Autor Wątek: Błędy w wyświetlaniu chmur / efekt rozmazania  (Przeczytany 7291 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tomek54

• Gość
Błędy w wyświetlaniu chmur / efekt rozmazania
« dnia: Stycznia 05, 2009, 00:13:24 »
Witam wszystkich.
Czy spotkał się ktoś już z takim rozjechaniem chmurek. 
Przy pierwszej próbie zmiany rozdzielczości lub dotknięcia ustawień grafiki powstaje efekt widoczny w załączniku.
Posiadam Gf9600 gt. stery 180.48. Dodam że po próbie przeinstalowania sterowników na inną wersje efekt pozostał.
Za wszystkie odp. serdecznie dziękuje.
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 05, 2009, 00:41:56 wysłana przez John Cool »

John Cool

• Gość
Odp: Błędy w wyświetlaniu chmur / efekt rozmazania
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 05, 2009, 00:47:58 »
Ale na przyszłość tomek pamiętaj o poprawnym nazywaniu tematów, bo nazwanie wątku "problem z chmurami" niewiele mówi temu co przegląda dział.

Ja akurat mam wątpliwą przyjemność również posiadać Nvidia Geforce 9600 (tyle że XT). Oprócz próby zainstalowania innych sterów sprawdź sobie dokładnie zaawansowane ustawienia karty, w tym Anizo i AA. Włącz jeszcze w ustawieniach grafiki w Lock On'ie opcję "Haze" na "Advanced" i sprawdź co się stanie.

PS. A jak wrzucasz zdjęcia, to lepiej korzystaj z serwerów typu fotosik albo imageshack (Poradnik: http://www.il2forum.pl/index.php?topic=4191.0). Szkoda miejsca na serwerze na załączniki :)

« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 05, 2009, 08:42:25 »
Miałem ten sam problem... Posiadam GF 8800 GT, jeśli grzebałem w ustawieniach zaawansowanych (panel nVidia) to wywalało mi kuleczki zamiast chmurek. Teraz mam ustawione na priorytet aplikacji. Jest OK.
Pozdr
Lukas

tomek54

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 05, 2009, 12:37:10 »
Wielkie dzięki z odp. i za poświęcony czas. Pisząc to jestem w pracy ale wieczorkiem sprawdzę porady. A co do zdjęć to się oczywiście zastosuje.
Jeśli coś mi się uda zdziałać to dam znać co i jak.
Serdecznie Pozdrawiam.  :002:

« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 05, 2009, 14:35:05 »
Poniżej link do ustawień na mojem kompiu:
Lukas

« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 05, 2009, 14:57:59 »
A ustawienia zaawansowane ? Przecież to one pozwalają dopasować wydajność i jakość ? Radzę się nimi bawić a nie tak po głównych.
Takie jest moje zdanie, jak odpowiada komuś ustawienie jednego suwaczka to ok.
Lotnik, skrzydlaty władca świata bez granic, ze śmierci drwi, w twarz się życiu głośno śmieje

« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 05, 2009, 15:51:29 »
A ustawienia zaawansowane ? Przecież to one pozwalają dopasować wydajność i jakość ? Radzę się nimi bawić a nie tak po głównych.
Takie jest moje zdanie, jak odpowiada komuś ustawienie jednego suwaczka to ok.
Zgadza się - każda gra ma w zasadzie inne wymagania (mam na mysli ustawienia) i ustawianie tym 'suwakiem' nie ma za dużo sensu...

« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 05, 2009, 16:18:01 »
Ale tutaj nie chodzi o suwak, tylko o zaznaczoną opcję "Let the 3D application decide", 
czyli decydują ustawienia w grze a nie karty.
Moje GG 7791066

« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 05, 2009, 16:44:32 »
egzakli ;-) czytanie ze zrozumieniem ;-)
Lukas

« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 05, 2009, 16:51:15 »
Poprostu także mam Nvidie :003:
Moje GG 7791066

darkart

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 05, 2009, 17:00:29 »
mam to samo ;], karta gf 8800 gt, gdy zainstalowałem lockona na viste problem znika , na xp jednak są kuleczki :) instalacja flaming clifs nie pomaga :) wiec co radzą koledzy pobawić się ustawieniami nvidi ??  . mi się wydaje raczej ze to problem sterowników .

« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 05, 2009, 17:17:55 »
To nie kwestia OS mam Vistę x64 i gra śmiga aż miło... kwestia ustawień karty graf. Pozostawiłem na priorytet aplikacji - pierwsza opcja jak na wyższym screenie. Warto tu też dodać, że w ustawieniach HIGH na LOMAC domyślnie ustawione są cienie na FULL - trzeba ten parametr zmienić (posiadacze GF serii 8,9) na Active Plannar i mamy ładnie rysujące się cienie.
pozdr
Lukas

« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 05, 2009, 19:01:30 »
Hmm ,dziwne ale niektórzy albo nie mieli takiego problemu i próbują pomóc co .. prowadzi na manowce  :karpik ,albo mieli coś "pokombinowali" i myśląc że "to" pomogło to tak radzą a to .. też prowadzi na manowce  :karpik :karpik
Miałem ten sam problem.... ,i myślałem tak jak inni próbujący pomóc : że albo winne sterowniki grafy ,albo ingerencja w zaawansowane ustawienia Panelu NVIDII ,i czasami też jak WRESZCIE chmurki były PRAWIDŁOWE to wysnuwałem wniosek ,że albo pomógł inny starszy(sic!) driver albo nie ingerencja w ten Panel NVIDII...  :008:
Ha ,ha  :118:
Można mieć i najnowszy driver 180.48 (który i ja mam -w 8800GTS) i "bawić" się różnymi ustawieniami zaawansowanymi NVIDII  :010: czy ustawieniami grafy w grze ,ale....
Warunek : po JAKICHKOLWIEK zmianach grafy czy to w NVIDII czy grze ...kompa wyłączyć i włączyć  :003: ,hmm i to całkiem a nie Restart  :021:
Ja do tego doszedłem po wielu próbach ,które doprowadzały mnie już do "białej gorączki"  :005: i myśleniu ...,że karta grafy uszkodzona a że po gwarancji to czeka mnie wydatek..  :006:
Don't worry  :004:

« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 05, 2009, 19:08:43 »
trzeba ten parametr zmienić (posiadacze GF serii 8,9) na Active Plannar i mamy ładnie rysujące się cienie.
pozdr
Wybacz ale nie jestem taki pewien że cienie się rysują, jakoś mi nie udało się zobaczyć po ustawieniu tej opcji cieni na samolocie, widzę grę światłocienia ale nie cienie elementów samolotu. (Mam SLI 8600GT)

Co do grafiki i sterów - polecam nHancer - bajerancki programik :)
Lotnik, skrzydlaty władca świata bez granic, ze śmierci drwi, w twarz się życiu głośno śmieje

« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 05, 2009, 19:26:24 »
Ale tutaj nie chodzi o suwak, tylko o zaznaczoną opcję "Let the 3D application decide", 
czyli decydują ustawienia w grze a nie karty.
Aplikacja tu nie ma co decydować bo źle decyduje... Może tak uważam bo zawsze używam zaawansowanych ustawień, a z tą opcją mam przykre doświadczenia...

egzakli ;-) czytanie ze zrozumieniem ;-)
No tak - suwak nie jest do tego :P Miałem na myśli odrzucenie obu opcji (Let the app... oraz suwaka Perf <-> Qty)