Autor Wątek: Kącik motoryzacyjny  (Przeczytany 227844 razy)

Kącik motoryzacyjny
« dnia: Grudnia 03, 2008, 11:07:43 »
Tak się rozglądam nieco za jakimś małym i ekonomicznym autkiem dla siebie. Znacie może jakieś warte polecenia strony z ocenami/testami samochodów (używam na razie www.autocentrum.pl , może jest coś innego). Kolejna sprawa - czy jest jakaś strona, na której ładnie zebrane są dane producentów (osiągi, spalanie, wymiary, przyspieszenie etc. itp.) różnych modeli aut (także tych wcześniejszych, już nie produkowanych)? Za Chiny nie mogę tego znaleźć, a szukanie tego na stronach producentów jest żmudne no i nie ma modeli wycofanych z produkcji.

Aha i o co chodzi z tymi samochodami damskimi? Ostatnio pokazywałem kumplowi, który ma nieco większe pojęcie o autach od mojego (po prostu w ogóle jakieś ma) i co mu pokaże - Toyota Yaris, Nissan Micra, Citroen C2, to co chwila się śmieje ze mnie, że to babskie samochody... Gdzie to kura jest napisane i kto o tym decyduje? Czy synonimem samochody damskiego jest diesel spalający ca. 4L/100!? Bo czegoś takiego szukam. :118:

pozdrawiam

PS. Jakie jest auto waszych (w miarę realistycznych) marzeń? Dla mnie to Civic Type-R (lub inny z ostatniej linii Civica hatchback). Jak widzę to auto na drodze... Cudo.

Odp: Kącik motoryzacyjny
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 03, 2008, 11:31:27 »
PS. Jakie jest auto waszych (w miarę realistycznych) marzeń? Dla mnie to Civic Type-R (lub inny z ostatniej linii Civica hatchback). Jak widzę to auto na drodze... Cudo.

Skoda Superb II, mimo iż jak na razie mnie nie stać to auto wydaje się być stworzone dla mnie. Wygodna i wielka limuzyna i sporo ciekawych rozwiązań technologicznych. Tyle że musi być czarna  :118:

http://www.dziennik.pl/files/archive/00048/FR_SUPERB_5_48995l.jpg

« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 03, 2008, 13:01:08 »
Z tym spalaniem to jest dla wszystkich modeli tak samo - zawsze spala wszystko co się wleje :) Baaaardzo dużo zależy od stylu jazdy. Służbowy focus 1.8 ropniak - rozrzut spalania średniego od ok. 5l/100km do 8-9 w zależności kto jeździł (niezależnie od kierowcy większość jazd w trasie). Nie wspomnę już, że niejednokrotnie samochody o większej pojemności palą mniej (Honda Civic Coupe 1,6 105KM - średnie spalanie ok. 6l/100km; Honda CRX DelSol 1,6 125KM - średnie spalanie ok. 7l/100KM; Seicento kolegi paliło tyle co moje Coupe a pojemności to miało około litra [nie wspomnę o frajdzie i komforcie jazdy] ;) ).
Na DelSol'a też mówią, że to babskie auto ale osobiście mam to gdzieś - mnie się podoba i daje dużo radości z jazdy :)

« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 03, 2008, 13:14:55 »
Mazda RX-8 z silnikiem Wankla o pojemności 1,3l pali 20l/100km  :118:

« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 03, 2008, 13:46:50 »
Mazda RX-8 z silnikiem Wankla o pojemności 1,3l pali 20l/100km

11 średnio albo coś koło tego  - zakładając normalną jazdę (ani wolno ani super dociskając)

20 L to brał RX ale 7 i to tez przy ostrej jeździe

Tak się rozglądam nieco za jakimś małym i ekonomicznym autkiem dla siebie.

Może rozglądnij się za Corsą B  ? Tanie i ekonomiczne więc czemu nie ?

Nissan 200sx, RX-7, Toyota MR2 (2 gen.), Supra MKII, E-36 2.0i cabrio, Porshe 944 - coś w ten deseń, dwoje drzwi i napęd koniecznie na tył. Preferowane 4 miejsca (2+2) choć nie jest to mus (patrz MR2)

Problem w tym że starsze auta tego typu mają niemiłosierną chrapkę na paliwo a niedawno mieliśmy jeszcze 4,70 za litr... i znowu będziemy mieli
\___[O}====-
 /OOOOO\

« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 03, 2008, 15:06:56 »
Może rozglądnij się za Corsą B  ? Tanie i ekonomiczne więc czemu nie ?

Też wchodzi w rachubę. Tyle że wersja C, bo szukam od 2004 rocznika (z kasą co mam, młodszy niż 2005 raczej nie będzie), z przebiegiem do 100.000 km. Choć Corsy mają dość średnie opinie.

Ogólnie coś z tego: Clio, 206, Ibiza, Corsa, Fiesta, C2, Micra, Jazz, Yaris etc. Mały samochód tylko dla mnie i ewentualnie jakiejś pani na siedzeniu obok, do jazdy miejskiej głównie. Jak pisałem ekonomiczny, ale dobrze wyposażony. Trochę się boję Francuzów (i Włochów), bo wiadomo jakie mają opinie (nie wiem czy słusznie). Coś większego - Astra, Focus (hatchabacki), tyle że za pieniądze co mam, to musiała być to nie lada okazja. Auta szukam w Niemczech po prywatnych (dość istotne) ogłoszeniach, w sumie dużo fajnych ofert można znaleźć, tylko nie bardzo wiem kiedy mam do czynienia z okazją (oczywiście taką niepodejrzaną). ;)

PS. Za tą kasę można też kupić jakaś powypadkową audicę lub bmw z lat '90 z silnikiem 2,5 i przebiegiem 200 tys. +. Przyciemniane szyby, subwoofer, alufelgi i hej do remizy na łowy. :D

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 03, 2008, 15:19:46 »
Heh. Czy dalej fobie na temat samochodów na F i z Francji obowiązują ? Ostatnio sprawdzałem ranking i co ciekawe coraz słabiej wypadają Seaty, WV, Merce. Francuzy całkiem dobrze sobie radzą. Ja mam Lagunke II . Przelatałem 160 tyś i nawet klocków hamulcowych jeszcze nie wymieniłem. Jedynie co końcówki drążków, ale to bardziej wina dróg niż samochodu. A co do samochodu, który bym chciał sobie kupić...Volvo V60 2.4 TD ( 185 KM jak by sie dało to i więcej  :021: ), jak dla mnie w zupełności starczy.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 03, 2008, 15:24:15 »
Pisząc o panujących opiniach na temat aut francuskich i włoskich miałem na myśli głównie te z niższej półki/klasy. Laguna to już porządne auto jest. A jakie opinie mają takie Clio czy Alfa 147 (kiedyś szalałem na punkcie tego samochodu, też ponoć babski, widać mam gust jakiś zj****y) to jest dość powszechnie wiadomo. Choć nie wiem ile w tym prawdy. Ale czytałem ostatnio artykuł, który podważał mit o bezawaryjności i solidności aut niemieckich.

Offline Rolam

« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 03, 2008, 15:25:28 »
Civic Type-R? Który? ;)
Pytam bo to kwestia jak wysokoobrotowa wiertarka to będzie ;)

Zdecydowanie wolę klasykę gatunku:
SAAB 93 1.9T lub SAAB 95 Aero ale jeszcze sprzed 2004... ;)
I mam GDZIEŚ koszty wymiany rozrządu  O0
ostatecznie Leoś 1.9 TDI 2003-06

Ewentualnie Civic z silnikiem z serii 1.6 lub 1.8 . Poniżej tego żaden Civic nie jeździ ;P
Moja żaba ma ponad 160 tys, 11 lat na karku i sumie nic się nie dzieje. Noo rozwaliłem łożysko i wygiąłem piastę na naszych polskich równiutkich jak tafla szkła drogach.
http://img90.imageshack.us/img90/2885/883092yr5.gif

"Latanie to przywilej spojrzenia na świat oczami Boga..." "No! Więc  gawron mi pasuje...-gawron??? Dla ciebie PAN GAWRON ! Dopóki cię nie polubi ,łapa będzie Cię boleć."

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 03, 2008, 15:31:27 »
Jascha: o gustach się ponoć nie dyskutuje ale C2 Yaris a juz w szczególności Micra to są naprawdę kobiece toczydełka:) (i nie chodzi mi tu o silniki ale o design). Nie myslałeś o punciaku na przykład??

ps: BMW E39 530d ze zmodyfikowanym chipem i moca 225KM / 450 NM  pali średnio 8,1 na setkę paliwa szatana. Sprawdzone :banan

ps2: samochód marzeń: Lambo Murcielago LP640. (JUtro zamierzam wygrać te 25 baniek :020:)
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 03, 2008, 15:34:17 »
Civic Type-R? Który? ;)
Pytam bo to kwestia jak wysokoobrotowa wiertarka to będzie ;)

Jak to który? Jak najszybszy. :D Generalnie linia Hondy Civic VIII to szczyt moich marzeń co do auta tej klasy/hatchback'a. Agresywny, futurystyczny wygląd no i przepiękne wnętrze. Jakieś limuzynki to na razie nie moja bajka.

Nie skumałem o co chodzi z tą wiertarką, niestety. :icon_redface:

A Leonki też fajne są.

@ Mekki - Punto to mi się jakoś źle kojarzy. Może trauma po nauce jazdy, gdzie mi koleś kazał wytoczyć się tym cudem na miasto na pierwszych zajęciach.

A te opinie o samochodach babskich mnie po prostu intrygują. Nie przywiązuję zbytnio do tego wagi. Leczenie kompleksów pojemnością silnika i wielkością bryki to nie moja działka. ;)

A te samochody marzeń to niektórzy mają takie, że w tych marzeniach uwzględniają jeszcze chyba inne drogi w Polsce. :118: A propos - ponoć nie ma się co pchać w wersję Sport (na przykład Ibizy) bo takie zawieszenia w naszych realiach to podobno nieporozumienie. ???

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 03, 2008, 15:44:12 »
To jeśli chcesz ekonomiczne auto to zastanów sie nad....Fiatem Panda. Ja jeździłem nim blisko rok i mówiąc szczerze złego słowa bym powiedział o nim. Serio. Tani w utrzymaniu. Do miasta jak znalazł. 5 drzwi. Wysoko się siedzi. Wygodnie się wsiada i wysiada. Jak na miasto to bardzo go sobie chwaliłem. Gorzej było poza miastem, ale przy zachowaniu rozsądku na drodze też sie da nim jechać. Czasami musialem robić nim po 700 km i się dało. Pocisk to to nie jest, ale jechać sie da.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

Offline Rolam

« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 03, 2008, 15:48:50 »
Jak to który? Jak najszybszy. :D Generalnie linia Hondy Civic VIII to szczyt moich marzeń co do auta tej klasy/hatchback'a. Agresywny, futurystyczny wygląd no i przepiękne wnętrze. Jakieś limuzynki to na razie nie moja bajka.

Nie skumałem o co chodzi z tą wiertarką, niestety. :icon_redface:

A Leonki też fajne są.

Wiertarka ze względu na obroty na jakich zaczyna sie dopiero zbierać. :)
A fakt, nowa odsłona Civica jest śliczna. Takie 'inne' UFO. Do tego przeprojektowane silniki przyjemnie dozująć moc i moment . Ale w Type-R z tej serii uważaj na zakrętach. Jakiś inteligent zaprojektował tam i włożył belkę skrętną na tył, i delikatnie mówiąc precyzyjnie w zakrętach to ten samochód nie jeździ ;)

Leoś (stary) pomijąjąc bryłę , przyjemnie jest wykończony w środku.Że o silniczku i zawieszeniu nie wspomnę... ;)
 Konfrontując go w tym zakresie np z Octavią to jak porównywać mercedesa z dużym fiatem . Miałem (nie) przyjemność parę razy przejechać się jako kierowca i pasażer octavią 1.9TDI i samochód ten zraził mnie do siebie. Punkty przyznaję za silnik,hamulce i prowadzenie. Odejmuję punktu za :
-hałas
-ciasnotę
-jakość wykończenia (normalnie jak z działu 'promocja' na wyprzedaży w TESCO
-fotele
Czyli za to co kierowca/pasażer podziwia 95% czasu jeśli chodzi o jazdę samochodem...

Jascha, w Yarisie jeżdżą :D :

-pechowi handlowcy
-młode świeżo po egzaminie
-nimfy drogowe
-babcie
-kapelusznicy
-licealistki których nikt nie chce.
-mamy z zakupami

Panda, Punto II , np Volvo s40, myślę że znajdziesz w cenie którą możesz zapłacić przyzwoite.
I tak w używany samochód trzeba włożyć aby potem nie wkładać nagle.  Albo... Honda CIVIC :)

.ps wpsominałem już o CIVIC'u?

"Latanie to przywilej spojrzenia na świat oczami Boga..." "No! Więc  gawron mi pasuje...-gawron??? Dla ciebie PAN GAWRON ! Dopóki cię nie polubi ,łapa będzie Cię boleć."

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 03, 2008, 15:54:17 »
A fakt, nowa odsłona Civica jest śliczna.
Mi się najbardziej podobał Civic z początku lat 90. Tzw łezka chyba(ten okrąglutki). Szczególnie z silnikiem 1,6 VTEC
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

Offline Rolam

« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 03, 2008, 16:00:21 »
Nie wspomina się o klasyce :D ;) Ale masz racje Mekki,zacne i mało awaryjne autko.I całkiem ekonomiczne :) i ma wygodniejsze fotele... :)

VTEC, nie ważne czy 1.5 czy 1.8 to dzieło geniusza. A łezka (V-generacja de fatco VI-ta) ma olbrzymią przewagę nad VI-tką (żabą). ZWROTNOŚĆ :) Parkowanie żabą przypomina jazdę uliczkami starego miasta Tygrysem...

Hmm... Jascha i myślałeś nad Corollką?