Autor Wątek: Top Gun 2: Maverick i Top Gun 3  (Przeczytany 33098 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Top Gun 2
« Odpowiedź #150 dnia: Września 22, 2022, 06:47:33 »
Zresztą akcja w górach to chyba kopia zniszczenia "Gwiazdy Śmierci"
No fakt... brakowało mi tylko głosu: Użyj mocy Luke... ups...Bradley. Zresztą zastawiałem sie przez chwilę czy to brak własnego pomysłu czy celowe nawiązanie do kultowego filmu Sci-Fi?, Może to jednak celowy zabieg... taki żart filmowców, bo tego typu nawiązania do innych znanych produkcji się zdażają.

Ogólnie film oceniam dobrze, realizmu nie oczekiwałem - bo po "kinie akcji" go nie oczekuję. Jednak produkcja przyjemna, ładne ujęcia, fabuła spójna w miarę i brak "dłużyzn". Moja małżonka, która się lotnictwem nie interesuje, ale "kino akcji" nawet lubi (czyli taki w sumie "przeciętny odbiorca" tego typu produkcji) określiła go po obejrzeniu jako "bardzo fajny"... choć potem na spokojnie poprosiła o wytłumaczenie co było "realistyczne, a co nie"... ale tylko tak z ciekawości, bo nie miało to wpływu na ocenę filmu.

« Odpowiedź #151 dnia: Września 22, 2022, 19:47:42 »
Mnie nie bawią filmy z serii "Gwiezdne wojny" (bo do tej kategorii ten film powinien zostać zaliczony. Zresztą akcja w górach to chyba kopia zniszczenia "Gwiazdy Śmierci").

Oj tak. W chwili, gdy pokazali animację objaśniającą atak na te wirówki do uranu czy coś tam, to czułem się jakbym oglądał Leje i Akbara objaśniających atak na Gwiazdę Śmierci. Potem lot wąwozem, świrujący celownik... Szkoda tylko, że TG Maverick w całokształcie bardziej przypomina najnowsza trylogię GW, aniżeli pierwszą. Szkoda też, że dziś tyle rzeczy w kulturze cały czas bazuje na resentymentach i dawno już sprzedanych schematach. Może w końcu "dzieła" znowu będą tworzone przez artystów, a nie księgowych.
« Ostatnia zmiana: Września 22, 2022, 19:56:22 wysłana przez KosiMazaki »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #152 dnia: Września 22, 2022, 19:56:57 »
Panie kiedyś to było... ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #153 dnia: Września 22, 2022, 20:24:53 »
Lepiej bym tego nie ujął :)

« Odpowiedź #154 dnia: Listopada 03, 2022, 12:50:20 »
Może w końcu "dzieła" znowu będą tworzone przez artystów, a nie księgowych.

Miejmy nadzieję, że nie. Pomyśl, że jakby "Top Gun 2" wyreżyserował Wajda czy Zanussi, zanudziłbyś się na seansie. Choć ja chętnie zobaczyłbym kolejny film Woody Allena, mógłby być w klimacie podniebnych walk. ;)

Wiadomo, że TG2 nie jest arcydziełem, ale idąc do kina spodziewałem się dokładnie tego, co otrzymałem. Dobrze się bawiłem.

« Odpowiedź #155 dnia: Stycznia 02, 2023, 22:20:06 »
To film akcji i kwestia gustu a ja się starzeję ale uważam, że samo latanie było ciekawiej pokazane w Sky Fighters (Les Chevaliers du Ciel) z 2005r.

https://www.youtube.com/watch?v=HEe3xfWfkG8

Dlaczego ta wypowiedź ma być oznaką starzenia się? Ktoś na 11 stronie tego wątku wypowiada się, że takie filmy nie powinny być robione przez artystów, a przez księgowych... No i za przeproszeniem większej bzdury to ja dawno nie słyszałem.

To właśnie przez braki artystów i księgowych mamy manię na rwane sceny akcji, gdzie dostajemy kawałek ujęcia po kawałku następnego ujęcia. Kamera lata, wszystko się rusza, ale nic nie widać. Artyści kręcą na długich ujęciach, tak że doskonale widać akcję, ale do tego trzeba mieć operatora który się zna na robocie, jak i kogoś od choreografii i jeśli to film kopany to wprawnych wykonawców scen akcji. Taniej jest ukryć braki pomysłów, braki realizacji i braki aktorów nieczytelną "szatkowaniną", zamiast jedną scenę kręcić przez miesiąc.

Sceny w Les Chevaliers du Ciel są nakręcone z artyzmem, coś w czym hollywod ogólnie rzecz biorąc jest słabe. Do tego są świetnie technicznie nakręcone przy pomocy kamer zainstalowanych na samolotach, a nie komputerów. Pół pętla i przejście przez chmury na jednym ujęciu jest zjawiskowe, a we francuskim filmie takich momentów jest kilka. Dlaczego w Top Gun 2 nie ma takich scen? Zabrakło artyzmu. Cóż, po scenach z francuskiego filmu chce się latać. Czymkolwiek, dla samego latania. Po Scenach z Top Gun chce się być Tomem Cruisem i żeby koledzy zazdrościli, a kobiety mdlały.

Szczerze przyznam, że mnie zawsze dziwił tak mocny hype Top Gun, zwłaszcza wśród fanów lotnictwa. Mnie ten film mocno rozczarował i to nawet jako dzieciaka mającego wielką srebrną, wydaną swego czasu w Polsce książkę Top Gun.

Najśmieszniejsze, że drugi Top Gun 2 mi się w przeciwieństwie do pierwszego podobał - uważam, że w każdym aspekcie jest zdecydowanie lepszy, nawet cieszyłem się widokiem F-14 w tym Iranie zmienionym na Kanadę :D Tylko czemu sceny lotnicze nie mogą wyglądać przynajmniej tak dobrze jak u Francuzów?

« Odpowiedź #156 dnia: Stycznia 03, 2023, 10:09:24 »

Sceny w Les Chevaliers du Ciel są nakręcone z artyzmem, coś w czym hollywod ogólnie rzecz biorąc jest słabe. Do tego są świetnie technicznie nakręcone przy pomocy kamer zainstalowanych na samolotach, a nie komputerów. Pół pętla i przejście przez chmury na jednym ujęciu jest zjawiskowe, a we francuskim filmie takich momentów jest kilka. Dlaczego w Top Gun 2 nie ma takich scen? Zabrakło artyzmu. Cóż, po scenach z francuskiego filmu chce się latać. Czymkolwiek, dla samego latania. Po Scenach z Top Gun chce się być Tomem Cruisem i żeby koledzy zazdrościli, a kobiety mdlały.

Jeśli dobrze kojarzę, to statystyczny obywatel dalej woli disco polo od wycieczki do opery  :P

« Odpowiedź #157 dnia: Stycznia 03, 2023, 19:16:37 »
Jeśli dobrze kojarzę, to statystyczny obywatel dalej woli disco polo od wycieczki do opery  :P

Już bardziej skrajnych przykładów się chyba nie dało wziąć, tylko po co? Wbrew temu co mówią w tv, świat nie jest tylko czarny lub biały. Nie trzeba być znawcą czegokolwiek, aby po widoczkach z francuskiego filmu chcieć po prostu latać, bo te sceny są tak wprawnie nakręcone - zwłaszcza w tym zmontowanym klipie - że działają bezpośrednio na sferę emocjonalną każdego, kto ma choć trochę rozwiniętą wrażliwość.

« Odpowiedź #158 dnia: Stycznia 04, 2023, 00:43:14 »
...każdego, kto ma choć trochę rozwiniętą wrażliwość.

Kto ma...  :)

Skoro produkcje za którymi stoi najgrubsza kasa i najzdolniejsi księgowi, wyglądają jak wyglądają to widocznie jakiś powód jest. Wystarczy sprawdzić listę "na czasie" na youtube. A skrajność przykładów nie musi oznaczać, że są złe.

Jak to prezes tu napisał:

Kiedyś nawet disco polo było fajniejsze. Taki Bohdan Smoleń na przykład :)

« Odpowiedź #159 dnia: Stycznia 07, 2023, 23:45:09 »
Bardzo podobał mi się ten film. Jest ładnie nakręcony i trzyma w napięciu. Prawie tak dobry jak Mroczny Rycerz, dlatego dałbym mu niemal idealną ocenę 5/7.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Top Gun: Maverick
« Odpowiedź #160 dnia: Marca 19, 2023, 21:57:18 »
Dla zabicia czasu wciągnęliśmy dla zabicia czasu oba Top Guny. Jedynka dla przypomnienia i ostatnia już za ciosem. Oba podobnie infantylne. Maverick do połowy jakoś się trzymał, a potem scenarzyści trochę odlecieli. Szkoda, bo były zadatki na niezły film lotniczy. Na plus na pewno zdjęcia lotnicze, nawiązania do pierwowzoru i powrót wąsa na wielki ekran :). Nie mogę powiedzieć, że się źle bawiłem, ale to film na jedno popołudnie. Raz się zobaczy i w sumie wystarczy. Coś jak ostatnia saga wojen w warsie. Być może dla kogoś kto nie interesuje się lotnictwem będzie więcej radości. Mnie pewne rzeczy w oczka kuły. Sądząc po tym ile zarobił i jak się przyjął gawiedzi się podobało. Zapewne będzie kontynuacja :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Top Gun 2: Maverick i Top Gun 3
« Odpowiedź #161 dnia: Stycznia 12, 2024, 10:08:17 »
Zmieniłem tytuł, dodałem Top Gun 3, ano powstaje. :evil:
Kury znoszącej złote jajka się nie zjada ;>: https://www.ppe.pl/news/333813/top-gun-3-powstaje-tom-cruise-zapewni-nowe-widowisko.html.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #162 dnia: Maja 22, 2024, 18:04:56 »
Bardzo dobrze. Część 11 na pewno będzie działa się w kosmosie.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #163 dnia: Maja 23, 2024, 08:50:52 »
A ja 2 nie oglądałem, bo po prostu... zapomniałem o niej. :)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #164 dnia: Maja 23, 2024, 16:32:20 »
A ja 2 nie oglądałem, bo po prostu... zapomniałem o niej. :)

Nawet się nie przyznawaj. :061:
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl