Autor Wątek: Real Environment Xtreme (REX) - opinie, porady, zdjęcia  (Przeczytany 41002 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Real Environment Xtreme (REX) - opinie, porady, zdjęcia
« Odpowiedź #60 dnia: Grudnia 23, 2008, 08:10:12 »
Bartek
Aztec.pl

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: Grudnia 23, 2008, 08:20:18 »
Fajnie, że można sobie zrobić update do ASX-a.

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: Grudnia 23, 2008, 17:11:59 »
Ooooo !!! Ale zrobili prezent na święta! Ktoś ma już może? Jak działa lift??? Aż mnie świerzbi żeby kupić! :karpik

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: Grudnia 23, 2008, 23:38:24 »
Może przez Święta porobię parę screenów, choć może być ciężko z internetem, ale jak co to chociaż te z pogody "ustawionej". Wersja update do ASX da się chyba tylko zainstalować 3x na różnych komputerach. Nie wiem jak wersja full.

You can move ASA to another computer up to 3 times.

Ale to chyba wystarczy mieć nawet zwykłą starą stację dysków ze starego zestawu. Jeśli się mylę to proszę o wyjaśnienie.

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: Grudnia 28, 2008, 19:40:40 »
Po instalacji update ASA, ASX pozostaje na komputerze, więc można używać w pełni dwóch programów jak ktoś ma sentyment do ASX. Zdjęcia zrobię jak już będę miał internet bo bez realnej pogody większych różnic nie widać.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #65 dnia: Grudnia 31, 2008, 11:11:13 »
Wreszcie po całonocnym ściąganiu mam i działa  :001:
Chmurki jak dla mnie rewelacja, zależy co kto lubi, lecz mając do porównania XGraphics powiem, że ten zostaje w tyle. Engine pogodowy wyłaczony, wolę swój z Active Sky X SP4 i chyba na nim poprzestanę. Program REX zanabyłem jedynie dla tekstur.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: Stycznia 02, 2009, 22:38:05 »
ASX+REX

ASA+REX

To samo miejsce, różnica w czasie około dwóch minut. Powinien padać śnieg, ale cóż nawet ASA nie jest idealna :002: Trochę jednak daję po fps-ach jak władują się wszystkie teksturki odpowiednich chmur choć, ale jak już się wszystko poładuje można powiedzieć że jest OK. Zdecydowanie widać różnicę między ASX, a ASA z przewagą dla tej drugiej.

« Odpowiedź #67 dnia: Kwietnia 29, 2009, 18:27:42 »
Pytanie do użytkowników REX+ASX. Czy macie tak,że lecąc w warstwie o małej przejrzystości powietrza np. widoczność 1 mila do wys. 3000 stóp, a później wychodząc ponad tą warstwę, to znika cały efekt tej mgły i widać pod samolotem kryształową ziemię?
Wydaje mi się, że powinien pozostać taki, nazwijmy to kożuch przykrywający powierzchnie ziemi do wys ok 3000 stóp. Tak jest to uwidocznione w Szturmowiku gdzie o poranku  doliny są wypełnione mglistą poświatą. W FSX bez wymienionych wyżej dodatków jest namiastka tego zjawiska lecz trochę dziwnie odwzorowana w postaci ostrej linii/granicy oddzielającej te dwie warstwy. Czy ktoś uporał się z tym? Czy istnieje może sposób na odpowiednią konfigurację REX`a albo ASX`a?
Bardzo proszę o podpowiedzi.
Pozdrawiam Piotr.

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: Kwietnia 29, 2009, 21:08:17 »
W ASA już ten efekt jest poprawny i mgiełka zostaje.

http://img378.imageshack.us/img378/166/2009410223037878d.jpg

« Odpowiedź #69 dnia: Kwietnia 29, 2009, 22:09:27 »
Kapulet, czy mógłbyś wstawić jeszcze jakieś zdjęcia ale nad terenem płaskim?

kapulet

• Gość

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: Kwietnia 29, 2009, 23:31:42 »
Kapulet - to tu chodzi trochę o inny problem. To co pokazałeś na screenach, to już "konkretna pogoda" wygenerowana przez ASA, a zygii opisuje jeden z bugów REXa. Było o tym sporo na ich forum - mgła, która pojawia się niezależnie od pogody, a po wzniesieniu się na stosunkowo niedużą wysokość, wszystko widać idealnie, a mgły pod nami nie ma. Sam tak miałem i ASA nic nie pomógł (poprzednia instalacja FSXa). Bug ma być zlikwidowany w REX 2.0.

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: Kwietnia 30, 2009, 09:17:54 »
Może coś nie tak z ASA miałeś :011: Wiem o co chodzi bo mnie to też wkurzało. Przyglądnij się temu screenowi i zobacz, że na samym dole ta warstwa mgiełki zostaje.

« Odpowiedź #73 dnia: Kwietnia 30, 2009, 12:16:45 »
W takim razie przyjdzie mi poczekać na REX 2 :)
Wczoraj trochę jeszcze po testowałem różne konfiguracje fsx`a i wydaje się, że na razie naj realistyczniej wypada podstawowy fsx(chodzi o tą nieszczęsną otulinę mgły) + ASX. Kombinowałem równierz zostawić z REX`a ustawione textury ziemi,wody itp. przy zachowanych chmurkach z FSX ale nic to nie pomogło. Gdy wychodziłem na wysokość mgła znikała...
Pozdrawiam towarzysze!

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: Kwietnia 30, 2009, 15:43:18 »
kapulet -> ja takiej mgiełki w dole niestety nie mam, ale po ostatniej reinstalce całego FSXa, używając ASA nie mam problemu w ogóle z mgłami. Chyba, że nie trafiłem na taką pogodę akurat ;)

zygii -> nie zgodzę się :D ASA + FSX o wiele mniej realistyczniej wygląda niż ASA + REX. Przynajmniej jeśli chodzi o cumulusy. Z tego co widzę, REX oferuje po prostu o wiele większą paletę różnorodnych chmur, a w FSX nawet ze skomplikowaną pogodą ASA wyświetlane są ciągle te same obłoki.
To co najbardziej mi się graficznie nie podoba w obecnym REXie, to strasznie przebarwione i w niczym nie przypominające reala kolorystyki nieba o wschodzi i zachodzie, oraz za duże słońce.
REX 2 zapowiadają, że będzie conajmniej 2x lepszy (mają być m.in. nowe tematy kolorów nieba).