Autor Wątek: Polski manual DCS (Ka-50 Black Shark)  (Przeczytany 106973 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Polski manual DCS (Ka-50 Black Shark)
« Odpowiedź #60 dnia: Października 27, 2008, 13:22:26 »
Bucic dzięki za uwagi. Jak zwykle rzeczowe. :)

Druga sprawa. Nie myśleliście przypadkiem o tłumaczeniu instrukcji wg priorytetu, a nie jak leci? W razie gdyby, odpukać, projekt tłumaczenia stanął, byłoby czym ratować honor.

Honoru bym do tego nie mieszał. Chciałem zauważyć, że to TYLKO zabawa (robiona za darmo). Każdy ma własne życie, ja na przykład nie będę zarywał nocy by ta instrukcja po polsku powstała, tym bardziej że czasem miewam wrażenie że poza paroma osobami wszyscy mają to równo w d****. Jest plan by coś takiego zrobić, jak się nie uda to trudno. Ja płakał z tego powodu nie będę, do szczęścia mi to potrzebne nie jest. Trzeba się cieszyć z tego co jest.

Są jakieś plotki a propos daty publikacji angielskiej instrukcji?

Miesiąc o wypuszczenia manuala rosyjskiego. Ale po zamieszaniu ze złamaniem zabezpieczeń wersji rosyjskiej, już nic nie jest pewne...

Offline Bucic

• *
  • "negative thrust to weight ratio"
    • GIMP
« Odpowiedź #61 dnia: Października 27, 2008, 13:43:41 »
Jascha, jak zwykle :004: proszę o notkę, co zostało przyjęte. Oczywiście nie ma pośpiechu z niczym, o co proszę.

Z tym honorem to nie mówiłem zupełnie poważnie. Wiadomo, że to tylko... no wiadomo co. A za robieniem tłumaczenia wg priorytetu jestem teraz jeszcze bardziej, bo narazie nie ma BSa, to wszyscy czepiają się czego byle, ale jak wyjdzie, to motywacja, żeby rezygnować z czasu na granie dla tłumaczenia, które przecież tłumaczącym i tak nie jest potrzebne, na pewno spadnie. W dodatku u mnie sprawa wygląda tak, że na początku semestru jeszcze mogłem sobie pozwolić na jakieś granie i rzeczy z tym związane, ale teraz już się sprawa rozkręca i nie wiadomo, jak to będzie.

Ja też już nie byłbym taki pewien, że oświadczenie dot. instrukcji angielskiej dojdzie do skutku. Narobiło się.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: Października 27, 2008, 14:03:50 »
Dzięki Jascha za wzorzec i namiary na czcionki. NIczego nie obiecuję ale postaram się w końcu ugryźć ten cały EKRAN... a może i chociaż ruszyć ABRIS'a.

Umie ktoś szybko wrzucić zawartość DCS-Black Shark Key Commands.pdf do tabeli w Wordzie/OOo? Może być bez formatowania.

Jeśli nie masz nic przeciwko Bucic to mogę udostępnić w temacie "Klawiszologia..." (tam chyba będzie lepiej kontynuować sprawę ew. uproszczonej instrukcji :004:) źródło dokumentu polskojęzycznej klawiszologii - tam są wszystkie funkcje powrzucane i uporządkowane, w zasadzie wystarczy wyrzucić to co niepotrzebne.

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #63 dnia: Października 27, 2008, 14:23:54 »
Jascha, Otworzyłem twój szablon w OOo  i czcionki wyglądają jak jakieś starodawne. Jak masz dostęp do MSO 2007, to bym prosił o zapisanie w docx czy czymś takim.

JohnCool, nie mam nic przeciwko, że zrobisz mi przysługę  :001:

« Odpowiedź #64 dnia: Października 27, 2008, 14:38:00 »
Nie mam Worda 2007 tylko 2003, nie widzę tam takiej opcji. Jak napisałem - to jest dla tych co chcą i mają taką możliwość - jak ktoś nie ma, to zawsze edytować może to inna osoba. To jest akurat szczegół.
« Ostatnia zmiana: Października 27, 2008, 14:48:06 wysłana przez Jascha »

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #65 dnia: Października 27, 2008, 15:06:29 »
Bo te formaty są tylko w MSO 2007. Małe są szanse na to, że bym jednak coś skrobnął, ale jakby takie coś się zaczęło przewijać, to bym poprosił mimo wszystko.

« Odpowiedź #66 dnia: Października 27, 2008, 19:21:27 »
Tip:

John Cool, wes sie za ABRIS, EKRAN to nie az taki wazny.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #67 dnia: Października 27, 2008, 20:27:13 »
W miarę moich skromnych możliwości postaram się pomóc w tłumaczeniu manuala, niestety dopiero w wersji angielskiej (bukwy są dla mnie równie czytelne, co chiński alfabet tradycyjny). Gdyby wcześniej pojawiły się jakieś fragmenty prosiłbym o info na PW, monitoruję ten wątek, ale zawsze coś mogę przegapić.

« Ostatnia zmiana: Października 27, 2008, 21:23:36 wysłana przez Kusch »

« Odpowiedź #68 dnia: Października 28, 2008, 00:48:10 »
Nie obiecuję, że znajdę czas, ale jak pojawi się wersja angielska to też postaram się pomóc.

« Odpowiedź #69 dnia: Października 28, 2008, 20:54:17 »
Także w miarę możliwości czasowych postaram się pomóc w tłumaczeniu wersji angielskiej.

Offline sanCH0

• *
  • DCS:BS, LO:FC2
« Odpowiedź #70 dnia: Listopada 18, 2008, 10:51:19 »
Polish Virtual Air Force - LO:FC 1st FIS Sanch0

« Odpowiedź #71 dnia: Listopada 18, 2008, 11:13:11 »
Alleluja!

||**Boberros**||

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: Listopada 18, 2008, 11:31:16 »
Super!

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: Listopada 18, 2008, 12:45:57 »
No i w dechę. A ja najpóźniej jutro będę miał płytkę :021: W sam raz się Panowie z ED wstrzelili  :banan

« Odpowiedź #74 dnia: Listopada 18, 2008, 13:16:40 »
Dobra panowie, nie ma co długo debatować - teraz jest chwila by rozpocząć pracę nad tłumaczeniem, zakładając, że w ogóle nadal są do tego chęci i możliwości.

Na podstawie manuala angielskiego - następująca propozycja segmentów tłumaczenia, bo podział jest konieczny by ktoś nie miał ponad 100 stron do przetłumaczenia (na osobę przypadałoby od 20 do 40 stron wedle możliwości, przy czym można wziąć więcej jak ktoś chciałby):

* Rozdział 1 - opis konstrukcji - 10 stron - Kusch
Rozdział 2 - kokpit (104 strony):
                 * strony 1 - 33 (do SAI) - Boozer?
                 * str. 33 (SAI) - str. 69 (ADF) -
                 * str. 69 (ADF) - str. 104 -
Rozdział 3 - ABRIS (115 stron):
                 * str. 1 - 38 -
                 * str. 39 (MENU/Plan Sub-mode) - str. 83 (Menu/GNSS Sub-Mode) -
                 * str. 83 (Menu/GNSS Sub-Mode) - str. 115 -
* Rozdział 4 - HUD, HMS, Shkvall - 20 stron -
* Rozdział 5 - przygotowanie do lotu - 20 stron -
* Rozdział 6 - podstawy pilotażu - 28 stron -
* Rozdział 7 - uzbrojenie - 30 stron - Kusch (w połowie gotowy)
* Rozdział 8 - komunikacja radiowa - 31 stron -

Tak to widzę. Oczywiście jak ktoś ma inne propozycje to walić śmiało. Chętni proszeni są o dopisanie się do listy. Na razie zgłaszam gotowość do obróbki graficznej, do listy dopiszę się do tego co zostanie. Czy są jacyś chętni? :) Ja myślę, że jak damy sobie czas do końca roku na przykład to spokojnie to można zrobić. A jak się nie uda to świat się nie zawali. Można jednak spróbować.

PS. Boozer tłumaczysz? :) Jeśli tak, napisz.
« Ostatnia zmiana: Listopada 18, 2008, 13:36:19 wysłana przez Kusch »