

« Odpowiedź #671 dnia: Czerwca 12, 2012, 12:41:32 »
Zrobiłem mapowanie ICP dla starego i nowego MJoya.

Mapowanie jest tak pomyślane, że jest uniwersalne tzn. można połączyć MJoya lub DMKey i będzie działać. Jest potrzebnych 14 pin. Z zasilaniem LED wystarczy łączówka 16 pin do druku.
Dla MJoya zrobiłem mapowanie dla przełączników dla wiersza I, jest to związane z SVMapper, który ma to ograniczenie w odróżnieniu od platformy Codeking.
Jest do dyskusji funkcja WX. W MJoy może być przyciskiem lub włącznikiem jeśli 4 kółka zajmą 4 enkodery
W DMJoy może być także enkoderem tutaj nie ma ograniczeń.
Zamówiłem przełącznik 4 kierunkowy dla testów oraz podświetlane przyciski także dla testów. Po testach można zastanowić się co dalej. Jeśli będzie pewna "graniczna" liczba chętnych (cena projektu) to można pomyśleć o zrobieniu druku pcb jeśli nie to pozostaje metoda amatorska. Inna sprawa czy jest ktoś chętny do zrobienia druku. Traktuję ten projekt jako pomoc kolegom, którzy mają potrzebę zrobienia ICP.

Obrazki można ustawiać też w poziomie. Proszę tego pilnować, bo już znudziło mi się poprawianie ich w każdym poście. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 12, 2012, 15:09:30 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #672 dnia: Lipca 08, 2012, 11:05:37 »
Cenna uwaga dla tych co mają zamiar przystosować pc pod potrzeby BMS4 pod kątem gry w kampani przy przyzwoitych fps.
I meant it was not possible to extract the BMS display extraction to a second PC to minimize FPS loss
I can't recomment any minimums, I 'd say get Win7 and a eyefinity video card
I used a XP and older generation computer with 6 screens for BMS and i had FPS in the 20 range but couldn't fly campaigns
I now use a I7 with a huge eyefinity card for 6 screens and I'm not limited at all.
It's not MFDE that is the bottle neck, it's the BMS display extraction.
Ja mam starą opcję o której pisze Red Dog z wyjątkiem procesora. W przyszłości muszę zmienić karty graficzne oraz system operacyjny.

« Odpowiedź #673 dnia: Lipca 15, 2012, 11:18:42 »
Mając na uwadze ewentualną realizację ICP chciałem sprawdzić możliwość zastosowania Micro-Joy-B z TME w DCS. Ponieważ  DCS w moim ICP nie jest najlepiej wykonany to postanowiłem go wymienić na nowy zrobiony z Micro-Joy-B przy okazji sprawdzając jego przydatność. Tutaj mała uwaga. W nowym projekcie ICP wspomniany joy będzie przylutowany do głównej  płyty drukowanej, dlatego nie będzie potrzebna część mechaniczna.
Na zdjęciach są pokazane detale potrzebne do realizacji DCS. Zrealizowałem ten projekt na dostęnych elementach (stare zapasy). Dźwignia jest wykonana z żywicy epoksydowej. Wywierciłem w niej mały otwór dla umocowania joya dodatkowo wzmocniłem klejem ("kropelka"). DCS sprawdzilem w moim testerze, działa bardzo dobrze nie potrzeba dodatkowej prowadnicy w postaci krzyża tak jak w moim starym projekcie.

« Odpowiedź #674 dnia: Września 11, 2012, 15:10:19 »
Po 2 latach wysiadł mój monitor 10.4''. Próbowałem latać bez wskaźników umieszczonych na tym monitorze, ale miałem problemy (przyzwyczajenie). W związku z czym szukałem w sieci odpowiedniego monitora i go znalazłem. Jest dostępny tutaj
http://allegro.pl/show_item.php?item=2606493751

Umieściłem go obok monitora głównego, ponieważ w chwili obecnej dostęp do kolumny CP jest utrudniony. W przyszłości umieszczę go w właściwym miejscu, ale to będzie wymagało demontażu kokpitu.
Jeśli ktoś potrzebuje monitor 10.4'' to można go jeszcze kupić na Allegro.