Autor Wątek: Kącik motoryzacyjny  (Przeczytany 228070 razy)

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Odp: Kącik motoryzacyjny
« Odpowiedź #1290 dnia: Grudnia 08, 2012, 20:36:16 »
Umyć i zabezpieczyć sealantem, lub woskiem lakier.
Zatankować do pełna żeby woda się w zbiorniku nie skraplała.
Dodać do płynu chłodzącego koncentratu, żeby bardziej obniżyć temperaturę jego zamarzania.
Nasmarować zamki, przesmarować uszczelki albo specjalnym specyfikiem, albo nawet woskiem do zamków błyskawicznych.
Zakryć samochód pokrowcem.
Wyciągnąć akumulator.

« Odpowiedź #1291 dnia: Grudnia 08, 2012, 20:58:25 »
Na pewno warto wymienić wszystkie płyny i filtry na nowe przed zimą. Należało by także zadbać o podwozie czyli konserwacja wymienionego. Doczytałem teraz, że gumowe uszczelki w drzwiach i klapie bagażnika należy posmarować specjalnym środkiem pielęgnacyjnym - talkiem lub gliceryną (dostępne w aptekach i drogeriach) - zapobiegnie to przymarzaniu uszczelek. Zamki należy posmarować grafitem, a odmrażacz do zamków włożyć do kieszeni płaszcza lub aktówki. Chociaż nigdy tego nie robiłem, a auto stoi pod chmurką to pomysł wydaje się godny polecenia i może uchronić od nieprzyjemnych niespodzianek.

Edit: Sundowner - pomysł z pokrowcem mimo, że wydaje się odpowiedni ma jedną dużą wade, podczas wiatru materiał ociera o lakier i powstają lekkie zarysowania.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1292 dnia: Grudnia 08, 2012, 22:05:49 »
Nasmarować zamki, przesmarować uszczelki albo specjalnym specyfikiem, albo nawet woskiem do zamków błyskawicznych.

Bój się Boga! Przerabiałem to w MB i tak jak mi powiedział pan od zamków/kluczyków który mi to reanimował - żadnych smarów, WD40, odmrażaczy i innych dziadostw, bo skończy się na wymianie wkładek.

Najlepiej zatankować po korek, wymienić płyn chłodzący, sprawdzić ciśnienie w kołach i co jakiś czas przetoczyć żeby się kartofle z kół nie zrobiły. Nie głupim pomysłem było by postawienie go na jakiś kobyłkach żeby i opony i zawiecha się nie ugniatała.. Natomiast jeśli to zadbane auto to może poszukaj u siebie jakiegoś parkingu (podziemnego) z dachem i tam go postaw. Wbrew pozorom koszt może nie być aż tak wysoki, a będziesz spał spokojnie. Poza tym zawsze możesz raz w miesiącu przejechać się po parkingu autem żeby nieco się rozruszało.

Jak nie to umyć, zawoskować (choć o tej porze to raczej trudne) i poczekać, aż go czapeczka ze śniegu przykryje. Można by pomyślec nad zabraniem akumulatora do domu ale w tych nowych autach różnie bywa po odpięciu aku, więc nie proponuję.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1293 dnia: Grudnia 08, 2012, 22:16:10 »
(...) Samochód przejechał 126 000 km, z czego około 7 000przez ostatnie 5 miesięcy. Tak jak mama jeździła głównie do kościoła i do Tesco, tak ja.. no cóż, każdy kto miał 18 lat to wie jak to jest. Nie oszczędzałem jej, tyle mogę powiedzieć.
Jeżeli ktoś czasem pojawia się na lotnisku to wie jak wygląda eksploatacja samochodów aeroklubowych, starałem się jej tego losu oszczędzić ale kilka razy musiałem wypożyczyć samochód, z różnych przyczyn. Jeździło się w pola po szybowce, ciągało się różne sprzęty.
(...) (nie będzie jeździć w ogóle do marca)
(...) Niestety w grę wchodzi tylko zimowanie pod chmurką.
(...) Moja wiedza o samochodach jest bardzo mała, ale zawsze mogę ją powiększyć jeżeli sytuacja będzie tego wymagać, no i nie boję się ubrudzić rączek :wink:
Tak sobie myślę, że wobec powyższych warunków brzegowych, Twoja wiedza o samochodach wkrótce będzie bardzo duża, a rączki bardzo brudne.
-Mamo dlaczego ci ludzie klęczą?
Bo to synku E24 jedzie.
-A ten za nim, to ma awarię?
Nie synku, to diesel.

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #1294 dnia: Grudnia 09, 2012, 09:15:22 »
Jak zabezpieczyć?

Zaparkować, wysiąść, i najważniejsze, nacisnąć przycisk na kluczyku. Chociaż w sumie w przypadku 15 latka to nie takie (z całym szacunkiem :) )obligatoryjne. :D
Wrócić po zimie. Czynności wykonać w kolejności odwrotnej.

A poważnie, w przypadku 15 latki co się miało już zacząć dziać złego to się już zaczęło, w niczym już się jej nie pomoże ani nie zaszkodzi.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 09, 2012, 11:15:43 wysłana przez Mekki »

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #1295 dnia: Grudnia 09, 2012, 11:10:54 »
Ale można pewne procesy spowolnić i w zasadzie o to chodzi.

Do zamków oczywiście tylko suche smary - na bazie grafitu, molibdenu itp.

Ja patrząc na stertę rachunków za rozmrażacze do szyb z ostatniego tygodnia, w końcu sobie wynająłem murowany garaż - taniej mnie wyjdzie niż rozmrażanie samochodu 2-3 razy dziennie.

« Odpowiedź #1296 dnia: Grudnia 09, 2012, 11:44:42 »
Zaparkować, wysiąść, i najważniejsze, nacisnąć przycisk na kluczyku. Chociaż w sumie w przypadku 15 latka to nie takie (z całym szacunkiem :) )obligatoryjne. :D
Wrócić po zimie. Czynności wykonać w kolejności odwrotnej.
Z całym szacunkiem :)

Nie ma guzików do zamykania.

« Odpowiedź #1297 dnia: Grudnia 09, 2012, 11:50:58 »
Ja patrząc na stertę rachunków za rozmrażacze do szyb z ostatniego tygodnia, w końcu sobie wynająłem murowany garaż - taniej mnie wyjdzie niż rozmrażanie samochodu 2-3 razy dziennie.
Sun, a ta Twoja zabaweczka nie ma podgrzewanych zamków/nie otwiera się spoza zamków na pilota w kluczyku?
-Mamo dlaczego ci ludzie klęczą?
Bo to synku E24 jedzie.
-A ten za nim, to ma awarię?
Nie synku, to diesel.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #1298 dnia: Grudnia 09, 2012, 12:49:34 »
Tak, ma to wszystko, ale Alex pyta o 15-letnią Hondę Civic  ;D
W swoim musiałem tylko przesmarować uszczelki drzwi - typowa sprawa w E46.

« Odpowiedź #1299 dnia: Grudnia 22, 2012, 17:36:23 »
Tylko dla fanów marki:

:D

PS. Miałem takiego. Kremowy... :P
L'ordre règne à Varsovie!

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #1300 dnia: Grudnia 28, 2012, 07:20:45 »
Ktoś ma na zbyciu belkę do podwieszania silnika ? Jakoś nie mam ochoty płacić 150-200zł za coś co użyję pewnie tylko raz, a tyle kosztuje nowa.

« Odpowiedź #1301 dnia: Stycznia 21, 2013, 23:56:30 »
W sumie to nie wiem czy tu czy do LOL-a. Niech będzie, że tu bo nie lotnicze: http://motokiller.pl/39442/Ogloszenie .
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1302 dnia: Stycznia 22, 2013, 08:27:53 »
Dzięki za linka, uśmiałem się do łez ale prawdę napisał :D. Swoją drogą mi tydzień temu urwali celownik :(.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #1303 dnia: Lutego 03, 2013, 15:17:21 »
Pytanie.
Czy ktoś z Was miał do czynienia z samochodem marki VOLVO S40 (produkcja po 2004 roku) ?
Chodzi mi o silniki diesla i ogólne informacje - warto, nie warto, na co uważać ...

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1304 dnia: Lutego 03, 2013, 21:02:50 »
Zaraz przyjdzie (o ile doczłapał się już do domu) Elwood i napisze, że to Mitsubishi Carisma :032:.