Autor Wątek: Samolot F-16 do FSX (sp2(dx10))  (Przeczytany 38974 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Samolot F-16 do FSX (sp2(dx10))
« Odpowiedź #75 dnia: Lutego 23, 2009, 22:59:40 »
Czy ktoś wie jak włączyć te 3-4 linijki info o nawigacji/celu z prawej strony HUD pod paskiem wysokościomierza ?
 Najpierw myślałem ,że to "usunął" update 1.20 (czyli de facto "ręczna" zamiana plików ver 1.10 na te z 1.20)..  :008:
 Po nieudanych próbach z różnymi przełącznikami w kokpicie przeinstalowałem tą "16-kę" by przekonać się czy w wersji z płyty ,czyli 1.10 nie jest "to" jednak wyświetlane .. ,ale .. nie jest  :005:
 Czy ktoś wie jak "to" włączyć ? ,tzn najprawdopodobniej ktoś komu też się to nie wyświetlało i "odkrył" czym ten "blok danych" się włącza..
 ps. może najlepiej przedstawić to w funkcji namierzania celów latających ,gdzie u mnie po takim "namierzeniu",czyli cel w obramowaniu (target box) wyświetla u góry HUD-a prędkość i wysokość celu ,a nadal nie wyświetla "bloku danych celu" (z info m.in odległości celu,jego położeniu L-R,itp) ,który pokazuje instrukcja na str30 (!)

« Odpowiedź #76 dnia: Lutego 25, 2009, 22:58:49 »
Nie no ,coś ten F-16 sprawia więcej baboli niż darmowe samoloty/inne pojazdy.. :005:
Jeszcze nie doszedłem jak wreszcie sprawić by  na HUD wyświetliło "blok danych nawigacyjnych/celu" ,a tu doszły dziwne problemy z jakimiś pionowymi pasami wyświetlającymi się jak brałem lot "16-ką".. :005: Hmm ,i winę już miałem zrzucić na najnowszy driver 182.06 dla Nvidii... Ale zanim przeinstalowałem na poprzedni driver natchnęlo mnie by zobacyć jakie dodatkowe misje wniósł ten dodatek... ,i były dwie, uruchamiam jedną i pojawia się błąd informujący o problemie z danym modelem F-16 ,klikam ok i wyświetla briefing tej misji ,klikam "leć" i ...na pasie startowym zamiast F-16 mam AirCreation  :010: :011: :005: ... i to samo w drugiej misji  :005: Więc pomyślałem ,że "wzięło" przez ten jakiś błąd samolot ustawiony do lotu swobodnego ,więc postanowiłem tam ustawić "16-tkę" i ponownie uruchomić którąś misję z nią . A tu ,nie mogę uwierzyć NIE MA ŻADNYCH F-16 ,wszystkie defaultowe i darmowe są ,a po "16=kach" ani śladu ,jakby ich wcale nie było  :010: :010: :010: :011: :005: Ręce mi opadły  :015:
Pomyślałem ,że może ten update 1.20 namieszał więc odinstalowałem z myślą by zainstalować w default czyli 1.10... Ale zanim zainstalowałem ponownie ,uruchomiłem FSX-a z F-18 Hornetem i ...grafika wyświetla się prawidłowo  :010: ,żadnych pojawiających się-i znikających czarnych pasów jakie wyświetlało mi gdy brałem lot swobodny "16-ką"...
To ja już nic nie rozumię ,co jest "grane" :010:
 Bo przecież na poprzednim driverze graficznym z lotów "16-tką" nie było "pasów" ,a po odinstalowaniu F-16 , "pasów" nie ma mimo że drivera nie ruszyłem...
 Nie mogę uwierzyć ,ale czyżby ten F-16 Aerosoftu był nie kompatybilny z najnowszym driverem Nvidii 182.06  :011:

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: Lutego 25, 2009, 23:27:05 »
Jaki Szanowny Kolega ma sprzęt?

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #78 dnia: Lutego 26, 2009, 10:55:32 »
Plujecie kolego po tym Efie jak dziennikarze po naszych Jaszczompach :118:
Ja nie mam najmniejszych problemów z tym samolotem... Updatowałem do 1.20 i elegancko śmiga wszystko...
11:05 PM

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: Lutego 26, 2009, 15:21:55 »
Ja tam rozumiem takie frustracje :004: A gdzieś nerwy trzeba popuścić :021:

Prawdę powiedziawszy te wszystkie opisane problemy wyglądają mi na mieszankę 3 źródeł:
1.słaby sprzęt
2.ogólne zakaszanowanie systemu i FSXa przez użyszkodnika Win :P
3.niedostateczne przestudiowanie INSTRUKCJI :121:

Ale oczywiście mogę się mylić.

Może być też fatum  :karpik - bo nikt poza Tobą, kris119, takich problemów z 16stką nie ma :005:

« Odpowiedź #80 dnia: Lutego 26, 2009, 15:51:51 »
Najbardziej trafne wyjaśnienie to ... fatum  :karpik ,jeśli nikt nie miał takich "scen" z tą "16-tką"... Zresztą faktycznie czasami przytrafiają mi się i w "realu" dziwne zdarzenia.. :008: ,więc widać taki Los :005:....
 Będę musiał jeszcze raz zainstalować, bo to co się wczoraj działo to i sam już nie mogę uwierzyć  :008:
 A z podobnymi "latającymi" czarnymi pasami w scenerii spotkałem się wcześniej w FS2004 ,ale tam pomogło "odhaczenie" w opcjach graficznych programu Mipmapingu ,tutaj (FSX) nie ma możliwości wł./wył tego , a w Panelu Sterowania Nvidii Mipmaping mam wyłączuny...
 Jeśli chodzi o sprzęt to jest (myślę) OK : pł.gł.Asus P5KC,C2D8400,GF8800GTS 640MB,Corsair 2x1024 800Mhz,Creative Audigy 2ZS,..+Logitech Force3D Pro +Saitek Throttle ..+ Win XP HE32bit SP3.

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #81 dnia: Lutego 26, 2009, 17:01:44 »
Sprzęt bardzo mocny... działam na podobnym. Przydałoby Ci się jeszcze ze 2 gb ramu i miodzio.
11:05 PM

Incognito

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: Lutego 26, 2009, 21:08:43 »
Ja tam rozumiem takie frustracje
1.słaby sprzęt

Zgredd, czy istnieje sprzet "mocny" na FSX? Wszyscy chca "latac", ale malo komu chce sie czytac! Na wszystkich polskich forach napisano juz tyle n/t FSX, ze powstalby niezly, kilkusetstronicowy poradnidk do tego SIM-a!    :005:

« Odpowiedź #83 dnia: Lutego 26, 2009, 21:55:50 »
... czy istnieje sprzet "mocny" na FSX?

Nie, ale istnieje sprzęt dobry (zadowalający itd.) dla FSX. Sprzęt mocny do FS-ów to pojawiał się zawsze wtedy gdy wychodziła kolejna odsłona gry i tej, starej wersji, do której mieliśmy mocny sprzęt w zasadzie się pozbywaliśmy (np. komputery "mocne" do FS9 pojawiły się gdy wyszedł FSX). Ciekawe, że teraz na skutek przewidywanych opóźnień w produkcji kolejnej odsłony tego symulatora mamy szanse doczekać tego "mocnego" sprzętu do FSX.

Zgredd, czy istnieje sprzet "mocny" na FSX? Wszyscy chca "latac", ale malo komu chce sie czytac! Na wszystkich polskich forach napisano juz tyle n/t FSX, ze powstalby niezly, kilkusetstronicowy poradnidk do tego SIM-a!    :005:

Wybacz ale kto czyta "wszystkie polskie fora"? Nie wiem jak tam u Ciebie z wolnym czasem, ale wydaje mi się, że przeciętny człowiek raczej nie grzebie po iluśtam forach, a raczej po kilku ulubionych. Nie wiem do czego "pijesz" w swojej uwadze, ale chyba to forum jest najwłaściwszym miejscem do zadawania tego typu pytań - wystarczy przeczytać jego nazwę.

Jeśli chodzi o sprzęt to jest (myślę) OK : pł.gł.Asus P5KC,C2D8400,GF8800GTS 640MB,Corsair 2x1024 800Mhz,Creative Audigy 2ZS [...]+ Win XP HE32bit SP3.

Sprzęt bardzo mocny... działam na podobnym. Przydałoby Ci się jeszcze ze 2 gb ramu i miodzio.

No to w przypadku tych dodatkowych 2GB RAM, chyba jeszcze zmiana systemu operacyjnego bo na XP to raczej 4GB RAM mija się z celem.

Sprzęt jest OK - mam słabszy (choć z tej samej "bandy" - C2D E6850, GF8800GTS512MB i 6 GBRAM + oczywiście OS Vista64) i wszystko z tym F-16 v1.20 jest OK.

- Co do sterownika to akurat łatwo to sprawdzić - po prostu wrzuć jakiś starszy i zobacz czy jest ten sam bug.

- Objawy masz rzeczywiście dziwne i raczej niespotykane, może to coś z tą instalką? Faktycznie spróbuj to przeinstalować, sprawdź tez na etapie 1.10 czy jest OK i czy to na pewno 1.20 stwarza problem.

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: Lutego 26, 2009, 21:58:24 »
Incognito -> Nie bardzo rozumiem o co chodzi. Wiadomo, że nie ma mocnego sprzętu do FSXa, ale jedni mają taki sprzęt, jak tu się okazał - całkiem dobry, a są tacy, co będą próbować odpalić FSXa na 1-rdzeniowym procku i 1 GB Ram - wtedy w przypadku takiego pożeracza, jak ten F16, przyczyną może być za słaby sprzęt.

« Odpowiedź #85 dnia: Lutego 27, 2009, 00:21:02 »
 Zainstalowałem ponownie tego Falcona na razie jako default ,czyli ver.1.10 i ...jest OK! :001: Żadnych przekłamań graficznych typu pojawiające się/znikające pionowe pasy w sceneriach po wyborze lotu "16-tką" i przy uruchamianiu misji tego efa nie ma już jakiegoś błędu i lecimy nim a nie jak poprzednio Aircreation.. Co do "brakujących" "bloków naw/celu" pod wysokościomierzem na HUD to nadal nie wiem jak SAMEMU włączyć ,ale wreszcie działa po kliknięciu na prawe "okienko" po wł. kl.Shift+2  :001: (notabene 22-go lutego Zgredd sugerował mi menu otwierane tymi klawiszami ,ale jakoś nie skapowałem ,że te dwa okienka to właśnie to menu (!) ,czyli wybór samolotu w pełni wyłączonego/w pełni włączonego ,plus nawet dał zdjęcie z przełącznikiem odpowiedzialnym za wł/wył tego "bloku danych" ,hmm ale okazuje się ,że zanim ten przełącznik będzie włączał/wyłączał ten "blok" to trzeba coś innego włączyć... -ale co  :011: , ...pewnie analogicznie jak ze światłami: można było sobie je przełączać bez włączenia wszystkich jeśli się nie włączyło "Master Light")
 Teraz co ,czyli co żle robiłem z updatem 1.20 ?
 Nie jest on (niestety) automatyczny jak najzwyklejsze patche.. :005: W sumie to zawiera pliki "F-16 coś tam" ,którymi mniemam że trzeba zastąpić te z defaulta ,czyli z 1.10 i może żle robiłem usuwając"stare" a w ich miejsce kopiując z 1.20 ...
 Zobaczę "póżniej" ... ,na razie "oswoję się" ;) z 1.10..
 Dzięki wszystkim za Pomoc/próby pomocy  :001:

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: Lutego 27, 2009, 00:29:38 »
Co do bloku z napisami - patch nie ma tu znaczenia. kris powiedz szczerze, czy przewertowałeś instrukcję od A do Z i choć raz uruchomiłeś samolot od zimnego, krok po kroku z manualem :012: :121:
Jeśli poprawnie uruchomisz samolot, to blok zobaczysz - nie ma bata :banan

« Odpowiedź #87 dnia: Lutego 27, 2009, 20:52:32 »
 To fakt ,instrukcję przejrzałem ,ale że nie "po naszemu" to może nie całkiem ze zrozumieniem.. :020: Oparłem się bardziej na "doświadczeniu" z wielu simów i ..intuicji :004:(widać mnie zawiodła..) . Spróbuję wgłębić się w ten manual...
 A ktoś może poradzić jak PRAWIDŁOWO zupdajtować ver.1.10 do 1.20  :011: ,bym nie miał znowu baboli ,które zrzuciłem na nowy driver Nvidii (182.06) lub że coś ten updejt "nie halo".. 
Plujecie kolego po tym Efie jak dziennikarze po naszych Jaszczompach :118:
Ja nie mam najmniejszych problemów z tym samolotem... Updatowałem do 1.20 i elegancko śmiga wszystko...

Ta reakcja Szelmy rozbawiła mnie jak ją zobaczyłem  :002: ,choć po tym co mi się działo nie powinno być do śmiechu  :008:
 Ale coś "na rzeczy" jest :
 "17 lutego wydarzyła się nie jedna ,ale aż trzy awarie samolotów F-16.Oprócz utraty sterowności jednego z myśliwców, usterki wystąpiły w dwóch innych maszynach. W jednym podczas lotu pękła dysza silnika,w drugim nastąpiła awaria odbiornika ILS. Potwierdził to rzecznik Sił Powietrznych mjr Marcin Rogus. W ubiegłym roku zdarzyły się ... 343  :010: :010: :010: awarie samolotów F-16 w locie." (dzisiejszy -27.02.2009pt -Super Exppress str 7)
 ...hmm ,aż trudno w to uwierzyć ,bo to miały być NOWE (i chyba takie są...) "16-tki" ,a nie złom z demobilu... :010: :005:

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: Lutego 27, 2009, 20:56:03 »
No widzisz jak aerosoft wykonał tę 16stkę! Tylko gratulować takiej dbałości o detale eksploatacyjne samolotu :021:

Co do naszych 16stek - o ile mi wiadomo, to seria budowana w latach osiemdziesiątych, oczywiście z unowocześnioną później komputroniką :004:

« Odpowiedź #89 dnia: Lutego 27, 2009, 21:41:36 »
Dalszą wymianę poglądów na temat F-16 produkcji Lockheed Martin wydzieliłem i przeniosłem do tematu "Polskie F-16'stki i dziennikarski bełkot - wątek "trochę" humorystyczny" - w tym wątku zajmujemy się F-16 produkcji Aerosoftu!