Nie wiem czy się zapędziłem...[...]I licząc to tylko to brałem pod uwagę.
LOL! Kolego nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że zagadnieniami dotyczącymi skuteczności pocisków, "mocą obalającą", działaniem na ciało człowieka (choćby chwilowy paraliż systemu nerwowego itd.) zajmuje się cała kupa mądrych ludzi, a i tak miarodajne wyniki osiągają zwykle na zasadzie doświadczeń, a nie obliczeń.
Jest zbyt wiele zmiennych, aby policzyć to dokładnie. Na skuteczność pocisku mają wpływ takie drobne czynniki jak grubość płaszcza pocisku, skład stopu, z którego jest zrobiony itd. Czasem drobiazgi decydują o tym czy pocisk (tego samego kalibru tylko innego producenta) będzie miał tendencje do stabilnego poruszania się w ciele człowieka i przejdzie na wylot czy rozpadnie się i zatrzyma oddając gwałtownie energię. A zwykle wychodzi to dopiero w testach doświadczalnych np. w żelatynie Facklera właśnie.
Niech teraz Szanowny Kolega
janweg zrobi jeszcze wykład na parę stron (pewnie by tyle zajęło) na temat tego co może się stać z człowiekiem w zależności od miejsca trafienia w skomplikowany mechanizm jakim jest ciało. I jakie jest prawdopodobieństwo, że się on "wywali" po trafieniu w kość itd. itp.
Piszesz, że nie interesuje się średnica "dziury" - super tylko, że ta średnica dziury będzie ściśle związana z tym czy "cię wywali" albo czy "zaliczysz glebę" czy nie. Bo kiedy będzie większa dziura? Wtedy gdy pocisk odda szybciej i gwałtowniej swoją energię ciału. Wtedy powstaje większy kanał chwilowy i trwały (czyli większa "dziura") - radzę zapoznać się tymi pojęciami bo są one podstawą do dalszej wiedzy nt. skuteczności pocisku (jest to zresztą związane często z fragmentacją, tą która Cię nie obchodzi) Co wcale zresztą nie oznacza, że pociskiem z naboju 22LR (popularny nabój do "kbks") nie można spowodować pewnej i natychmiastowej śmierci.
PS. Chcesz uproszczeń porównywalnych do Twoich "kulek na fizyce w LO" to jest pewne duuuuże uproszczenie stosowane w ocenie skuteczności pocisku - a mianowicie pojęcie "rażenia formalnego" do którego wymagane jest aby pocisk miał energię kinetyczną nie mniejszą od 150J na centymetr kwadratowy średnicy. Ale to jest tak duże uproszczenie, że w zasadzie można to sobie w praktyce ...