Autor Wątek: Tworzenie wojskowej strefy lotów kontrolowanych online w FSX  (Przeczytany 14859 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cygan

• APAsq
  • *
Tworzenie wojskowej strefy lotów kontrolowanych online w FSX
« Odpowiedź #30 dnia: Listopada 25, 2008, 22:50:02 »
Spoko spoko .....w przyszłości ma być iskra i orlik , może to całkiem fajnie wyglądac.
FS 2004/FSX  DCS  BMS  TOH  ARMA3

« Odpowiedź #31 dnia: Listopada 25, 2008, 23:04:43 »
Spoko spoko .....w przyszłości ma być iskra i orlik , może to całkiem fajnie wyglądac.

Jeśli do tego czasu się okaże, że są chętni do prowadzenia kontroli (bo chętni do latania to się zapewne zawsze znajdą) i to wszystko wypali to będzie można zwiększać rejon działania. Na razie proponuję zacząć w skali naprawdę mikro - mały rejon: 3 lotniska wojskowe betonowe i jedno śmigłowcowe. Jak się uda to stopniowo zwiększać rejon zabawy itd.

W dalszej części poszedłbym na północ o objął Mirosławiec, Świdwin, Darłowo i np. poligon Wicko Morskie - też ciekawy rejon. Ale to dopiero jak wypali to na mniejszej powierzchni.

« Odpowiedź #32 dnia: Listopada 25, 2008, 23:22:23 »
To jest na pewno najciekawszy rejon biorąc pod uwagę popularność na forum F-16 od Aerosoftu :). No to zabieram się za czytanie.

« Odpowiedź #33 dnia: Listopada 26, 2008, 05:08:06 »
No to zabieram się za czytanie.

Podziwiam - ogrom pracy przed Tobą, trzeba opracować jakiś słowniczek używanych terminów, choćby podstawowe zasady komunikacji radiowej (na szczęście chyba jeszcze w lotnictwie wojskowym odbywa się to po polsku - warunkiem sukcesu jest jednak udział większej grupy graczy) itd. Postaram się pomóc w miarę możliwości, ale niestety dopiero w przyszłym tygodniu.

To jest na pewno najciekawszy rejon biorąc pod uwagę popularność na forum F-16 od Aerosoftu :)

No właśnie skoro masowość jest warunkiem powodzenia pomysłu to może nie ograniczać się do F16 i innych płatnych dodatków odtwarzającym maszyny faktycznie używane w naszych SP  (np. C-130 CaptaimSim), a po prostu zrobić malowania udające malowania naszych Sił Powietrznych dla innych samolotów - przede wszystkim dla maszyn defaultowych?

Np.

- F-18 pomalowany jak nasze Su-22 czy MiG-29 (bo tych maszyn dla FSX brak) czyli 2 wersje malowania i oznaczeń.
- jakiś defaultowy samolot pasażerski (albo dwa: duży i mały czyli Learjet udający Jak-40) jako maszyna z rządowa z 36 SPLT
- Bell 206 pomalowany jak nasze śmigłowce (to akurat najprostsze od kiedy standardem jest kamuflaż jednobarwny).
- zresztą można wykorzystać i inne maszyny z FSX

Inna sprawa, że do płatnych dodatków też trzeba zrobić malowania np. C-130 - może pomalować jak użytkowane obecnie samoloty CASA (a może ktoś gdzieś widział np. w jakimś lotniczym piśmie jakie są pomysły na pomalowanie naszych C-130)? Do F-16 dorobię kilka numerów po prostu.

Tak tylko sobie głośno myślę, bo i tak warunkiem powodzenia będzie moim zdaniem pojawienie się chętnych do sprawowania kontroli - jedna osoba na dłuższą metę nie wydoli, musi być więcej aby zapewnić jakiś dłuższy czas pracy serwera z kontrolą. Jak zabawa będzie się odbywała raz w tygodniu po 2-3 godziny to umrze śmiercią naturalną.
« Ostatnia zmiana: Listopada 26, 2008, 05:17:44 wysłana przez Razorblade1967 »

« Odpowiedź #34 dnia: Listopada 26, 2008, 08:44:51 »
Poza tym trzeba będzie też uzupełnić pomoce nawigacyjne przynajmniej w Krzesinach (bo oprócz CZE nie ma żadnych). Na szczęście to akurat jest kwestia jednego BGLa.

Tak tylko sobie głośno myślę, bo i tak warunkiem powodzenia będzie moim zdaniem pojawienie się chętnych do sprawowania kontroli - jedna osoba na dłuższą metę nie wydoli, musi być więcej aby zapewnić jakiś dłuższy czas pracy serwera z kontrolą. Jak zabawa będzie się odbywała raz w tygodniu po 2-3 godziny to umrze śmiercią naturalną.

Zdecydowanie. Pamiętam, że kiedyś ktoś robił coś podobnego w Loczku. Może ktoś z tamtej ekipy byłby zainteresowany?

Offline noe

• PAT
  • *
  • War Thunder
    • BILT POLSKA
« Odpowiedź #35 dnia: Listopada 26, 2008, 10:26:12 »
Wywołano Orlika do tablicy więc się wypowiem gdyż PAT czeka na ten samolot i może powstanie grupa na nich która już wiernie będzie naśladować naszą grupę z reala. Treningi będą się może odbywać w takiej strefie także my się piszemy. Czekamy tylko na Empecka który ciężko pracuje a my trzymamy kciuki żeby zapał go nie opuścił.

Świetny pomysł panowie z tą strefą wojskową....

« Odpowiedź #36 dnia: Listopada 26, 2008, 18:29:40 »
Treningi będą się może odbywać w takiej strefie także my się piszemy. Czekamy tylko na Empecka który ciężko pracuje a my trzymamy kciuki żeby zapał go nie opuścił.

Czyżby się szykował jakiś wirtualny airshow? Jakiś zlocik na wojskowym lotnisku suszarki (np. F16, F18), śmigłowce, jakiś stary Spitfire (przecież jest całkiem ładny), może P-40 z A2A, C130 +  trochę drobnicy, a to wszystko uświetnione występem "zawodowego"  zespołu akrobacyjnego?

A będziecie wozić forumowych kolegów na tylnym fotelu Orlika? W FSX to przecież możliwe, a wrażenia były na pewno super!

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: Listopada 26, 2008, 19:21:25 »
Ja poświęcę cały swój wolny czas na zaznajomienie się z procedurami lotów samolotami F-16. Bardzo proszę o zarezerwowanie numeru bocznego 4044.

« Odpowiedź #38 dnia: Listopada 26, 2008, 19:25:18 »
Ja poświęcę cały swój wolny czas na zaznajomienie się z procedurami lotów samolotami F-16.

Proponuję, żebyś jak będziesz się zapoznawał to znalezione linki, jakieś ciekawostki, opisy procedur (jeżeli masz w formie elektronicznej - nie wymagam abyś przepisywał) umieszczaj na Forum - jeżeli ten ambitny plan ma powstać i zdobyć zwolenników to zdobytą wiedzą i informacjami musimy się dzielić, aby przyciągnąć jak najwięcej chętnych.

Ja ze swojej strony siądę od poniedziałku do produkcji skinów nawiązujących do statków powietrznych naszych SP.

Bardzo proszę o zarezerwowanie numeru bocznego 4044.

Bez obawy jak zabraknie numerów to dorobię  :020:

« Odpowiedź #39 dnia: Listopada 26, 2008, 20:57:49 »
Panowie, brzmi to niesamowicie ciekawie i jestem przekonany że będzie to wspaniała zabawa:)

Ja zazwyczaj latam z numerem 4045, więc też chciałbym go zarezerwować ;)

Służę również pomocą jeśli ktoś będzie miał pytania odnośnie obsługi tego F16, chyba z Kapuletem dość dobrze już go opanowaliśmy.

Ciekawostką jest to, że w najnowszym patchu dodano możliwość tankowania w powietrzu, więc ciekawy również może być scenariusz z latającą cysterną (może to być dowolny samolot w fsx).

« Odpowiedź #40 dnia: Listopada 26, 2008, 21:09:15 »
Cytat: Razorblade1967
(na szczęście chyba jeszcze w lotnictwie wojskowym odbywa się to po polsku...)

Już nie, od kilku lat angielski, jedynie w wyjątkowych sytuacjach po polsku.

« Odpowiedź #41 dnia: Listopada 26, 2008, 21:36:42 »
Ja zazwyczaj latam z numerem 4045, więc też chciałbym go zarezerwować ;)

Spokojnie bez nerwów jutro w robocie dorobię te numery (to prosta sprawa). Chcecie to Wam machnę całą eskadrę.  :003:

Już nie, od kilku lat angielski, jedynie w wyjątkowych sytuacjach po polsku.

A te wyjątki to ...? Bo chyba jak zwykle się robimy bardziej angielscy od Anglików. Już to kiedyś przerabiałem jak to Polak z Polakiem na "kanale narodowym" gadał po angielsku, mimo że wszystkie inne nacje akurat na "narodowych" po swojemu.  :004: :002:

« Odpowiedź #42 dnia: Listopada 26, 2008, 21:42:56 »
Ja na dobry początek spróbowałem dorobić te pomoce nawigacyjne (nawet jakby cały pomysł nie wypalił, to a nuż komuś się przydadzą?). O ile z radiolatarniami NKA i NK poszło mi łatwo, to mam zagwostkę jeśli chodzi o NA. Czy ona w ogóle jeszcze istnieje? Na google earth nie mogę jej znaleźć :118:, a karta lotniska z AIP jest chyba jeszcze z przed remontu.

Żeby dorobić ILSa, wydaje mi się, że musiałbym zrobić od nowa całe lotnisko - co nie jest takim złym pomysłem, bo nie ma na nim nawet dróg kołowania. Ale coś mi się kojarzy, że empeck przy tym dłubał więc nie chcę narobić się na darmo ;). Empeck, jak postępy prac?

Mam też kilka pytań. Jak właściwie wygląda taki typowy lot szkoleniowy? W jakich strefach się odbywa (start odbywa się w MATZ, ćwiczenia w zarezerwowanej części TSA, a dolot?)? Jakie służby ATC kontrolują taki lot w poszczególnych fazach lotu?
« Ostatnia zmiana: Listopada 26, 2008, 21:52:41 wysłana przez LMP »

empeck

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: Listopada 26, 2008, 21:50:07 »
Mam tylko AFCAD, bez pomocy nawigacyjnych, trzebaby też dorobić exclude autogenu i miejsca postojowe. Aprony, pasy startowe (wliczając zamknięty) i drogi dojazdowe pokrywają się z mapą z AIP i z fotkami z google (tam gdzie mapa AIP zawiodła) w 100%.

« Odpowiedź #44 dnia: Listopada 26, 2008, 21:55:22 »
AFCAD to już dużo :). Przynajmniej ruch może się odbywać na lotnisku. Pomoce nawigacyjne bardzo łatwo dorobić (mogę spróbować, jeśli nie masz czasu). To już byłby jakiś start.