Autor Wątek: Mod nad modami  (Przeczytany 63681 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Mod nad modami
« Odpowiedź #315 dnia: Czerwca 12, 2010, 09:26:44 »
Masz rację, jest "dość" skomplikowane.
Zajmowałem się trochę animacją klap i tam można w kodzie podać wartość kąta wychylenia, niezależnie od prędkości. Ale to klapy  :001:
Tu jest podobny wątek na SAS:
http://www.sas1946.com/main/index.php/topic,6166.msg62646.html#msg62646
Przeglądam FM'y i nie wiem nawet jak i gdzie "tego" szukać.
Prośba o podanie poprawnych kątów wychyleń nadal aktualna.
Przy projektowaniu prawdziwych układów sterowania trzeba brać pod uwagę max kąty wychyleń niezależnie od prędkości. Nie pamiętam żadnego, takiego układu, który miałby ograniczenia katów wychyleń ze względu na prędkość. Może w IŁku to "tylko" błąd animacji, a program uwzględnia "siły rzeczywiste" proporcjonalnie do kąta "zadanego" joyem/klawiszem ?
Leszek

Offline Piniol

• JG300
  • *
« Odpowiedź #316 dnia: Czerwca 12, 2010, 12:55:50 »
A może przy dużych prędkościach po prostu nie da się tak mocno wychylić sterów ze względu na zbyt duże ciśnienie opływających mas powietrza? Może to w cale nie błąd?

Offline PIT

• PAT
  • *
  • PAT , EKG_PIT
« Odpowiedź #317 dnia: Czerwca 12, 2010, 15:30:13 »
Cieszę się za dyskusję, ponieważ jestem laikiem w tych tematach ( JAVA).

Postaram się znaleźć te max. wychylenia kątów steru kierunku.

Z waszej dyskusji wywnioskowałem, że właśnie kąt steru kierunku jest parametrem bezpośrednim  dla "silnika " IŁ-ka. Natomiast sądzę, że jest on zapisywany dla niektórych maszyn jako zmienny. Zobaczcie np. dla BF-109. Fakt znam takie przypadki zapisywania zmiennych dokonane przez Zefira (używam je).
Samolot ( BF-109) stoi na ziemi i ma wychylenie prawie max. , ale brakuje ok. 12 stopni. Natomiast w powietrzu np. na 440 km/godz. jego wychylenie jest małe ( ok. dwukrotnie) co czujemy jak słabo skręca. Koledzy mówią na to ( bo dotyczy to i steru wysokości) , że twardnieje. Dlatego z nurkowania trudniej jest messerchmitta wyprowadzić, a taki Spit zakręca do góry błyskawicznie. Związane jest to bezpośrednio moim  zdaniem ( wynik obserwacji) właśnie z kątem ( widocznym w locie  QMB ), który maleje z prędkością lotu. Dla mnie jest to nienormalne, bo za to powinien odpowiadać parametr przeciążenia.
Tylko stały trening czyni Cię Mistrzem. Niech Moc będzie z Wami wirtualni lotnicy.
WSP dla Orłów. - od EKG_PIT

« Odpowiedź #318 dnia: Czerwca 12, 2010, 16:22:54 »
... sądzę, że jest on zapisywany dla niektórych maszyn jako zmienny. ...
"Mnie zawsze uczyli"  :001: , że dobrze zaprojektowany układ sterowania zapewnia pełne (wyliczone) wychylenie powierzchni sterowych, dla pełnego zakresu prędkości użytkowych. Jeśli tak nie jest, to znaczy, że źle dobrano przełożenia i wyważenie powierzchni sterowych. Siły na drążku (wolancie) i orczyku nie powinny przekraczać fizycznych możliwości przeciętnego człowieka i są normalizowane dla klas samolotów. Na Forum podawano te wartości dla Fw190, ale nie mogę wyszukać.
Siła przykładana na sterownicach powinna, ale nie musi, być proporcjonalna do uzyskiwanej prędkości
Tyle teoria.
Opowieści w stylu "tego można wyprowadzić a tego nie" uważam za relacje subiektywne pilotów, bo konstrukcja jest zaprojektowana w określony sposób i zachowuje się "jak może", a ściślej: " jak przewidział konstruktor". Jeśli pilot czuje, że "nie daje rady", to znaczy, że przekroczył zakres prędkości i/lub stanów dopuszczalnych (ale to skomplikowane zagadnienie, bo zdarzyć się mogą różne rzeczy np "zacienienie" od innych powierzchni przy "nietypowych" kątach, prędkościach, stanach lotu itp). Pomijam "w tym wykładzie"  :001: błędy wykonania i ich konsekwencje w postaci drgań, odkształceń, przemieszczeń itp.
A jak to jest zrobione w Iłku i czy poprawnie odwzorowano rzeczywistość - nie wiem.
"Obstawiam" błędy animacji, która nie odtwarza poprawnie "zadanych" wartości wychyleń.
Przekonuje mnie do tego trudność w odtworzeniu pełnego zakresu obciążeń rzeczywistego orczyka dla małego zakresu obrotu "steru kierunku" na rekojeści joya. Używanie klawiszy z x uważam za pomysłową próbę symulacji "kopania orczyka".
Leszek

« Odpowiedź #319 dnia: Marca 31, 2011, 11:54:07 »
Witam,

Czy ma ktoś działający link do tego Moda?