Autor Wątek: Fallout - seria gier  (Przeczytany 16132 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Fallout - seria gier
« Odpowiedź #60 dnia: Kwietnia 25, 2024, 17:52:18 »
Patch do Fallout IV wydany i z interesującej mnie sprawy nic nie naprawione, dodatkowo iPresentInterval=0 przestało działać i zawsze jest 48 klatek :/. Niezły Next Gen. Za to powinno się cieleśnie karać :P.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #61 dnia: Kwietnia 25, 2024, 21:41:27 »
Za darmo, bo jak masz Prime od Amazona, to gierka jest za Free z Microsoft Store. A robiłem zadania początkowe, i to spore drewno było. Może jakbym olał to i poszedł "w siną dal", odczuć otwarty świat.. Może byłoby lepiej. Generalnie zdumiewająco nudny i nijaki był ten świat. Ech, może wrócę do RDO, tam to był świat...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #62 dnia: Kwietnia 25, 2024, 21:42:10 »
I podobno na Playstation 5 jest płatny. Podobno błąd, ale...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #63 dnia: Kwietnia 25, 2024, 22:21:14 »
Jak to mówią "de gustibus..." ;) 
Jak grałem jakieś pół roku po premierze i mnie wciągnał od razu. Przeszedłem tak chyba nieco ponad pół głównego wątku.
Czy od tego czasu gra się lepiej/inaczej bo co jakiś czas pojawiają się jakieś uaktualnienia, nie wiem. Według mnie przynajmniej warto spróbować, zwłaszcza jak jest za free :)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #64 dnia: Kwietnia 27, 2024, 08:10:06 »
I podobno na Playstation 5 jest płatny. Podobno błąd, ale...

Nie, chyba nie, ale sa inne kwiatki: https://www.eurogamer.pl/premiera-next-genowej-aktualizacji-fallout-4-zawodzi-problemy-na-pc-i-opoznienie-w-ps-plus. Ogolnie latka nic specjalnego nie daje poza slabym contentem, a dodatkowo popsula pare spraw. Bethesda 8).

Co do FPS, w koncu rozwiazalem to tak - uruchomienie w opcji okienkowej i bezramkowej, nalezy tez miec wylaczony efekty wystrzalow (CTD, zreszta potwierdza to ten artykul). Daje to 1/2 odswierzania ekranu, dodam iPresentInterval=0 juz nie dziala, wiec przy 144 Hz monitorze mam 72 klatki co juz jest ok (60 to wciaz dla mnie za malo, jest pewnien blurre). Z tym ze w panelu NVidia tez ograniczylem klatki do 72. Zauwazam roznice na korzysc jesli to sie tam doda, niz by gra sama sie ograniczala. W panelu dalem tez VSync On dla Fallout 4. Jest teraz ok.

Ogolnie granie po obejrzeniu serialu nabiera tu sensu, mam juz z 8h za soba powiedzmy i chyba nigdy az tak daleko w F4 nie zaszedlem ;D.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 27, 2024, 08:57:38 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #65 dnia: Kwietnia 27, 2024, 11:04:24 »
Za darmo, bo jak masz Prime od Amazona, to gierka jest za Free z Microsoft Store.

Dzięki okazało się, że ją już mam od października 2022, chyba była podobna akcja, więc jak ktoś potrzebuje Fallout 76 to daję kod za free ;): xxxxx tylko napiszcie tu, że już dodaliście u siebie (MS Store), to go stąd wykasuję. Ponoć po 2 latach od premiery ten F76 nabrał kształtu ale to już inny temat, niż serial > przenoszę go do tematu z Falloutem.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 27, 2024, 18:10:05 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #66 dnia: Kwietnia 27, 2024, 14:59:02 »
Statystyki graczy w Fallout 4 i 76:
https://steamdb.info/app/377160/charts/#3m
https://steamdb.info/app/1151340/charts/#3m
Wielkość wzrostu to nawet 700% tego co było przed serialem. ;D

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #67 dnia: Kwietnia 27, 2024, 16:52:45 »
Trochę trudno się dziwić. Serial jest popularny i zbiera dobre opinie zarówno u graczy, którzy ten świat znają i niektórzy (jak chociażby ja zapragnęli znowu powrócić do epizodu, w który nie grali, lub nie ukończyli), oraz wśród tych widzów, którzy gry nie znali, a pewnie część z nich może się skusić i zagra de novo.

« Odpowiedź #68 dnia: Kwietnia 27, 2024, 17:02:52 »
Dzięki okazało się, że ją już mam od października 2022, chyba była podobna akcja, więc jak ktoś potrzebuje Fallout 76 to daję kod za free ;): xxxxx tylko napiszcie tu, że już dodaliście u siebie (MS Store), to go stąd wykasuję. Ponoć po 2 latach od premiery ten F76 nabrał kształtu ale to już inny temat, niż serial > przenoszę go do tematu z Falloutem.

Wykorzystałem kod, dziękuję.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 27, 2024, 18:10:18 wysłana przez YoYo »
Jeśli kobieta Cię słucha i nie przerywa, nie budź jej !

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #69 dnia: Kwietnia 29, 2024, 16:25:13 »
Hehe, nie tylko mnie wzięło: https://www.ppe.pl/news/341658/szajba-na-fallout-trwa-w-sklepach-juz-brakuje-pudelek-marka-bethesdy-dominuje-w-kolejnych-krajach.html. Szkoda, że tylko Bethesda całkowicie przespała premierę (i nie mówię o nic nie wnoszącej łatce). Wiedzą o serialu od kilku lat, więc przy dobrym wyczuciu biznesu mogliby wydać Fallouta 5 i mieliby kolosalne zyski.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #70 dnia: Kwietnia 29, 2024, 16:55:20 »
Szajba to jest bardzo dobre określenie. Zwłaszcza w kontekście Fallout 76.

To co jest w tej sytuacji w pewien sposób niesmaczne dla mnie, to to, że kupony od tego odcina dziś Bethesda, podczas gdy to nie ta firma wymyśliła to IP i to uniwersum. To nie Todd "16x the detail" Howard stworzył Fallouta. Jest to szczególnie zabawne w kontekście tego, że najlepszym Falloutem wydanym przez Bethesdę, jest ten który zrobił im Obsidian. I nie jest to wyłącznie moja opinia, tylko powszechnie uznana "oczywista oczywistość".

Irytuje mnie dzisiaj ten bezrefleksyjny zachwyt tymi tytułami. Zaraz będą wydawać pewnie pierdylion edycji specjalnych, jak w przypadku Skyrima.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #71 dnia: Kwietnia 29, 2024, 17:17:30 »
Irytuje mnie dzisiaj ten bezrefleksyjny zachwyt tymi tytułami.

Tu się nie zgodzę, chyba nikt nie mówi, że to co było, to było jakieś genialne generalnie (zwłaszcza w kontekście Bethesdy). Tu jest dobre podsumowanie części: https://youtu.be/eAUWK4ChEuQ?si=nUEJU80FnKf5CsDw. Na bezrybiu jednak i rak ryba, stąd ludzie się rzucili bo po prostu część wie, że coś było takiego i nie mieli styczności, a część (jak ja) w sumie miałem i nigdy nie grałem dłużej niż parę h (w 4-kę). Przeszedłem kiedyś Tacticts i coś z Fallouta 1, ale nie jakoś dużo, natomiast i pomysł i klimat całego IP mi się zawsze podobał i te świetne okładki 8).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #72 dnia: Kwietnia 29, 2024, 18:41:54 »
Może doprecyzuję - smutne jest to, że właśnie większość "liźnie" właśnie Fallout 4 czy też Fallout 76 i to przez pryzmat tych gier będzie postrzegać serię. Dla mnie to najgorsze tytuły z serii, w sumie F76 to nawet nie jest dla mnie pełnoprawny Fallout (nie mam, nie grałem, nie zamierzam, nawet za darmo). Teraz, przez to, że niejako przeżywa renesans, mam obawę, że może część pomysłów "game as a service" Bethesda będzie próbowała forsować dalej w Fallout 5. Poprzednio ten tytuł był zepchnięty w niebyt, jako jedna z najgorszych premier w historii gier AAA (i słusznie). Jasne, sporo rzeczy naprawiono i uzupełniono, ale to nadal jest to coś bardziej w rodzaju MMO. Nie tędy droga.

« Odpowiedź #73 dnia: Kwietnia 29, 2024, 19:10:48 »
Całkowicie się nie zgodzę. Grałem z różną częstotliwością we wszystkie, teraz wróciłem na fali serialu do czwórki i bardzo przyjemnie mi się gra. Przeszedłem prawie połowę 76-tki (gdzieś tak z pół roku po premierze) i kompletnie nie zgodzę się z recenzjami, bo mi ten tytuł dostarczał sporo pozytywnych emocji. Będę też bronił firmy, bo dla mnie seria Elder Scrolls, której ukoronowaniem był Skyrim jest jedną z najlepszych serii w jakie grałem (inna sprawa, że gram mało, więc tym bardziej doceniam firmę, że akurat jej produkty mnie wciągnęły). Nie bardzo też zgodzę się z opinią, że New Vegas jest jakoby najlepszym Falloutem, jest super, ale czy najlepszy?
Ale jak mawiali starożytni "de gustibus...", a mając na względzie popularność i serii Fallout i Elder Scrolls to chyba takich osób jak ja jest całkiem sporo.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 29, 2024, 22:02:06 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #74 dnia: Kwietnia 29, 2024, 21:18:01 »
New Vegas jest powszechnie uznawany za najlepszy Fallout, na pewno z tych wydanych przez Bethesdę. Takie jest również moje zdanie. Możesz to zweryfikować sobie po średniej ocen użytkowników na GOG, Steam itp. Oczywiście, nie musisz się z tym zgadzać. :)

Do Fallout 4 jakoś nie udało mi się przekonać. Ta gra wydawała się strasznie liniowa, wybory były iluzoryczne. Idiotyczne spłycone dialogi, pełno nikomu niepotrzebnego crapu typu budowanie bazy itp. To nie był wg mnie dobry RPG. Był to przede wszystkim FPS. Pod tym względem NV zostawia F4 daleko w tyle. Starych tytułów do tego nie mieszam. Mają swoją pozycję praktycznie kultową. Na pewno ich postrzeganie jest też mocno przesiąknięte nostalgią wielu graczy. Ale wracając do Fallout 4 - na pewno jeszcze kiedyś podejście do tej gry zamierzam zrobić. Nie twierdzę, że to zła gra. Twierdzę, że marka zobowiązywała do czegoś więcej. Udało się tylko w przypadku NV, ale to było akurat zasługa Obsidian, a nie Bethesdy.

Co do Fallout 76 nie będę się wypowiadał. Jak napisałem, ten tytuł leżał poza moim zakresem zainteresowań w sumie od samego początku. To co zobaczyłem po premierze, utwierdziło mnie, że słusznie.