Autor Wątek: Darmowe natywne samoloty FSX - lista  (Przeczytany 19567 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Darmowe natywne samoloty FSX - lista
« Odpowiedź #15 dnia: Września 10, 2008, 21:43:33 »
Witajcie "piloci" (i real pilots też ;) )
Wiele razy zaglądałem na Wasze Forum ,gdyż też jestem miłośnikiem awiiacji ,poczynając od modelarstwa (plastikowego) ,niespełnionych marzeniach bycia pilotem ,poprzez mniej lub lepiej urealniające "latanie" symulatory PC-towe (i nawet Amigowe ,np. b. dobry Tornado f-my Digital Integration ... nieistniejącej już niestety :(  ) Obecnie FSX i LO:FC .
Ale wracając do wątku ;)
Pomysł link-ów do samolotów dla FSX (z SP2) i do tego freeware genialny :) Brawa Lucas !
To fakt ,że większość darmowych samolotów jest mierna jak przegląda się różne "stronki" np. avsim ,i czasami lepiej pozostać przy tym co oferuje defaultowy FSX ... Ale zdażają się i perełki ,jakich by się nie uświadczyło nawet za opłatą ! I to właśnie dzięki Liście Lucasa :)
HondaJet -link nr 4 z Listy :
samolot jakiego brak w FSX nawet wer Deluxe - mały odrzutowiec 4-5 os. + 2 pilotów.
model tak zew. i wew. perfekcyjny ! ,wszystko idealnie zgodnie z realnym samolotem HondaJet wchodzącym w ostateczną fazę procesu certyfikacji i mającym trafić do klientów w roku 2010.
autor tego modelu naprawdę się postarał ,aż trudno uwierzyć ,że jest to freeware :))
,dokładność modelu mogę potwierdzić za "Magazyn Hondy - emocje" rozdawanym na prezentacji salonu Hondy (choć na okładce poprzedni model Accorda)
tablica przyrządów z 3-ma ekranami, dokładny wygląd kabiny pasażerskiej ,nawet barek,wc,umywalka ,wszysko jak w tym Magazynie !! ,na zew. skin i napisy,numer jak też w tym Magazynie - pewnie to wersja testowa przed produkcją... (zamiast skinu fiolet-biały jest granat-biały ... ,nawet lepiej ,ładniej wg mnie)
+ animowane pilot, pilotka :) i posażerka w kimonie :))  - tego nawet w płatnych brak...
Podsumowując : warto ,bo tak PERFEKCYJNYCH samolotów (darmowych) nie widziałem ! :)

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Września 11, 2008, 17:10:07 »
To obejrzyj projekty SimHangaru! Są dużo lepsze niż Honda  :118: Niestety we freewarowych samolotach zazwyczaj estetyka idzie gdzieś na 10ty plan :/ Także w przypadku tej Hondy. A pani w kimono przypomina bardziej dmuchana lalę niż śliczną japoneczkę  :karpik

« Odpowiedź #17 dnia: Września 11, 2008, 20:30:40 »
Simhangar ... ,to fakt ,że mają ładne modele 4-ech "staruszków" :021: ,jak kto takie lubi...
,notabene z ciekawości korzystając z linka na Liście Lucasa wcześniej ściągnąłem RWD-14b  :007:
,ale jak ktoś lubi coś współczesnego ,darmowego i ładnie wykonanego ,włącznie z dokładną kabiną pilotów + pasażerską ,to "ze świecą szukać" :006:
,jeśli znasz (lub ktoś inny) inny model równie wg mnie perfekcyjnie wykonany jak ta HondaJet to proszę podaj linka... -ja widziałem już kilka mnie interesujących modeli (darmowych) ,ale żaden nie był tak perfekcyjny jak ta Honda..  ,a że piloci i pasażerka nie są idealni.. -cóż to nie rpg  :003: ,gdzie liczy się wygląd postaci  :004:

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Września 11, 2008, 22:28:48 »
No fakt, że tego nie za wiele. Ja mogę jedynie polecić Citation I-500 - jest ładna kabina pasażerów. Nie znajdziesz tam wprawdzie ładnej pasażerki, ale wszystko wynagrodzi drugi pilot  :banan

« Odpowiedź #19 dnia: Września 12, 2008, 00:08:51 »
Ten model też miałem (40-ty link z Listy Lucasa)  - dobry ,ale nie urzekł mnie jak HondaJet ;) Drugi pilot -w "różowym" jest faktycznie niezły..  :002: ,choć mógłby być trochę mniejszy :004: ,bo przesłania widok w prawo z kokpitu..utrudniając latanie VFR lub kołowanie  :005: -w Hondzie z tym jest OK  :001:
Ale dzięki za chęć pomocy :001:
Ze swojej strony mogę polecić bardzo ciekawy też dość mały samolot dyspozycyjny w ciekawym układzie "kaczki" z 2-ma silnikami śmigłowymi pchającymi Piaggio P-180 Avanti ze stronki avsim ,plik mn_p180v2.zip autora Mario Noriega z datą 21 February 2007 ,hmm choć nie do końca kompatybilny z SP2 w FSX.. ,co prawda szybki w kokpicie 3D są "przezroczyste" (wiele modeli wydanych przed SP2 ma "ciemne"-przeciwsłoneczne  :karpik szyby w kokpicie 3D) ,ale opisy("chmurki") przełączników wyświetlają się "zamazane" więc trzeba wczytywać się w oryginalne opisy nad/pod nimi na desce i panelach .. :008:

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #20 dnia: Września 12, 2008, 12:00:53 »
"Lista Lucasa", ale to brzmi  :karpik

Panowie, proszę nie wstawiać tu żadnych samolotów, które nie są maszynami natywnymi. Jak pisałem wcześniej, fajnie by było, jakby to była czysta lista samolotów, co by to ułatwiało szukanie.

Pozdrawiam!

PS: Lista została stworzona przez Phila Taylora, szefa grupy "Aces", twórców serii FS. Ja ją tylko skopiowałem.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

« Odpowiedź #21 dnia: Września 28, 2008, 08:54:26 »
Hmm ,ostatnio oglądałem program na Discovery Science "Świat wynalanków"-"Włochy" i tam ujrzałem ten piękny  :007: samolot Piaggio P-180 Avanti  ... i same superlatywy na jego temat ,że projektowany był by był ładny  :020: ,miał świetne właściwości lotne zbliżone do myśliwców ,bardzo dużą prędkość jak na samolot dyspozycyjny turbośmigłowy ,itd...
Więc mimo ,że model darmowy ściągnięty z avsim (mn_p180v2) wydawał się niezbyt natywny dla FSX z SP2 ,bo fiszki opisów na desce przyrządów były "zamazane" to chciałem nim jednak polatać ... po wrażeniach z tego programu  :003:
I okazało się ,że jest NATYWNY  :karpik  ,czyli by fiszki opisów były czytelne wystarczy przed kl.F10 (kokpit 2D na którym są te opisy) każdorazowo (!) kl.F9 (kokpit 3D) i OK!
I tym sposobem drugi mój faworyt po HondzieJet (4-ty link z listy) z darmowych samolotów ,i jak na darmowy to nie tylko 1 czy 2 skiny ale aż 11 ! :karpik
Polecam :001:

empeck

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Września 28, 2008, 11:29:18 »
Ten Avanti nie jest natywnym samolotem pod FSX. ;)

Ruhisu

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Września 28, 2008, 11:58:35 »
Hmmm... ciekawe ciekawe :)
Na pewno go sobie sprawdzę. Maszynka faktycznie fajna.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #24 dnia: Września 28, 2008, 13:18:30 »
Panowie, ta lista powyżej zawiera wszystkie darmowe maszyny natywne i jeżeli nie wiecie jak to sprawdzić technicznie, to nie sugerować się opisami i nie pisać bzdur  :121:

Kolejny samolot natywny:

SOKO J-20 Kraguj
Autor: Tim Conrad
Link: http://www.sim-outhouse.com/index.php?loc=downloads&page=info&FileID=12623

Samolot natywny dostępny wyłącznie na SimOuthouse. Na innych serwisach może być jego starsza wersja pod FS 2004. Samolot wyposażony w klikalny VC. Jeżeli ktoś zna samoloty "Pigleta", to wie jakiego standardu się spodziewać. Ogólnie, miła maszynka, jednak bez większych rewelacji. Plus za podjęcie tematyki.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #25 dnia: Listopada 02, 2008, 00:11:35 »
Kolejna maszyna, pokazywana na screenach w tym wątku: http://www.il2forum.pl/index.php?topic=9573.msg182156#msg182156

EMBRAER A-29B SUPER TUCANO
Autor: Tim "Piglet" Conrad
Wymagania: FSX + Acceleration (samolot używa część gaugów z Horneta)
Wyposażony w VC
Dostępny wyłącznie na SimOuthouse:
http://www.sim-outhouse.com/index.php?lloc=downloads&loc=downloads&page=info&FileID=12846

« Odpowiedź #26 dnia: Listopada 03, 2008, 17:09:03 »
Wow! Ten samolot to moja "miłość"  :007: ,tzn był on moim faworytem do zrobienia w modelarni lotniczej jako model latający .. "na uwięzi" lub "zdalnie"  :002: (ze względu na idealny kształt-profil skrzydeł/stateczników ,podwozie z kółkiem przednim ,które chroni model przed kapotażem/uszkodzeniem śmigła i nawet całego modelu , no i podobał mi się swoją "sylwetką"  :002:) Niestety "niespełniona miłość"  :020:...
A teraz jest jako model wirtualny  :karpik
Niestety nie wiem jak go zainstalować w FSX  :005: ,tzn nie skutkuje "Extract" progr. rozpakowującym do SimObject\Aircraft jak robiłem z paroma modelami hmm tyle ,że z "avsim" ,a problem jest z tymi z "simouthouse" (sprawdzane jeszcze z modelem F-5)  :015:

37Darek

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Listopada 03, 2008, 22:06:54 »
Musisz rozpakować ściągniętego A-29B.zip, do stworzonego przez ciebie tymczasowego folderu. Dalej, po rozpakowaniu, folder A-29B wrzuć ręcznie do katalogu w MFSX o nazwie SimObjects>Airplanes, zaś A-29B.cab przenieś do folderu Gauges. Miłego latania. Ładny samolot, miło się nim lata.

« Odpowiedź #28 dnia: Listopada 05, 2008, 22:56:30 »
Zrobiłem (chyba) tak jak polecałeś ,czyli założyłem katalog "A-29" i jak "rozpakowywałem" "a-29.zip" to do niego.. ,następnie cały ten katalog umieściłem w FSX\..\SimObject\Airplane a plik "a-29.cab" w FSX\Gauges.
Zrestartowałem komp ,odpaliłem FSX i w wyborze samolotów szukam tego A-29 (czy Embraer czy Super Tucano) i nie ma .. :005:
Gdzie popełniłem błąd?

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: Listopada 05, 2008, 23:47:34 »
Kris119....

Darek pomógł Ci chyba najbardziej jak mógł, nie da się tego bardziej wytłumaczyć.

Mam nadzieję że w folderze A-29B znajdującym się w Airplanes, znajdują się bezpośrednio pliki samolotu. Przy wyświetlaniu wszystkich samolotów znajduje się on chyba obok DC-3 z tego co pamiętam, albo prościej -> wybierasz z listy producentów samolotów producenta 'Embraer' i tam powinien być tenże samolot. Zrobiłem Ci screena jak u mnie wygląda folder z samolotem, sprawdź ścieżkę w wierszu adresu, porównaj tą moją od momentu SimObjects i powinna być identyczna do tej co jest u Ciebie, tak samo z zawartością folderu. Folderu Gauges już nie pokazuje bo tam na pewno wszystko masz tak jak należy.

Pozdrawiam