Autor Wątek: Su-35S (T-10BM)  (Przeczytany 128655 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

John Cool

• Gość
Odp: Su-35S (T-10BM)
« Odpowiedź #195 dnia: Kwietnia 01, 2012, 15:37:54 »
Wprawdzie już gdzieś było, ale napiszemy to jeszcze raz - rakiety R-77 produkowane są OD WIELU LAT.

Oryginalna rakieta R-77 (изд.170) była wersją opracowaną i produkowaną początkowo przez przedsiębiorstwo KAHK "Artiem" - już nieistniejące - w Kijowie na Ukrainie. Wybudowano niewielką serię - prawdopodobnie ok. dwóch tuzinów tej rakiety, następnie pałeczkę przejął OKB Wympieł pod kierunkiem Giennadija Sokołowskiego wykonując niewielką partię na potrzeby WWS. Nie jestem pewien czy jakakolwiek R-77 ukraińskiego pochodzenia jeszcze się ostała - prawdopodobnie już nie.

Nie odbyło się bez problemów, jako że Wympieł posiadał niepełną dokumentację tej rakiety o którą musiał się targować z ukraińskim przedsiębiorstwem (paradoksalnie w tej kwestii Rosjanie byli mocno od nich zależni) i trochę czasu minęło zanim produkcja w Rosji była możliwa. Podobno wykonano - według różnych źródeł - od 40 do ok. 400 sztuk tej wersji w kilu niewielkich seriach, przy czym kompletnie nie wiadomo ile z nich jest własnością zakładu, ile dostarczono do ośrodków doświadczalno-treningowych i innych tego typu miejsc a ile posiada WWS.

Przygotowania do produkcji poczyniono również w OKB Kolumna, ale ostatecznie nic z tego nie wyszło.

Na eksport budowano natomiast rakietę R-77/RWW-AE (изд.190). Była to wersja produkowana przez OKB Wympieł na eksport i sprzedaną oprócz ChRL bodajże również do Indii, Malezji, Peru, Wietnamu, Algierii, Wenezueli, Indonezji... ktoś został pominięty?
Wyprodukowano od kilkuset - do kilku tysięcy sztuk tej odmiany.

Początkowo stosowaną głowicą naprowadzania na R-77 (изд.170) była AGRS 9B-1348, na wariancie R-77/RWW-AE (изд.190) jest to najprawdopodobniej 9B-1348E. Obie wersje głowicy opracowało moskiewskie przedsiębiorstwo OAO MRI "Agat".

Obecnie jest ona zastępowana przez AGRS 9B-1103 oraz - prawdopodobnie obecnie obowiązującą - jej zmodernizowaną wersję AGRS 9B-1103M.
Oznacza to że układy naprowadzania tego pocisku podlegały toku rozwoju i przeskoczyły co najmniej 1 generację - na przekór tym którzy usilnie próbują udowodnić że rozwój tej rakiety zatrzymał się 25 lat temu. Ale spoko - niech dalej piszą  :021:

Na dzień dzisiejszy obowiązującą wersją produkcyjną dla WWS jest R-77-1 (изд.170-1), która próby państwowe przechodzi co najmniej od roku 2007, o ile zresztą wiem już dawno zakończone zatem została zaakceptowana do produkcji.

Jest prawdopodobne że rakieta podwieszona pod Su-35S n/b 01 może należeć do serii изд.170 wykonanej w OKB Wympieł w latach 90tych - o ile oczywiście nie jest to rakieta изд.170-1.

Czesio

• Gość
« Odpowiedź #196 dnia: Kwietnia 01, 2012, 19:46:36 »
Z R 77 na węzłach podkadłubowych.
O ile mnie wzrok nie myli to wariant szkolny lub  - co bardziej prawdopodobne makiety. Przede wszystkim rzuca się w oczy brak charakterystycznych okien zapalnika laserowego. Druga sprawa, że korpusy rakiet odpowiadają изд.170, a to ze względu na to, że изд.170-1 charakteryzuje się bardziej dopracowaną aerodynamiką przez co zasięg bez zmiany napędu wzrósł do 110 km. Niewielka liczba fotografii autentycznych rakiet bojowych z nieco "tępymi" stożkami pozwala zauważyć, że niektóre makiety, czy też pociski szkolne (jakkolwiek w rzeczywistości się one nazywają) spełniają cechy изд.170-1 zwaną РВВ-СД, czyli posiadają nieco inny stożek. Daje to dodatkowego smaczku tej całej "razwiedce" z rakietami. Drugą cechą po której można odróżnić makietę od rakiety bojowej to brak charakterystycznej, biegnącej wzdłuż korpusu od sekcji głowicy do samej dyszy owiewki. Na zdjęciu tego też nie widać. Prawdopodobnie tak jak pisze Zimny dla РВВ-СД obowiązuje AGRS 9B-1103M.   

« Odpowiedź #197 dnia: Kwietnia 01, 2012, 21:18:30 »
rakiety R-77 produkowane są OD WIELU LAT.

No tak tylko, że nie dla WWS. R-77 szły głównie na eksport podczas gdy WWS miało na wyposażeniu stare i mizerne R-27. Z drugiej strony wtedy chyba jeszcze niewiele maszyn było dostosowanych do przenoszenia tych pocisków?

Na eksport budowano natomiast rakietę R-77/RWW-AE (изд.190). Była to wersja produkowana przez OKB Wympieł na eksport i sprzedaną oprócz ChRL bodajże również do Indii, Malezji, Peru, Wietnamu, Algierii, Wenezueli, Indonezji... ktoś został pominięty?
Wyprodukowano od kilkuset - do kilku tysięcy sztuk tej odmiany.

Kiedyś była jakaś sprawa z tymi R-77. Hindusi strasznie coś narzekali na te pociski, podobno były bardzo awaryjne.

« Odpowiedź #198 dnia: Kwietnia 01, 2012, 21:39:16 »
Czy któraś z produkowanych w ZSRR/Rosji rakiet pow-pow była produkowana tylko na eksport ? Nie myślę tu o wersjach seryjnych pocisków z sufiksem E .

Czesio

• Gość
« Odpowiedź #199 dnia: Kwietnia 01, 2012, 21:44:59 »
No tak tylko, że nie dla WWS. R-77 szły głównie na eksport podczas gdy WWS miało na wyposażeniu stare i mizerne R-27.
A która odmiana jest najmizerniejsza hehe?
Kiedyś była jakaś sprawa z tymi R-77. Hindusi strasznie coś narzekali na te pociski, podobno były bardzo awaryjne.
Odszczekali nieco później. W dodatku stwierdzając, że są to najlepsze rakiety tej klasy.
Czy któraś z produkowanych w ZSRR/Rosji rakiet pow-pow była produkowana tylko na eksport ? Nie myślę tu o wersjach seryjnych pocisków z sufiksem E .
Nie.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #200 dnia: Kwietnia 02, 2012, 00:23:57 »
No tak tylko, że nie dla WWS. R-77 szły głównie na eksport podczas gdy WWS miało na wyposażeniu [...].

Robiłeś im darmową inwentaryzację roczną w magazynach czy jak?  :121:
Prosiłbym jednak o czytanie ze zrozumieniem. Przecież wyraźnie napisałem i to w TYM SAMYM poście że wykonano niewielką (źródła są sprzeczne, nikt niestety dokładnie nie wie) serię oryginalnych R-77 (изд.170).
Bardzo nieładnie jest cytować kilka wyrazów urwanych z kontekstu wypowiedzi, powiedziałbym że wręcz bardzo nieładnie :icon_wkolano_354:

Z drugiej strony wtedy chyba jeszcze niewiele maszyn było dostosowanych do przenoszenia tych pocisków?

Były takie maszyny i to w linii - żeby nie wspomnieć o MiG-29S (izd. 9-12S/9-13S) ze zmodernizowanym kompleksem N019M "Topaz".

A wszyscy pozostali też narzekali? Czy przypadkiem - tak jak to u nich bywa - w grę nie weszło złe obchodzenie się z aparaturą kontrolno-pomiarową, niska kultura techniczna oraz nieprzestrzeganie instrukcji użytkowania i elaboracji tych rakiet?

« Odpowiedź #201 dnia: Kwietnia 02, 2012, 17:57:09 »
A która odmiana jest najmizerniejsza hehe?

R-27R  :001:

Prosiłbym jednak o czytanie ze zrozumieniem. Przecież wyraźnie napisałem i to w TYM SAMYM poście że wykonano niewielką (źródła są sprzeczne, nikt niestety dokładnie nie wie) serię oryginalnych R-77 (изд.170).
Bardzo nieładnie jest cytować kilka wyrazów urwanych z kontekstu wypowiedzi, powiedziałbym że wręcz bardzo nieładni

Ok sory za cytowanie urwanych z kontekstu wypowiedzi. Zakładając, że mają jakąś niewielką serię R-77 niewiele podnosi to wartość bojową maszyn WWS. Nadal głównym uzbrojeniem WWS jest R-27 różnych wersji do tego pewnie na krańcach resursów, pomijam R-33S. Być może niebawem zaczną otrzymywać jakieś większe partię nowszych R-77-1. Zobaczymy. Mam nadzieję, że mnie nie zlinczujecie  :001:

Czy przypadkiem - tak jak to u nich bywa - w grę nie weszło złe obchodzenie się z aparaturą kontrolno-pomiarową, niska kultura techniczna oraz nieprzestrzeganie instrukcji użytkowania i elaboracji tych rakiet?

Nie wiem. Pamiętam, że to Hindusi narzekali na złą jakość wykonania rakiet przez Rosjan oraz ich awaryjność. A odnośnie tego czy inni narzekali. Oczywiście choć to był przypadek chyba z jakimiś samolotami, które były fatalnie wykonane. Nie wiem czy to nie  chodziło przypadkiem o jakieś MiG-29

Czesio

• Gość
« Odpowiedź #202 dnia: Kwietnia 03, 2012, 00:21:08 »
R-27R  :001:
Zatem masz jakieś kryteria co do tej mizerności. A dlaczego np. nie R-27T? Bo zaczyna być ciekawie.

Mam nadzieję, że mnie nie zlinczujecie  :001:
To się okaże bo przez czas mojego niepisania na forum paliłem heretyków na stosie, a Janek jest przewodniczącym Świętego Oficjum hehe.

Nie wiem. Pamiętam, że to Hindusi narzekali na złą jakość wykonania rakiet przez Rosjan oraz ich awaryjność. A odnośnie tego czy inni narzekali. Oczywiście choć to był przypadek chyba z jakimiś samolotami, które były fatalnie wykonane. Nie wiem czy to nie  chodziło przypadkiem o jakieś MiG-29
Radio Erewań vel Pedros nadaje a my prostujemy:

Po pierwsze Hindusi stwierdzili, że w czasie sprawdzeń naziemnych ale i niekiedy strzelań prawie połowa z ówcześnie posiadanych rakiet nie utrzymywała wymaganych parametrów. Co więcej okazało się, że są problemy z częściami zamiennymi*. W związku z tym producent przysłał specjalistów do rozwiązania tego problemu. Okazało się, że problem tkwił w technologii przechowywania i sprawdzeń okresowych tych rakiet. Czy akurat jest to coś odbiegającego od przypadków trapiących innych producentów? Bynajmniej - Raytheon nawet nie zdołał ze względu na błąd konstrukcyjny zapewnić szczelności stożka dielektrycznego przez co wilgoć załatwia ARGS. Do tej pory zdyskwalifikowało to mnóstwo AIM-120C-5. Co więcej producent ten nie zdołał lub nie chciał zapewnić odpowiedniej liczby części zamiennych poprzez zaprzestanie ich produkcji zmuszając tym samym użytkowników do zakupu AIM-120C-7. Oczywiście co z marnotrawstwem związanym ze starszymi rakietami nikt w państwach satelickich pary nie puścił.

Po drugie jak sam napisałeś afera z algierskimi MiGami-29SMT to afera z samolotami, zatem jaki to ma związek z rakietami?

Po trzecie te MiGi nie były fatalnie wykonane, ale miały inny poważny feler - podobno niektóre agregaty miały drugie życie i wcześniej latały na innych samolotach. Sytuacja była wynikiem działań kryminalnych. Ale znowu czy to jakiś szczególny wypadek związany z wyjątkową nierzetelnością producentów z Rosji? Nie bo już BAe Systems dostarczały skorodowane Hawk Mk.132 do IAF. Poza tym działalnością przestępczą na szkodę własnych klientów para się również Lockheed Martin - sam osobiście wyciągnąłem z samolotu urządzenie maźnięte (taki ichni remont) pędzlem czarną farbą rocznik produkcji 1987! Nie ja jeden - znaleźliśmy jeszcze wiele innych urządzeń regenerowanych czy w ogóle odświeżonych i co? I nic - kwestia wytresowania użytkownika do trzymania języka za zębami (jak widać nie wytresowałem się hehe).

* Jakby się komuś wydawało, że rakiety przechowywane w magazynach nie potrzebują części zamiennych to jest w głębokim błędzie.

« Odpowiedź #203 dnia: Maja 01, 2012, 12:17:57 »
akby się komuś wydawało, że rakiety przechowywane w magazynach nie potrzebują części zamiennych to jest w głębokim błędzie.

Ciekawe co w takich pociskach się wymienia ? Jak często są serwisowane. Na przykład w przypadku systemów przeciwlotniczych np S-300 pocisk po zamknięciu w kontenerze jest bezobsługowy przez następne 10 lat. No ale wiadomo sposób przechowywania jest inny.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #204 dnia: Czerwca 13, 2012, 12:47:22 »
T10BM-1 z poważniejszymi argumentami:

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #205 dnia: Czerwca 13, 2012, 17:17:46 »
Heh, skąd oni te kolory i wzory kamo biorą?
Ostatnio ktoś tam poszedł po rozum do głowy i przynajmiej kangurki maskujące dla piechoty zerżneli żywcem z kangurek SS w "Dębie B". Ichniejsza Cifra to był śmiech na sali.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #206 dnia: Czerwca 14, 2012, 09:55:13 »
To jest prototyp maszyny i to pierwszy więc i malowanie celowane swego czasu typowo pod MAKS 2007/2009/2011 i inne pokazy - samoloty seryjne mają zdecydowanie bardziej klasyczny wzór.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #207 dnia: Czerwca 26, 2012, 12:58:49 »
Su-35S n/b 01 na próbach w LII:

« Odpowiedź #208 dnia: Czerwca 26, 2012, 15:20:13 »
Czy Mi się wydaje czy na wewnętrznej belce (za R-27) podczepiona jest rakieta R-77?

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #209 dnia: Lipca 06, 2012, 22:35:41 »
Chyba tak przy czym to też najprawdopodobniej wariant szkolny - o których to wiadomo w zasadzie niewiele.

Przy okazji - kolejne zdjęcia z LII: