Nie można. Urządzenia USB zasila się albo a PC albo z zewnętrznego zasilacza. "Albo" jest b.ważne
Tak myślałem,dlatego zrobiłem modyfikację na płycie odcinając zasilanie karty od USB.Jeśli mam rację to OpenCockpits zrobiło poważny błąd projektowy w karcie USB Expansion,ponieważ na tej karcie +5V jest zwarte (tzn.to z PC przez USB pin1) oraz zewnętrze dołączone do złącza.Zanim zrobiłem modyfikację karty pomierzyłem prąd zasilający kartę z PC przez USB.Tak jak napisałem poprzednio karta ta jest połączona przez kabel LPT z kartą Master czyli oprócz masy GND są połączenia z wejściami,wyjściami elementów elektronicznych karty Master.Jeśli mamy podłączone 2 zasilania tzn.zewnętrzne zasila wszystko oprócz karty USB Expansion,która jest zasilana z PC to prąd z PC wynosi około 35mA.Jeśli wyłączymy zasilanie zewnętrzne to zwiększa wartość do 180mA.Próba ponownego włączenia zasilacza zewnętrznego w tych warunkach była skazana na niepowodzenie.Nie potrafię wyjaśnić tego zjawiska,ponieważ nie mam schematu zasilacza zewnętrznego (jest to zasilacz od starego PC),ale przypuszczam,że napięcie od PC przez elektronikę dostaje się na wyjście +5V zasilacza zewnętrznego i to powoduje jego blokadę.
Zjawisko opisałem i przesłałem do support OC.Na razie nie otrzymałem odpowiedzi.
Ważny wniosek dla nas.Budując platformę musimy przewidzieć możliwość podłączenia zewnętrznego zasilnia z możliwością rozłączania +5V z USB od PC.
Z ciekawości pytanie do Skalarki.Ja rozwiązałeś problem zasilania swojej platformy?