Autor Wątek: Linki do interesujących wiadomości i komentarze.  (Przeczytany 385322 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Odp: Linki do interesujących wiadomości i komentarze.
« Odpowiedź #645 dnia: Czerwca 07, 2010, 07:44:25 »
Już prędzej można oczekiwać i otrzymać pomoc od USA niż od jakiejkolwiek grupy, czy to NATO, czy ONZ. Wbrew temu czym piorą mózgi media, to jednak amerykanie dość często udzielają pomocy jeżeli ktoś potrzebuje.... i na swoim terytorium wcale nie musi mieć ropy. Somalia i Haiti są tutaj dobrymi przykładami pomocy realizowanej przez siły zbrojne. Plus, te 20-pare miliardów dolarów rocznie nie idzie tylko do Izraela, ale i Egiptu (tylko 10% mniej niż dla Izraela !), Bośni, Jordanii, Kolumbii, Pakistanu, Peru, Indonezji, Kenii, Boliwii, Ukrainy, Indii, Rosji, Etiopii, Gazy, Bangladeszu i wielu innych.

Mniej stereotypów, więcej faktów.

« Odpowiedź #646 dnia: Czerwca 07, 2010, 08:52:46 »
Plus, te 20-pare miliardów dolarów rocznie nie idzie tylko do Izraela, ale i Egiptu (tylko 10% mniej niż dla Izraela !), Bośni, Jordanii, Kolumbii, Pakistanu, Peru, Indonezji, Kenii, Boliwii, Ukrainy, Indii, Rosji, Etiopii, Gazy, Bangladeszu i wielu innych.

Zapomniałeś, Sun, o Gruzji (niedawno manewry) i Korei Pd. Zasada stara jak Imperium Romanum - "Divide et impera (Dziel i rządź)". Ponadto utrzymanie obecności w kluczowych punktach dla bezpieczeństwa i ekspansji imperium. Taktyka, tak jak pisałem, wymyślona przez Rzymian i z powodzeniem wdrażana przez Wielką Brytanie (przełom XVIII/XIX w., aż do końca DWS). Pałeczkę przejęła Ameryka.

I tak:
- Somalia - kluczowy i bardzo ważny punkt na mapie, ze względu na drogi handlowe z Europy do Azji
- Haiti - kontrola nad szlakami handlowymi z Zatoki Meksykańskiej do Ameryki Pd.
- Izrael - bufor na Bliskim Wschodzie - państwo, które najlepiej potrafi korzystać z pomocy USA
- Egipt - Kanał Sueski i przeciw Izraelowi - jakby się Żydzi rozmyślili
- Bośnia - Morze Śródziemne - próba stabilizacji rejonu. Nikomu nie potrzebny konflikt.
- Jordania - znów Kanał Sueski
- Kolumbia - jesteśmy coraz bliżej Kanału Panamskiego. Dodatkowe czynniki to bufor w Ameryce Pd. (większość państw tam po prosu nienawidzi USA), dwa Oceany, ropa i narkobiznes
- Peru - bardzo podobna sytuacja, pomijając Oceany (jest jeden)
- Indonezja - Ocean Indyjski i bazy wojskowe. Jeden z kluczowych punktów dla handlu z Azją
- Kenia - podobnie jak Somalia
- Ukraina - przeciw Rosji - choć podział stref jest nadal w toku
- Indie - nie trzeba wiele mówić - jedno z najpotężniejszych państw regionu. Niestety dla USA niechętnie przyjmują pomoc.
- Rosja - kontrola nad arsenałem nuklearnym (pomoc w kontroli właściwie), żeby komuś nie przyszło na myśl rozpoczęcie atomowego holokaustu
- Etiopia - podobnie jak Somalia i Kenia
- Gaza - eliminacja terroryzmu - zasada równowagi w rejonie - kompletna porażka (jak na razie)
- Bangladesz - próba szachowania Indi i Pakistanu
- Gruzja - przeciw Rosji
- Korea Pd - wiadomo
- Japonia - wiadomo
itd., itd.

Jeśli popatrzymy na to jak na partię szachów, dodatkowo, tak jak piszesz pozbędziemy się bełkotu debili o ropie (USA mają ropę i inne surowce i nikt o zdrowych zmysłach nie będzie ich tego pozbawiał), to zobaczymy obraz nie szlachetnych kowbojów, tylko klasyczne do maksimum Imperium, które dba przede wszystkim o swobodę swojej działalności. Przynajmniej ja to tak widzę. Czy to jest złe? Wg. mnie nie, jeśli to Imperium (dotychczas tak było) przynosi stabilizację i gwarantuje pokój na Świecie. Nie przynosi go "na bagnetach", ustrój państwa jest w miarę pro-ludzki, nie totalitarny, nastawiony na bogacenie się, dający możliwości rozwoju i samorealizacji jednostki. Czyli jest lepszy od imperium komunizmu, będącego totalnym zaprzeczeniem wartości o których wyżej.

Co do nieszczęsnego konwoju - dziwię się Europie, że nie wysłała tam własnych okrętów. Po pierwsze - jeśli ktoś chce, to pomoc dla Gazy dostarczy całkowicie legalnie (pisał ktoś tu o tym), po drugie - jeśli pomoc "humanitarna" to dlaczego na statkach są terroryści poszukiwani międzynarodowymi litami gończymi, po trzecie - statek był turecki, po czwarte - największym zagrożeniem dla nas (Europa + Izrael) obecnie, są "wojujący islamiści" z dziką nienawiścią pragnący zniszczyć NASZ ŚWIAT. Pomaganie im to czyste samobójstwo. Pytam wszystkich obrońców "czegośtam" - czy jak masz nowotwór, człowieku, to pilnujesz, żeby mu się dobrze działo?! Jeśli ktoś deklaruje, że nienawidzi kogoś tam, to ten, kto stał się obiektem nienawiści ma prawo do przeciwdziałania.
Tak jak pisał Rozor - państwo Izrael proces powstawania rozpoczęło na długo przed 1948 r. i na długo przed holokaustem, tak więc ma takie samo prawo istnieć tam gdzie istnieje, jak grupa kilku plemion arabskich zjednoczonych pod przymusem i występujące ZAWSZE pod czyimś panowaniem.
L'ordre règne à Varsovie!

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #648 dnia: Czerwca 07, 2010, 14:50:51 »
I ja mam takie pytanie - czy jeżeli o tym wszystkim trzeba ludziom cały czas przypominać, to czy przypadkiem ignorancja nie zaszła już tak daleko, że i tak to nic nie da ?

« Odpowiedź #649 dnia: Czerwca 07, 2010, 15:32:24 »
Z własnego podwórka wiem, że trzeba o takich rzeczach przypominać i jawnie o tym mówić. Zdziwił byś się Sun, jak nikłe pojęcie ma przeciętny Kowalski na te tematy.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #650 dnia: Czerwca 07, 2010, 15:58:46 »
Jakie pojęcie o tym ma Kowalski, to doskonale wiem, tylko również wiem jak ma krótką pamięć i słąbą koncentrację. A co do samego pisma - obecnie w wojsku brakuje wszystkiego w równym stopniu, potrzeba nie tylko sprzętu transportowego i inżynieryjnego, ale też i tego typowo bojowego - jak korwety/fregaty, czołgi i myśliwce wielozadaniowe.

Nic tylko czekać aż okręt z Polakami na pokładzie zostanie zajęty przez Somalijczyków i media będą pytać "gdzie jest nasza marynarka?". Tak jak przychodzi powódź i są pytania - gdzie są wojska inżynieryjne i ciężki transport LWL.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 08, 2010, 12:27:34 wysłana przez Leon »

« Odpowiedź #651 dnia: Czerwca 07, 2010, 23:51:33 »
Hm przed chwilą to znalazłem http://www.youtube.com/watch?v=jw35QwKuHtc
Dość zaskakujący jak dla mnie pogląd na WWII.

« Odpowiedź #652 dnia: Czerwca 09, 2010, 15:54:25 »
Muminek było, w wątku Spiskowa teoria dziejów na str.9 linkowane przez Szelme. Wstrząsające ale co można zrobić, chyba tylko kupienie od Rosji kilku "zapomnianych" atomówek i zdetonowanie ich w odpowiednich miejscach sprawiło by że sprawiedliwości stanie się zadość.

« Odpowiedź #654 dnia: Czerwca 16, 2010, 07:30:03 »
Powróćmy do Izraela :
> Statki nie przewoziły nic oprócz pomocy humanitarnej
> Atak nastąpił na wodach między narodowych
" Atak na jednostki morskie jest zgodnie z prawem atakiem na terytorium kraju pod banderą którego płyną"
Izrael zaatakował terytorium USA , Turcji, Grecji ?
Jeśli to prawda to rządy tych 3 krajów w odpowiedzi na brutalny atak Izraela zrobią stanowcze i zdecydowane ... nic (a może wyślą laurkę z przeprosinami ?)

« Odpowiedź #655 dnia: Czerwca 16, 2010, 15:39:48 »
Powróćmy do Izraela :
> Statki nie przewoziły nic oprócz pomocy humanitarne

A w jaki sposób to sprawdzisz jeśli ktoś odmawia kontroli? Jakoś co zostało wykazane np. przez J.Ochojską (nie przepadam za tą panią, ale trudno zaprzeczyć, że się na tej robocie zna) Izrael nie robi przeszkód w dostarczaniu do Gazy rzeczywistej pomocy humanitarnej - ale sprawdza dokładnie.

Sprawdza zresztą wszystko - gdy służyłem w ONZ to na przejściu granicznym do Izraela była bramka wykrywająca przedmioty metalowe jak na lotniskach, na teren ich kraju nie można było wnieść nawet noża. Wszelkie pojazdy, w tym należące do sił ONZ były sprawdzane bardzo dokładnie (kanał, sondowanie zbiorników, cystern etc.) - to wszystko pod czujnym okiem gotowych do działania żołnierzy (i żołnierek  :003:)  IDF. Pozostawienie na chwilę torby przy stoliku w restauracji w centrum Tel-Awiwu, lotnisku, dworcu itp. wywoływało natychmiastową, grzeczną ale stanowczą reakcję "głuchoniemych" panów. Itd. Taka jest specyfika tego kraju toczącego w zasadzie ciągłą wojnę. I prawdę powiedziawszy po kontakcie z tym konfliktem to nieco "od środka" wcale im się nie dziwię - gdyby nie to inaczej strach byłby wyjść pewnie na ulicę. A tak pomimo odczuwalnego zagrożenia da się tam spokojnie posiedzieć   :003: ...

http://img695.imageshack.us/img695/1255/izrael1.jpg
http://img3.imageshack.us/img3/2300/izrael2.jpg
http://img707.imageshack.us/img707/9911/izrael3.jpg
... ech to było o paręnaście lat i ze trzydzieści parę kilo temu.

Jeśli jednak jesteś w porządku, nie utrudniasz kontroli, wykonujesz polecenia to trudno im coś zarzucić - o ile stanowczość i gotowość do działania w razie sprzeciwu jest wysoka (nieporównywalna z tym co się dzieje w Europie), to "kultura kontroli"  :002: jest często na wyższym poziomie niż spotykana podczas np. kontroli policyjnej na polskich drogach. A w Izraelu bywałem często i w zasadzie zawsze po cywilnemu  - tak więc nie miałem żadnej ulgi. Szczegóły wychodziły zresztą dopiero po okazaniu dokumentów ONZ - nie zwalniających zresztą od szczegółowej kontroli, bo akurat ONZ był często oskarżany (nie do końca słusznie) o nadmierne sprzyjanie Arabom.

> Atak nastąpił na wodach między narodowych

Za to jawnym ich celem był zapalny rejon pod kontrolą (niewłaściwe słowo, ale niech będzie ... wiadomo o co chodzi) Izraela.

" Atak na jednostki morskie jest zgodnie z prawem atakiem na terytorium kraju pod banderą którego płyną"
Izrael zaatakował terytorium USA , Turcji, Grecji ?
Jeśli to prawda to rządy tych 3 krajów w odpowiedzi na brutalny atak Izraela zrobią stanowcze i zdecydowane ... nic (a może wyślą laurkę z przeprosinami ?)

Oczywiście, że nic bo każdy z tych krajów w tej sytuacji postąpił by podobnie, kto wie czy nie gwałtownej. Wyobrażasz sobie, że tacy Amerykanie dopuścili by statki z nie wiadomo czym na tereny gdzie prowadzą swoje "wojny z terroryzmem" (czy jak to tam nazywają)? Albo Turcja na terenach zagrożonych przez terrorystów kurdyjskich nie przetrzepała by takiego podejrzanego konwoju "humanitarnego"?

To, że statek nosi jakąś banderę to bynajmniej nie oznacza, że działania armatora czy innego właściciela należy jednocześnie łączyć z działaniami tego państwa. W porcie w Gdyni co trzeci statek czy holownik ma namalowane port macierzysty "Nassau" i co myślisz, że bahamski parlament się z nimi utożsamia? Statek to jak firma - zarejestrujesz ją sobie gdzie chcesz (statek zresztą łatwiej). Rządy tych państw nie miały z tym nic wspólnego i tyle - to i krzyku nie podniosą, bo niby dlaczego? Jak wieźli pomoc humanitarną to należało się zastosować do poleceń sił bezpieczeństwa Izraela i byłoby po sprawie - tak jak to robią od lat inne organizacje humanitarne zajmujące się takim działaniem. A ci chcieli się zabawić w prowokację (i tutaj jest pies pogrzebany) ... tyle, że tam mają kiepskie poczucie humoru w takich sprawach.

Przyczyny konfliktu w tamtym rejonie jak już wspomniałem są bardzo złożone i trudno wiele kwestii ocenić jednoznacznie, ale trudno się dziwić siłom Izraelskim, że w sytuacji w jakiej operują obecnie - podejmują zdecydowane działania.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 16, 2010, 16:45:05 wysłana przez Razorblade1967 »

« Odpowiedź #656 dnia: Czerwca 16, 2010, 16:49:41 »
  Ponieważ Razorblade mnie ubiegł dodam tylko tyle , że gdyby Izrael nie czynił tego co czyni, to już by go tam dawno nie było.
O ile za Arafata choć bywało różnie była szansa  że Żydzi dogadają się z Arabami w Palestynie , to teraz z Hamasem nie ma mowy, Hamas zakłada całkowitą likwidację państwa Izrael i w tym jest problem.

Sponsorzy tej imprezy doskonale wiedzieli ze konwój nie dopłynie , bo chodziło tylko i wyłącznie o osiągnięcie efektu politycznego , po prostu cynicznie założyli że czym większe konsekwencje ( ofiary w ludziach ) tym lepiej , gdyby celem była pomoc humanitarna to na pokładzie na żołnierzy nie czekali by wielbiciele pokoju z metrowymi "długopisami".

« Odpowiedź #657 dnia: Czerwca 20, 2010, 22:56:38 »
Jedziemy do Włoch  :002: (obejrzyjcie galerie):
http://interia360.pl/artykul/przez-odmety-historii,35862
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #658 dnia: Czerwca 21, 2010, 00:23:00 »
Tanie wino albo wódeczka z odpowiednią nalepką i ogólny poziom wiedzy podskoczy .

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona