Autor Wątek: Saitek Cyborg X  (Przeczytany 16756 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Fenix

• Gość
Odp: Saitek Cyborg X
« Odpowiedź #60 dnia: Marca 06, 2009, 14:33:16 »
Mam sprzeczne informacje co do luzu w tym joysticku i tego, czy powinien tam byc. Ponizej film z tym zjawiskiem: :)

http://files.ww.com/files/53665.html  <opcja save as..>

Prosze o wykasowanie dwoch moich isttani postow, co by nie zasmiecac.

syd

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: Marca 06, 2009, 19:23:38 »
U mnie jest tak samo, ale w grze to nie przeszkadza. Przynajmniej mi.

D154573R

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: Marca 09, 2009, 23:11:31 »
Właśnie po kilku dniach testów miałem zapytać o te luzy i proszę. Wszystkie Xy takie mają. Z jednej strony dobrze, z drugiej troche to dziwne i stąd pojawiło się pytanie ;)

Bardzo podoba mi się możliwość dokładnego ułożenia joysticka. Dzięki temu jest jakby stworzony do mojej dłoni :) Przyciski (małe) mi nie przeszkadzają. Pewnie dlatego, że to mój pierwszy joy i nie musiałem się przekonfigurowywać ;)

Mam Viste x64 i SST u mnie nie działa. Udało mi się załączyć Profiler i... Nie ma tam Cyborga X do wyboru. Czy Wy macie?

Teraz kilka wad na które proszę odpisać czy u Was również występują.
Przy operowaniu (skręcaniu osiami XY - nie wiem jak to ująć, poprostu normalne granie) słychać sprężynę lub jakieś trzaśnięcia ciche tam gdzie ona się znajduje. Joy troche twardy w obsłudze, znaczy ze lekko nie chodzi. Pewnie się przyzwyczaje. Mam wrażenie, że drążek w pozycji spoczynkowej jest lekko obrócony w lewo (oś Z). Macie też tak? Może mi się to wydawać z powodu jego profilu.
Jeszcze zastanawiam się czy ten mały drążek na górze joysticka u mnie działa poprawnie. Trzeba dość mocno go przesunąć by wskazał dobry kierunek. Gdy czuje się jego przejście i nie dociśnie do końca to nie zawsze trzyma. Jak u Was?

« Ostatnia zmiana: Marca 09, 2009, 23:22:05 wysłana przez D154573R »

maro80

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: Kwietnia 03, 2009, 19:13:38 »
Luz góra/dół w elemencie łączącym podstawe z drążkiem jest i u mnie.
Miał ktoś następujący problem z profilerem saiteka: ikonka ok, w edytorze da sie ustawiać wszystko, zapisać profil, jest aktywny, ale jak sie zacznie testować ustawienia lipa, nic z tego nie działa ani w zwykłym edytorze ani grze, a odinstalka i instalka na nowo sterów i SST nic nie daje. 

maro80

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: Kwietnia 05, 2009, 19:43:48 »
Ok problem rozwiązany, stery saiteka dotyczą urządzeń USB, a moja klawiatura była na PS2 i dlatego mimo ze wszystko dało sie ustawić i tak nie działało. Troche lipa ze strony saiteka.

Offline Bucic

• *
  • "negative thrust to weight ratio"
    • GIMP
« Odpowiedź #65 dnia: Kwietnia 16, 2009, 17:40:26 »
Szukanie uzasadnienia dla takich luzów jest trochę śmieszne. Szkoda, że tak się obeszli z legendą (Saitek Cyborg Evo), bo przydałaby się druga dźwignia do sterowania nastawem śmigła/CSU w Battle of Britain 2. Konstrukcja wygląda na taką, do której łatwo coś dorobić, jak się nie ma dwóch lewych rąk, ale z narzędziami gorzej. No i nie po to się płąci, żeby pierwszego dnia montować produkt w uchwycie tokarki...

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #66 dnia: Kwietnia 25, 2009, 19:32:22 »
Mała przysługa dla innych

Nie kupować joysticka Saitek Cyborg X!

Dobra alternatywa to Saitek Aviator (poniżej krótki opis)

Nawet za połowę ceny, bo i tak jest nieużywalny.
http://www.youtube.com/watch?v=0e4lqyLwOis
Ten luz to jakieś 20% zakresu i z czasem się zwiększy!

Do znanej historii z luzem na osi Y (ster wysokości) dodam:
- potencjometr na osi steru kierunku (skręt drążka) jest ten sam g.ny co w pałkach Logitecha. Będzie sstrzelał po kilku godzinach gry. Nowy z resztą też nie daje czystego sygnału.
- ruch w zakresie osławionego luzu nie przenosi się na potencjometry (źle!)

Na szybko Saitek Aviator:

- recenzujący narzekają na to, że jest lekki (i niby mało solidny), a po pierwsze ma mniejsze luzy na przegubie niż Saitek Cyborg Evo (tak mi się wydaje, nie mierzyłem) i jest od niego stabilniejszy dzięki naprawdę dużej podstawie
- precyzyjny mechanizm (warto od razu nasmarować)
- ogromne możliwości programowania (aż dwa tryby "shift" co daje trzykrotną liczbę możliwych poleceń do przypisania)
- przełączniki na podstawie nie są dwustabilne (toggle), jak twierdzi Saitek! (dobrze)
- jak miałeś cyborga Evo, to w tym znajdziesz wyłącznie usprawnienia. Nic nie zostało schrzanione.
- dołączona podpora pod nadgarstek

Jedyne wady:
- bardziej śliskie tworzywo drążka (wystarczy ruszyć głową, zeby to naprawić)
- dziwne ułożenie dźwigni, ale (wbrew temu, co myślałem wcześniej) da się przyzwyczaić i nie męczy, o ile joya stawiamy prosto przed sobą. Obwiniajcie mańkutów i gości od marketingu.  :003:

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #67 dnia: Kwietnia 26, 2009, 00:22:32 »
Za wiele to na tym filmie nie widać...
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #68 dnia: Kwietnia 26, 2009, 17:31:21 »
Za wiele to na tym filmie nie widać...
No raczej trzeba słuchać ;)

Jak ktoś mieszka w Warszawie albo blisko Warszawy, to jest taki sklepik "mały, ale byk" niedaleko stacji metra, gdzie mają od ręki, a nie na zamówienie, większość sprzętu Saiteka do symulatorów.

http://www.propc.pl/

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #69 dnia: Kwietnia 26, 2009, 17:51:28 »
No raczej trzeba słuchać ;)

Ja jednak wolałbym jeszcze to widzięć. Narazie koleś coś tam w tle biadoli. Co z tego, że pokazuje luzy jak jest tak ciemno, że nie widać zbytnio tego. Równie dobrze może symulować.

Mnie jakoś nie przekonał.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: Kwietnia 26, 2009, 21:32:42 »
Byłoby pewnie co pooglądać jakby było jakieś rozsądne oświetlenie w pomieszczeniu... i jakby film był nagrany czymś porządniejszym niż pierwszy lepszy telefon komórkowy.

D154573R

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: Maja 07, 2009, 18:14:08 »
Dawno tutaj nie zaglądałem. Chciałbym się dowiedzieć czy sytuacje, które opisze poniżej mają miejsce i u Was z Cyborgiem X.

Zauważyłem, że to pokrętło u góry (takie jak rolka w myszce komputerowej) nie za każdym razem działa jak chce. Czasem podczas jego używania nie przeskakuje od razu, a czasem o 2 pozycje (w grze). Nie chodzi mi o mechaniczne przeskoki ale o pojedyńczy, który w grze czasem nie jest odbierany lub podwójnie.

Inny przypadek to ten mały "cypel" wyżej, czasem trzeba go bardzo mocna w bok wygiąć, żeby zadziałał. no i na koniec przycisk nr 1 - FIRE :D Tez nie zawsze kontaktuje, trzeba mocniej nacisnać i trzymać trochę. Jak u Was?

D154573R

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: Maja 08, 2009, 01:07:34 »
No i niestety. Zepsuł się. A najgorsze jest to, że nie jest to rzecz, którą wspomniałem...

Obracanie drążka szwankuje. Kiedy chcę obojętnie gdzie go wychylić to on sam dodatkowo wychyla oś Z w prawo(chyba). Efekt? Lecimy sobie, chcę podnieść dziób a tu samolot w prawo skręca dodatkowo. Chyba nie da się z tym nic zrobić.

Offline PIT

• PAT
  • *
  • PAT , EKG_PIT
« Odpowiedź #73 dnia: Maja 08, 2009, 07:25:09 »
Nie sądziłem , że firma Saitek tak zaniży swój produkt. A tak ślicznie wygląda pod kątem opcjonalności itd.
A szkoda.
Dla zdegustowanych polecam lepszą alternatywę niż Saitek Aviator - dostaje luzów w jeden miesiąc.Tu więcej;

http://www.il2forum.pl/index.php?topic=11093.30

Latam nim od roku i nic. Sam się kalibruje , i nie ma tej pierdzielonej sprężyny od góry. Brak luzów, zawsze wraca do "zera". Nie wymaga smarowania. Jedynym Saitekiem z którego jestem zadowolony to Saitek Rumble force 3D. Służy mi dodatkowo od 4 lat jako drugi z kolei egzemplarz kupiony do latania .
A tak myślałem , że "X" będzie jego nastepcą.
Tylko stały trening czyni Cię Mistrzem. Niech Moc będzie z Wami wirtualni lotnicy.
WSP dla Orłów. - od EKG_PIT

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #74 dnia: Maja 30, 2009, 12:13:17 »
Ja jednak wolałbym jeszcze to widzięć. Narazie koleś coś tam w tle biadoli. Co z tego, że pokazuje luzy jak jest tak ciemno, że nie widać zbytnio tego. Równie dobrze może symulować.

Mnie jakoś nie przekonał.
Gwarantuję Ci, że luzy sięgają 15-20% całości zakresu ruchu! No i chyba nie muszę mówić, że przy tankowaniu w powietrzu wykonuje się ruchy w zakresie... mniejszym niż zakres luzów Cyborga X, w którym to zakresie (przypominam) ruchy drążka nie są praktycznie przenoszone na potencjometry!

Tutaj znajdziecie dwa zdjęcia, które zrobiłem sam. http://www.a2asimulations.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=13675&p=135102#p135102

PIT, adres nie działa.
« Ostatnia zmiana: Maja 30, 2009, 12:23:20 wysłana przez Bucic »