Autor Wątek: Kokpity, panele - dla budowniczych symulatorów  (Przeczytany 130841 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Kokpity, panele - dla budowniczych symulatorów
« Odpowiedź #480 dnia: Listopada 30, 2009, 22:53:24 »
seeb,
 w Twoim przypadku ta karta http://www.opencockpits.com/catalog/servo-motors-card-p-42.html?cPath=21_32  jest chyba najlepszym rozwiązaniem. Tylko, czy takie servo poradzi sobie z dźwigniami?

Offline seeb

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #481 dnia: Listopada 30, 2009, 22:58:50 »
będzie to gdzieś opisane? myślę, że gaugesów wielu robić nie będzie... ale motorised thr owszem :)

będzie gdzieś dostępne jakieś SDK, jakiś wirtualny tester zanim doczekam się na coś fizycznego?

Chce uniknąć mieszania konfiguracji sprzętowej... dlatego na razie czekam aż wycenisz płytki i inne rzeczy zanim zabiorę się dalej.

Co do samego czy da radę to da bo to nie jest przecież wszystko co związane ze sterowaniem silnikami krokowymi ... ale o tym to ty sam dobrze wiesz

« Odpowiedź #482 dnia: Listopada 30, 2009, 23:19:44 »
Codeking pracuje nad modułem do obsługi projektu Skalarki. Będzie można testować na "sucho" wejścia, wyjścia, wyświetlacze. Czy będzie sterowanie silnikami? chyba jeszcze nie, ale w przyszłości możliwe, że tym też się zajmie. Polecam już teraz lekturę na tej stronie http://angus.foxnet.pl/fs/blog/. Ja się już katuje tym mało zrozumiałym dla mnie językiem  :008:

« Odpowiedź #483 dnia: Listopada 30, 2009, 23:22:31 »
będzie to gdzieś opisane? myślę, że gaugesów wielu robić nie będzie... ale motorised thr owszem :)
Opisane wszystko będzie jeśli będzie zainteresowanie. Na razie szczegółowe informacje dostępne są tylko dla użytkowników jak EGHI np.

będzie gdzieś dostępne jakieś SDK, jakiś wirtualny tester zanim doczekam się na coś fizycznego?
SDK jest tylko potrzebne dla progamistów, którzy by chcieli napisać swój soft do sterowania płytkami  mojego projektu. Codeking jest tu najlepszym przykładem. Dostarczam mu wszystko co trzeba aby jego soft dogadał się z moimi płytkami. Nikomu innemu się to nie przyda bo i po co.
Wirtualny tester? Hmm jeśli myślisz o sofcie no to w twoim przypadku raczej będzie kiszka, bo jak wiem to twój samolocik jest mało standardowy.
Jeśli chodzi od FS9 i FSX to mój soft bedzie się dogadywał z tymi "symulatorami" :002: natomiast codeking uwzględnia jeszcze Falcona w swoim sofcie. Ja mam sporo zrobione do A320 i aplikację do tego samolotu mogę udostępniać do testowania. Nie wiem jak daleko lub jak blisko jest codeking.

Co do samego czy da radę to da bo to nie jest przecież wszystko co związane ze sterowaniem silnikami krokowymi ... ale o tym to ty sam dobrze wiesz
Możesz doprecyzować? To pytanie czy stwierdzenie?

Wszystkie ceny bęą podane w ciągu 2 tygodni. Cały czas dopracowuję konfigurację, żeby była troszkę bardziej uniwersalna. Więc na płytkach będzie jeszcze więcej sprzętu.

Offline seeb

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #484 dnia: Listopada 30, 2009, 23:30:43 »
Tylko w gwoli przypomnienia ja nie będę tego projektu używał pod FS tylko pod PS1/PSX. Zatem wprawdzie zacne prace codekinga raczej nic(lub niewiele) mi nie dadzą. A na koniec czeka mnie jeszcze PS1 motion... (ale to będzie już finalna robota kiedy dom będzie na to gotowy [na razie jest na deskach]). Nie wiem czy brałeś pod uwagę to, że ktoś będzie chciał budować platformę full-motion.

Ja jestem zainteresowany bo na razie jestem zdany sam na siebie! (właśnie reanimuję wiedzę o C!).

No jeszcze po za samymi sygnałami trzeba doprowadzić im prąd - nie wdając się w szczegóły techniczne ciężko sobie wyobrazić 2A i 24V, 30V czy 40V z USB :) dokładniej opisane sterowanie silnikami krokowymi na forum cncinfo.

« Odpowiedź #485 dnia: Listopada 30, 2009, 23:38:59 »
No jeszcze po za samymi sygnałami trzeba doprowadzić im prąd - nie wdając się w szczegóły techniczne ciężko sobie wyobrazić 2A i 24V, 30V czy 40V z USB :) dokładniej opisane sterowanie silnikami krokowymi na forum cncinfo.
No oczywiście że racja. Ale doprowadzenie zasilania do silnika to już zadanie dla modułu wykonawczego. Dla najmniejszego silniczka wystarczy zasilanie płytki. Nie jest ono relizowane z USB tylko z zewnętrzengo zasilacza małej mocy. Natomiast dla większych silników trzeba dodać odpowiednio dobrany moduł wykonawczy żeby to pociągnąć.

Offline seeb

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #486 dnia: Listopada 30, 2009, 23:54:53 »
To jak z tym SDK? bo o to też pytałem/prosiłem  mile widziane c/c++

Co do "wirtualnego testera" myślałem bardziej o czymś co software'owo udaje płytkę żeby wiedzieć jak się to zachowa kiedy ... (tu długa lista możliwości płytki) i co wyśle do mojego (codekinga czy ktokolwiek będzie chciał coś napisać do komunikacji z twoją płytką) softu.

« Odpowiedź #487 dnia: Listopada 30, 2009, 23:57:52 »
seeb,
właśnie podałeś mi pewien pomysł. Może udało by się wykorzystać sterownik silników krokowy z CNC, lub dużego plotera do sterowania platformą? Zwykle są trzy osie, czyli trzy silniki a do platformy tyle chyba wystarczy. Problem to program, może codeking pokusił by się na to? :). Co do aplikacji codekinga to chyba się mylisz, kwestia napisania odpowiednich skryptów i jestem przekonany, że to zadziała z PS1/PSX.

Offline seeb

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #488 dnia: Grudnia 01, 2009, 00:02:17 »
Oczywiście nie przekreślam sprawy ale sterowniki i tak trzeba by napisać dla ps1.

Silniki z CNC nadadzą się do F16 na B744/Arbuza dowolnej serii nie da rady musiało by to dźwigać jakieś 2 tony złomu na sobie (sam ekran 7,8m na 2,5m musi ważyć) i raczej ciężko znaleźć odpowiednio duże i wytrzymałe zębatki w amatorskich warunkach za to pneumatyka jak najbardziej zda egzamin

« Odpowiedź #489 dnia: Grudnia 01, 2009, 00:12:59 »
seeb, jak Ci zbywa 50,000$ to kup to:
http://www.inmotionsimulation.com/
po co się męczyć? :004:

Offline seeb

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #490 dnia: Grudnia 01, 2009, 00:22:08 »
Jak będzie zbywało napewno kupie ;) narazie płacę kredyty i muszę jeszcze do tego oszczędzać na budowę domu - sima full motion nie wstawię do mieszkania w bloku w dodatku ze skorupą i ekranem (wielkość wyżej)

« Odpowiedź #491 dnia: Grudnia 01, 2009, 01:24:25 »
To jak z tym SDK? bo o to też pytałem/prosiłem  mile widziane c/c++
Nestety SKD jest tylko dla C#, jeśli będziesz chciał to nie ma sprawy.

Co do "wirtualnego testera" myślałem bardziej o czymś co software'owo udaje płytkę żeby wiedzieć jak się to zachowa kiedy ... (tu długa lista możliwości płytki) i co wyśle do mojego (codekinga czy ktokolwiek będzie chciał coś napisać do komunikacji z twoją płytką) softu.
Takie coś to ja mam zrobione w Proteusie, tak zaczynałem projektować całość, zanim zrobiłem prototyp żeby uniknąć błędów. Tylko po co symulować coś co istnieje - płytki są gotowe. W połowie grudnia zamawiam kolejną partię już z naniesionymi poprawkami. Natomiast pełen opis tego co soft ma wysłać (komendy, dane itp.) oraz co płytka ma odpowiedzieć zwrotnie jest w SDK.

Offline seeb

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #492 dnia: Grudnia 01, 2009, 01:46:13 »
Jak możesz daj SDK. Zobaczę może uda mi się nauczyć C# na tyle żeby coś napisać ... szkoda tylko, że w C# bo raczej nie sądzę żeby udało się to odpalić na linuxie/bsd

« Odpowiedź #493 dnia: Grudnia 01, 2009, 09:02:46 »
Polecam już teraz lekturę na tej stronie http://angus.foxnet.pl/fs/blog/. Ja się już katuje tym mało zrozumiałym dla mnie językiem  :008:

Pytaj na forum jeśli jest coś nie jasne, więcej osób przeczyta i odpowiedź nie zginie :)

Ja jestem zainteresowany bo na razie jestem zdany sam na siebie! (właśnie reanimuję wiedzę o C!).

Chętnie pomogę, tylko nie da się wszystkiego zrobić naraz :) Plan jest taki, żeby na Mikołaja był gotowy moduł do obsługi małej płytki od Skalarki. Później dodać obsługę większej płytki i będę mógł zająć się kolejnymi modułami, myślę, że zrobienie obsługi PS1 jest jak najbardziej realne. Być może nawet można by połączyć siły, Ty napiszesz kawałek w C/C++ a ja to wykorzystam w C#. Nie znam jeszcze dokładnie SDK od PS1 więc nie wiem jak jest skomplikowane. Tak jak napisałem, płytki Skalarki mają pierwszeństwo bo to są długo oczekiwane urządzenia które można wykorzystać.

Offline seeb

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #494 dnia: Grudnia 01, 2009, 10:54:21 »
Nie istnieje SDK do PS1 większość rzeczy robi się z reverse enginering Borland Turbo Pascal więc robota nie jest przyjemna ale nie jest tragicznie Broker ma opis no i jest Ivan Ngeow kolega z Singapuru, który chętnie pomaga a jest autorem wielu dodatków i modyfikacji.