Mała przysługa dla innych
Nie kupować joysticka Saitek Cyborg X!
Dobra alternatywa to Saitek Aviator (poniżej krótki opis)Nawet za połowę ceny, bo i tak jest nieużywalny.
http://www.youtube.com/watch?v=0e4lqyLwOisTen luz to jakieś 20% zakresu i z czasem się zwiększy!
Do znanej historii z luzem na osi Y (ster wysokości) dodam:
- potencjometr na osi steru kierunku (skręt drążka) jest ten sam g.ny co w pałkach Logitecha. Będzie sstrzelał po kilku godzinach gry. Nowy z resztą też nie daje czystego sygnału.
- ruch w zakresie osławionego luzu nie przenosi się na potencjometry (źle!)
Na szybko Saitek Aviator:- recenzujący narzekają na to, że jest lekki (i niby mało solidny), a po pierwsze ma mniejsze luzy na przegubie niż Saitek Cyborg Evo (tak mi się wydaje, nie mierzyłem) i jest od niego stabilniejszy dzięki naprawdę dużej podstawie
- precyzyjny mechanizm (warto od razu nasmarować)
- ogromne możliwości programowania (aż dwa tryby "shift" co daje trzykrotną liczbę możliwych poleceń do przypisania)
- przełączniki na podstawie nie są dwustabilne (toggle), jak twierdzi Saitek! (dobrze)
- jak miałeś cyborga Evo, to w tym znajdziesz wyłącznie usprawnienia. Nic nie zostało schrzanione.
- dołączona podpora pod nadgarstek
Jedyne wady:
- bardziej śliskie tworzywo drążka (wystarczy ruszyć głową, zeby to naprawić)
- dziwne ułożenie dźwigni, ale (wbrew temu, co myślałem wcześniej) da się przyzwyczaić i nie męczy, o ile joya stawiamy prosto przed sobą. Obwiniajcie mańkutów i gości od marketingu.