Autor Wątek: Kącik motoryzacyjny  (Przeczytany 229697 razy)

qrdl

• Gość
Odp: Kącik motoryzacyjny
« Odpowiedź #945 dnia: Lutego 03, 2012, 16:25:21 »
Ja jak kupiłem swój w necie, to przyszedł na podpaletowaniu. Był umocowany paskami, więc jeśli był rzucany, czy jechał do góry nogami, to byłoby to celowe i wredne działanie ze strony fmy kurierskiej :-).

@Mazak. Jak zasiarczysz, to już koniec i kropka. Najlepiej popić wodą i zapomnieć. Miałem okazję głęboko rozładować ze 2 akusy PB, żelowe, ale to nie ma tutaj znaczenia. Owszem coś tam będzie szło, ale jak ładowarka ma delta peak, to po chwili się wyłączy. Oczywiście jak ktoś wierzy w czary, to może się bawić w "regenerację". Jednak jak ktoś jeździ do roboty samochodem, to - z doświadczenia - radzę od razu kupić nową baterię. Osobiście przerobiłem wariant "regeneracji" z 5 lat temu, jak było też <-20C. Bełtnął, wszystkie lampki kontrolne się zapaliły, żeby następnie wyłączyć się na amen. Podczas tej "próby" komp zgłupiał i potem jeszcze był cyrk z odpaleniem, bo był zalany... a czekanie aż gazolina odparuje przy -25C mocno nadwyrężyło moją cierpliwość :-)

@Vow Elwzwood ma jeszcze jedną metodę, którą opracował na dworcu w Jaworze. Ponoć dobrze załadowany akkus - jak się podłączy pod jądra - daje przyjemne mrowienie. Zamów Ponurego to Ci sprawdzi.

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #946 dnia: Lutego 03, 2012, 17:45:00 »
W obecnych warunkach samo wyjęcie sprzętu pomiarowego z pokrowca niesie spore ryzyko odmrożeń.

Ponury

• Gość
« Odpowiedź #947 dnia: Lutego 03, 2012, 18:38:56 »
No niby tak, ale z drugiej strony jak się chce to można; np. Qrdl w niskich temperaturach radzi sobie za pomocą ciepłego hot-doga (na wielu stacjach benzynowych można nabyć), ale ponieważ jest przed 22:00 więc nie mogę Ci zdradzić szczegółów dotyczących montażu bułki wokół aparatury, a tym bardziej co robi z parówką.

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #948 dnia: Lutego 03, 2012, 19:02:13 »
Kurde a ja ma 9-cio letni akumulator. I działa. Dzisiaj odbierałem rzęcha z malowania gwarancyjnego drzwi. Odpalił przy -16 C po trzech jęknięciach. A grat stał na dworze od wtorku, bez przerwy, bez przepalania i ładowania.
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #949 dnia: Lutego 03, 2012, 19:14:48 »
Nie wiem ile lat ma mój aku, ale auto kupowałem trzy lata temu i już wtedy akumulator sprawiał wrażenie mocno nadgryzionego zębem czasu, po prostu nie było po drodze zimy, która dałaby mu radę tak, jak obecna.

« Odpowiedź #950 dnia: Lutego 14, 2012, 14:43:02 »
Sprawa tego typu: ostatnio zauważyłem, że jeżdżę jak Ponury i może nie chodzi o technikę, ale gubię się jak blondynka w muzeum. Z tego względu planuje sobie kupić jakieś urządzenie do wspomagania, czyli GPS.
Może ktoś poleci coś używanego do 200 zł - koniecznie z AutoMapą? Od razu powiem dlaczego AutoMapa: mam do niej największe zaufanie i służyła mi dzielnie kilka lat temu, jak bujałem się po polskich drogach. Obecnie służbowo wypożyczam nawigację z Mio mapą i jest całkiem do niczego, dlatego nie chcę żadnych eksperymentów w postaci 100% aktualnej, 100% obłożonej mapy za jedyne ileś tam plus vat.

Z tego, co czytałem AutoMapa ma dość duże wymagania dotyczące hardware sprzętu, więc chciałbym się zapytać Was drodzy forumowi koledzy, jakie urządzenie polecacie w wybranej kwocie?
L'ordre règne à Varsovie!

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #951 dnia: Lutego 15, 2012, 07:16:07 »
Proponuję unikać urządzeń na Windowsie CE zwłaszcza tych tańszych, bo coś na nich zrobić to jest droga przez mękę. W miarę możliwości poszukaj coś na Windowsie Mobile. Ja używam PDA Dell X51v + odbiornik na CF. Może być jakiś telefon pokroju HTC HD2. Automapa jest "klamotem" ma spore wymagania co do wielkości karty jak i szybkości procesora.

Z ciekawych urządzeń i tanich polecam TomToma. Popatrz także na Garminy.

Poczytaj jeszcze tutaj:  http://www.my-navia.pl
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #952 dnia: Lutego 15, 2012, 07:37:22 »
Automapa niedługo (kwestia dni) wychodzi na Androida, może patrz w tym kierunku ?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #953 dnia: Lutego 15, 2012, 07:46:46 »
Wątpię, żeby za 200 PLN znalazł sprzęt, który taką automapę komfortowo odpali. A tu jeszcze trzeba program kupić.

A tak z ciekawostek, wątek dokumentujący Civica VIII, który obecnie ma nastukane ponad 700'000 mil i ciągle rośnie:
http://www.8thcivic.com/forums/mechanical-problems-technical-chat/96765-700-000-miles-still-going-strong.html
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #954 dnia: Lutego 15, 2012, 09:57:23 »
Danke! Zastanawiam się nad podwyższeniem kwoty, albo zrezygnowaniem z AutoMapy na rzecz MapyMap. Z tego, co czytałem to ma trochę mniejsze wymagania, a podobne parametry.

Czyli Windows CE raczej nie? Mnie nie zależy na wodotryskach i bardzo niezbędnych rzeczach, tylko na dokładnej mapie Polski.
Z moich doświadczeń: algorytm AutoMapy dobrze radzi sobie np. z brakiem danej drogi. Natomiast Miomap natychmiast głupieje i "wymyśla" niestworzone objazdy, oraz rozpoczyna liczenie trasy od początku. Podobnie jest w sytuacjach, gdy nie pojedziemy tam gdzie chce program. AutoMapa dobrze "kombinuje" i podaje optymalną (zgodnie z ustawieniami), następną trasę. Miomap natychmiast mówi, żeby zawracać i znów liczy niestworzoną trasę. Poza tym AutoMapa ma udogodnienia dla pojazdów pow. 3,5 t. (ostrzeżenia o zakazach wjazdu, wysokościach mostów itd.).
Może ktoś wie jak jest z MapaMap, bo znalazłoby się coś takiego w dobrej kwocie?   
L'ordre règne à Varsovie!

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #955 dnia: Lutego 15, 2012, 21:19:04 »
Z Windowsem CE 5.0 są różne jazdy. Będziesz chciał odblokować nawigację albo odpalić jakiś inny soft to zaczną się dziwne komunikaty, wieszanie się itd. Oczywiście ważna jest też klasa urządzenia (te droższe lub bardziej udane mogą działać lepiej). Jedynym plusem tego Windowsa jest to, że potrzebuje niewiele zasobów do działania. Oprócz wymagań jego atutem jest cena, bo jednak w większości urządzeń działa. Windows Mobile 6.1/6.5 też nie jest idealny, ale sporo jest programów na niego i działa to o niebo lepiej. Dlatego zaproponowałem szukanie nawet starszego urządzenia ale pod takim systemem operacyjnym. Oczywiście zdaję sprawę, że to nie taka prosta sprawa, bo lwia część tego typu urządzeń działa właśnie na Win CE 5/0. Android na pewno będzie lepszy.

Fajne zestawienie:

http://www.chip.pl/ranking/sprzet-mobilny/nawigacja-gps-z-mapa-polski

Automapa nie jest idealna ale ma pokrycie Polski 100% i z tego co jej używałem spokojnie mnie wszędzie doprowadziła. Swoje waży ale coś za coś.  Na nasz kraj wystarczy 2GB ale zawsze dobrze mieć miejsce na jakieś POI czy informacje o fotoradarach itd.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #956 dnia: Lutego 15, 2012, 21:24:13 »
Śnieżek pada, śnieżek pada, robi się błocko... i pewna osóbka mi z lewej flanki zrobiła Pearl Harbor. Kobieta dostaje prawo jazdy zrobione na małym Nissanku i siada do dwu tonowego Yamato i potem depcze po hamulcach i skręca w stronę nadjeżdżających z naprzeciwka samochodów, jak tylko zauważy stający przed nią samochód. Na szczęście teren zabudowany, to prędkości, które da się przeżyć.

Teraz czas wykopać nożyczki wojenne i iść do walki z ubezpieczycielem.

« Odpowiedź #957 dnia: Lutego 15, 2012, 23:39:44 »
Sun ty w swoim słynnym CC jechałeś ? i żyjesz? ....Respect
Nie mogłeś stealth włączyć i zniknąć pani z oczu albo salwę burtową odpalić XD   
\___[O}====-
 /OOOOO\

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #958 dnia: Lutego 16, 2012, 07:12:53 »
Wzięła mnie z zaskoczenia, to była zaplanowana akcja  :021:
Miałem długość samochodu na reakcję, z jednej strony ona, z drugiej zaspa śnieżna, więc jedyna opcja jaka była to gaz do podłogi... tak miałem czym w ogóle przyjechać do pracy, bo inaczej byłaby czołówka  :121:  Drugiemu weszła rurami w bagażnik, więc ja jeszcze mam relatywnie małe uszkodzenia, koło z zawieszeniem niezablokowane i ominięte, drzwi i próg - tylko zewnętrzna blacharka uszkodzona, błotnik... no cóż, cały od szyby w dół pogięty.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #959 dnia: Lutego 16, 2012, 19:45:02 »
Co do map GPS proponuję przed zakupem konkretnego urządzenia zapoznać się z mapą UMP - www.ump.waw.pl - dokładna i darmowa, wciąż uaktualniana na bieżąco przez samych użytkowników. Polecam.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel