Autor Wątek: Real Environment Xtreme (REX) - opinie, porady, zdjęcia  (Przeczytany 40940 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kapulet

• Gość
Odp: Real Environment Xtreme (REX) - opinie, porady, zdjęcia
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 03, 2008, 23:14:36 »
Dobra Panowie - sprzedam tanio FEX-a :002: :002: :002:

Godzina ustawiania REX-a i wszystko jest jak na filmikach, a nawet lepiej. Nic nie prześwituje, program z ASX działa wyśmienicie. Jednym słowem POLECAM!!!

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 04, 2008, 01:30:11 »
Some1 - proszę już dajmy spokój ze spieraniem się.
W kwestii seledynu - testowałem naprawdę dużo i są tak seledynowe textury ziemi, jak na moich skrinach, przy tym Africa dawn.
Wg mnie świt powinien jawić się w szaro-niebieskich barwach, a następnie po wyłonieniu się słońca zza horyzontu w mieszance barw pomarańczowo-purpurowych. Testowałem wczoraj 8h kolorystykę wschodów i zachodów. Z moich obserwacji - tematy REXa mają tendencję do bardzo silnych kolorów, często dominuje błękit/róż/ostry pomarańcz. Jak dotąd nie znalazłem jeszcze czegoś w pełni przekonującego. Natomiast z tego co zauważyłem, bardzo wielki wpływ na kolory zachodów i wschodów ma wybrana kolorystyka dzienna. Widać wschody/zachody w znacznym stopniu mieszają się z dniem (nie sądziłem że aż do tego stopnia - to takie małe spostrzeżenie dla tych co będą kombinować z kolorkami.

kapultet ->
1. za ile? :021:
2. mógłbyś krótko porównać FEX i REX, skoro widziałeś już oba dodatki?
3. proszę, podaj swoje ustawienia tematu REXa (m.in. po to założyłem właśnie ten wątek)

« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 04, 2008, 02:03:16 »
Polecam wraz z REX używać FSWC, woda wtedy jest po prostu niesamowita  :karpik

I coby pusto nie było to kilka fotek: :)

« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 04, 2008, 08:21:07 »
Nic nie prześwituje, program z ASX działa wyśmienicie.
Hmm, zaraz zaraz ale skoro w REX jest engine pogodowy, to po co do tego ASX? Czy dobrze kumam, że z REX brałeś sobie tylko tekstury, a pogodę ściąga sobie ASX? ASX współgra z XGraphics i dostosowuje załadowane tekstury chmur do METAR ściągniętego z ASX (tzw. wxInfluenced). Jak to wygląda z REX i ASX?
Bartek
Aztec.pl

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 04, 2008, 08:51:25 »
Czy dobrze kumam, że z REX brałeś sobie tylko tekstury, a pogodę ściąga sobie ASX?

Dokładnie! Tak samo ASX działa z FEX. W REX wyłączyłem po prostu engine od pogody.

Coś więcej na temat różnic pomiędzy FEX a REX napiszę, ale dopiero za jakiś czas jak protestuję więcej program bo na razie miałem okazję pobawić się zaledwie 2 godzinki :001:

« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 04, 2008, 09:23:39 »
To w takim razie, co, masz powiedzmy pogodę burzową i śnieg (czyli powiedzmy powinny byc ciemne chmury), a z REX ładujesz sobie jakiś temat...nie wiem, letnie zachmurzenie? To co mi sie podoba w ASX i XG to własnie to współdziałanie (w FS204 do tego dochodziło jeszcze Ground Enviro Pro). AS ściąga METAR, XG "patrzy" co tam się ściągnęło i jakie są warunki pogodowe (w FS2004 Ground Enviro robił taką samą analizę i dostosowywał tekstury terenu: ciemniejsze lub jaśniejsze) i tekstury odpowiednie dla pogody się automatycznie ładują.
Bartek
Aztec.pl

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 04, 2008, 09:31:41 »
Przecież pisałem, że w REX wyłączyłem engine pogodowy i żadnych tematów nie ładuję!!! Pozostają tylko tektury chmur, a ASX sobie już ładuje i wybiera z REX-a takie jakie mają być. Dokładnie tak samo działa to z FEX!
Jeśli na ASX mam burzę to w FSX pojawią mi się chmury o teksturach wybranych z REX ale o kształtach i kolorach odpowiadających burzy. Proste. Tak samo współdziała REX z ASX jak ASX i XG.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 04, 2008, 09:39:40 wysłana przez kapulet »

« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 04, 2008, 09:41:18 »
Noo teraz jest jasne ;) Własnie chodziło mi o to dobieranie tekstur. Brakowało mi tego info, że ASX też sobie sam z REX wybiera odpowiednie dla pogody tekstury.
Bartek
Aztec.pl

« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 04, 2008, 17:23:05 »
Przecież pisałem, że w REX wyłączyłem engine pogodowy i żadnych tematów nie ładuję!!! Pozostają tylko tektury chmur, a ASX sobie już ładuje i wybiera z REX-a takie jakie mają być. Dokładnie tak samo działa to z FEX!
Jeśli na ASX mam burzę to w FSX pojawią mi się chmury o teksturach wybranych z REX ale o kształtach i kolorach odpowiadających burzy. Proste. Tak samo współdziała REX z ASX jak ASX i XG.
W Active Sky określone tekstury są przypisane danym typom pogody i wybierane na podstawie METARu. Skoro silnik pogodowy REX jest wyłączony i nie "zna" METARu, to skąd REX wie, jakie tekstury wysłać do FSa?

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 04, 2008, 18:11:25 »
Nie mam ASX, ale podejrzewam że żadnych tekstur po stronie REX nie zmienia, bo i skąd i jak? Natomiast FSX nie wymaga aż takiej żonglerki teksturami jak FS2004 (przynajmniej takie czytałem uzasadnienie dlaczego Groud Environment X nie ma różnych zestawów tekstur na różną pogodę). Nawet jak wrzucę ciemnoniebieski styl nieba oraz jakieś cumulusy podpisane jako "na ładną pogodę" to podczas burzy będę miał prawie białe niebo poniżej pułapu chmur i ciężkie zachmurzenie.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 04, 2008, 18:36:28 »
W Active Sky określone tekstury są przypisane danym typom pogody i wybierane na podstawie METARu. Skoro silnik pogodowy REX jest wyłączony i nie "zna" METARu, to skąd REX wie, jakie tekstury wysłać do FSa?
Dokładnie o to mi chodzi. Zawsze zastanawiało mnie dzialanie np. FEX, czy REX + ASX. O ile współpraca ASX i XG jest dla mnie jasna, bo programy się uzupełniają i współdziałają ze sobą (to co ASX zczyta z METAR, XG zaaplikuje do FSX), o tyle ASX+inny program z teksturami jest dla mnie zagadką.
Bartek
Aztec.pl

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 04, 2008, 20:43:08 »
To nie wiem jak to działa, ale działa. W FEX zawsze miałem taką pogodę jak za oknem na EPNL (mieszkam 20 km od lotniska). W REX przy użyciu ASX też ładnie odwzorował pogodę na zewnątrz.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 04, 2008, 20:49:31 »
REX, XG, FEX to tekstury. ASX ustawia pogodę. ASX + XG potrafi przed startem FSX zmienić tekstury na takie które bardziej odpowiadają pogodzie (np inny gradient nieba, bardziej burzowe kolory chmur), ale i bez tego będziesz miał w FSX burzę. Przez daleką analogię, jak zmienisz skin na samolocie to dalej masz ten sam samolot.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 04, 2008, 21:13:04 »
Mam też XG i do póki nie wyszedł FEX używałem tamtego zestawu i wcale nie uważam, aby zestaw ASX+XG wyróżniał się na tle ASX+FEX czy REX+ASX(choć na tym dopiero zaczynam przygodę).
« Ostatnia zmiana: Grudnia 04, 2008, 21:34:24 wysłana przez some1 »

« Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 04, 2008, 22:16:12 »
Mam też XG i do póki nie wyszedł FEX używałem tamtego zestawu i wcale nie uważam, aby zestaw ASX+XG wyróżniał się na tle ASX+FEX czy REX+ASX(choć na tym dopiero zaczynam przygodę).
Tak jak napisał Some1, tu chodzi o dobór tekstur zależnie od pogody, nie o ustawienie tej pogody w FSie na dowolnym zestawie tekstur. Jeśli jest to niejasne, możesz poszukać pod hasłem "Active Sky wx-influenced".