Mam pytanie czy Su-35S będzie przenosił pociski R-27AE, i czy obecnie pociski te stanowią uzbrojenie jakiegokolwiek myśliwca rosyjskiego.[...]
Rakiety-pochodne rodziny R-27A / R-27EA z głowicą naprowadzania 9B-1103M przedsiębiorstwa Agat, choć istniały, nigdy nie były produkowane i raczej już nie będą. Wcześniej pociski Alamo z aktywna głowicą naprowadzania planowane były m.in. jako przejściowy zamiennik lub uzupełnienie przed wprowadzeniem R-77 (izd. 170).
Na dzień dzisiejszy cała zabawa nie ma już sensu wobec przejścia przez próby państwowe rakiety R-77-1 tj. rakiety izd. 170-1 i planów wdrożenia jej dalszych rozwinięć o zwiększonej rubieży odpalenia.
I poleciał...
A raczej wylądował, bo fotkę pstryknięto tuż przed przyziemieniem przy podejściu do lądowania
Maszyna to ewidentnie Su-35S i posiada jego cechy zewnętrzne. Interesujące jest większa niż zazwyczaj na wychylanym różnicowo usterzeniu poziomym (tj. sterolotkach). Ma też dwie charakterystyczne małe anteny mieczowe - zaraz za kabiną pilota oraz u dołu kadłuba przed gondolą podwozia głównego - podobnie jak w Su-27SM3 (górna na zdjęciu sniffera nie będzie widoczna).
Co interesujące nie widać ani na maszynie seryjnej ani na ostatnich zdjęciach prototypu T-10BM n/b 902 charakterystycznych zagiętych anten systemu telemetrii danych KSS S-108 firmy NPP "Poliet" - a może tylko mi się zdaje?
Wydaje mi się że wzorcem dla seryjnego Su-35S był najprawdopodobniej ten T-10BM n/b 902, w konfiguracji takiej jak sfotografowano go w lutym tego roku: