Autor Wątek: Koszty zabawy FS-ami - rozważania  (Przeczytany 12768 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Koszty zabawy FS-ami - rozważania
« dnia: Lutego 04, 2009, 21:58:55 »
Dzięki, eh żałuje że nie mam FSXa ;p

Watek wydzieliłem z tematu: "Fotografie" i filmy z FSX
Razorblade1967
« Ostatnia zmiana: Lutego 05, 2009, 22:36:30 wysłana przez Razorblade1967 »

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 05, 2009, 08:21:16 »
żałuje że nie mam FSXa ;p

Nic straconego.

Offline krmichal

• *
  • gg: 3008541
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 05, 2009, 08:24:59 »
Nic straconego.

No właśnie. Wyciągasz z portfela 500 zł i masz ;)
"Każdy głupi umie latać z silnikiem."

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 05, 2009, 08:53:51 »
500 zł

http://www.sklep.pilots.pl/product_info.php/products_id/470/manufacturers_id/16
Jeśli chodzi o ścisłość.

Można dużo taniej na Allegro czasem wydobyć. No cóż jak ktoś nie chce to zawsze jakiś powód wymyśli by narzekać.

Offline krmichal

• *
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 05, 2009, 09:13:38 »
A jakie masz dodatki w tym zestawie? Chmurki będą jak na Twoich screenach? Drogi, zbiorniki wodne, mesh, tekstury? Na takim właśnie "gołym" FSX robisz swoje screeny? Bo przecież o tym pisał kolega wcześniej. Ech, zawsze ktoś wymyśli powód, żeby się nie zastanowić o co chodzi w poście ;)

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 05, 2009, 09:25:22 »
Dodatków w zestawie w całym osprzęcie mam za około 10 tysięcy, ale co to zmienia :011: Pokazuje jedynie Twoją wściekłość o to, że mam coś czego Ty nie masz. Szkoda tylko, że w swojej wściekłości nie bierzesz poprawki, że ja tego nie miałem za kiwnięcie palcem i wypłaceniem tylko pieniędzy z portfela. Taki zestaw składa się lata i potrzeba do tego ogromnego zaparcia, wiedzy i poświęcenia. W moim przypadku około 2 lat. Zacznij dziś od podstawki FSX bez SP1 i zobaczymy co osiągniesz za rok. Wtedy wyrzucaj mi publicznie, jak to nie wygląda mój FSX.

Offline krmichal

• *
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 05, 2009, 09:37:22 »
Ależ jaka wściekłość? Kolega napisał, że żałuje że nie ma FSX, drugi kolega że nic straconego, a ja napisałem o tych 500 zł żeby zaznaczyć, że to wcale nie taki pikuś kupić fajny zestaw dodatków, żeby całość się prezentowała tak dobrze jak na zdjęciach... Przecież właśnie chodziło mi o to, o czym piszesz. Właśnie o to że, zacytuję Ciebie: "Taki zestaw składa się lata i potrzeba do tego ogromnego zaparcia, wiedzy i poświęcenia."... Nie wiem czemu odebrałeś to jako agresję. To raczej Ty wykazałeś się agresją, reagując tak a nie inaczej na moją wzmiankę o tym, że FSX kosztuje dużo (i to dużo więcej niż rzucone przeze mnie przykładowo 500 zł). Ech, jak to łatwo czasem o nieporozumienie. I znowu zarząd się zdenerwuje, że robimy offtopic.

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 05, 2009, 09:55:46 »
Zdenerwowałem się bo jak można tak pisać :011: :001:

Offline krmichal

• *
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 05, 2009, 10:22:04 »
Ale przecież FSX jest drogi :) To kosztowna zabawa dla miłośników tematu i prawdziwych koneserów. Podobnie jak strzelanie, motocykle, gry planszowe (sic!) i mnóstwo innych. Wytykanie takim ludziom że "jak można tyle pieniędzy wydawać na takie samolociki/części/gry/amunicję" jest głupie i nie na miejscu, i ja wcale nie miałem takiego zamiaru :)  Jeśli dało się to tak odebrać, to przepraszam, absolutnie nie miałem takiego zamiaru - mało spałem przez ostatnie kilka dni.

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 05, 2009, 10:23:38 »
To trzeba kochać po prostu :001:

empeck

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 05, 2009, 10:25:56 »
Hehe, ja nie mam nawet połowy dodatków które ma Kapulet i też mi się fajnie lata :)

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 05, 2009, 10:27:03 »
Też kiedyś nie miałem i też mi się super latało.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 05, 2009, 10:41:33 »
Kończąc OT, to pamiętajcie Panowie, że z czegoś się bierze te 18GB czystej instalki FSX:

- 38 metrowy mesh dla USA, 76 metrowy dla Europy, Australii, Kanady, Japonii...
- kompletnie nowe dane wektorowe (drogi, brzegi, rzeki) dla USA, Japonii, Australii, czy Europy Zachodniej. Szczerze mówięc, ja do USA niczego nie potrzebuję. Wszystkie addony mam dla Europy.

Reasumując, w wersji "z pudełka" dostaje się naprawdę dużo. Jasne, Polska ma poziom detalu praktycznie równy z tym z "czystego" FS2004 (oprócz lepszego Meshu), ale inne części świata są zrobione czasami bardzo dobrze. Wydaje mi się, że wiele osób tego nie docenia.

Powiem szczerze, czasami budzi się we mnie instynkt "purysty" i wyłączam wszystkie addony :) Tylko ja i goły FSX  :118:

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 05, 2009, 10:46:18 »
Tylko ja i goły FSX  :118:

Chyba okres przedwalentynkowy się udziela :002:

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 05, 2009, 22:22:15 »
Tylko ja i goły FSX  :118:

Np. nad Paryżem albo Amsterdamem to nawet trzeba xD Z wszystkimi add-onami (w tym skomplikowana pogoda z ASA) osiągnąłem tam drastyczny spadek do 2fps :118:

FSX wcale nie jest tak kosztowny - do dobrej zabawy wystarczy FSX (bez Acceleration) i UTX Europe - łączny koszt max 250zł.
I mamy wtedy naprawdę ładną Europę (Alpy mają tak dokładny mesh jak USA), fajne niektóre samoloty, I grafikę niebotycznie lepszą od FS9. Pomyślcie ile trzeba kasy wydać na dodatki do FS9, żeby był w dzisiejszych czasach akceptowalny :012: